Αυτοκινητιστικά νέα

Τι λες Γιώργο; Θα ντραπούν να αυξήσουν το οικιακό ρεύμα; Θα μου πεις: θα την πληρώσουν όλοι την νύφη.
Ναι και ; so what; Πρώτη φορά είναι; Ή θα επαναστατήσουν οι επαναστάτες του καναπέ;
Μ αρέσει που έχετε προβληματισμούς πως θα μας αρμέξουν.

Και μην πει κανένας ότι τιμολογουν το ρεύμα σύμφωνα με την χονδρικη και δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.
Μήπως έχετε προσέξει την λίστα πόσα κερατιάτικα πληρώνουμε; Κάλιστα μπορεί να μπει άλλο ένα "Τέλος Αυτοκίνησης" που θα είναι ένα ποσοστό επί της κατανάλωσης. Problem solved.
Όσοι μπορούν πάντως είτε βάζουν φωτοβολταϊκά, είτε μπαίνουν σε ενεργειακές κοινότητες.
Δεν υπάρχει δημοσιότητα καθόλου για αυτές, αλλά υπάρχουν και μπορεί κάποιος να κάνει εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό.

Μιλάς ομως για το 0,1% του κόσμου που μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα.
To 90% των Ελλήνων μένει σε διαμερίσματα σε πολυκατοικίες, οπότε τα φωτοβολταϊκά κλπ. αφορούν μόνο ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού.....

Οι πολυκατοικίες έχουν κοινόχρηστες ταράτσες, αν υπάρχει συννενόηση μπορούν να εγκαταστήσουν κοινόχρηστο Φ/Β και να συστήσουν ενεργειακή κοινότητα. Πχ στην οικοδομή του πατέρα μου είναι 13 διαμερίσματα και 120 τετραγωνικά ταράτσα, μπορούν να βάλουν 20-22 KWp και να παράγουν ως και 30000 KWh το χρόνο. Δε θα μηδενίσουν την κατανάλωσή τους αλλά θα τη μειώσουν σημαντικά. Όταν όμως βλέπεις ακόμα και στα χωριά να μη βάζει κανείς, καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχει η κουλτούρα που απαιτείται για κάτι τέτοιο. Εδώ δε συννενοούνται για πολύ πιο απλά πράγματα, θα συννενοηθούν για ενεργειακή κοινότητα;

Σε ότι αφορά τον ΕΦΚ, το έχουμε ξαναπεί, όταν γίνουν όλα ηλεκτρικά ένα μέρος του θα καταργηθεί, ένα μέρος θα περάσει στη δημόσια φόρτιση και ένα μέρος του θα περάσει στα τέλη κυκλοφορίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

• Like
Reactions: avpap
Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ακριβώς για αυτούς που μένουν σε διαμερίσματα ακόμη και στο ενοίκιο. Αγοράζουν κάποια kWp Φ/Β ουσιαστικά από ένα μεγαλύτερο σύστημα και κάνουν εικονικό ενεργειακό συμψιφισμό ή εικονικός ετεροχρονισμό.
Δείτε τις παρακάτω για να πάρετε μια ιδέα:

Οι πολυκατοικίες έχουν κοινόχρηστες ταράτσες, αν υπάρχει συννενόηση μπορούν να εγκαταστήσουν κοινόχρηστο Φ/Β και να συστήσουν ενεργειακή κοινότητα. Πχ στην οικοδομή του πατέρα μου είναι 13 διαμερίσματα και 120 τετραγωνικά ταράτσα, μπορούν να βάλουν 20-22 KWp και να παράγουν ως και 30000 KWh το χρόνο. Δε θα μηδενίσουν την κατανάλωσή τους αλλά θα τη μειώσουν σημαντικά. Όταν όμως βλέπεις ακόμα και στα χωριά να μη βάζει κανείς, καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχει η κουλτούρα που απαιτείται για κάτι τέτοιο. Εδώ δε συννενοούνται για πολύ πιο απλά πράγματα, θα συννενοηθούν για ενεργειακή κοινότητα;

Σε ότι αφορά τον ΕΦΚ, το έχουμε ξαναπεί, όταν γίνουν όλα ηλεκτρικά ένα μέρος του θα καταργηθεί, ένα μέρος θα περάσει στη δημόσια φόρτιση και ένα μέρος του θα περάσει στα τέλη κυκλοφορίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Οπως είπες δεν συνενούνται σε πολυκατοικίες ούτε καν για τα βασικά, θα βγάλουν άκρη για κάτι τόσο πολύπλοκο και κοστοβόρο? Επίσης οι ταράτσες στις πολυκατοικίες είναι γεμάτες με ηλιακούς θερμοσύφωνες, κεραίες και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς...όλα γίνονται φυσικά άλλα εδώ μια κλειδαριά πας να αλλάξεις στην εξώπορτα και υπάρχει γκρίνια κλπ. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να δεις Φ/Β σε πολυκατοικίες στην Ελλάδα...ούτε σε 30 χρόνια...

• Like
Reactions: Φρα.Πε.
Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ακριβώς για αυτούς που μένουν σε διαμερίσματα ακόμη και στο ενοίκιο. Αγοράζουν κάποια kWp Φ/Β ουσιαστικά από ένα μεγαλύτερο σύστημα και κάνουν εικονικό ενεργειακό συμψιφισμό ή εικονικός ετεροχρονισμό.
το θεμα ειναι τι κοστιζει αυτο το μερίδιο απο τα Φ/Β ωστε να εχει πραγματικο ωφελος ο συμψηφισμός και δε βλέπω τετοιες λεπτομέριες αναρτημένες.

νομιζω οτι εχει κλεισει η αδειοδοτηση νεων virtual net metering κοινοτητων. Ενας φιλος, οπως μου ειχε αναφερει, μπηκε σε μια απο τις τελευταιες που αδειοδοτηθηκαν και αυτο εγινε τελος του 24 αν θυμαμαι καλα.

το θεμα ειναι τι κοστιζει αυτο το μερίδιο απο τα Φ/Β ωστε να εχει πραγματικο ωφελος ο συμψηφισμός και δε βλέπω τετοιες λεπτομέριες αναρτημένες.
μου τα ειχαν αναλυσει και ηταν οντως συμφερον deal. Το μονο που δεν γλυτωνεις ειναι τις χρεωσεις δεδδηε αναλογως με την καταναλωση σου.

• Like
Συμφέρει τρελά...πληρώνεις τα φ/β σε τιμή πάρκου όχι ταράτσας και μετά ότι παράξει που έχει συνήθως κόστος κοντά στα 0.04-0.05 €/kWh.
Είναι εταιρίες λαϊκής βάσης, δεν ελέγχονται από εταιρίες ή κράτος...

Edit. Δεν διοικούνται από άλλες εταιρίες ή κράτος. Προφανώς ελέγχονται από το κράτος...

Last edited:
  • Like
Ετσι ακριβώς, πηγαίνω με 60χλμ αλλάζω λωρίδα πατάω γκάζι και έχω πάει τα 140χλμ ακαριαία χωρίς το αμάξι να κάνει κιχ....έχω οδηγήσει ένα σκασμό αμάξια, αυτό το συναίσθημα όμως που νιώθω σαν αυτό που περιέγραψα είναι ότι πιο πορωτικό έχω νιώσει ποτέ μου οδηγώντας αυτοκίνητο...
Έχεις tesla νομίζω , ποια έκδοση το κάνει αυτό ;

Όταν βλέπεις να έχουν φτάσει στις απλές εκδόσεις τα PHEV να είναι σίγουρα κάτω από τα 8 δευτερόλεπτα για 0-100 και πιο κοντά στα 7, τα ηλεκτρικά μη πόλης να μπορούν πολύ χαμηλότερα, αλλά να μην το κάνουν για τη μεγιστοποίηση της ζωής της μπαταρίας, τότε ξέρεις ότι το ζήτημα των απαιτούμενων επιδόσεων για ενεργητική ασφάλεια είναι πια παρελθόν.
Αυτό που θα ήθελα να ζήσω είναι ένα Tesla με ενεργοποιημένο το Mad Max mode σε freeways στο Λος Άντζελες.
Έχω οδηγήσει σε πολλά και διαφορετικά μέρη σε διαφορετικές χώρες αλλά αυτό το πράγμα στα freeways εκεί με φόβησε. Και δεν έχω φοβηθεί στην Αφρική και σε χώρες Αφρικανικές που οδηγούν και δεξιά ή σε δρόμους στη Σκοτία με μια λωρίδα για διπλή κατεύθυνση...

τα dual motor και (ακομα πιο εντονα) τα performance.
Δεν εχω εμπειρια απο rwd αλλα ειμαι σιγουρος οτι το 60-120 και σε αυτα, θα φανει για οποιονδηποτε εχει συνηθισει σε "μεσο" θερμικο οχημα (πχ με 150-200 ιππους), ως "ακαριαιο".

Το Model Y Performance, το προηγούμενο μοντέλο πριν το face lifting κλπ., έχει 0-100 σε 4,8sec αν θυμάμαι καλά, ισχύς πάνω από 500 άλογα και εξωπραγματικές ρεπρίζ.....και όλα αυτά χωρίς καν να πληρώνω καύσιμα!! Για να είχα τέτοιες επιδόσεις με βενζίνη θα ήθελα καμία Ferrari, Porsche, M3 κλπ. με πολλαπλάσιο κόστος αγοράς και μην αναφέρω καν το κόστος των καυσίμων.

Πάντως και το πιο φτηνό σύγχρονο μοντέλο στην πιο φτηνή έκδοση το Model 3 που το βρίσκεις στα 33Κ έχει 0-100 6 sec. και τρελές ρεπρίζ!! Βασικά όλα τα Tesla έχουν εξωπραγματικές επιδόσεις τόσο σε 0-100 όσο και σε ρεπρίζ.

Υ.Γ. Το σύγχρονο Model 3 Performance έχει 0-100 σε 3sec...με κόστος 55K!!! Ετσι για σύγκριση η BMW M3 με επιδόσεις εκει κοντά (χειρότερες βέβαια) κάνει τα τριπλά λεφτά!! Είναι πιο φτηνό ακόμα και από ένα Yaris GR!!

Last edited:
τα dual motor και (ακομα πιο εντονα) τα performance.
Δεν εχω εμπειρια απο rwd αλλα ειμαι σιγουρος οτι το 60-120 και σε αυτα, θα φανει για οποιονδηποτε εχει συνηθισει σε "μεσο" θερμικο οχημα (πχ με 150-200 ιππους), ως "ακαριαιο".
Ετσι είναι, σχεδόν όλα τα αμάξια που είχα ήταν σε αυτό το εύρος 150-200 άλογα....η διαφορά σε επιδόσεις είναι χαώδης υπερ του Ηλεκτρικού....καλά αν κάποιος έχει απλά 1.400-1.600 μέχρι 120 άλογα θα έρθει σε οργασμό με ένα γρήγορο ηλεκτρικό.

Το Model Y Performance, το προηγούμενο μοντέλο πριν το face lifting κλπ., έχει 0-100 σε 4,8sec αν θυμάμαι καλά, ισχύς πάνω από 500 άλογα και εξωπραγματικές ρεπρίζ.....και όλα αυτά χωρίς καν να πληρώνω καύσιμα!! Για να είχα τέτοιες επιδόσεις με βενζίνη θα ήθελα καμία Ferrari, Porsche, M3 κλπ. με πολλαπλάσιο κόστος αγοράς και μην αναφέρω καν το κόστος των καυσίμων.
και πηγες ταξιδι με το πεζω βρε αθεοφοβε;;;; :)

• Love
Reactions: karamela
και πηγες ταξιδι με το πεζω βρε αθεοφοβε;;;; :)
Eίναι οι φόβοι των πολλών χιλιομέτρων σε ταξίδι, επίσης επειδή φορτίζω το αμάξι σπίτι ή στην δουλειά, δεν το είχα φορτίσει ποτέ έξω οπότε ένιωθα μια ανασφάλεια που θα το φορτίσω, πόση ώρα κάνει κλπ. Σιγά σιγά μαθαίνω και ξεπερνάω τις ψυχολογικές πιο πολύ δυσκολίες....δεν είμαι ακόμα άνετος με το ηλεκτρικό σε μεγάλο ταξίδι άλλα πλησιάζω!!

Ερώτηση, ένα PHEV που είναι αφόρτιστο (όταν λέω αφόρτιστο εννοώ να έχει πέσει η μπαταρία στο κάτω όριο, ως γνωστόν δεν αδειάζει ποτέ) διατηρεί τις ίδιες (ή παρόμοιες) επιδόσεις αλλά με μεγαλύτερη κατανάλωση σε σχέση με full μπαταρία; Ή πάμε σε κατάσταση που γίνεται ένα απλό HEV αλλά με μεγαλύτερο βάρος άρα χειρότερες επιδόσεις; Νομίζω ισχύει το πρώτο (διατηρεί τις επιδόσεις) γιατί ναι μεν αφόρτιστο λειτουργεί ως HEV αλλά έχει ισχυρότερους ηλεκτροκινητήρες σε σχέση με τα απλά HEV.

Με άλλα λόγια, ποια η διαφορά στην πράξη αφόρτιστου/φορτισμένου PHEV; Φαντάζομαι η κατανάλωση και το γεγονός ότι το φορτισμένο κινείται και αμιγώς ηλεκτρικά.

Επίσης σε μοντέλα που βγαίνουν σε HEV και PHEV (π.χ. το RAV4) η διαφορά στην ιπποδύναμη συνήθως είναι υπολογίσιμη (π.χ. στο RAV μιλάμε για γύρω στους 200 hp παρά κάτι το HEV, 300 το PHEV). Άρα αν όντως το PHEV έχει αντίστοιχη ιπποδύναμη ανεξαρτήτως φορτισμένου ή όχι θα εξακολουθεί να διατηρεί το πάνω χέρι στις επιδόσεις σε σχέση με το HEV είτε το έχουμε βάλει στην πρίζα είτε όχι, right;