Αυτοκινητιστικά νέα

Παντού υπάρχουν συν και πλην.

Αν πάρεις το λεωφορείο μπορείς να δεις 1-2 επεισοδιάκια να περάσει η ώρα μέχρι να φτάσεις, αλλά δεν μπορείς να μιλήσεις στο τηλέφωνο.

Στο αυτοκίνητο ισχύει το ανάποδο.

Προσωπικά προτιμώ σαφέστατα να μπορώ να μιλήσω στο τηλέφωνο. Θα κάνω και λίγη δουλειά έτσι, αν θέλω ή πρέπει.

Πολλά από αυτά είναι προβλήματα στο μυαλό μας και μόνο. Όποτε έχω χρησιμοποιήσει λεωφορείο για να πάω στο μετρό, μια χαρά έχω εξυπηρετηθεί, σε χρόνο παραπλήσιο με αυτόν που θα έκανα με αμάξι. Τα συνοικιακά λεωφορεία έχουν πίνακες με ώρες που γενικά τηρούνται (καθε 20λεπτο συνήθως) οπότε φεύγοντας από το σπίτι σου μπορείς εύκολα να συντονιστείς με αυτά. Γυρνώντας, πάλι όλο και κάτι βρίσκεις να υπάρχει στο μετρό να περιμένει, εξάλλου ρεαλιστικά στις περισσότερες περιπτώσεις περιοχών εντός αστικού ιστού, εκτός από το ένα που περνάει κάτω από το σπίτι σου, υπάρχουν κι άλλα 1-2 που περνάνε λίγα τετράγωνα πιο πέρα.

Εξάλλου είναι και θέμα προσφοράς και ζήτησης. Αν το συνοικιακό λεωφορείο το χρησιμοποιούν 10 άτομα τη μέρα, προφανώς και δε θα έχει πιο συχνά δρομολόγια. Αν το χρησιμοποιούν 10000, αλλάζει το πράμα.

Απλά έχουμε καλομάθει με την άνεση μας, και λογικό είναι. Όμως η ψυχική υγεία είναι πιο πολύτιμη τελικά.

Ιάσωνα, το να πάρεις το λεωφορείο από το σπίτι σου για να πας στη Δουκίσσης στο μετρό, 3 στάσεις, έστω πως θέλεις να κατέβεις στο κέντρο, μπορεί να είναι ίδιος χρόνος με το να πάρεις το αμάξι μέχρι να παρκάρεις στο μετρό. Συζητάς το ιδανικό και την ιδεατή χρήση μέχρι το μέσο σταθερής τροχιάς. Το ότι θα έχει εν τω μεταξύ 20 λεπτά αιχμή, μπορεί να έχει, αλλά Κυριακή βράδυ που θα θέλεις να γυρίσεις δεν θα είναι 20'.
Ούτε θα αλλάξει αυτό δραματικά εφόσον οι χρήστες του, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν το πληρώνουν το μέσο. Όπως δεν γίνεται να έχει ανά 2 λεωφορεία ελεγκτές με την αστυνομία αγκαλιά μη και βγεί η άλλη από το παράθυρο για να αποφύγει το πρόστιμο.

Έχω συγγενικό μου πρόσωπο, που μένει στην Άνω Ηλιούπολη, δουλεύει στο Παλαιό Φάληρο, αλλάζει 2 λεωφορεία και κάνει 1,5 ώρα ανά διαδρομή. 3 ώρες την ημέρα στο δρόμο για μια αστεία διαδρομή.

Τα υπόλοιπα όπου χρειάζονται, λύνονται και με λεωφορειολωρίδες, οι οποίες έχουν δείξει ότι όπου χρησιμοποιούνται τα λεωφορεία κινούνται πιο γρήγορα από τα Ι.Χ. όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Εγώ καμιά φορά γελάω όταν είμαι στο λεωφορείο και βλέπω αυτό να κινείται και δίπλα η θάλασσα από τα Ι.Χ. να παραμένει ακίνητη.

Και πολύ καλώς υπάρχουν και να επεκταθούν αν γίνεται. Έχω απόλυτο σεβασμό στον κόσμο που χρησιμοποιεί το λεωφορείο, εφόσον για να το χρησιμοποιεί, πιθανότατα δεν έχει άλλη εναλλακτική. Δεν ξέρω εγώ πολλούς να το χρησιμοποιούν συστηματικά απο ιδεολογία.

Και πολύ καλώς υπάρχουν και να επεκταθούν αν γίνεται. Έχω απόλυτο σεβασμό στον κόσμο που χρησιμοποιεί το λεωφορείο, εφόσον για να το χρησιμοποιεί, πιθανότατα δεν έχει άλλη εναλλακτική. Δεν ξέρω εγώ πολλούς να το χρησιμοποιούν συστηματικά απο ιδεολογία.

Υπάρχει ακόμα μια. Να είναι πιο γρήγορα με τα ΜΜΜ από το αυτοκίνητο.
Εξαιρω εδώ την Αττική οδό προφανώς όπου πληρώνεις διόδια. Κι αυτή παίζει πολλές φορές να μην σε σώσει από το μποτιλιάρισμα.
Τι να το κάνεις ας πούμε να παίρνεις το imittos ring και στην έξοδο να έχεις μπροστά σου την Περιφερειακή του Καρέα, ή την Κατεχάκη; Πάλι σε συμφόρηση θα πέσεις.

Είναι, τα μέσα σταθερής τροχιάς.
Τα άλλα, εκτός και εάν θέλεις να κινηθείς αποκλειστικά σε κεντρικό άξονα, από τη φύση τους, θα σε κάνουν το τουρνέ της περιοχής και θα σταματάνε ανά 100 μέτρα.

• Like
Reactions: karamela
Είναι, τα μέσα σταθερής τροχιάς.
Τα άλλα, εκτός και εάν θέλεις να κινηθείς αποκλειστικά σε κεντρικό άξονα, από τη φύση τους, θα σε κάνουν το τουρνέ της περιοχής και θα σταματάνε ανά 100 μέτρα.

Εδώ κάνεις συγκριση ένα προς ένα. Η μετακίνηση με ΜΜΜ είναι συνδυαστική.
Μιλάμε για μετακίνηση στο λεκανοπέδιο, δηλαδή σημαντική απόσταση που την καλύπτεις συνδυαστικά με τρία μέσα ΜΜΜ.
Εγώ με αυτή ρίχνω περίπου από 5 έως 15 λεπτά στο αυτοκίνητο με τα MMM. Την τρώνε μόνο από το μηχανάκι φυσικά το οποίο ούτε στάσεις κάνει, και σχεδόν δεν σταματάει ποτέ στην κίνηση παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία.

Tεραστια οικονομική απώλεια, με ότι αυτό συνεπάγεται, ντομινο εξελίξεων και σε ανθρώπινο δυναμικό προσεχώς, ασφαλώς τεράστια η πατάτα για το ηλεκτρικό FIAT.

Τα είχα γράψει πριν πολύ καιρό, από πληροφόρηση μέσα από το εργοστάσιο της Ιταλίας και φυσικά οι μπαταριολάγνοι με θεωρούσαν υπερβολικό.
Κατά λέξη μου έλεγαν: δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε τα ηλεκτρικά (εννοώντας ότι δεν φεύγουν)

Last edited:
  • Like
Reactions: Simos.I
Μπορείς να πάρεις ένα κουβά με 30κ ή ενα αυτοκίνητο (κινέζικο βέβαια που για την Ευρώπη είναι ντροπή) με τα ίδια ακριβώς χρήματα. Αν πηγαίνουν κουβά μάλλον φταίνε τα κουβαδακια που πουλάνε κι όχι η ηλεκτροκινηση. Κι αν φταίει όντως αυτό φταίει γιατί δεν έχουν σωστή υλοποίηση και τιμολογιακή πολιτική.
Βγαίνει ο κάθε πικραμένος για να μαζέψει κλικ και γράφει ότι έχουν αποτύχει όλοι.

Same Sh1t...Different Day.

Τα είχα γράψει πριν πολύ καιρό, από πληροφόρηση μέσα από το εργοστάσιο της Ιταλίας και φυσικά οι μπαταριολάγνοι με θεωρούσαν υπερβολικό.
Κατά λέξη μου έλεγαν: δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε τα ηλεκτρικά (εννοώντας ότι δεν φεύγουν)
Git gud

Έτσι ακριβώς είναι, δεν φταίει η ηλεκτροκίνηση όταν πουλάνε υπερκοστολογημένους κουβάδες στα 30k. Ας φτιάξουν τα προϊόντα τους, ας τα βάλουν στην σωστή τιμή, και μια χαρά θα πουλήσουν. Όταν για τον κουβά Fiat 600 ζητάς 33κ για το ηλεκτρικό που με τα ίδια λεφτά αγοράζεις Tesla Model 3, να με συμπαθάτε λογικό να τους μείνουν….δωστο στα 20-22k που τόσο αξίζει το πολύ, να δεις ότι θα πουλήσει μια χαρά.

Που λέτε, είπα να ακολουθήσω την πρόταση των "παλιών" ΒΜWάκηδων, και για να δώσω στο αμάξι το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα και μακροζωία (μάλλον όχι στα χέρια μου, αλλά σε κάποιου άλλου που θα με ευχαριστεί όταν έρθει η ώρα), προγραμμάτισα μια έξτρα αλλαγή λαδιών αμέσως μετά το στρώσιμο.

Είπα στην αρχή να πάω σε κάποιο από τα εναλλακτικά συνεργεία BMW στην πόλη μου για να χτίσω και μια κάποια σχέση να ξέρω που να πάω για να μη με γδάρουν, αλλά τελευταία στιγμή λέω ας μην το ρισκάρω όσο είμαι στην εγγύηση, ας πάω αντιπροσωπία να γίνουν όλα προβλεπε και με πλήρες paper trail. Πάω λοιπόν και τους λέω, θέλω έξτρα αλλαγή λαδιών με 0w-12 (αυτό ζητάει το αμάξι). Ο τύπος (τεχνικός τώρα), ξύνει την κούτρα του, αρχίζει να ψάχνει στον υπολογιστή, και μετά από κάνα 10λεπτο (δεν υπερβάλω) μου λέει όχι, 0w-20 βάζουμε στις 330. Μα του λέω, δες τι λέει εδώ στο manual, όχι μου λέει, κοιτά εσύ εδώ, και μου δείχνει στην οθόνη του ένα παράθυρο του ChatGPT (δεν κάνω πλάκα) που έλεγε 0w-20. Όταν με είδε να κριντζάρω λίγο, μου λέει αυτό κάνουμε πάντα και είμαστε η BMW, κάνουμε χιλιάδες αλλαγές λαδιών το χρόνο, είμαστε certified, ξέρουμε τι κάνουμε, και όσο το κάνεις εδώ έχεις εγγύηση, κλπ κλπ κλπ.

Λέω κι εγώ (μαλακωδώς), επειδή είχα διαβάσει πιο πριν ότι το w-12 είναι καινούριο φρούτο και δεν το έχει σχεδόν κανείς ακόμα, λέω εντάξει, μπορεί να'ναι εναλλακτικό approved by BMW, δε βαριέσαι, θα υπάρχει στα service bulletins, δε μπορεί. Τα αλλάζω, γυρνάω σπίτι και κάνω μια καλή ψακτική, όπου ανακαλύπτω ότι αν ο κινητήρας είναι σχεδιασμένος για 12, είναι πιθανώς προβληματικό να βάλεις 20άρι, γιατί λόγω του mild hybrid αναβοσβήνει πολύ συχνά και το μεγαλύτερο ιξώδες το εμποδίζει από το να κινείται τόσο ευέλικτα. Τους παίρνω, τσακώνομαι, και μετά από 5-6 τηλέφωνα back and forth δέχονται το λάθος τους και σήμερα ξαναπάω να τα αλλάξω.

Το θέμα είναι πως έχω χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην αντιπροσωπία, και αναρωτιέμαι τώρα μήπως δεν έχουν τελικά 0w-12 και γι'αυτό έκαναν τον μαλακα χθες και μου βάλουν πάλι το ίδιο απλά γράφοντας 0w-12 στην απόδειξη για να μην τους κράξω. Μετά από πολλά ψαξίματα στα ΑΙ, λένε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο δε θα σου κάνει ζημιά, αλλά σε μακρά χρήση μπορεί να αυξήσει τη φθορά. Και αναρωτιέμαι, να το τραβήξω όσο δεν πάει? Δηλαδή, να κάνω ανάλυση στο λάδι σε εργαστήριο να βεβαιωθώ? Ή, αφού θα αλλάξω πάλι σε 8000 km να κάνω το βλάκα και να μην ασχοληθώ;

(Τραγικά πράγματα πάντως, αντιπροσωπία σου λέει μετά)

Last edited:
Που λέτε, είπα να ακολουθήσω την πρόταση των "παλιών" ΒΜWάκηδων, και για να δώσω στο αμάξι το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα και μακροζωία (μάλλον όχι στα χέρια μου, αλλά σε κάποιου άλλου που θα με ευχαριστεί όταν έρθει η ώρα), προγραμμάτισα μια έξτρα αλλαγή λαδιών αμέσως μετά το στρώσιμο.

Είπα στην αρχή να πάω σε κάποιο από τα εναλλακτικά συνεργεία BMW στην πόλη μου για να χτίσω και μια κάποια σχέση να ξέρω που να πάω για να μη με γδάρουν, αλλά τελευταία στιγμή λέω ας μην το ρισκάρω όσο είμαι στην εγγύηση, ας πάω αντιπροσωπία να γίνουν όλα προβλεπε και με πλήρες paper trail. Πάω λοιπόν και τους λέω, θέλω έξτρα αλλαγή λαδιών με 0w-12 (αυτό ζητάει το αμάξι). Ο τύπος (τεχνικός τώρα), ξύνει την κούτρα του, αρχίζει να ψάχνει στον υπολογιστή, και μετά από κάνα 10λεπτο (δεν υπερβάλω) μου λέει όχι, 0w-20 βάζουμε στις 330. Μα του λέω, δες τι λέει εδώ στο manual, όχι μου λέει, κοιτά εσύ εδώ, και μου δείχνει στην οθόνη του ένα παράθυρο του ChatGPT (δεν κάνω πλάκα) που έλεγε 0w-20. Όταν με είδε να κριντζάρω λίγο, μου λέει αυτό κάνουμε πάντα και είμαστε η BMW, κάνουμε χιλιάδες αλλαγές λαδιών το χρόνο, είμαστε certified, ξέρουμε τι κάνουμε, και όσο το κάνεις εδώ έχεις εγγύηση, κλπ κλπ κλπ.

Λέω κι εγώ (μαλακωδώς), επειδή είχα διαβάσει πιο πριν ότι το w-12 είναι καινούριο φρούτο και δεν το έχει σχεδόν κανείς ακόμα, λέω εντάξει, μπορεί να'ναι εναλλακτικό approved by BMW, δε βαριέσαι, θα υπάρχει στα service bulletins, δε μπορεί. Τα αλλάζω, γυρνάω σπίτι και κάνω μια καλή ψακτική, όπου ανακαλύπτω ότι αν ο κινητήρας είναι σχεδιασμένος για 12, είναι πιθανώς προβληματικό να βάλεις 20άρι, γιατί λόγω του mild hybrid αναβοσβήνει πολύ συχνά και το μεγαλύτερο ιξώδες το εμποδίζει από το να κινείται τόσο ευέλικτα. Τους παίρνω, τσακώνομαι, και μετά από 5-6 τηλέφωνα back and forth δέχονται το λάθος τους και σήμερα ξαναπάω να τα αλλάξω.

Το θέμα είναι πως έχω χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην αντιπροσωπία, και αναρωτιέμαι τώρα μήπως δεν έχουν τελικά 0w-12 και γι'αυτό έκαναν τον μαλακα χθες και μου βάλουν πάλι το ίδιο απλά γράφοντας 0w-12 στην απόδειξη για να μην τους κράξω. Μετά από πολλά ψαξίματα στα ΑΙ, λένε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο δε θα σου κάνει ζημιά, αλλά σε μακρά χρήση μπορεί να αυξήσει τη φθορά. Και αναρωτιέμαι, να το τραβήξω όσο δεν πάει? Δηλαδή, να κάνω ανάλυση στο λάδι σε εργαστήριο να βεβαιωθώ? Ή, αφού θα αλλάξω πάλι σε 8000 km να κάνω το βλάκα και να μην ασχοληθώ;

(Τραγικά πράγματα πάντως, αντιπροσωπία σου λέει μετά)
Όπου αρκεί ως εξήγηση η βλακεία δε χρειάζεται να ψάχνεις για άλλη εξήγηση. Απλά ο τυπάκος στην αντιπροσωπεία βαριόταν να ψάξει παραπέρα και κάνει ότι λέει το ChatGPT. Κάποια μέρα η αντιπροσωπεία θα πληρώσει πολλές αποζημιώσεις για φθαρμένες μηχανές, μόνο και μόνο γιατί ο τύπος δεν έχει αρκετό νιονιό να ανοίξει ένα manual.

Όπου αρκεί ως εξήγηση η βλακεία δε χρειάζεται να ψάχνεις για άλλη εξήγηση. Απλά ο τυπάκος στην αντιπροσωπεία βαριόταν να ψάξει παραπέρα και κάνει ότι λέει το ChatGPT. Κάποια μέρα η αντιπροσωπεία θα πληρώσει πολλές αποζημιώσεις για φθαρμένες μηχανές, μόνο και μόνο γιατί ο τύπος δεν έχει αρκετό νιονιό να ανοίξει ένα manual.

Αμφιβάλω ότι θα ασχολιόταν κανείς, αφού τέτοιες μικροδιαφορές στα λάδια θα αργήσουν να φανούν ως επιπτώσεις. Τρέχα γύρευε τώρα όταν ένα χρόνο μετά τη λήξη της εγγύησης ξαφνικά θες 20 χιλιάρικα για αλλαγή κινητήρα (τόσο κάνουν εδώ, δεν αστειεύομαι), σιγά μην κάτσει κανείς να ψάξει αν στα πρώτα χρόνια βάζανε λάθος λάδια. Εγώ βέβαια θα την κρατήσω την απόδειξη, έτσι για το καλό, σε περίπτωση που χρειαστεί. Θα τη δώσω και στον επόμενο ιδιοκτήτη, με το καλό. :)