Βάψιμο ξύλου....

Πολυ σωστα ολα αυτα που εγραψες, αλλά οπως τονισες η διαδικασια αυτη εχει αποτελεσμα σε λαδια και κοινα βερνικια.
Ο dk31 περασε πολυουρεθανη που υπεκαλυπτει τα παντα.

Ισως απο παχυ στρωμα βερνικιου που εγραψε και ο Σωφρον, αλλα και απο βιαστικο τριψιμο πριν στεγνωσει μεχρι βαθους το βερνικι. Το καταλαβαινεις γιατι θα "στομωνει" το γυαλοχαρτο και το υλικο δεν θα φευγει απο πανω του με ενα τιναγμα.
Προσοχη γιατι με την υγρασια και το κρυο, οι χρονοι πληρους στεγνωματος επιμηκυνονται κατα πολυ.
Γι' αυτο και στα βερνικοχρωματα μεταλου το χειμωνα βαζουμε λιγο σκληρυντη. Στα ξυλου δεν ξερω αν υπαρχει κατι αντιστοιχο.

Παιδιά, για το βερνίκι εμποτισμού απλά εφάρμοσα αυτό που έγραψε κάποιος φίλος προς την αρχή του thread: τρίψιμο με Ρ220, 1ο χέρι, μετά από 24 ώρες τρίψιμο με Ρ400, δεύτερο χέρι. Το αποτέλεσμα είναι μία εντελώς λεία επιφάνεια - χαίρεσαι να την ακουμπάς.
Τώρα, μετά την πολυουρεθάνη η επιφάνεια παίρνει μία πολύ ελαφριά αγριάδα -ένα κλικ πιο άγρια από το προηγούμενο βήμα. Μου δίνει την εντύπωση ότι οφείλεται στα πολύ μικρά αυλάκια που κάνει το πινέλο.

Φίλος λουστραδόρος μου είχε πει πως για να έχουμε τέλεια επιφάνεια με εφαρμογή πινέλου,θα πρέπει η επιφάνεια να σηκωθεί όρθια αμέσως μετά το λουστράρισμα,αν γίνεται.Η βαρύτητα αναλαμβάνει τα υπόλοιπα...

Λογικο ειναι αυτο που σου ειπε ο μαστορας, ομως πρεπει να εισαι κοντα στο επομενο 15λεπτο με ενα μαλακο πανακι για να απορροφας προσεκτικα το περισσεμα που θα συγκεντρωθει στα ακρα, πριν αρχισει και στεγνωνει και σχηματισει σταγονες.

Wood filler είναι το ίδιο πράγμα με την βελατούρα και αν όχι πως το ζητάμε στο Ελάντα;

Το Wood filler ειναι στοκος επιδιορθωσης ατελειων του ξυλου, δεν ειναι βελατουρα (primer) η καποιο αλλο υποστρωμα.

Tι ακριβως θελεις να κανεις? Μηπως εννοεις grain filler που φραζει τους πορους σε μαλακα/πορωδη ξυλα?

Μιχάλη, μάλλον grain filler είχα στο μυαλό μου. Φτιάχνω ένα κουτί από το κόντρα πλακέ θαλάσσης του leroy (bindagor) το οποίο είναι πολύ πορώδες. Θέλω να το βάψω λευκό (σκέφτομαι για σπρει λαδομπογιάς) και έχω την απορία αν με δύο χέρια βελατούρα θα κλείσουν οι πόροι αρκετά για να πετύχω μια ωραία λεία επιφάνεια, χωρίς να φαίνεται ότι το υλικό από κάτω είναι ξύλο. Φυσικά η βελατούρα θα μπει μετά από καλό τρίψιμο και στα σόκορα έχω κολλήσει πηχάκι για να μην φαίνονται.

Mια χαρα θα εισαι και με δυο χερια βελατουρα.
Το τριψιμο στην βελατουρα να ειναι μαλακο, με 240 γυαλοχαρτο, για να γινει απαλη η επιφανεια, οχι για να ξυσεις την στρωση.

Σε δυό χέρια βελατούρα (σχεδόν) κανένα υλικό δεν αντιστάθηκε!
Όπως τα λέει ο Μιχάλης να το κάνεις.Στο πρώτο χέρι μην σκιαχτείς αν "χάσεις" υλικό.Στην ουσία θα είναι "αστάρωμα για το αστάρι".
Στο δεύτερο όμως να προσέξεις ένα δράμι παραπάνω στο τρίψιμο.Απαλά-απαλά σαν τα σύκα,και 320 να χρησιμοποιήσεις θα σου κάνει τη χάρη.

Ευχαριστώ παιδιά. Θα το κάνω όπως λέτε - 240 και μετά 320.

Ακαδημαϊκά και μόνο, το grain filler τι παραπάνω κάνει; είναι σαν να λέμε κάτι ανάμεσα σε στόκο και βελατούρα;

Ναι, ακριβως ειναι κατι αναμεσα σε στοκο και βελατουρα, παχυρευστο και γεμιζει τους πορους καλυτερα απο τη βελατουρα.

Υπαρχει και ενα αλλο υλικο, το sanding sealer το οποιο ειναι σαν γαλακτωμα, τριβεται πολυ ευκολα, δεν στομωνει το γυαλοχαρτο και στεγνωνει ταχυτατα. Αυτο μπορει να μπει ειτε σαν αρχικο υποστρωμα ειτε πανω απο την μπογια πριν το βερνικωμα.

To χρησιμοποιω καμμια φορα πανω σε μαλακο ξυλο ωστε να υπαρχει ομοιομορφη απορροφηση απο το stain/μπογια ανιλινης.
Επισης το εχω χρησιμοποιησει πανω απο μπογια σαν πρωτο χερι πριν το βερνικωμα που συνηθως χρησιμοποιω γομαλακα, η οποια κατα τη γνωμη μου ειναι το καλυτερο υποστρωμα για να πιασει καλα το βερνικι. Σου γλυτωνει τουλαχιστον ενα χερι βερνικι.

Το πεδιο του φινιρισματος των ξυλων ειναι πραγματικα τεραστιο. Ενεχει τοσους πολλους και διαφορετικους τροπους εφαρμογης και εκτελεσης που ειναι σχεδον αδυνατον να γραφτει καποιος γενικος οδηγος. Αυτο εχω καταλαβει εγω που μετα απο αρκετη πρακτικη εμπειρια και διαβασμα μπολικης βιβλιογραφιας, δεν εχω καταληξει στο ιδανικο φινιρισμα σε κοντρα πλακε η αλλο ειδος ξυλου!

Μιχάλη, σ' ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες. Κρατάω στο μυαλό μου το sanding sealer για καμιά μελλοντική δοκιμή.

Στα "βιδέα" στο youtube βλέπω να χρησιμοποιούν mineral spirits για τον καθαρισμό του ξύλου μετά από τρίψιμο. Είναι το ίδιο με το white spirit ?
Δοκίμασα να το κάνω με οινόπνευμα που είχε πρόχειρο χθες Κυριακή και οι ίνες του ξύλου αγρίεψαν πολύ.

Στα "βιδέα" στο youtube βλέπω να χρησιμοποιούν mineral spirits για τον καθαρισμό του ξύλου μετά από τρίψιμο. Είναι το ίδιο με το white spirit ?
Δοκίμασα να το κάνω με οινόπνευμα που είχε πρόχειρο χθες Κυριακή και οι ίνες του ξύλου αγρίεψαν πολύ.

Aυτο ειναι το νοημα. Να αγριεψουν οσο περισσοτερο ετσι ωστε να τις ξυρισει το γυαλοχαρτο (320+ πριν το πρωτο χερι βερνικι ή υποστρωματος) οσο περισσοτερο γινεται. Δεν το κανουν για καθαρισμο αλλα για να σηκωθουν οι ινες. Αν δεν το κανεις η πρωτη στρωση βερνικιου ή χρωματος υγραινει τις ινες και αυτες σηκωνονται κατα την διαρκεια του στεγνωματος. Ο μονος λογος που χρησιμοποιουν διαλυτες ειναι επειδη στεγνωνουν ταχυτερα αφηνοντας αγριαδα πολυ γρηγορα. Μπορεις να βαλεις και νερο αλλα θα πρεπει να το αφησεις να στεγνωσει αρκετα λεπτα (σε ηλιο) εως ωρες (σε ισκιο).

Ναι το white spirit ανηκει στην κατηγορια των mineral spirits οπως και το νεφτι.
Οι ινες θα αγριευαν το ιδιο και με νεφτι, οπως με το οινοπνευμα που χρησιμοποιησες.