Βάψιμο ξύλου....

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Από την εμπειρία μου το ρολάκι δίνει σαφώς πιο λείο φινίρισμα από το πινέλο. Νομίζω θες ρολό με κοντή τρίχα ή σπογγώδες.

Το φανταστικα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν χρησιμοποιεις τσιπικα πινελα, οσα χερια και να το περασεις οι τριχες θα φαινονται.
Το διαπιστωσα απο τα αντιστοιχα πινελακια του σωρου για τις μινιατουρες που φτιαχνω...

Του λιντ, ε δεν τα λες και τσιπικα...
Τα λες?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τρίψε ελαφρά το πρώτο χέρι και μετά βάψε με ένα κομμάτι αφρολέξ.Δοκίμασε σε κάποιο ρετάλι και θα δείς.

Για να το λες, κατι ξερεις...αν βρω θα τομδοκιμασω!

Re: Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Του λιντ, ε δεν τα λες και τσιπικα...
Τα λες?

Εγω με πινελα του λιντλ ειμαι γεματος για οτιδηποτε κανουμε στο σπιτι. ΟΜΩΣ αν θες αυτο που ζητας, μαλλον πρεπει να δεις αλλου.
Παντως στα πινελα ζωγραφικης/μοντελισμου ισχυει το ο,τι πληρωνεις παιρνεις. Οτι εχω παρει φτηνο, ειναι μαπα. Και σε αποδοση και σε αντοχη.

Τα κόκκινα αν είναι, είναι για πέταμα...
Τα μπλε ή αυτά με ξύλινη λαβή είναι σαφώς ανώτερα.
Στην τελευταία κατασκευή που χρησιμοποίησα βερνίκι δεν είχα κανένα θέμα με την μπλε σειρά πινέλων

Τα κόκκινα αν είναι, είναι για πέταμα...
Τα μπλε ή αυτά με ξύλινη λαβή είναι σαφώς ανώτερα.
Στην τελευταία κατασκευή που χρησιμοποίησα βερνίκι δεν είχα κανένα θέμα με την μπλε σειρά πινέλων

Τα καλα εχω τοτε...με το βερνικι ουτε εχω εχω θεμα.
Δοκιμασα και το κολπο με το αφρολεξ, δυσκολια υπολογισμου για το χρωμα που αφηνει, ειδικα στη περιπτωση μου που δεν εχω μεγαλες επιπεδες επιφανεις, αλλα μικρες και γωνιες, κρυφα σημεια. Θα δοκιμασω με ρολο για το τριτο χερι, τουλαχιστον στις εμφανεις επιπεδες επιφανειες.

Καλησπερα σας. Οπως εχω γραψει και αε αλλο θεμα ετοιμαζω ενα τραπεζακι σαλονιου απο ξυλο καστανιας.

Σκεφτομουν να το περασω με tung oil αλλα σε δοκιμη που εκανα σε ρεταλι καστανιας τελικα δε μ'αρεσει τοσο ανοιχτοχρωμο και θα ηθελα να σκουρυνει λιγο.

Μπορω να το περασω με βερνικι εμποτισμου και υστερα tung oil;
Η πρεπει να γινει το αναποδο (πρωτα tung oil και μετα βερνικι);
Μπορει απλως να χρωματιστει ελαφρως το tung oil?

Το tung oil Λογικά μπορείς να το χρωματίσεις (σκουρύνεις) με χρωματα λαδιού (ζωγραφικής). Δεν εννοώ τα κλασικά ακρυλικά που είναι νερού προφανώς.

Φυσικά κάνεις μία δοκιμή σε ένα ρετάλι μέχρι να βρεις την αναλογία. ΔΕ το έχω δοκιμάσει αλλά δε βρίσκω λόγο να μη γίνεται.
περίμενε και άλλους όμως πριν προχωρήσεις

Διαβασα σε ξενα sites οτι γινεται οπως ειπες με χρωματα λαδιου αλλα και με βερνικι χρωματος ξυλου (οχι νερου). Εννοειται δοκιμη προηγουμενως.

Επιση καποιος εγραφε οτι γινεται πρωτα να βαψεις με βερνικι νερου και αφου στεγνωσει 100% (3-4 μερες) τοτε μπορεις να περασεις tung oil. Πιο ασφαλες θεωρω να χρωματισω το λαδι. Απλως ρωταω μηπως καποιος εχει αντιμετωπισει παρομοιο προβλημα.

Μπορείς και με τους δύο τρόπους.
Είτε με χρώματα λαδιού είτε με έγχρωμο βερνικι διαλυτου.
Έτσι και αλλιώς το tung oil βερνικι με λάδι είναι.
Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα wood stains.

Μπορείς και με τους δύο τρόπους.
Είτε με χρώματα λαδιού είτε με έγχρωμο βερνικι διαλυτου.
Έτσι και αλλιώς το tung oil βερνικι με λάδι είναι.
Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα wood stains.

Ευχαριστω για τις απαντησεις (ολους). Θα δοκιμασω κατι σημερα και θα ενημερωσω.

Εγινε τελικα μια δοκιμη σε μια απο τις δυο φετες (απο την κατω πλευρα ομως). Οντως σκουρυνε αλλα θελω ακομα λιγο.

Το μιγμα που χρησιμοποιησα ηταν 1/3 βερνικι (οχι νερου προφανως), 1/3 white spirit και 1/3 tung oil. Αυτη την αναλογια την βρηκα σε ενα ξενο φορουμ και την ακολουθησα γιατι ειχα διαβασει καπου (νομιζω και ατη συσκευασια του tung oil) οτι τα πρωτα χερια πρεπει να ειναι αραιωμενα με white spirit κατα 40-50% και σταδιακα το μειωνουμε.

1b5accd07c291c9b38c379a7ffe3564f.jpg

άμα το θες λίγο ακόμη σκούρο απλά πέρασε το ένα ακόμη χέρι με το χρώμα που έφτιαξες και θα σκουρήνει 1-2 τόνους.

Χμμμμμμμμ....
Δεν μπορω να πω πως μου αρεσει γμτ.
Γνωμη μου αλλα εγινε σαν μαδερι οικοδομης.
Γτ δε το περνας με αυτουσιο το βερνικι χρωματος και επειτα διαδοχικα χερια Danish oil?

Θελω να φτιαξω ενα "ντουλαπι/καπακι/ψωμιερα" απο ξυλο.
Πως να το βαψω χωρις να εχω θεμα χημικων, μυρουδιων κλπ?

Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Θελω να φτιαξω ενα "ντουλαπι/καπακι/ψωμιερα" απο ξυλο.
Πως να το βαψω χωρις να εχω θεμα χημικων, μυρουδιων κλπ?

Λάδι tung.Food safe και αδιάβροχο,άρα ιδανικό για ότι θα έρθει σε επαφή με τρόφιμα.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tung_oil
http://www.fragos.com.gr/images/clients_images/YLIKA/LADIA_GR_2015.pdf
Αλλά ακόμα κι αν θες να είσαι τελείως "καθαρός",πέρνα το ελαιόλαδο και θα είσαι 100% ασφαλής.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Λάδι tung.Food safe και αδιάβροχο,άρα ιδανικό για ότι θα έρθει σε επαφή με τρόφιμα.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tung_oil
http://www.fragos.com.gr/images/clients_images/YLIKA/LADIA_GR_2015.pdf
Αλλά ακόμα κι αν θες να είσαι τελείως "καθαρός",πέρνα το ελαιόλαδο και θα είσαι 100% ασφαλής.

Το ελαιολαδο δεν ειναι ακομη ενας λογος να ερθουν μυρμηγκια?

Χμμμμμμμμ....
Δεν μπορω να πω πως μου αρεσει γμτ.
Γνωμη μου αλλα εγινε σαν μαδερι οικοδομης.
Γτ δε το περνας με αυτουσιο το βερνικι χρωματος και επειτα διαδοχικα χερια Danish oil?

Επειδη δεν εχω μεγαλη εμπειρια στο βαψιμο το φοβηθηκα λιγο να περασω πρωτα το βερνικι και υστερα το λαδι. Μου φανηκε πιο λογικο να κανω αυτη τη μιξη white spirit (30%), tung oil (30%) και μπογια (40%). Τελικε απο την παραπανω φωτογραφια και μετα το ετριψα ξανα, στοκαρα καποια ακομα σημεια και ξεκινησα βαψιμο.

Το εχω ηδη περασει 3 χερια με το παραπανω μιγμα. Θα το περασω αλλα 3 αλλα με 20% white spirit (το γραφει και η συσκευασια του tung oil, οτι καλο ειναι σταδιακα να μειωνεις το white spirit απο χερι σε χερι).

Ουτε σε εμενα αρεσε παντως οπως ηταν στη φωτογραφια. Τωρα ειναι πολυ καλυτερο. Οσως ανεβασω καμια φωτογραφια μετα να δειτε.

κάποια ιδέα με τι βερνίκι να το περάσω ώστε να τονιστούν τα νερά και το χρώμα του ξύλου;

Attachments

• IMG_20161025_192313_1.jpg
    IMG_20161025_192313_1.jpg
    105.2 KB · Views: 109