Αυτοκινητιστικά νέα

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2026

Την Κυριακή, 1/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2026.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Παντού υπάρχουν συν και πλην.

Αν πάρεις το λεωφορείο μπορείς να δεις 1-2 επεισοδιάκια να περάσει η ώρα μέχρι να φτάσεις, αλλά δεν μπορείς να μιλήσεις στο τηλέφωνο.

Στο αυτοκίνητο ισχύει το ανάποδο.

Προσωπικά προτιμώ σαφέστατα να μπορώ να μιλήσω στο τηλέφωνο. Θα κάνω και λίγη δουλειά έτσι, αν θέλω ή πρέπει.

Πολλά από αυτά είναι προβλήματα στο μυαλό μας και μόνο. Όποτε έχω χρησιμοποιήσει λεωφορείο για να πάω στο μετρό, μια χαρά έχω εξυπηρετηθεί, σε χρόνο παραπλήσιο με αυτόν που θα έκανα με αμάξι. Τα συνοικιακά λεωφορεία έχουν πίνακες με ώρες που γενικά τηρούνται (καθε 20λεπτο συνήθως) οπότε φεύγοντας από το σπίτι σου μπορείς εύκολα να συντονιστείς με αυτά. Γυρνώντας, πάλι όλο και κάτι βρίσκεις να υπάρχει στο μετρό να περιμένει, εξάλλου ρεαλιστικά στις περισσότερες περιπτώσεις περιοχών εντός αστικού ιστού, εκτός από το ένα που περνάει κάτω από το σπίτι σου, υπάρχουν κι άλλα 1-2 που περνάνε λίγα τετράγωνα πιο πέρα.

Εξάλλου είναι και θέμα προσφοράς και ζήτησης. Αν το συνοικιακό λεωφορείο το χρησιμοποιούν 10 άτομα τη μέρα, προφανώς και δε θα έχει πιο συχνά δρομολόγια. Αν το χρησιμοποιούν 10000, αλλάζει το πράμα.

Απλά έχουμε καλομάθει με την άνεση μας, και λογικό είναι. Όμως η ψυχική υγεία είναι πιο πολύτιμη τελικά.

Ιάσωνα, το να πάρεις το λεωφορείο από το σπίτι σου για να πας στη Δουκίσσης στο μετρό, 3 στάσεις, έστω πως θέλεις να κατέβεις στο κέντρο, μπορεί να είναι ίδιος χρόνος με το να πάρεις το αμάξι μέχρι να παρκάρεις στο μετρό. Συζητάς το ιδανικό και την ιδεατή χρήση μέχρι το μέσο σταθερής τροχιάς. Το ότι θα έχει εν τω μεταξύ 20 λεπτά αιχμή, μπορεί να έχει, αλλά Κυριακή βράδυ που θα θέλεις να γυρίσεις δεν θα είναι 20'.
Ούτε θα αλλάξει αυτό δραματικά εφόσον οι χρήστες του, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν το πληρώνουν το μέσο. Όπως δεν γίνεται να έχει ανά 2 λεωφορεία ελεγκτές με την αστυνομία αγκαλιά μη και βγεί η άλλη από το παράθυρο για να αποφύγει το πρόστιμο.

Έχω συγγενικό μου πρόσωπο, που μένει στην Άνω Ηλιούπολη, δουλεύει στο Παλαιό Φάληρο, αλλάζει 2 λεωφορεία και κάνει 1,5 ώρα ανά διαδρομή. 3 ώρες την ημέρα στο δρόμο για μια αστεία διαδρομή.

Τα υπόλοιπα όπου χρειάζονται, λύνονται και με λεωφορειολωρίδες, οι οποίες έχουν δείξει ότι όπου χρησιμοποιούνται τα λεωφορεία κινούνται πιο γρήγορα από τα Ι.Χ. όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Εγώ καμιά φορά γελάω όταν είμαι στο λεωφορείο και βλέπω αυτό να κινείται και δίπλα η θάλασσα από τα Ι.Χ. να παραμένει ακίνητη.

Και πολύ καλώς υπάρχουν και να επεκταθούν αν γίνεται. Έχω απόλυτο σεβασμό στον κόσμο που χρησιμοποιεί το λεωφορείο, εφόσον για να το χρησιμοποιεί, πιθανότατα δεν έχει άλλη εναλλακτική. Δεν ξέρω εγώ πολλούς να το χρησιμοποιούν συστηματικά απο ιδεολογία.

Και πολύ καλώς υπάρχουν και να επεκταθούν αν γίνεται. Έχω απόλυτο σεβασμό στον κόσμο που χρησιμοποιεί το λεωφορείο, εφόσον για να το χρησιμοποιεί, πιθανότατα δεν έχει άλλη εναλλακτική. Δεν ξέρω εγώ πολλούς να το χρησιμοποιούν συστηματικά απο ιδεολογία.

Υπάρχει ακόμα μια. Να είναι πιο γρήγορα με τα ΜΜΜ από το αυτοκίνητο.
Εξαιρω εδώ την Αττική οδό προφανώς όπου πληρώνεις διόδια. Κι αυτή παίζει πολλές φορές να μην σε σώσει από το μποτιλιάρισμα.
Τι να το κάνεις ας πούμε να παίρνεις το imittos ring και στην έξοδο να έχεις μπροστά σου την Περιφερειακή του Καρέα, ή την Κατεχάκη; Πάλι σε συμφόρηση θα πέσεις.

Είναι, τα μέσα σταθερής τροχιάς.
Τα άλλα, εκτός και εάν θέλεις να κινηθείς αποκλειστικά σε κεντρικό άξονα, από τη φύση τους, θα σε κάνουν το τουρνέ της περιοχής και θα σταματάνε ανά 100 μέτρα.

Είναι, τα μέσα σταθερής τροχιάς.
Τα άλλα, εκτός και εάν θέλεις να κινηθείς αποκλειστικά σε κεντρικό άξονα, από τη φύση τους, θα σε κάνουν το τουρνέ της περιοχής και θα σταματάνε ανά 100 μέτρα.

Εδώ κάνεις συγκριση ένα προς ένα. Η μετακίνηση με ΜΜΜ είναι συνδυαστική.
Μιλάμε για μετακίνηση στο λεκανοπέδιο, δηλαδή σημαντική απόσταση που την καλύπτεις συνδυαστικά με τρία μέσα ΜΜΜ.
Εγώ με αυτή ρίχνω περίπου από 5 έως 15 λεπτά στο αυτοκίνητο με τα MMM. Την τρώνε μόνο από το μηχανάκι φυσικά το οποίο ούτε στάσεις κάνει, και σχεδόν δεν σταματάει ποτέ στην κίνηση παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία.