Βαψιμο τοιχου για οθονη

Χθες έκανα το πρώτο χέρι του Frankestain και αύριο το δεύτερο και τελικό..να πω και να κάνω μια μικρή διαφήμιση πως τα χρώματα της Benjamin Moore απλά...δεν υπάρχουν!!!!!είχα καιρό να βάψω με αυτά και ξέχασα πως είναι...:ears:..συγχωρούν λάθη και κάνουν τέλεια επιφάνεια την οποία μπορεί να πετύχει ένας άπειρος με τις βαφές...απλά τέλεια...
κατά τα άλλα το χρώμα όντως Γιάννη όταν εφαρμόζεται σκουραίνει σε σχέση με αυτό που βλέπουμε στο κουτί...
όταν τελειώσω και το περίγραμμα θα ανεβάσω φωτός....-bye-

Re: Απάντηση: Βαψιμο τοιχου για οθονη

Όταν μιλάμε για υφή επιφάνειας τοίχου, αυτή πως πρέπει να είναι; Λεία όπως π.χ είναι το γυαλί ή η επιφάνεια του γραφείου;

Φίλε μου για να αποφύγεις όλη την φασαρία με σπατουλαρίσματα-στοκαρίσματα κάτι το οποίο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα και μάλιστα χωρίς εγγυημένα αποτελέσματα,μπορείς να τοποθετήσεις μία λευκή μελαμίνη 8χιλ. (πανεύκολο)να την ασταρώσεις και να την βάψεις μα κόστος 50
Αν έχεις απορίες μην διστάσεις να ρωτήσεις...

Σίγουρα κάτι τέτοιο θα κάνω. Απλά ρωτάω γιατί ο τοίχος μου πλησιάζει κατά πολύ (αν η οθόνη του υπολογιστή μου δείχνει σωστά....) ένα χρώμα που έχει προτείνει ο Γιάννης εδω http://www.avclub.gr/forum/showthre...-οθονη?p=1056600647&viewfull=1#post1056600647
Και δεν είναι πολύ άγριος, αλλά και λείο δεν το λες.

Απάντηση: Re: Βαψιμο τοιχου για οθονη

Σίγουρα κάτι τέτοιο θα κάνω. Απλά ρωτάω γιατί ο τοίχος μου πλησιάζει κατά πολύ (αν η οθόνη του υπολογιστή μου δείχνει σωστά....) ένα χρώμα που έχει προτείνει ο Γιάννης εδω http://www.avclub.gr/forum/showthre...-οθονη?p=1056600647&viewfull=1#post1056600647
Και δεν είναι πολύ άγριος, αλλά και λείο δεν το λες.

Φίλε Δημήτρη, απλά, υπερθεματίζω όσα είπαν τα παιδιά. Όχι, δεν χρειάζεται ο τοίχος να είναι ''χαρτί''. Το αστάρι θα καλύψει μικρές ατέλειες και η μπογιά θα τελειώσει τη δουλειά. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην έχει υγρασία, σκισίματα βαθιά, εξογκώματα ή εμφανείς φθορές. Μπορείς φυσικά να χρησιμοποιήσεις και άλλα υλικά, όπως είπε ο Κώστας π.χ. μελαμίνη. Εγώ σε αυτήν που φτιάχνω τώρα χρησιμοποίησα πλαστικό/pvc δάπεδο πατώματος, το οποίο κόλλησα σε mdf και το έβαψα. Πλην του γυαλιού, κάθε άλλη ομοιόμορφη επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οθόνη. Και ένα σκέτο mdf αν πάρεις, το γυαλοχαρτίσεις ελαφρά, το ασταρώσεις και το βάψεις, μια χαρά αποτέλεσμα θα πάρεις.

Όσο γι' αυτό που λες για το χρώμα του τοίχου σου που ομοιάζει, σου λέω το εξής:

Πολλά γκρίζα ομοιάζουν στο μάτι και όμως πολλά από αυτά είναι τελείως λάθος όταν τα μετράς. Το χρώμα που προτείνω (Φρανκεστάιν) έχει συγκεκριμένες ιδιότητες φωτεινότητας, όμως, το βασικό και κύριο είναι ότι είναι καραουδέτερο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την παραμικρή χρωματική εκτροπή και απόκλιση. Αυτό ζητάμε από κάθε οθόνη πέραν οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού της (ίντσες, κατασκευή, κέρδος).

Να δώσω και άλλη μία πληροφορία για όσους δεν θέλουν μπλέκουν με βαψίματα και γκριζάκια.

Την περίοδο των εορτών μέτρησα και μερικά άλλα υλικά. Ένα θαυμάσιο υλικό για οθόνη είναι αυτό:

http://www.domodecor.gr/2011-04-05-07-18-19/122---------vlies--non-woven.html

Είναι λευκό, απλά, το κολλάτε σε μια επιφάνεια και τέλος. Στην αίσθηση μοιάζει σαν τις ακουαρέλες που είχαμε στο σχολείο, αλλά, λίγο πιο σκληρό. Μετράει θαυμάσια σε RGB.

Ένα άλλο ''χαρτί'' επίσης που μέτρησα ήταν όταν είδα μια αφίσα σε ένα φίλο ο οποίος είχε κάνει εκτύπωση. Απλά, μαγικό RGB καρφωμένο στους 6500 βαθμούς.

Το μοναδικό πρόβλημα με τα δύο αυτά υλικά είναι οι διαστάσεις. Δεν γνωρίζω αν βγαίνουν πολύ μεγάλα και σε πλάτος αλλά και σε ύψος ώστε να εξυπηρετήσουν το κάδρο που θέλουμε.

Re: Απάντηση: Re: Βαψιμο τοιχου για οθονη

Φίλε Δημήτρη, απλά, υπερθεματίζω όσα είπαν τα παιδιά. Όχι, δεν χρειάζεται ο τοίχος να είναι ''χαρτί''. Το αστάρι θα καλύψει μικρές ατέλειες και η μπογιά θα τελειώσει τη δουλειά. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην έχει υγρασία, σκισίματα βαθιά, εξογκώματα ή εμφανείς φθορές. Μπορείς φυσικά να χρησιμοποιήσεις και άλλα υλικά, όπως είπε ο Κώστας π.χ. μελαμίνη. Εγώ σε αυτήν που φτιάχνω τώρα χρησιμοποίησα πλαστικό/pvc δάπεδο πατώματος, το οποίο κόλλησα σε mdf και το έβαψα. Πλην του γυαλιού, κάθε άλλη ομοιόμορφη επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν οθόνη. Και ένα σκέτο mdf αν πάρεις, το γυαλοχαρτίσεις ελαφρά, το ασταρώσεις και το βάψεις, μια χαρά αποτέλεσμα θα πάρεις.

Πολλά γκρίζα ομοιάζουν στο μάτι και όμως πολλά από αυτά είναι τελείως λάθος όταν τα μετράς. Το χρώμα που προτείνω (Φρανκεστάιν) έχει συγκεκριμένες ιδιότητες φωτεινότητας, όμως, το βασικό και κύριο είναι ότι είναι καραουδέτερο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την παραμικρή χρωματική εκτροπή και απόκλιση. Αυτό ζητάμε από κάθε οθόνη πέραν οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού της (ίντσες, κατασκευή, κέρδος).

να συμπληρώσω στα ολόσωστα που λέει ο Γιάννης (αν και προσωπικά την θέλω "χαρτί") πως στην μελαμίνη 8χιλ με μία απλή στήριξη μπορούμε να την κάνουμε κυρτή εάν το θέλουμε φυσικά..

Δεν ξερω αν υπαρχει καλυτερος ή οχι λογος να καλιμπραρουμε στο φακο αντι στην οθονη, αλλα ενα εντελως ουδετερο χρωμα οπως αυτο που εφτιαξε ο Γιαννης, μας λυνει τα χερια να καλιμπραρουμε απο το φακο.
Το αναφερω απλως επειδη ανεφερε πιο πανω ο Γιαννης οτι μια μικρη αποκλιση της οθονης χρωματικα, ετσι κι αλλιως ερχεται απο το cms του προβολεα. Τωρα, με το ουδετερο γκρι, γινεται ανετα καλιμπραρισμα και απο το φακο.

Οποτε να ενα ακομα θετικο του να εχεις ουδετερη χρωματικα οθονη.

Να πω μπραβο στο Γιαννη που ασχοληθηκε λεπτομερως με το project φρανκενσταιν. Σε μια πιθανη μετακομιση μου, αν βρω τοιχο να προβαλω, 100% θα ακολουθησω αυτη την οδο του βαψιματος.

Ρε παιδιά,για εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν σε τοίχο,υπάρχει κάποιο πανί το οποίο να "μετράει" το ίδιο καλά με το custom χρώμα που αναφέρετε; Γιάννη;

Ρε παιδιά,για εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν σε τοίχο,υπάρχει κάποιο πανί το οποίο να "μετράει" το ίδιο καλά με το custom χρώμα που αναφέρετε; Γιάννη;
Ναι φυσικά...της Stewart των 5000 ..:Banane0:
Πλάκα κάνω...ο αρμόδιος είναι ο Γιάννης,αλλά μάλλον ασχολείται με τον οδηγό :BDBDG54:

Re: Απάντηση: Βαψιμο τοιχου για οθονη

Δεν ξερω αν υπαρχει καλυτερος ή οχι λογος να καλιμπραρουμε στο φακο αντι στην οθονη, αλλα ενα εντελως ουδετερο χρωμα οπως αυτο που εφτιαξε ο Γιαννης, μας λυνει τα χερια να καλιμπραρουμε απο το φακο.
Το αναφερω απλως επειδη ανεφερε πιο πανω ο Γιαννης οτι μια μικρη αποκλιση της οθονης χρωματικα, ετσι κι αλλιως ερχεται απο το cms του προβολεα. Τωρα, με το ουδετερο γκρι, γινεται ανετα καλιμπραρισμα και απο το φακο.

Οποτε να ενα ακομα θετικο του να εχεις ουδετερη χρωματικα οθονη.

Να πω μπραβο στο Γιαννη που ασχοληθηκε λεπτομερως με το project φρανκενσταιν. Σε μια πιθανη μετακομιση μου, αν βρω τοιχο να προβαλω, 100% θα ακολουθησω αυτη την οδο του βαψιματος.

Γιάννη warewolf τα μπράβο στον Γιάννη Χατζηγεωργίου είναι πάρα πολλά...
αν δεις πόσα πμ έχουμε ανταλλάξει για ένα δύσκολο θέμα θα καταλάβεις..
Προσωπικά τον ευχαριστώ συνέχεια που ασχολείται μαζί μου τόσο πολύ..α μην ξεχάσω και τα τηλεφωνήματα..

απλά respect..

Πλάκα κάνω...ο αρμόδιος είναι ο Γιάννης,αλλά μάλλον ασχολείται με τον οδηγό :BDBDG54:

Έχει πέσει με τα μούτρα! :p

Off topic mode on:

Ρε γμτ..οι τιμές σε μερικές οθόνες προβολής ξεφεύγουν..Ειδικά αν είναι γνωστής εταιρίας (καλά για Stewart δε το συζητάμε - θα κάνει περισσότερο απο το προβόλι) είναι ηλεκτρική και έχει και τίποτα προεντατήρες να μη ζαρώνει πρέπει να δώσεις ένα νεφρό και ένα μάτι για να την αγοράσεις...Εγώ πχ έχω δεί αυτή και αυτή (χωρίς tension) αλλά η πρώτη έχει 1k και η δεύτερη 1,5k......

Off topic mode off:
Και για να έρθουμε στο θέμα, γι'αυτό αναρωτιέμαι αν έστω αγοράζοντας ένα πανί, μπορείς να έχεις εικόνα τόσο καλή (ok ποτέ δεν θα είναι το ίδιο flat) όπως σε ένα τοίχο βαμμένο με βαφή τόσο μελετημένης σύνθεσης :smile:

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Βαψιμο τοιχου για οθονη

Δεν έχουμε όργανο να μετρήσουμε χρώμα, όμως όλοι οι κοινοί θνητοί:)
Αλήθεια πως μετράμε ένα χρώμα; Κάπου διάβασα για σπεκτρόμετρο...
Αν βγάλω μια φωτογραφία με την ψηφιακή (και με τι settings άραγε;,white balance κτλ...) και την περάσω σε Photoshop/Gimp, θα μπορέσω να βρω τι χρώμα έχω;

Υπάρχει άραγε thread στο παρόν forum που να έχει αποκλειστικό θέμα για το πως ένας απλός θνητός μπορεί να φτιάξει το δικό του μετρίδι χρώματος; Δηλαδή προτάσεις για όργανο spectrometer, για software και για τεχνικές καλιμπραρίσματος...

Υπάρχει άραγε thread στο παρόν forum που να έχει αποκλειστικό θέμα για το πως ένας απλός θνητός μπορεί να φτιάξει το δικό του μετρίδι χρώματος; Δηλαδή προτάσεις για όργανο spectrometer, για software και για τεχνικές καλιμπραρίσματος...

Υπάρχει thread και λέγεται Γ. Χατζηγεωργίου...:flipout:
χωρίς πλάκα είναι ειδικός στο θέμα αλλά είναι χαμένος από χθες στον οδηγό...:BDBDG54:

Δεν έχω τη δυνατότητα να μετρήσω όλα τα πανιά, αλλά, από 2-3 που έχω κάνει μετρήσεις έχω δει ότι είναι αρκετά έξω σε RGB. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και στα νουμεράκια του κόντραστ που ανακοινώνουν οι εταιρείες, κάποιος που δεν διαθέτει εξοπλισμό ώστε να πάρει τα δικές του μετρήσεις και να εξάγει τα συμπεράσματά του, μένει αναγκαστικά σε αυτά που δηλώνουν οι εταιρείες. Βασικά οι εταιρείες δεν ασχολούνται καθόλου να δηλώσουν το RGB (λες και είναι κάτι αυτονόητο) και το μόνο που δηλώνουν είναι χρώμα και κέρδος (το οποίο σε πλείστες των περιπτώσεων είναι λάθος).

http://www.hometheatershack.com/for...mmercial-spectrum-readings.html#axzz2HDI8AOE2

Για ρίχτε μια ματιά...

Έχει πέσει με τα μούτρα! :p

Off topic mode on:

Ρε γμτ..οι τιμές σε μερικές οθόνες προβολής ξεφεύγουν..Ειδικά αν είναι γνωστής εταιρίας (καλά για Stewart δε το συζητάμε - θα κάνει περισσότερο απο το προβόλι) είναι ηλεκτρική και έχει και τίποτα προεντατήρες να μη ζαρώνει πρέπει να δώσεις ένα νεφρό και ένα μάτι για να την αγοράσεις...Εγώ πχ έχω δεί αυτή και αυτή (χωρίς tension) αλλά η πρώτη έχει 1k και η δεύτερη 1,5k......

Off topic mode off:
Και για να έρθουμε στο θέμα, γι'αυτό αναρωτιέμαι αν έστω αγοράζοντας ένα πανί, μπορείς να έχεις εικόνα τόσο καλή (ok ποτέ δεν θα είναι το ίδιο flat) όπως σε ένα τοίχο βαμμένο με βαφή τόσο μελετημένης σύνθεσης :smile:

Φυσικά και μπορείς να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα. Είπαμε, εφόσον τηρούνται οι προδιαγραφές ουδετερότητας και χρωματικής ομοιομορφίας δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αποδώσουν το ίδιο καλά. Σκοπός του παρόντος νήματος δεν είναι να πει ή να πείσει έμμεσα ή άμεσα τους κατόχους οθονών να πετάξουν στα σκουπίδια τις οθόνες τους, αλλά, να βάλει να πράγματα σε μία σειρά όσων αφορά κάποιους μύθους σχετικά με την απεικόνιση.

Δεν έχουμε όργανο να μετρήσουμε χρώμα, όμως όλοι οι κοινοί θνητοί:)
Αλήθεια πως μετράμε ένα χρώμα; Κάπου διάβασα για σπεκτρόμετρο...
Αν βγάλω μια φωτογραφία με την ψηφιακή (και με τι settings άραγε;,white balance κτλ...) και την περάσω σε Photoshop/Gimp, θα μπορέσω να βρω τι χρώμα έχω;

Θεωρητικά γίνεται. Πρακτικά, χρειάζονται γνώσεις πάνω στα φωτογραφικά θέματα (τα οποία δεν κατέχω καθόλου) ώστε να αποτυπωθεί όσο το δυνατόν. Καλύτερα να ανοιχθεί ένα θέμα στα φωτογραφικά ώστε να μας κατευθύνουν τα παιδιά που γνωρίζουν!!

Υπάρχουν κάποιες αναφορές στο ίντερνετ για DIY κολορίμετρα (ρίξε ένα googlaρισμα σε DIY colorimeters, spectrophometers), αλλά, δεν γνωρίζω πόση ακρίβεια επιτυγχάνουν. Όσο για τα λογισμικά καλιμπραρίσματος, τα πιο γνωστά είναι 3. Το HCFR το οποίο είναι δωρεάν και τα Calman και ChromaPure τα οποία διατίθενται εμπορικά.

Τέλος,

παιδιά, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και τα εκτιμώ πολύ, αλλά, θα παρακαλούσα να επικεντρωθούμε στην συνολική προσπάθεια του νήματος και το πως θα βοηθηθεί ο καθένας από μας να πάρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας στο σπίτι του. Η προσπάθειά μας είναι συνολική και όχι ατομική. Ο καθένας προσφέρει όσο και όπως μπορεί!!

Μην με κάνετε άλλο να κοκκινίζω...

Να είστε όλοι καλά!!:ernaehrung004:

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση Γιάννη, με κάλυψες πλήρως.
Το φανταζόμουν για τις οθόνες αφού όντως δεν είχα δεί πουθενά ένδειξη για RGB...
Λογικά τις βγάζουν "κουκουρούκου" και πετάνε το μπαλάκι στο cms του προβολέα και τις ικανότητες του calibrator για τα περαιτέρω...

Και αναλυτική απάντηση σε όλους! Respect :smile:

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση Γιάννη, με κάλυψες πλήρως.
Το φανταζόμουν για τις οθόνες αφού όντως δεν είχα δεί πουθενά ένδειξη για RGB...
Λογικά τις βγάζουν "κουκουρούκου" και πετάνε το μπαλάκι στο cms του προβολέα και τις ικανότητες του calibrator για τα περαιτέρω...

Και αναλυτική απάντηση σε όλους! Respect :smile:

Η γνώμη μου είναι ότι μια οθόνη με +/- 250-300 βαθμούς από τους 6500 της αναφοράς, είναι γενικά αποδεκτή. Από 'κει και πέρα, κοιτάμε κάτι άλλο αν δεν θέλουμε να φέρουμε τον προβολέα στα όριά του και να ''φωνάζουμε'' ότι δεν μας έρχεται σωστά!! Τουλάχιστον, όταν έχεις ένα σημείο αναφοράς μπορείς να εξάγεις ασφαλέστερα συμπεράσματα για τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας.:smile:

Χθες εφάρμοσα και το δεύτερο χέρι και ο Franky ειναι ετοιμος..:2thumb22sup:
Με την πρώτη ευκαιρία ανεβάσω και φωτός..