Αυτοκινητιστικά νέα

Το 80% δεν το έχει ούτε στο ένα ούτε στο άλλο! Δεν είμαστε όλοι μεγαλοστελέχη ή έχουμε πυλωτές ή μονοκατοικία.
Τα έχουμε ξαναγράψει πάντως... Αν δεν έχεις φορτιστή στο σπίτι ή έστω στο γραφείο, δεν έχει νόημα ακόμα να αγοράσεις ηλεκτρικό.
Κατα τα αλλά, όπως τα έγραψαν τα παιδιά.

Το 80% δεν το έχει ούτε στο ένα ούτε στο άλλο! Δεν είμαστε όλοι μεγαλοστελέχη ή έχουμε πυλωτές ή μονοκατοικία.
Koίτα αν δεν μπορείς να φορτίσεις σπίτι ή στην δουλειά, θέλει σκέψη η αγορά ηλεκτρικού, να ψάξεις να βρεις που θα το φορτίζεις έξω κλπ. Προσωπικά αν δεν είχα σπίτι και δουλειά φόρτιση δεν ξέρω αν θα αγόραζα ηλεκτρικό αμάξι. Καλά για να το χοντρύνω και άλλο, γενικά δεν ξέρω αν θα αγόραζα νέο αμάξι αν δεν είχα πάρκινγκ σπίτι, θα ήμουν ή με κανένα σαράβαλο ή και με τίποτα.

Τότε δεν παίρνεις ηλεκτρικό, δεν σε βολεύει και αν φορτίζεις σε DC δεν σε συμφέρει.

Και για του λόγου το αληθές:

View attachment 276979
Αφού κάνω 2 ώρες γεμάτα παραπάνω με το ηλεκτρικό τι θές να γράψω ψέματα? Με το πετρέλαιο, πήγαινα και χωρίς στάση και με πάνω από τα όρια, άλλο αν είναι παράνομο κλπ. άλλα πήγαινα και έβγαζα το ταξίδι άμεσα...με το ηλεκτρικό δεν το κάνω γιατί αν τρέχω τόσο αδειάζει η μπαταρία άμεσα και όταν πάω Αλεξανδρούπολη επειδή δεν είναι εύκολη η φόρτιση εκει πάντα θέλω να έχω καβάντζα και μια 200αρα χιλιόμετρα τουλάχιστον για να κινηθώ εκει, δεν θέλω να φτάσω με 10% μπαταρία άλλα με τουλάχιστον ένα 30-40% εκει.

Υ.Γ. Καλά σε Χειμώνα δεν το συζητάω, αυξάνεται και άλλο ο χρόνος, 4 άτομα, μέσα φορτωμένο μέχρι του σκασμού, θέρμανση μέσα και κρύο απέξω η μπαταρία πέφτει άμεσα...εντάξει είπαμε έχουμε ηλεκτρικά αμάξια, τα αγαπάμε, δεν θα ξαναγύριζα με τίποτα σε καύσιμο, άλλα μην κάνουμε το άσπρο μαύρο στα πάντα, υπάρχει και το γκρίζο σε κάποιους τομείς.

Last edited:
Αφού κάνω 2 ώρες γεμάτα παραπάνω με το ηλεκτρικό τι θές να γράψω ψέματα? Με το πετρέλαιο, πήγαινα και χωρίς στάση και με πάνω από τα όρια, άλλο αν είναι παράνομο κλπ. άλλα πήγαινα και έβγαζα το ταξίδι άμεσα...με το ηλεκτρικό δεν το κάνω γιατί αν τρέχω τόσο αδειάζει η μπαταρία άμεσα και όταν πάω Αλεξανδρούπολη επειδή δεν είναι εύκολη η φόρτιση εκει πάντα θέλω να έχω καβάντζα και μια 200αρα χιλιόμετρα τουλάχιστον για να κινηθώ εκει, δεν θέλω να φτάσω με 10% μπαταρία άλλα με τουλάχιστον ένα 30-40% εκει.

Υ.Γ. Καλά σε Χειμώνα δεν το συζητάω, αυξάνεται και άλλο ο χρόνος...εντάξει είπαμε έχουμε ηλεκτρικά αμάξια, τα αγαπάμε, δεν θα ξαναγύριζα με τίποτα σε καύσιμο, άλλα μην κάνουμε το άσπρο μαύρο, υπάρχει και το γκρίζο.
Το παραπάνω πλάνο από ABRP είναι με ταχύτητα 150km/h και 30% πάνω από τα όρια. Που σημαίνει πως σε δρόμο με 110 υπολογίζει ότι πηγαίνεις με 143 και σε δρόμο με 100 πως πηγαίνεις με 130. Και βγαίνει με 3 στάσεις συνολικής καθυστέρησης 56 λεπτά. Το ότι κάνεις 2 ώρες παραπάνω λοιπόν δεν έχει σχέση με το ηλεκτρικό αλλά ότι πλέον αποφάσισες να πηγαίνεις πιο αργά.
Για το χειμώνα συμφωνώ, αυτό το πλάνο είναι με τον καιρό τώρα. Το χειμώνα σίγουρα είναι μισή ώρα παραπάνω

Το παραπάνω πλάνο από ABRP είναι με ταχύτητα 150km/h και 30% πάνω από τα όρια. Που σημαίνει πως σε δρόμο με 110 υπολογίζει ότι πηγαίνεις με 143 και σε δρόμο με 100 πως πηγαίνεις με 130. Και βγαίνει με 3 στάσεις συνολικής καθυστέρησης 56 λεπτά. Το ότι κάνεις 2 ώρες παραπάνω λοιπόν δεν έχει σχέση με το ηλεκτρικό αλλά ότι πλέον αποφάσισες να πηγαίνεις πιο αργά.
Για το χειμώνα συμφωνώ, αυτό το πλάνο είναι με τον καιρό τώρα. Το χειμώνα σίγουρα είναι μισή ώρα παραπάνω
Σου είπα γιατί κάνω 2 ώρες παραπάνω, και το σχέδιο που έβγαλες είναι μόνο αν είναι όλα τέλεια, κάποιες φορές δεν είναι, γιατί πιάσανε την μια πλευρά του φορτιστή και εσυ φορτίζεις πιο αργά, γιατί μέχρι να σταματήσεις να βρεις πως θα πληρώσεις κλπ., μπορεί να ξεχαστείς λίγο παραπάνω, μπορεί να κοιμούνται όλοι και να μην θέλω να κάνω στάση τότε για να μην τους ξυπνήσω και ακούω γκρίνιες από τα παιδιά, θέλω όπως είπα να έχω ένα 30% μπαταρία όταν φτάσω, μπορεί να είναι χειμώνας έξω κλπ. ε όλα αυτά με κάνουν και αργώ παραπάνω....Μου έχει κάτσει να πάω του σκοτουμου για κηδεία με το πετρέλαιο και να γυρίσω πίσω σχεδόν μετά από λίγες ώρες. Ακραίο παράδειγμα, απλά με το καύσιμο έχεις πιο ελευθερία και ταχύτητα σε ταξίδια, τι να κάνουμε τώρα να πω ψέματα? Δεν είπα ότι γυρνάω πίσω σε καύσιμο, άλλα το είπα δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα.

Υ.Γ. Σε ταξίδι Roadtrip επίσης από Αθήνα σε Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια κλπ. και επιστροφή σε Αλεξανδρούπολη δυσκολευτήκαμε πολύ με τις φορτίσεις, το καταφέραμε τελικά, άλλα σίγουρα φάγαμε άγχος, μπερδευτήκαμε, κάναμε παρακάμψεις και είχαμε και αρκετές χαμένες ώρες για να είναι όλα οκ. Θέματα που δεν τα είχα με το Πετρέλαιο.

@donk αυτά που αναφέρεις δεν ανησυχούν κανέναν που έχει ηλεκτρικό. Δυστυχώς αναπαράγεις απόψεις τρίτων χωρίς να έχεις την εμπειρία χρήσης ηλεκτρικού. Και με 15% να είσαι, εντός αστικού ιστού κάνεις 50 τουλάχιστον km, συνήθως και αρκετά παραπάνω. Από τη μία χρησιμοποιούμε σαν επιχείρημα την υπαρκτή αδυναμία πολλών συμπολιτών μας να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο αλλά από την άλλη μιλάμε για ταξίδια με ταχύτητες 150-160 που σε θερμικό θα καίνε 16-17 ευρώ τα 100km

@donk αυτά που αναφέρεις δεν ανησυχούν κανέναν που έχει ηλεκτρικό. Δυστυχώς αναπαράγεις απόψεις τρίτων χωρίς να έχεις την εμπειρία χρήσης ηλεκτρικού. Και με 15% να είσαι, εντός αστικού ιστού κάνεις 50 τουλάχιστον km, συνήθως και αρκετά παραπάνω. Από τη μία χρησιμοποιούμε σαν επιχείρημα την υπαρκτή αδυναμία πολλών συμπολιτών μας να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο αλλά από την άλλη μιλάμε για ταξίδια με ταχύτητες 150-160 που σε θερμικό θα καίνε 16-17 ευρώ τα 100km
5,9-6,1 λίτρα πετρέλαιο ανά 100 χιλιόμετρα με ταχύτητα 150-160 είχα, 6ταχυτο, και τώρα ανέβηκε το πετρέλαιο, μέχρι πέρυσι μαξ 10 ευρώ αν 100 χιλιόμετρα έδινα....16-17 ευρώ δεν έχω δώσει ποτέ...ίσως μιλάς για βενζίνη.

Υ.Γ. Δεν το έχω υπολογίσει άλλα με τις φωτιά χρεώσεις σε ταχυφορτιστές στην Εθνική οδό μάλλον πιο φτηνά πας με Diesel. Παλιότερα στα σίγουρα, δεν ξέρω τώρα που έχει ανέβει το πετρέλαιο.

5,9-6,1 λίτρα πετρέλαιο ανά 100 χιλιόμετρα με ταχύτητα 150-160 είχα, 6ταχυτο, και τώρα ανέβηκε το πετρέλαιο, μέχρι πέρυσι μαξ 10 ευρώ αν 100 χιλιόμετρα έδινα....16-17 ευρώ δεν έχω δώσει ποτέ...ίσως μιλάς για βενζίνη.

Υ.Γ. Δεν το έχω υπολογίσει άλλα με τις φωτιά χρεώσεις σε ταχυφορτιστές στην Εθνική οδό μάλλον πιο φτηνά πας με Diesel. Παλιότερα στα σίγουρα, δεν ξέρω τώρα που έχει ανέβει το πετρέλαιο.
Ναι σε βενζίνη αναφερόμουν, όχι σε σένα. Οπότε αφού με diesel πας πιο γρήγορα και πιο οικονομικά, γιατί επέλεξες τελικά να έχεις μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ναι σε βενζίνη αναφερόμουν, όχι σε σένα. Οπότε αφού με diesel πας πιο γρήγορα και πιο οικονομικά, γιατί επέλεξες τελικά να έχεις μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Γιατί τα φορτίζω και εγώ και η σύζυγος τσάμπα στην δουλειά!! Μόνο σε ταξίδι φορτίζω έξω, αν δεν πάω ταξίδι έχω 0 έξοδα!!! ;)

Υ.Γ. Εχω και φορτιστή σπίτι, άλλα μόνο για ώρα ανάγκης ή μόνο αν είμαι σε άδεια οπότε δεν θα πάω γραφείο να φορτίσω. Πριν βγω σε άδεια βέβαια το γεμίζω 100% στην δουλειά!!

Γιατί τα φορτίζω και εγώ και η σύζυγος τσάμπα στην δουλειά!! ;)
Στη δουλειά φορτίζεις για τις αστικού κύκλου καταναλώσεις. Οπότε προτίμησες να μην έχεις κανένα θερμικό επειδή το κέρδος σου από την αστική κίνηση είναι πολλαπλάσιο. Άρα τα μακρινά ταξίδια σου (γιατί ταξίδια μέχρι 350-400km πήγαινε έλα τα βγάζεις και με το ηλεκτρικό) είναι περιορισμένου αριθμού.

Υποθετική ερώτηση, αν δε φόρτιζες δωρεάν στη δουλειά και δεν είχες δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι παρά μόνο έξω σε φορτιστές, θα έπαιρνες ηλεκτρικά; Είναι δηλαδή η απόφαση καθαρά θέμα οικονομίας; Γιατί για μένα προσωπικά δεν ήταν θέμα οικονομίας, θεωρώ πως δε συγκρίνεται η εμπειρία κίνησης με ηλεκτρικό ακόμα και με το καλύτερο θερμικό που υπάρχει.

Παιδια η γνωμη σας για αυτο

View attachment 277065
Κοίτα θα τα απέφευγα τα Plug In...τα φοβάμαι σε βάθος χρόνου τι ζημιές θα βγάλουν, ενώ τα πληρώνεις και παραπάνω από όσο ίσως αξίζουν, είναι λίγο μπασταρδεμένα. Αλλα αν έχεις αποφασίσει για Plug In από όσο έχω διβάσει ένα ένα τίμιο και καλό αμάξι το Seal. To έχει συνάδελφος της συζύγου μου στην δουλειά και είναι ευχαριστημένοι.

Δεν βγάζει πουθενά.
Όλοι είμαστε διαφορετικοί και σκεφτόμαστε διαφορετικά. Έχουμε επίσης διαφορετική αξιολόγηση των πραγμάτων.
Τα μόνα αντικειμενικά κριτήρια είναι:
- Τα ηλεκτρικά είναι πιο ακριβά από τα σύγχρονα συμβατικά για να τα αγοράσεις.
- Ηλεκτρικό δεν έχει κανένα νόημα να το αγοράσεις αν δεν μπορείς να φορτίζεις είτε δωρεάν (στη δουλειά) είτε με κόστος οικιακής kWh. Αν δεν έχεις τίποτα από αυτά όλο το οικονομικό πλεονέκτημα εξανεμίζεται. Επίσης αν φορτίζεις εκεί, ο χρόνος φόρτισης δεν έχει καμιά σημασία γιατί δεν περιμένεις να φορτίσει, είσαι είτε σπίτι, είτε στη δουλειά.
- Τα ηλεκτρικά έχουν το μικρότερο κόστος λειτουργίας/χρήσης μέσα στο χρόνο ακόμη και με αλλαγή μπαταρίας στα 10-12 χρόνια μέχρι τα 15 χρόνια.
- Τα ηλεκτρικά προϋποθέτουν καλά οικονομικά ώστε να έχεις αρκετά χρήματα τόσο σητν αγορά όσο και στην αντικατάσταση μπαταρίας. Στα συμβατικά πληρώνεις περισσότερα αλλά σε μικρότερα ποσά περισσότερο κατανεμμημένα στο χρόνο (ετήσιο σέρβις και ανεφοδιασμό σε βενζίνη).
- Τα ηλεκτρικά θέλουν καλό προγραμματισμό. Για κάποιον έμπειρο και με ευχέρια στις ηλεκτρονικές συσκευές αυτό μπορεί να είναι 5 λεπτά μόνο λίγο πριν φύγει ταξίδι. Για αυτό και πολλοί κάτοχοι υποβαθμίζουν το γεγονός. Με συμβατικό δεν σε νοιάζει τίποτα, όπου και να πας στη χειρότερη θα βρεις βενζινάδικο στο κεφαλοχώρι.
- Τα ζητήματα ασφάλειας έχουν να κάνουν μόνο σε ταξίδια σε μακρινές διαδρομές. Πχ πας στην Πίνδο κάπου και πρέπει να έχεις σταματήσει να φορτίσεις πριν ανέβεις στο χωριό με τόση ενέργεια ώστε να μπορείς να φτάσει σε νοσοκομείο άμεσα. Στη πόλη πρέπει να είσαι πολύ γκαντέμης για να μην έχεις να κάνεις 5-10 κμ, που αναλογικά μπορείς να μείνεις και από βενζίνη αν και εκεί είναι πιο εύκολος ο ανεφοδιασμός. Αν φορτίζεις σπίτι/δουλειά εξωφρενικά δύσκολο να σου τύχει.
- Θέλουν στάσεις 20+ λεπτών σε μεγάλα ταξίδια τα ηλεκτρικά. Βενζίνη ανεφοδιάζεις σε 5. Με το ρολόι και τα 2. Έχω χρονομετρήσει τον εαυτό μου σε ταξίδια. Μια φορά μόνο έκανα 10 λεπτά γιατί είχε κίνηση και ταυτόχρονα έπρεπε να πάω μέσα να πληρώσω με κάρτα.

Με τα παιδιά για να πάω πχ Αθληνα-Ιωάννινα δεν κάνω καμία στάση. Τα βάζω σε φάση να κοιμηθούν και πάω καρφί. Στην Ελλάδα σπάνια θες αυτονομία πάνω από 500 κμ για να φτάσεις κάπου. Το τωρινό βγάζει 800+ κμ αυτονομία, οπότε ναι εκεί θέλω διάλλειμα σίγουρα. Με βενζίνη παλιά σταμάταγα με το ρολόι 5 λεπτά στα τέμπη για ανεφοδιασμό όταν πήγαινα Θεσσαλονίκη. Με 5 λεπτά δεν κάνεις τίποτα σε ηλεκτρικό. Μιλάω για ταξίδια ακολουθώντας τα όρια. Αντέχω χωρίς να κατουρίσω 4+ ώρες όταν οδηγώ. Είναι ασφαλές; Οι μελέτες λένε όχι και προτείνουν στάσεις. Αλλά πια βάζεις Adaptive Cruise Control μαζί με Steering Assist και είναι πολύ πολύ πιο ξεκούραστα τα πράγματα.

Ο καθένας κρίνει με τα δικά του κριτήρια που είναι και προσωπικά και φυσικά δεκτά.

• Like
Reactions: karamela
Στη δουλειά φορτίζεις για τις αστικού κύκλου καταναλώσεις. Οπότε προτίμησες να μην έχεις κανένα θερμικό επειδή το κέρδος σου από την αστική κίνηση είναι πολλαπλάσιο. Άρα τα μακρινά ταξίδια σου (γιατί ταξίδια μέχρι 350-400km πήγαινε έλα τα βγάζεις και με το ηλεκτρικό) είναι περιορισμένου αριθμού.

Υποθετική ερώτηση, αν δε φόρτιζες δωρεάν στη δουλειά και δεν είχες δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι παρά μόνο έξω σε φορτιστές, θα έπαιρνες ηλεκτρικά; Είναι δηλαδή η απόφαση καθαρά θέμα οικονομίας; Γιατί για μένα προσωπικά δεν ήταν θέμα οικονομίας, θεωρώ πως δε συγκρίνεται η εμπειρία κίνησης με ηλεκτρικό ακόμα και με το καλύτερο θερμικό που υπάρχει.
Κοίτα και να μην φόρτιζα στην δουλειά, αν μπορούσα να φορτίζω σπίτι μετά από την εμπειρία με ηλεκτρικό αμάξι θα σου έλεγα ναι, άνετα κιόλας....αν δεν μπορούσα να φορτίζω ούτε στο σπίτι, δεν ξέρω, θα έπρεπε να τα βάλω κάτω, να δω που και τι φορτιστές έχει κοντά στο σπίτι μου κλπ....δεν μπορώ να σου απαντήσω ξεκάθαρα....γιατί είναι και υποθετικό σενάριο....έχουν βγει και τούμπανα Φουλ Υβριδικά π.χ. το Cherry Tiggo 7 που δοκίμασα και είδα τις προάλλες από φίλο, είναι και γρήγορο, και δεν καίει πολύ, και αθόρυβο μέσα σε πόλη, και ούτε πολύ ακριβό, αμαξάρα και σε πόλη μέσα με ηλεκτροκίνηση πάνε πάνω κάτω...50-50 θα έλεγα για να σου απαντήσω...

Υ.Γ. Και ένα Reanult Symbioz που είχα νοικάσιασει σε ταξίδι στο εξωτερικό, ήταν συμπαθέστατο, γρήγορο, αθόρυβο, άνετο, καλά εξοπλισμένο και η κατανάλωση δεν ανέβαινε με τίποτα πάνω από 6 λίτρα ακόμα και Sport mode και αν το ζόριζες.

Last edited:
Κοίτα θα τα απέφευγα τα Plug In...τα φοβάμαι σε βάθος χρόνου τι ζημιές θα βγάλουν, ενώ τα πληρώνεις και παραπάνω από όσο ίσως αξίζουν, είναι λίγο μπασταρδεμένα. Αλλα αν έχεις αποφασίσει για Plug In από όσο έχω διβάσει ένα ένα τίμιο και καλό αμάξι το Seal. To έχει συνάδελφος της συζύγου μου στην δουλειά και είναι ευχαριστημένοι.
Επειδή το έχω με Leasing δεν με νοιάζει τι θα βγάλει.
Έχω όλα τα καλά της ηλεκτροκίνησης στην Αθήνα και στις Εθνικές πάω με βενζίνη. Αν έχω και προορισμό μακριά από Εθνική πάω ηλεκτρικά στους επαρχειακούς.
Το κόστος στην Εθνική με μπακαλο-υπολογισμό είναι:
- 6.5 l/100 km με το όριο (μπορεί και πιο κάτω ανάλογα με το σε ποιο δρόμο είσαι, αυτό που βάζω είναι ότι καίω με 120-130). Με κόστος 1.90 ευρώ (γιατί γεμίζεις Αθήνα φθηνά και όχι Εθνική Οδό) είναι περίπου 0,1235 ευρώ το χιλιόμετρο.
- Ηλεκτρικά με 120-130 και κλιματισμό θέλεις 17 kWh/100 km. Τα χιλιόμετρα που θα κάνεις με φόρτιση φθηνά από το σπίτι/δουλειά κοστίζει 0.20 η kWh, δηλαδή 0,034 ευρώ το χιλιόμετρο, αλλά αν φορτίσεις σε ταχυφορτιστή στην εθνική βάζω μια μέση τιμή 0.60 η kWH και άρα πας 0,102 ευρώ το χιλιόμετρο που και πάλι είναι κάτω από το συμβατικό υβριδικό ή plugin.

- Ηλεκτρικό δεν έχει κανένα νόημα να το αγοράσεις αν δεν μπορείς να φορτίζεις είτε δωρεάν (στη δουλειά) είτε με κόστος οικιακής kWh. Αν δεν έχεις τίποτα από αυτά όλο το οικονομικό πλεονέκτημα εξανεμίζεται. Επίσης αν φορτίζεις εκεί, ο χρόνος φόρτισης δεν έχει καμιά σημασία γιατί δεν περιμένεις να φορτίσει, είσαι είτε σπίτι, είτε στη δουλειά.
Θα διαφωνίσω σε αυτό. Αν είσαι κοντά σε φορτιστή χαμηλής χρέωσης - πχ ανατολική Θεσσαλονίκη μπορώ να φορτίζω στους Tesla πριν τις 10 το πρωί με 0,24 (αν έχεις Tesla) ή 0,24 + 12 ευρώ το μήνα συνδρομή αν δεν έχεις Tesla. Με 300 KWh το μήνα βγαίνει 0,278 η KWh για μένα που δεν έχω Tesla. Μετά υπάρχει η βραδυνή φόρτιση σε φορτιστές inCharge AC με τιμή 0,32 χωρίς συνδρομή ή με 0,297 με συνδρομή 50 ευρώ το χρόνο (25 για τον πρώτο χρόνο). Οπότε και πάλι με 300 KWh βγαίνει 0,31

Η ετήσια δαπάνη για 3600 KWh θα είναι από 1000 ευρώ στους Tesla ως 1115 ευρώ στους inCharge. Υπολογίζω 3600 KWh για κατ' ελάχιστο 20000 km, πιθανότατα αρκετά παραπάνω.
Η βενζίνη σε ένα θερμικό για αντίστοιχα km θα είναι πάνω από 1800 ευρώ.

Στο σπίτι με τις σημερινές τιμές του ρεύματος με το 0,115 της ΔΕΗ θα έχεις τελική τιμή φόρτισης από 0,17 ως και πάνω από 0,20 - ανάλογα τις επιβαρύνσεις από ΥΚΩ, πάγια κτλ. Το επιπλέον κέρδος σου δηλαδή αν φορτίζεις σπίτι είναι άλλα 400 ευρώ στην καλύτερη.

Θα διαφωνίσω σε αυτό. Αν είσαι κοντά σε φορτιστή χαμηλής χρέωσης - πχ ανατολική Θεσσαλονίκη μπορώ να φορτίζω στους Tesla πριν τις 10 το πρωί με 0,24 (αν έχεις Tesla) ή 0,24 + 12 ευρώ το μήνα συνδρομή αν δεν έχεις Tesla. Με 300 KWh το μήνα βγαίνει 0,278 η KWh για μένα που δεν έχω Tesla. Μετά υπάρχει η βραδυνή φόρτιση σε φορτιστές inCharge AC με τιμή 0,32 χωρίς συνδρομή ή με 0,297 με συνδρομή 50 ευρώ το χρόνο (25 για τον πρώτο χρόνο). Οπότε και πάλι με 300 KWh βγαίνει 0,31

Η ετήσια δαπάνη για 3600 KWh θα είναι από 1000 ευρώ στους Tesla ως 1115 ευρώ στους inCharge. Υπολογίζω 3600 KWh για κατ' ελάχιστο 20000 km, πιθανότατα αρκετά παραπάνω.

Στο σπίτι με τις σημερινές τιμές του ρεύματος με το 0,115 της ΔΕΗ θα έχεις τελική τιμή φόρτισης από 0,17 ως και πάνω από 0,20 - ανάλογα τις επιβαρύνσεις από ΥΚΩ, πάγια κτλ. Το επιπλέον κέρδος σου δηλαδή αν φορτίζεις σπίτι είναι άλλα 400 ευρώ στην καλύτερη.
Ναι πάλι κερδίζεις σε κόστος, άλλα μόνο αν κάνεις αρκετά χιλιόμετρα όπως είπες μια 20.000 τον χρόνο (αρκετός κόσμος κάνει κάτω από 10.000 τον χρόνο, εκει αν φορτίζεις έξω μαξ καμία 400-500αρα θα κερδίσεις και αν), έχεις σχετικά κοντά σου φορτιστές που σε βολευουν και μην ξεχνάς ότι ένα μέσο ηλεκτρικό αμάξι είναι πιο ακριβό από ένα θερμικό, οπότε πρέπει να κάνεις απόσβεση και τα επιπλέον λεφτά που έδωσες....δεν υπάρχει με λίγα λόγια σωστή απάντηση...εξαρτάται λοιπόν...

Π.Χ. Cherry Tiggo 4....το βρίσκεις με 23.000 ευρώ και έχεις και 200+ άλογα και χαμηλή κατανάλωση....πόσα θες για ένα αντίστοιχο αμάξι με αντίστοιχη υποδύναμη σε ηλεκτρικό? Βάλε ότι περιμένεις και ένα 9μηνο στην καλύτερη για το ΚΗ3 να πάρεις τα 3.000 ευρώ πίσω, που σε κάποιους δεν περισσεύουν και τα παίρνουν με δάνειο οπότε αυξάνεται και άλλο το κόστος.

Last edited:

Ξεχνάς τον παράγοντα αγγαρία. Αν έχεις τέτοιο φορτιστή σε απόσταση που περπατάς από το σπίτι πάει και έρχεται. Αλλά το να κάνεις βόλτα για να αφήσεις το αυτοκίνητο και να πρέπει να βρεις κάτι άλλο να κάνεις εκεί γύρω για να φορτίσει θεωρώ ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρακτικό από καμία άποψη.
Δεν θα έβαζα ΠΟΤΕ στο κεφάλι μου να τρέχω 1-2 φορές την εβδομάδα κάπου που πρέπει να μείνω τουλάχιστον για μισή ώρα και μετά να βρω τι θα κάνω αυτή τη μισή+ ώρα. Δεν υπάρχει αυτός ο χρόνος και είναι τόσο απλό. Ναι όταν ήμουν 20 μπορεί, όταν θα είμαι -με το καλό- 60+ μπορεί, αλλά με 2 μικρά παιδιά που τρέχω όλη την ώρα αυτό δεν θα δούλευε με τίποτα ακόμη και αν πλήρωνα σε διπλό κόστος ένα υβριδικό αυτόκίνητο.

Υ.Γ. Το δεύτερο αυτοκίνητο της οικογένειας είναι τελικά mild hybrid. Δεν ήθελα mild hybrid με τίποτα, όμως τα φύλλα του excel το έβγαζαν με διαφορά την οικονομικότερη λύση στην κατηγορία που έψαχνα για να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες της δικής μου οικογένειας από το δεύτερο αυτοκίνητο και απλά το πήρα. Θα το μετανιώσω μόνο αν φτάσει 3 ευρώ το λίτρο η βενζίνη μέχρι το 2030 που το επιστρέφω στη Leasing (λίγο πριν τα 3 ευρώ ήταν το Break even...).