Βάψιμο ξύλου....

Αν και απο κοντα ειναι η καλυτερη απαντηση γιατι για το πρακτικο μερος δεν θελει μονο λογια αλλα και κινησεις εντουτις θα στο περιγραψω οπως μου το είπαν και έδειξαν και εφάρμοσα οπότε και θεωρώ σωστό.

Ο τρόπος λοιπον που μου είπαν και κάνω κολληση ειναι με ηλεκτρικό σίδερο...
Κόβεις το κομμάτι σοκοροταινιας που θέλεις και το ακουμπάς πάνω στο σημείο που θες να καλύψεις...Πρέπει είναι ακριβώς η λίγο μικρότερο κομμένο,στο χιλιοστό, γιατί όταν εξέχουν τοτε ξεκολλανε...

Βαζεις το σιδερο στην πριζα και εφόσον έχει ζεσταθεί καλα το σίδερο πατας την σοκοροταινια από άκρη σε άκρη πάνω 4-5 φορές σιγα-σιγα...δηλ ένα κομμάτι 50 πόντων περίπου 10 δεύτερα η διαδρομή.
Υστερα επειδή η σοκοροταινια είναι απο 2 πόντους και πάνω, ενω η μελαμινη ειναι 16αρα η 18αρα, εφόσον έχει κολλήσει καλα πέρνεις ξυράφι καθαρισμού τζαμιών και καθαρίζεις το ξεφτι..

Αυτά....αν και είμαστε off topic...να το μεταφέρεται στο ανάλογω...

Δεν κατάλαβα καλά τι περιγράφεις εκεί στο ""Κόβεις το κομμάτι σοκοροταινιας που θέλεις και το ακουμπάς πάνω στο σημείο που θες να καλύψεις...Πρέπει είναι ακριβώς η λίγο μικρότερο κομμένο,στο χιλιοστό, γιατί όταν εξέχουν τοτε ξεκολλανε...""

Αλλά η δική μου εμπειρία λέει ότι κατά το κόλλημα η επάνω πλευρά έρχεται πρόσωπο και ότι περισσεύει λόγω μεγαλύτερου πλάτους της ταινίας το αφήνεις από την κάτω πλευρά για να έχεις μόνο μία πλευρά να καθαρίσεις επίσης την ταινία την κόβεις λίγο μεγαλύτερη στο μήκος και όχι ακριβώς, 1cm από την κάθε πλευρά και στο αρχικό μέρος αφήνεις το λιγότερο 1cm να προεξέχει και όταν τελειώσεις το κόβεις μαζί με τo περίσσευμα του πλάτους ...αυτό το λέω γιατί έχω παρατηρήσει ότι με το ζέσταμα μαζεύει λίγο με αποτέλεσμα η αρχή να μένει ακάλυπτη.

Ναι έχεις δίκιο στο ότι αφήνεις κατα το πλάτος που βάζεις την σοκοροταινια την μια πλευρά καθαρή ώστε να έχεις μια πλευρά για καθάρισμα με το ξυράφι..
Εδώ ξέχασα να πω ότι τις ακμές η εαν κοπεί φάλτσα εξωτερικά το "φαγωνουμε" με γυαλοχαρτο....
Στο να αφήσουμε 1 πόντο περισσοτερο από εδώ και από εκει δεν θα πάρω θέση γιατί είναι θέμα τεχνικής που εφαρμόζει ο καθένας και αποτελέσματος...Εγώ προσωπικά κατάλαβα ότι θέλει ακριβώς.
Μάζεμα της ταινίας δεν έχω παρατηρήσει...λιώσιμο από υπερβολικό πάτημα ναι..

Άγγελε ελπίζω να έχεις καταλάβει κάτι και να έχεις βοηθηθεί...δεν ξέρω Εάν βέβαια πέρναγε αυτός ο τρόπος κολλήσεις από το μυαλό σου...

Πολυ χρησιμες αποψεις και συμβουλες.
Ναι, Κωστη, τον ηξερα αυτον τον τροπο, τον εχω χρησιμοποιησει (ισως οχι σωστα) κι εγω.
Απλως ελπιζα οτι υπαρχει και κατι καλυτερο, γιατι δεν ειμαι πολυ ευχαριστημενος απο το αποτελεσμα (τεινει να ξεκολλαει με τον καιρο).
Ισως δεν το κανω εγω σωστα, ή θελει καλυτερη ποιοτητα ταινιας ή κατι τετοιο.

Δεν ειμαι σιγουρος αν αυτο παει εδω ή στο "μαστορες τα φωτα σας..", οποτε οι υπευθυνοι ας το μεταφερουν αν χρειαζεται:
Σχετικα με τα σοκορα, κυριως του νοβοπαν (και της κομμενης μελαμινης, δηλαδη) και του osb, αλλα ισως και του κοντρα πλακε και του φυσικου ξυλου: Εκτος απο περασμα με βερνικια κτλ, ειναι λυση και το στοκαρισμα; Δηλαδη, τοσο για ομορφια και λεια υφη, οσο και για προστασια, μπορεις να περασεις 1-2 στρωματα ξυλοστοκου (με λιγη παραπανω πιεση, ισως, για να μπει πιο βαθια) στα σοκορα;
Περασε τρια χερια απλη pva κολλα με ενδιαμεσα τριψιματα για να γινει λεια η επιφανεια και μετα το βαφεις απο πανω. Η κολλα θα γεμισει τα κενα και θα κανει μια σκληρη επιφανεια. Οχι σαν τον στοκο που μπορει να σκασει με τον καιρο. Το εχω κανει σε κοντρα πλακε.

Αν μιλαμε για μελαμινη στην επιφανεια τοτε η σοκοροταινια σε ιδιο χρωμα ειναι η ενδεδειγμενη λυση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βάψιμο ξύλου....

Κωστη σοκοροταινια σε νοβοπαν??????

..ειναι λιγο χοντρο ως υπερβολικο εχεις ενα δικιο...αλλα εαν μπει σαν ενδιαμεσο η προσθετο καπου και φενεται τοτε την βαζεις....σπανιο θα μου πεις και δυσκολο να τυχει...αλλα θα πρεπει καπως να το κλεισεις...

Πολυ χρησιμες αποψεις και συμβουλες.
Ναι, Κωστη, τον ηξερα αυτον τον τροπο, τον εχω χρησιμοποιησει (ισως οχι σωστα) κι εγω.
Απλως ελπιζα οτι υπαρχει και κατι καλυτερο, γιατι δεν ειμαι πολυ ευχαριστημενος απο το αποτελεσμα (τεινει να ξεκολλαει με τον καιρο).
Ισως δεν το κανω εγω σωστα, ή θελει καλυτερη ποιοτητα ταινιας ή κατι τετοιο.

Ξερεις κατι....σημασια εχει η ευκολια σου και ο χρονος σου....το στοκαρισμα με οποιοδηποτε τροπο και ειδος στοκου ειναι χρονοβορο και το αποτελεσμα αμφιβολου εμφανισης....

Για πες τι σκεφτεσαι να κανεις και με τι ακριβως ξυλο (νοβοπαν,mdf,μελαμινη,αλλο) μηπως βρουμε καλυτερη λυση.

Δεν εχω κατι πολυ συγκεκριμενο τωρα στο μυαλο μου. Ειναι μια απορια που ειχα γενικως και με αφορμη κατι παλια posts που διαβασα εδω ρωτησα.
Το καλοκαιρι π.χ. ειχαμε κοψει ενα τραπεζι μελαμινης (νοβοπαν, απο μεσα, δηλαδη). Και επειδη στο εξοχικο εχει φοβερα διαβρωτικο αερα (θαλασσα και υγρασια), ηθελα προστατεψω τα (νεα) σοκορα καπως. Η ταινια μου δινει την αισθηση οτι δεν προστατευει καλα και ουτε βρισκεις ευκολα καταλληλη αποχρωση.
Διαλεξα, τοτε, να περασω 3-4 χερια παχυ βερνικι κρουστας και μαλλον εγινε ok. Αν, ομως, γινοταν να στοκαρω καλα και μετα να βαψω (με βερνικι ή χρωμα), νομιζω οτι το αποτελεσμα θα ηταν εξισου "προστατευτικο" και καλυτερο αισθητικα.
Αν, βεβαια, οπως φαινεται να συμφωνουν ολοι, ο στοκος δεν κραταει...ε, ισως το βερνικι ή η κολλα να ειναι η λυση σε τετοιες και παρομοιες περιπτωσεις.

Αντιστοιχα, στο μπανιο μου, καποια "επιπλακια" μελαμινης εχουν ξεφτισει σε καποια σημεια στα σοκορα και φαινεται απο μεσα το νοβοπαν. Λογω υγρασιας, θελω να το προστατεψω καπως. Αρχικα, εβαλα σοκοροταινια, οπως περιγραφει ο Κωστης με σιδερο, αλλα στο χρονο πανω αρχισε να φευγει. Και εκει σκεφτομουν οτι αν παιρνει στοκαρισμα ψιλο, με λευκο στοκο και ισως μετα βαψιμο με λευκο χρωμα, θα εκανε καλυτερη δουλεια.
Προς το παρον, εχω περασει απο πανω λευκη μονωτικη (ηλεκτρολογικη) ταινια, η οποια, παραδοξως, κραταει αρκετα καλα. Ομως, συρρικνωνεται λιγο, αφηνει κολλα και στα σημεια αυτα πιανει βρωμια, με ασχημο αισθητικο αποτελεσμα. Κολλα και βερνικι, νομιζω, εκει δεν παιρνει.
(Σορρυ για το σεντονι)

Το βερνικι κρουστας ειναι καλη ιδεα, δυο τρια χερια και μετα απο καθε χερι τριψιμο ωστε να δημιουργηθει μια επιφανεια που θα εχει καλυψει τους πορους της μελαμινης.
Μετα την βαφεις με χρωμα. Αντι βερνικιου φανταζομαι οτι μπορεις να βαλεις και ακρυλικη η αλλη μπογια, καποια χερια, για να κλεισει τους πορους.

Μιχάλη όσα χέρια και να περάσει οι πόροι δεν μπορούν να κλειστούν...το πρόβλημα είναι στις όπες του mdf.. όταν θα στεγνώνει το χρώμα θα το απορροφήσει συνέχεια μέσα...θα κάνει 5 χέρια και πάλι δεν θα έχει έρθει σε ευθεία ομοιόμορφη το χρώμα άρα και η επιφάνεια..
Το ξύλο δεν είναι ανοργανο υλικό κάνει συστολές διαστολες οπότε δύσκολα θα κρατησει κάτι...
Αυτό που έχει ανοχές είναι η σιλικόνη μαστίχα αλλά και αυτό δεν κρατάει..

Άγγελε σοκοροταινιες που πας και δεν βρίσκεις....;
Σε μαγαζί επιπλοποιας της γειτονιάς μου έχει πάνω από 30 διαφορετικά χρώματα και μεγέθη σε πλάτος...Εάν πάω δε στον Κανελοπουλο στην Δάφνη βρίσκω ότι θέλω σχεδόν...

Οχι mdf. Κομμενη μελαμινη, δηλαδη νοβοπαν.
Γενικα, δεν εχω ψαξει σε εξειδικευμενα μαγαζια. Leroy κτλ ο,τι εχουν.
Παντως, ειδικα στο μπανιο, δεν ειναι το χρωμα το προβλημα, αλλα η προστασια, οπως λεω παραπανω.

Η καλύτερη λύση για τραπέζι είναι να κόψεις λεπτά πηχάκια από σκληρό ξύλο και να τα κολλήσεις στα σόκορα...σπάσε μετά τις γωνίες με το ρούτερ ...μετά τα βάφεις στο χρώμα της μελαμίνης ή σε ότι χρώμα σου αρέσει.
Αν τα καταφέρεις κάνε και στα ντουλάπια το ίδιο.

Καλησπερα.
Για πες και τι ξυλο ειναι καλο ,γιατι ετοιμαζομαι να περασω πανω απο 60 μετρα σε ντουλαπια κουζινας.
Ειχε αυτο το πλαστικο σοκορο και μαδησε ΟΛΟ ...

Παίδες υπάρχει σοκοροταινια σε pvc 3mm που είναι ακόμα καλύτερη απο την απλη....Και γίνεται ακόμη καλύτερη δουλειά...Αυτή θέλει ψάξιμο όμως...
Βάζω φωτο από την κατασκευή ντουλάπας που έκανα προ 6 μηνου όταν στα φυλλα ζήτησα να μπει αυτή...

https://postimg.cc/RJnw3bpz

Άγγελε είτε mdf είτε μελαμινη είναι το ίδιο....

Για το μπάνιο μιλάς για προστασία οπότε βάλε φωτο να δούμε την κατάσταση τους...

Αυτη ομως για να μπει θελει ειδικη πρεσσα.Ετσι δεν ειναι ?
Και πρεπει να μπει , αν προκειται για ντουλαπια , πριν γινουν οι τρυπες για τους μεντεσεδες.
Δηλ σαν λυση δεν προσφερεται για επισκευη παρα μονο για καινουρια κατασκευη-τοποθετηση.

Το εαν θέλει πρεσσα για να μπει δεν το γνωρίζω μπορεί και υσχιει...
Όσο για τις τρύπες στους μεντεσεδες συγουρα μπορούν να γίνει μετά μετέπειτα γιατι τις έκανα εγώ ο ίδιος..
Όπως προείπα θέλει ψάξιμο για να το βρεις...

Κωστη, η τοποθετηση του pvc γινεται μονο με μηχανημα. Και σε μερικες περιπτωσεις μπορει να ξεκολλησει κι αυτο, οπως αναφερει και ο Cyclades.
Εχω την εντυπωση οτι εχετε κανει λιγο τραγικη την βαφη του mdf. Δεν ειναι δαιμονισμενο υλικο, ισα ισα που με ενα καλο ασταρι και στη συνεχεια πολυουρεθανικο χρωμα ή λαδομπογια μπορει να αντεξει πολλες κακουχιες, αρκει να εχει γινει καλη προετοιμασια και εφαρμογη των υλικων.

Θανάση εάν μπαίνει με πρεσσα πάω πάσο..Όμως το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και ανθεκτικό...

Εαν διαβάσεις ο Άγγελος ζήτησε πως μπορεί να γίνει πιο λεία η υφή του στοκαροντας το...
Εκτος απο περασμα με βερνικια κτλ, ειναι λυση και το στοκαρισμα; Δηλαδη, τοσο για ομορφια και λεια υφη, οσο και για προστασια, μπορεις να περασεις 1-2 στρωματα ξυλοστοκου (με λιγη παραπανω πιεση, ισως, για να μπει πιο βαθια) στα σοκορα;

...οπότε δεν νομίζω ότι τέθηκε θέμα το εάν βάφεται αλλά το πώς θα γίνει ομορφότερο τεχνικά.. .Εγώ από την πλευρά μου πρότεινα κάτι άλλο που θεωρώ εγώ σωστότερο ,σταθεροτερο και ενδεχόμενος μόνιμο...
Εάν θέλει να το στοκαρει για να στρωθεί καλύτερα και ύστερα να το βαψει ας το δοκιμασει....

Οχι mdf. Κομμενη μελαμινη, δηλαδη νοβοπαν.
Γενικα, δεν εχω ψαξει σε εξειδικευμενα μαγαζια. Leroy κτλ ο,τι εχουν.
Παντως, ειδικα στο μπανιο, δεν ειναι το χρωμα το προβλημα, αλλα η προστασια, οπως λεω παραπανω.

Η μελαμινη θελει ταινια και δεν επιδεχεται βαψιμο οχι ευκολα τουλαχιστον.
.