Βάψιμο ξύλου....

Τι θελεις να πεις ακριβως με αυτο γεροντα μου? Οτι δεν μπορεις να περασεις ενα βερνικι φινιρισματος πανω απο ενα βερνικι εμποτισμου?

Οτι το εμποτισμου δεν δινει γυαλιστερο αποτελεσμα.
Θελει και κρουστας απο πανω!

Εννοειται.
Ισως δεν καταλαβα που αναφεροσουν. Ναι, για γυαλιστερο αποτελεσμα το βερνικι κρουστας/φινιρισματος Glossy (οχι mat/satine) ειναι απαραιτητο.

Απάντηση: Re: Βάψιμο ξύλου....

Δώστε μου έναν τύπο βερνίκι εμποτισμού και άλλον ένα βερνίκι κρούστας (μάρκες κλπ). Με πινέλο να τα περάσω η να προτιμήσω σε σπρέι;

Sent from my iPhone using Tapatalk

Η V33 ειναι εξαιρετικη μαρκα και την εχει και το Leroy.

Εφοσον ειναι ηδη μαυρος ο καπλαμας γιατι να πας σε εμποτισμου?
Απευθειας σε κρουστας θα ελεγα εγω προσωπικα.
Το σπρευ θα σου δωσει πιο λεια επιφανεια χωρις τις γραμμες του πινελου.

Η V33 ειναι εξαιρετικη μαρκα και την εχει και το Leroy.

Εφοσον ειναι ηδη μαυρος ο καπλαμας γιατι να πας σε εμποτισμου?
Απευθειας σε κρουστας θα ελεγα εγω προσωπικα.
Το σπρευ θα σου δωσει πιο λεια επιφανεια χωρις τις γραμμες του πινελου.

Ωραία λοιπόν τρίψιμο με ψιλό γυαλοχαρτο και κανά 2-3 χέρια V33 με ενδιάμεσα τριψίματα λοιπόν. Τεταρτη project starts. Σας ευχαριστω παρά πολύ όλους σας για τις συμβουλές που μου δώσατε.

Bερνικι κρουστας πολυουρεθανης σου εδωσα στο λινκ.
Βερνικι εμποτισμου δεν χρειαζεσαι, καπλαμα εμποτισμενο θελεις να λουστραρεις σε ηχειο για διακοσμητικους λογους.

Το απαλο γυαλοχαρταρισμα με ψιλο γυαλοχαρτο (πανω απο 300 grit oπως ειπαμε) θα το κανεις για να εχει καλη προσφυση το βερνικι.
Επειδη δεν ξερω την υφη του καπλαμα θα προτεινα σαν ασταρι να περασεις ενα χερι βερνικι κρουστας αραιωμενο 20% με νεφτι/white spirit.

Οταν στεγνωσει μπορεις να το περασεις 1 η δυο χερια βερνικι χωρις αραιωση με ενδιαμεσο απαλο γυαλοχαρταρισμα.
Θα δεις αν χρειαζεται και 2ο χερι. Αν ειναι απορροφητικος ο καπλαμας (μαλακο ξυλο) ισως θες τρια χερια.

Νομιζω οτι με πινελο θα κανεις πολυ καλυτερη δουλεια. Το σπρευ θελει καποια εμπειρια για να γινει ομοιομορφο και να μην σου τρεχει οταν ψεκαζεις, ιδιως καθετα.

Βερνικι εμποτισμου δεν χρειαζεσαι, καπλαμα εμποτισμενο θελεις να λουστραρεις σε ηχειο για διακοσμητικους λογους.

Το απαλο γυαλοχαρταρισμα με ψιλο γυαλοχαρτο (πανω απο 300 grit oπως ειπαμε) θα το κανεις για να εχει καλη προσφυση το βερνικι.
Επειδη δεν ξερω την υφη του καπλαμα θα προτεινα σαν ασταρι να περασεις ενα χερι βερνικι κρουστας αραιωμενο 20% με νεφτι/white spirit.

Οταν στεγνωσει μπορεις να το περασεις 1 η δυο χερια βερνικι χωρις αραιωση με ενδιαμεσο απαλο γυαλοχαρταρισμα.
Θα δεις αν χρειαζεται και 2ο χερι. Αν ειναι απορροφητικος ο καπλαμας (μαλακο ξυλο) ισως θες τρια χερια.

Νομιζω οτι με πινελο θα κανεις πολυ καλυτερη δουλεια. Το σπρευ θελει καποια εμπειρια για να γινει ομοιομορφο και να μην σου τρεχει οταν ψεκαζεις, ιδιως καθετα.

Μα πάρω καλό πινέλο από φυσική τρίχα η μπορώ να το κάνω και με ρολάκι με σφουγγάρι;

Καμία ιδέα γιατί το χρώμα βγαίνει έτσι ;

Σανίδες πατώματος με ένα χέρι υδατοδιαλυτή βαφή Sylac δυο διαφορετικών αποχρώσεων.

Θα έπρεπε να βγαίνει η μια απόχρωση σκούρο καφέ και «μπλεδίζει» και η άλλη ελάχιστα πιο σκούρο από το αρχικό και «ασπρίζει».

c517cc186bf88ac75120f558154fdddf.jpg

Η φωτογραφία είναι 3-4 ώρες μετά το πρώτο χέρι. Θέλει περισσότερο στέγνωμα ; Δεύτερο χέρι ; Είχε κάποια επεξεργασία η σανίδα και επηρέασε το χρώμα ;

Ευχαριστώ.

Σήμερα πήγα από τη βιοτεχνία που πήρα τον καπλαμά και μου είπε αν θέλω να κάνω τη δουλειά με πινέλο τοτε πρέπει να πάρω πρώτα sealer 2 συστατικών Α και Β και να το περάσω πρώτα 2-3 χέρια με ενδιάμεσο γυαλοχαρταρισμα με 220 grit και μετά να πάρω βερνίκι 2 συστατικών πάλι αλλά 30% glossy και να το περάσω πάλι 2 χέρια με ενδιάμεσο γυαλοχαρταρισμα πάλι με 220. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή μου είπε ότι θέλει πιστόλι βαφής. (1 συστατικού κλπ.)

Eγω ειπα τι θα εκανα και τι κανω γενικοτερα σαν ερασιτεχνης και ειμαι ευχαριστημενος απο το αποτελεσμα. Προφανως υπαρχουν και αλλες λυσεις τις οποιες κρινω εξαιρετικα υπερβολικες για την περιπτωση.

Στη δικη μου προταση το sealer που προτεινει ο ανθρωπος -και ειναι σωστο- ειναι αυτο που λεω ασταρι (βερνικι αραιωμενο 20%).

Καμία ιδέα γιατί το χρώμα βγαίνει έτσι ;

Σανίδες πατώματος με ένα χέρι υδατοδιαλυτή βαφή Sylac δυο διαφορετικών αποχρώσεων.

Θα έπρεπε να βγαίνει η μια απόχρωση σκούρο καφέ και «μπλεδίζει» και η άλλη ελάχιστα πιο σκούρο από το αρχικό και «ασπρίζει».

c517cc186bf88ac75120f558154fdddf.jpg

Η φωτογραφία είναι 3-4 ώρες μετά το πρώτο χέρι. Θέλει περισσότερο στέγνωμα ; Δεύτερο χέρι ; Είχε κάποια επεξεργασία η σανίδα και επηρέασε το χρώμα ;

Ευχαριστώ.

Εαν και θελεις ισως δευτερο χερι εγω νομιζω οτι το υλικο δεν εχει παρει την αποχρωση κατα το χρωματισμο....
Να υποθεσουμε οτι "ρουφιξε" η σανιδα το πρωτο χερι αλλα η αποχρωση ειναι αλλα αντι αλλον....
Σε τι μηχανη χρωματιστικε το υλικο...;

Σήμερα πήγα από τη βιοτεχνία που πήρα τον καπλαμά και μου είπε αν θέλω να κάνω τη δουλειά με πινέλο τοτε πρέπει να πάρω πρώτα sealer 2 συστατικών Α και Β και να το περάσω πρώτα 2-3 χέρια με ενδιάμεσο γυαλοχαρταρισμα με 220 grit και μετά να πάρω βερνίκι 2 συστατικών πάλι αλλά 30% glossy και να το περάσω πάλι 2 χέρια με ενδιάμεσο γυαλοχαρταρισμα πάλι με 220. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή μου είπε ότι θέλει πιστόλι βαφής. (1 συστατικού κλπ.)

Σωστα μεν αλλα υπερβολες νομιζω....

Εγω στην θεση σου θα επερνα ενα συντηρητικο ξυλου σε οτι αποχρωση θες και εποιτα 2 χερια βερνικη νερου γυαλιστερο....πολλα μα πολλα ξυλα εχω κανει ετσι...

Τα υλικα που προτεινω:

https://erlac.gr/aqua-stain-prime-2030-17/
https://www.seferis-xromata.gr/vernikia-sintiritika/vernikia-xylou/vernilac-aquacare-750ml

Μπορώ να κάνω το γυαλοχαρτάρισμα του καπλαμά με παλμικό τριβείο? Και αν ναι σε τι ταχύτητα?

Απαλο τριψιμο με παλμικο δεν γινεται, ουτε με εκκεντρο βεβαια.
Νομιζω οτι στην περιπτωση σου θελεις απλα να δημιουργησεις απλα μια καλη προσφυση για να πιασει το βερνικι. Δεν χρειαζεται τριβειο.

Απαντώ σε προηγούμενη δίκη μου ερώτηση για όποιον τυχόν έχει την ίδια απορία. Η βελατούρα λοιπόν καλύπτει επαρκέστατα το χρώμα του ξυλόστοκου (όποιο κι αν είναι αυτό), οπότε μετά μπορεί άφοβα το ξύλο να βαφτεί σε οποιοδήποτε χρώμα. Δεν ξεχωρίζει τίποτα.