Που λέτε, είπα να ακολουθήσω την πρόταση των "παλιών" ΒΜWάκηδων, και για να δώσω στο αμάξι το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα και μακροζωία (μάλλον όχι στα χέρια μου, αλλά σε κάποιου άλλου που θα με ευχαριστεί όταν έρθει η ώρα), προγραμμάτισα μια έξτρα αλλαγή λαδιών αμέσως μετά το στρώσιμο.
Είπα στην αρχή να πάω σε κάποιο από τα εναλλακτικά συνεργεία BMW στην πόλη μου για να χτίσω και μια κάποια σχέση να ξέρω που να πάω για να μη με γδάρουν, αλλά τελευταία στιγμή λέω ας μην το ρισκάρω όσο είμαι στην εγγύηση, ας πάω αντιπροσωπία να γίνουν όλα προβλεπε και με πλήρες paper trail. Πάω λοιπόν και τους λέω, θέλω έξτρα αλλαγή λαδιών με 0w-12 (αυτό ζητάει το αμάξι). Ο τύπος (τεχνικός τώρα), ξύνει την κούτρα του, αρχίζει να ψάχνει στον υπολογιστή, και μετά από κάνα 10λεπτο (δεν υπερβάλω) μου λέει όχι, 0w-20 βάζουμε στις 330. Μα του λέω, δες τι λέει εδώ στο manual, όχι μου λέει, κοιτά εσύ εδώ, και μου δείχνει στην οθόνη του ένα παράθυρο του ChatGPT (δεν κάνω πλάκα) που έλεγε 0w-20. Όταν με είδε να κριντζάρω λίγο, μου λέει αυτό κάνουμε πάντα και είμαστε η BMW, κάνουμε χιλιάδες αλλαγές λαδιών το χρόνο, είμαστε certified, ξέρουμε τι κάνουμε, και όσο το κάνεις εδώ έχεις εγγύηση, κλπ κλπ κλπ.
Λέω κι εγώ (μαλακωδώς), επειδή είχα διαβάσει πιο πριν ότι το w-12 είναι καινούριο φρούτο και δεν το έχει σχεδόν κανείς ακόμα, λέω εντάξει, μπορεί να'ναι εναλλακτικό approved by BMW, δε βαριέσαι, θα υπάρχει στα service bulletins, δε μπορεί. Τα αλλάζω, γυρνάω σπίτι και κάνω μια καλή ψακτική, όπου ανακαλύπτω ότι αν ο κινητήρας είναι σχεδιασμένος για 12, είναι πιθανώς προβληματικό να βάλεις 20άρι, γιατί λόγω του mild hybrid αναβοσβήνει πολύ συχνά και το μεγαλύτερο ιξώδες το εμποδίζει από το να κινείται τόσο ευέλικτα. Τους παίρνω, τσακώνομαι, και μετά από 5-6 τηλέφωνα back and forth δέχονται το λάθος τους και σήμερα ξαναπάω να τα αλλάξω.
Το θέμα είναι πως έχω χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην αντιπροσωπία, και αναρωτιέμαι τώρα μήπως δεν έχουν τελικά 0w-12 και γι'αυτό έκαναν τον μαλακα χθες και μου βάλουν πάλι το ίδιο απλά γράφοντας 0w-12 στην απόδειξη για να μην τους κράξω. Μετά από πολλά ψαξίματα στα ΑΙ, λένε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο δε θα σου κάνει ζημιά, αλλά σε μακρά χρήση μπορεί να αυξήσει τη φθορά. Και αναρωτιέμαι, να το τραβήξω όσο δεν πάει? Δηλαδή, να κάνω ανάλυση στο λάδι σε εργαστήριο να βεβαιωθώ? Ή, αφού θα αλλάξω πάλι σε 8000 km να κάνω το βλάκα και να μην ασχοληθώ;
(Τραγικά πράγματα πάντως, αντιπροσωπία σου λέει μετά)