Βαψιμο τοιχου για οθονη

Το δεύτερο χρώμα είναι μια ιδέα πιο φωτεινό.

Ξαναλέω κάτι. Δυστυχώς, τα χρώματα που προτείνονται, προτείνονται κατά προσέγγιση και με υπολογισμούς στο περίπου διότι λείπουν ορισμένα βασικά δεδομένα. Π.χ. πόσο φως πέφτει στην οθόνη σου από τον 3200 με 500 ώρες στη λάμπα? Με ποια επιλογή στη λάμπα? Eco ή normal? Σε ποιο mode? Cinema, Standard, Dynamic? Τι ρυθμίσεις έχουν γίνει? Σε τι απόσταση βρίσκεται ο προβολέας μας? Είναι το ζουμ τέρμα ανοιχτό, είναι κλειστό?

Κάθε μια από αυτές τις επιλογές επηρεάζει το φως που πέφτει στο πανί μας και επομένως και την προσλαμβανόμενη φωτεινότητα. Γι' αυτό, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αγοράσει ένα φωτόμετρο ώστε να μην μιλάμε στα τυφλά, αλλά, με πραγματικά δεδομένα. Κατ' αυτόν τον τρόπο μπορούμε πανεύκολα να υπολογίσουμε ποια απόχρωση ή πόσο γκρι οθόνη ''σηκώνει'' το σετ απ του καθενός.

Το δεύτερο χρώμα είναι μια ιδέα πιο φωτεινό.

Ξαναλέω κάτι. Δυστυχώς, τα χρώματα που προτείνονται, προτείνονται κατά προσέγγιση και με υπολογισμούς στο περίπου διότι λείπουν ορισμένα βασικά δεδομένα. Π.χ. πόσο φως πέφτει στην οθόνη σου από τον 3200 με 500 ώρες στη λάμπα? Με ποια επιλογή στη λάμπα? Eco ή normal? Σε ποιο mode? Cinema, Standard, Dynamic? Τι ρυθμίσεις έχουν γίνει? Σε τι απόσταση βρίσκεται ο προβολέας μας? Είναι το ζουμ τέρμα ανοιχτό, είναι κλειστό?

Κάθε μια από αυτές τις επιλογές επηρεάζει το φως που πέφτει στο πανί μας και επομένως και την προσλαμβανόμενη φωτεινότητα. Γι' αυτό, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αγοράσει ένα φωτόμετρο ώστε να μην μιλάμε στα τυφλά, αλλά, με πραγματικά δεδομένα. Κατ' αυτόν τον τρόπο μπορούμε πανεύκολα να υπολογίσουμε ποια απόχρωση ή πόσο γκρι οθόνη ''σηκώνει'' το σετ απ του καθενός.

Μια απορια:
Οταν μετρησουμε το χρωμα για να δουμε την ουδετεροτητα γκρι, σημαινει οτι εκεινη τη στιγμη που μετραμε, το χρωμα φωτιζεται.

Εχει σημασια αν το χτυπα φως ημερας, λαμπα πυρακτωσεως, λαμπα φθορισμου κοκ. ?
Ολα τα παραπανω δεν εχουν διαφορετικη θερμοκρασια λευκου. ?
Δεν θα επρεπε σαν σημειο αναφορας πριν μετρησουμε το χρωμα, να το φωτισουμε με θερμοκρασια 6500 κελβιν. ?

Συγνωμη αν πεταξα αρλουμπα. !

Μια απορια:
Οταν μετρησουμε το χρωμα για να δουμε την ουδετεροτητα γκρι, σημαινει οτι εκεινη τη στιγμη που μετραμε, το χρωμα φωτιζεται.

Εχει σημασια αν το χτυπα φως ημερας, λαμπα πυρακτωσεως, λαμπα φθορισμου κοκ. ?
Ολα τα παραπανω δεν εχουν διαφορετικη θερμοκρασια λευκου. ?
Δεν θα επρεπε σαν σημειο αναφορας πριν μετρησουμε το χρωμα, να το φωτισουμε με θερμοκρασια 6500 κελβιν. ?

Συγνωμη αν πεταξα αρλουμπα. !

Φυσικά και έχει και καθόλου αρλούμπα δεν πέταξες!!!

Απλά, αν δεν διαθέτουμε ένα σπεκτρόμετρο με ενσωματωμένη λαμπίτσα για τέτοιες μετρήσεις, πάμε σε λιγότερο πρακτικές μεθόδους αν έχουμε κάποια αναφορά. Αν δεν έχουμε, δεν κάνουμε τίποτα.

Π.χ. γνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο A4 χαρτί μας έχει τις κάτωθι ιδιότητες:

R = 244
G = 245
B = 244

L = 96

Temp = 6490K

Αν π.χ. το φωτίσουμε με τη λάμπα που έχουμε στο δωμάτιο και πάρουμε άλλα νούμερα, αυτό συμβαίνει λόγω της θερμοκρασίας της λάμπας η οποία δεν είναι στους 6500Κ. Παίρνοντας όμως τα ίδια νούμερα και από το δείγμα μας (πλην της φωτεινότητας που μπορεί να διαφέρει), είμαστε σίγουροι ότι είναι ουδέτερο.

Last edited:
Και μένα..και είχα μια απορία πως μετράς το χρωμα αλλα ξεχνουσα να ρωτησω..:)
Λύθηκε τώρα..-bye-

Απάντηση: Re: Βαψιμο τοιχου για οθονη

Και μένα..και είχα μια απορία πως μετράς το χρωμα αλλα ξεχνουσα να ρωτησω..:)
Λύθηκε τώρα..-bye-

i1Pro2spotmeasurement.jpg

-bye-

Ψάχνοντας έπεσα πάνω στο νήμα και το διάβασα όλο από την αρχή μέχρι το τέλος! Τι να πώ... μόνο ευχαριστώ Γιάννη.
Στο σπίτι έχω ένα SANYO Z2000 με ηλεκτροκίνητη οθόνη Smartscreen 100" εδώ και μερικά χρόνια. Δεν έχει παίξει παρά λίγες ταινίες για διάφορους λόγους (έλλειψη χρόνου κλπ) αλλά και γιατί το έτερον ημισυ θέλει να έχουμε κάποια φώτα ανοιχτά αλλά έτσι τα χρώματα είναι πολύ ξεπλυμένα.

Στο εξοχικό έχω το υπόγειο (τι άλλο...) δικό μου. Πάλι καλά!
Φτιάχνω λοιπόν το μισό χώρο home cinema αλλά, μια και είναι εξοχικό (με μικρή ετήσια χρήση) δεν θέλω να ξεφύγει το κόστος.
Προβολέα έχω τον Panasonic PT-AX100U που πήρα από μέλος.
Θα τοποθετηθεί σε απόσταση 4μ από την οθόνη (τοίχο) και απόσταση θέασης είναι 3.6-3.8μ.
Με βάση την απόσταση θέασης (φοράω και γυαλιά) νομίζω ότι το μέγεθος της οθόνης πρέπει να είναι γύρω στις 100". Πιό μεγάλη θα κουράζει.
Όταν θα προβάλλω ταινία ο χώρος (επιτέλους!) θα μπορεί να συσκοτίζεται. Δυστυχώς δεν μου επιτρέπεται να βάψω σκούρους τους πλαϊνούς τοίχους ή το ταβάνι.
Γιάννη τι χρώμα προτείνεις; Δεν πάω για το τέλειο απλά να μη κάνω χοντρό λάθος.

Α ναι και κάτι άλλο: Όταν βάζουμε μαύρο πλαίσιο 16:9 τί γίνεται με το 1:2.39 ; Ή δεν μπορεί ο προβολέας να δώσει 1:2.39 ;;;

Last edited:
Καταρχήν οι 100" σε αυτη την απόσταση είναι λίγες( σε υλικό 235:1 μικραίνει ακόμη πιο πολύ) και απο την στιγμή που διαθέτεις ιδανικό χωρο τόλμησε περισσότερες..πριν κανεις οτιδήποτε βάλε να προβάλει ο προβολεας σε πολλές ίντσες και θα καταλάβεις απο ποιο σημείο και μετα αισθάνεσαι κινηματογράφο(προσωπικά σε αυτη την απόσταση εάν μπορούσα θα είχα τουλάχιστο 130" αν φυσικά τις σηκώνει ο προβολεας)..
Όσο για τα χρωματα εφόσον δεν μπορείς να βάζεις μπορείς να έχεις εκατέρωθεν της οθόνες μαύρες κουρτίνες και να τις τραβας για θέαση,μικρές σκουρη στο δάπεδο και το ταβάνι ειναι θέμα εάν δν μπορείς να το κανεις σκούρο..
Για το χρωμα θα σου απαντησει ο Γιάννης ,για το περίγραμμα δεν κατάλαβα τι εννοείς..

Ψάχνοντας έπεσα πάνω στο νήμα και το διάβασα όλο από την αρχή μέχρι το τέλος! Τι να πώ... μόνο ευχαριστώ Γιάννη.
Στο σπίτι έχω ένα SANYO Z2000 με ηλεκτροκίνητη οθόνη Smartscreen 100" εδώ και μερικά χρόνια. Δεν έχει παίξει παρά λίγες ταινίες για διάφορους λόγους (έλλειψη χρόνου κλπ) αλλά και γιατί το έτερον ημισυ θέλει να έχουμε κάποια φώτα ανοιχτά αλλά έτσι τα χρώματα είναι πολύ ξεπλυμένα.

Στο εξοχικό έχω το υπόγειο (τι άλλο...) δικό μου. Πάλι καλά!
Φτιάχνω λοιπόν το μισό χώρο home cinema αλλά, μια και είναι εξοχικό (με μικρή ετήσια χρήση) δεν θέλω να ξεφύγει το κόστος.
Προβολέα έχω τον Panasonic PT-AX100U που πήρα από μέλος.
Θα τοποθετηθεί σε απόσταση 4μ από την οθόνη (τοίχο) και απόσταση θέασης είναι 3.6-3.8μ.
Με βάση την απόσταση θέασης (φοράω και γυαλιά) νομίζω ότι το μέγεθος της οθόνης πρέπει να είναι γύρω στις 100". Πιό μεγάλη θα κουράζει.
Όταν θα προβάλλω ταινία ο χώρος (επιτέλους!) θα μπορεί να συσκοτίζεται. Δυστυχώς δεν μου επιτρέπεται να βάψω σκούρους τους πλαϊνούς τοίχους ή το ταβάνι.
Γιάννη τι χρώμα προτείνεις; Δεν πάω για το τέλειο απλά να μη κάνω χοντρό λάθος.

Α ναι και κάτι άλλο: Όταν βάζουμε μαύρο πλαίσιο 16:9 τί γίνεται με το 1:2.39 ; Ή δεν μπορεί ο προβολέας να δώσει 1:2.39 ;;;

Νομίζω ότι οι 100 ίντσες είναι ότι πρέπει σε αυτή την απόσταση (3,5 - 3,8 μέτρα). Για το χρώμα του τοίχου θα πρέπει να γνωρίζουμε μερικά πραγματάκια. Πόσες ώρες στη λάμπα? Παίζεις σε default mode ή έχεις ρυθμίσει τον προβολέα? Λάμπα στο High ή Low?

Τον προβολέα τον πήρα από μέλος και δεν τον έχω ρυθμίσει εγώ. Μάλλον default.
H λάμπα νομίζω ότι έχει 500-600 ώρες και, αν το φώς είναι πολύ, θα την έβαζα στο low για να ζήσει πιο πολύ η λάμπα.

Για το πλαίσιο με μαύρα πηχάκια εννοώ το εξής: αν βάλω ένα μαύρο πλαίσιο 16:9 δηλ 221*124 εκ. για 100", όταν (και άν) θα προβάλω σε 1:2,39, η εικόνα θα είναι 221*92 εκ, οπότε θα έχω κενό 124-92=32 εκ. πάνω/κάτω... (υπέθεσα ότι θα προβάλω στη μέγιστη διάσταση 221 εκ πλάτος που για 1:2,39 aspect δίνει 94"). Αλήθεια μπορώ με τον συγκεκριμένο προβολέα να προβάλω σε 1:2,39 ;;;

Καλή ιδέα να βάλω (και) κουρτίνες δεξιά και αριστερά. Αυτό ίσως μου επιτραπεί και επιπλέον θα θυμίζει και σινεμά... Για το ταβάνι δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Ευχαριστώ.

Last edited:
Τον προβολέα τον πήρα από μέλος και δεν τον έχω ρυθμίσει εγώ. Μάλλον default.
H λάμπα νομίζω ότι έχει 500-600 ώρες και, αν το φώς είναι πολύ, θα την έβαζα στο low για να ζήσει πιο πολύ η λάμπα.

Για το πλαίσιο με μαύρα πηχάκια εννοώ το εξής: αν βάλω ένα μαύρο πλαίσιο 16:9 δηλ 221*124 εκ. για 100", όταν (και άν) θα προβάλω σε 1:2,39, η εικόνα θα είναι 221*92 εκ, οπότε θα έχω κενό 124-92=32 εκ. πάνω/κάτω... (υπέθεσα ότι θα προβάλω στη μέγιστη διάσταση 221 εκ πλάτος που για 1:2,39 aspect δίνει 94"). Αλήθεια μπορώ με τον συγκεκριμένο προβολέα να προβάλω σε 1:2,39 ;;;

Καλή ιδέα να βάλω (και) κουρτίνες δεξιά και αριστερά. Αυτό ίσως μου επιτραπεί και επιπλέον θα θυμίζει και σινεμά... Για το ταβάνι δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Ευχαριστώ.

Θα σου πρότεινα το χρώμα του ποστ 239.

Όσο για τις ίντσες, φυσικά και μπορείς να προβάλλεις 2,35. Οι 100 ίντσες σε 16:9 είναι 95 σε 2,35.

Γιάννη μου χαλάς την πιάτσα..:flipout: προσπαθώ να "πείσω" τον κόσμο για περισσότερες ίντσες γιατί υπαρχει λανθασμένη αντίληψη επι του θέματος..
Μην ξεχνάτε..το μέγεθος μετράει..:flipout:-bye-

Γιάννη μου χαλάς την πιάτσα..:flipout: προσπαθώ να "πείσω" τον κόσμο για περισσότερες ίντσες γιατί υπαρχει λανθασμένη αντίληψη επι του θέματος..
Μην ξεχνάτε..το μέγεθος μετράει..:flipout:-bye-

Εντάξει το μέγεθος, Κώστα, αλλά, να βγαίνουν και τα φώτα...-bye-

η μετρηση αυτη ειναι λαθος.....

ολα τα υλικα που εχουν μπει για την εκτυπωση παντονιερας εχουν φθορα......

το αποτελεσμα θα ειναι 99% λανθασμενο ετσι οπως γινετε.

η παντονιερα ειναι φτιαγμενη για να βλεπει ο καταναλωτης μια αποχρωση που θελει αλλα οχι με την ακριβεια που ψαχνετε.