Αυτοκινητιστικά νέα

Ξεχνάς τον παράγοντα αγγαρία. Αν έχεις τέτοιο φορτιστή σε απόσταση που περπατάς από το σπίτι πάει και έρχεται. Αλλά το να κάνεις βόλτα για να αφήσεις το αυτοκίνητο και να πρέπει να βρεις κάτι άλλο να κάνεις εκεί γύρω για να φορτίσει θεωρώ ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρακτικό από καμία άποψη.
Δεν θα έβαζα ΠΟΤΕ στο κεφάλι μου να τρέχω 1-2 φορές την εβδομάδα κάπου που πρέπει να μείνω τουλάχιστον για μισή ώρα και μετά να βρω τι θα κάνω αυτή τη μισή+ ώρα. Δεν υπάρχει αυτός ο χρόνος και είναι τόσο απλό. Ναι όταν ήμουν 20 μπορεί, όταν θα είμαι -με το καλό- 60+ μπορεί, αλλά με 2 μικρά παιδιά που τρέχω όλη την ώρα αυτό δεν θα δούλευε με τίποτα ακόμη και αν πλήρωνα σε διπλό κόστος ένα υβριδικό αυτόκίνητο.

Υ.Γ. Το δεύτερο αυτοκίνητο της οικογένειας είναι τελικά mild hybrid. Δεν ήθελα mild hybrid με τίποτα, όμως τα φύλλα του excel το έβγαζαν με διαφορά την οικονομικότερη λύση στην κατηγορία που έψαχνα για να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες της δικής μου οικογένειας από το δεύτερο αυτοκίνητο και απλά το πήρα. Θα το μετανιώσω μόνο αν φτάσει 3 ευρώ το λίτρο η βενζίνη μέχρι το 2030 που το επιστρέφω στη Leasing (λίγο πριν τα 3 ευρώ ήταν το Break even...).
Aν κάποιος δεν κάνει πολλά χιλιόμετρα, δεν έχει φόρτιση σπίτι ή στην δουλειά και ούτε πολύ κοντά του με τα πόδια 2-3 λεπτά να πάει να το φορτίσει, δεν συμφέρει το ηλεκτρικό, αν βάλεις και το υψηλότερο κόστος αγοράς έδεσε το γλυκό, πάς σε ένα Hybrid και τέλος...ούτε σκοτούρες ούτε τίποτα...γενικά αν δεν έχεις εύκολο τρόπο να φορτίζεις θέλει σοβαρή σκέψη να πάρεις ηλεκτρικό αμάξι.

Το Tiggo 7 τι λέει;
Το έγραψα πριν, αμαξάρα, και μπήκα και το οδήγησα, την βασική έκδοση με 224 άλογα και 26.000 ευρώ...δύσκολα θα βρεις κάτι καλύτερο σε αυτά τα λεφτά. Γενικά η Cheery έχει τα πιο VFM βενζινοκίνητα της αγοράς.

• Like
Reactions: Babis K.
Το Tiggo 7 τι λέει;
Το εχουν ήδη 4 φίλοι μου κ έχουν τρελαθεί . Το μόνο που τους ενοχλεί ειναι ότι βαράει συνέχεια ειδοποιήσεις σε αλλαγή λωρίδας κτλ αλλά το απενεργοποιούν .
Από καταλάνωση οι 2 μου είπαν ότι ειναι κοντά στα 4 λίτρα .
Από αξεσουαρ ειναι φουλ .

Το έκλεισε ο αδερφός μου γι’αυτό ρωτάω.
Και πολύ καλά έκανε....το καλύτερο VFM της αγοράς είναι σε αυτή την κατηγορία στα βενζινοκίνητα...πουλάει πολύ....και εμένα 2 γνωστοί μου το έχουν πάρει...ο ένας ήρθε από BMw X3 δεκαετίας και του αρέσει το Cherry πολύ παραπάνω, δεν πιστεύει πόσα λίγα λεφτά (για την σημερινή εποχή) έδωσε για τέτοιο αμάξι.

Το εχουν ήδη 4 φίλοι μου κ έχουν τρελαθεί . Το μόνο που τους ενοχλεί ειναι ότι βαράει συνέχεια ειδοποιήσεις σε αλλαγή λωρίδας κτλ αλλά το απενεργοποιούν .

Αυτό ακριβώς συζητούσαμε πρίν 2 μέρες στο χωριό, όταν το παρήγγειλε.
-Μα τι σε ενοχλεί η ειδοποίηση αλλαγής λουρίδας, αφού απενεργοποιείται.
- Ναι, αλλά όχι μόνιμα, θα πρέπει να την απενεργοποιείς κάθε φορά που μπαίνεις στο συτοκίνητο.

- Ναι, αλλά όχι μόνιμα, θα πρέπει να την απενεργοποιείς κάθε φορά που μπαίνεις στο συτοκίνητο.
Αυτό το κάθε φορά , αλλά μετά από λίγο γίνεται συνήθεια .

• Like
Γενικά σχεδόν όλα τα Κινέζικα βαράνε πολύ με τις ειδοποιήσεις και σε όλα και να τις απενεργοποιήσεις την επόμενη φορά ξανανοίγουν. Βγάζουν βέβαια Updates σιγά σιγά και το στρώνουν. Αλλα γενικά αυτό το με τις ειδοποιήσεις είναι και λίγο φαινόμενο της εποχής, το κάνουν λίγο πολύ όλα τα νέα αμάξια και κουράζει.

• Like
ειναι στο εταιρικο αφορολογητο ?benefit in kind taxation

Κοίτα θα τα απέφευγα τα Plug In...τα φοβάμαι σε βάθος χρόνου τι ζημιές θα βγάλουν, ενώ τα πληρώνεις και παραπάνω από όσο ίσως αξίζουν, είναι λίγο μπασταρδεμένα. Αλλα αν έχεις αποφασίσει για Plug In από όσο έχω διβάσει ένα ένα τίμιο και καλό αμάξι το Seal. To έχει συνάδελφος της συζύγου μου στην δουλειά και είναι ευχαριστημένοι.
leasing θα ειναι με 15Κ τον χρονο για 4 χρονια 380€ τον μηνα
Απλα ηθελα το plugin γιατι φορτιζω δωρεαν στο γραφειο αλλα απο την αλλη 100% ηλεκτρικο ΠΟΤΕ

• Like
Reactions: karamela
leasing θα ειναι με 15Κ τον χρονο για 4 χρονια 380€ τον μηνα
Απλα ηθελα το plugin γιατι φορτιζω δωρεαν στο γραφειο αλλα απο την αλλη 100% ηλεκτρικο ΠΟΤΕ
Ε μια χαρά τότε, το χτυπάς άφοβα!!!

Αυτό το κάθε φορά , αλλά μετά από λίγο γίνεται συνήθεια .
Αλλαγη λωριδας ανευ φλας? Διοτι λογικα με φλας δεν θα επρεπε να βαραει

Ξεχνάς τον παράγοντα αγγαρία. Αν έχεις τέτοιο φορτιστή σε απόσταση που περπατάς από το σπίτι πάει και έρχεται. Αλλά το να κάνεις βόλτα για να αφήσεις το αυτοκίνητο και να πρέπει να βρεις κάτι άλλο να κάνεις εκεί γύρω για να φορτίσει θεωρώ ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρακτικό από καμία άποψη.
Δεν θα έβαζα ΠΟΤΕ στο κεφάλι μου να τρέχω 1-2 φορές την εβδομάδα κάπου που πρέπει να μείνω τουλάχιστον για μισή ώρα και μετά να βρω τι θα κάνω αυτή τη μισή+ ώρα. Δεν υπάρχει αυτός ο χρόνος και είναι τόσο απλό. Ναι όταν ήμουν 20 μπορεί, όταν θα είμαι -με το καλό- 60+ μπορεί, αλλά με 2 μικρά παιδιά που τρέχω όλη την ώρα αυτό δεν θα δούλευε με τίποτα ακόμη και αν πλήρωνα σε διπλό κόστος ένα υβριδικό αυτόκίνητο.

Υ.Γ. Το δεύτερο αυτοκίνητο της οικογένειας είναι τελικά mild hybrid. Δεν ήθελα mild hybrid με τίποτα, όμως τα φύλλα του excel το έβγαζαν με διαφορά την οικονομικότερη λύση στην κατηγορία που έψαχνα για να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες της δικής μου οικογένειας από το δεύτερο αυτοκίνητο και απλά το πήρα. Θα το μετανιώσω μόνο αν φτάσει 3 ευρώ το λίτρο η βενζίνη μέχρι το 2030 που το επιστρέφω στη Leasing (λίγο πριν τα 3 ευρώ ήταν το Break even...).
300 KWh με φόρτιση 10-80 σε μια μπαταρία 75KWh είναι 6 φορές το μήνα. Στο Mediterranean Cosmos που είναι οι φορτιστές της Tesla έχει και super market. Δε πας supermarket 4-5 φορές το μήνα; Που είναι λοιπόν η αγγαρία;

Αν μιλάμε για AC φόρτιση, 6 φορές το μήνα θα το παρκάρεις στο φορτιστή όλο το βράδυ - οι AC δεν έχουν χρέωση overstay. Ίσα ίσα από το να ψάχνεις parking στο δρόμο εκεί θα το έχεις σίγουρο.

Ναι πάλι κερδίζεις σε κόστος, άλλα μόνο αν κάνεις αρκετά χιλιόμετρα όπως είπες μια 20.000 τον χρόνο (αρκετός κόσμος κάνει κάτω από 10.000 τον χρόνο, εκει αν φορτίζεις έξω μαξ καμία 400-500αρα θα κερδίσεις και αν), έχεις σχετικά κοντά σου φορτιστές που σε βολευουν και μην ξεχνάς ότι ένα μέσο ηλεκτρικό αμάξι είναι πιο ακριβό από ένα θερμικό, οπότε πρέπει να κάνεις απόσβεση και τα επιπλέον λεφτά που έδωσες....δεν υπάρχει με λίγα λόγια σωστή απάντηση...εξαρτάται λοιπόν...

Π.Χ. Cherry Tiggo 4....το βρίσκεις με 23.000 ευρώ και έχεις και 200+ άλογα και χαμηλή κατανάλωση....πόσα θες για ένα αντίστοιχο αμάξι με αντίστοιχη υποδύναμη σε ηλεκτρικό? Βάλε ότι περιμένεις και ένα 9μηνο στην καλύτερη για το ΚΗ3 να πάρεις τα 3.000 ευρώ πίσω, που σε κάποιους δεν περισσεύουν και τα παίρνουν με δάνειο οπότε αυξάνεται και άλλο το κόστος.
Αν είναι για μόνο 10.000 km το χρόνο το κέρδος είναι μικρό.

Αλλαγη λωριδας ανευ φλας? Διοτι λογικα με φλας δεν θα επρεπε να βαραει

Αυτό είναι κοινοτική νομοθεσία πια, από το 2022, να "βαράει" αν αλλάζεις λωρίδες χωρίς φλας, και να μην μπορεί να απενεργοποιηθεί μόνιμα.

Και πολύ καλά κάνανε.

300 KWh με φόρτιση 10-80 σε μια μπαταρία 75KWh είναι 6 φορές το μήνα. Στο Mediterranean Cosmos που είναι οι φορτιστές της Tesla έχει και super market. Δε πας supermarket 4-5 φορές το μήνα; Που είναι λοιπόν η αγγαρία;

Αν μιλάμε για AC φόρτιση, 6 φορές το μήνα θα το παρκάρεις στο φορτιστή όλο το βράδυ - οι AC δεν έχουν χρέωση overstay. Ίσα ίσα από το να ψάχνεις parking στο δρόμο εκεί θα το έχεις σίγουρο.
Όπως είπα και πιο πάνω, όλα είναι προσωπικά.
Όλο το βράδυ σε κάποιους χρεώνουν αν δεν φύγεις. Στα σούπερ μάρκετ στη γειτονιά μου σχεδόν όλα έχουν AC φορτιστές. Και επίσης σούπερ μάρκετ πάω μόνο για τυριά, τα υπόλοιπα delivery στο σπίτι. Είναι πως ζει ο καθένας. Αν πρέπει να αλλάξεις όλη την καθημερινότητά σου δεν αλλάζει.

Προσωπικά φορτίζω σπίτι, οπότε δεν έχω θέμα. Ακόμη και που θέλω κάθε 2-3 ημέρες φόρτιση γιατί είναι μικρή η μπαταρία (12 kWh). Θέλω 2 λεπτά να το συνδέσω και άλλα 2 λεπτά να το αποσυνδέσω. Αυτός δεν είναι χρόνος που με νοιάζει καθόλου. Η εγκατάσταση που έχω μπορεί να σηκώσει μέχρι 24A για φόρτιση λόγω διατομής καλωδίου. Αν είναι στο σπίτι σου με 12 ώρες το βράδυ είσαι μια χαρά. Όμως δεν θα πρότεινα σε κανέναν που δεν έχει δυνατότητα να μπλέξει. Ηλεκτρικό χωρίς άμεση πρόσβαση σε φορτιστή = μπελάς. Και ο μπελάς κοστίζει διαφορετικά για κάθε άνθρωπο. Για εμένα σε αυτή τη φάση της ζωής μου όπως είπα θα ήταν απλά απαγορευτικό.

Σε 3 χρόνια θα τα βάλω όλα κάτω πάλι από την αρχή. Και τα excel θα μου πουν ποιο θα πάρω...

• Like
Reactions: karamela
Και επίσης βαράει και στην ταχύτητα πάνω από το όριο που δείχνουν τα σήματα. Όλα τα καινούργια έχουν κάμερες και διαβάζουν τις πινακίδες.

Είναι υποχρεωτική Ευρωπαϊκή οδηγία από το 2024.
Πρέπει να έχουν πάθει καρκίνο και οι 700+ χαρτογιακαδες στις Βρυξέλλες από το βρισίδι που ρίχνω κάθε φορά που ξεκινάω το αμάξι 😡

Last edited:
  • Haha
Το έκλεισε ο αδερφός μου γι’αυτό ρωτάω.
Γαμάτο. Αν δεν είχε και τους ευρωπαϊκούς φόρους που έτρεξε να βάλει η Ούρσουλα , θα έπαιρνε όλα τα χρώματα, ένα για κάθε μέρα της εβδομάδας.
Τα OMODA να δεις τι αμαξάρες ειναι...

Στα κινέζικα ΕΝΑ είναι το ερωτηματικό: αμεσότητα ανταλλακτικών.

Για τα BYD δεν ακούω καθόλου καλά λόγια για τα ανταλλακτικά.

Ναι ξέρω, όλοι υπόσχονται αμεσότητα....(στην θεωρία)