Βάψιμο ξύλου....

Δεκτο για τις ριπολινες.
Αλλα οταν θες να βαψεις ενα πραματακι τοσο δα, και εχεις και ηδη σπρει ροζ, ειναι αμαρτια να πας να παρεις 1 κιλο (συνηθως δεν βγαζουν μικροτερο για αποχρωση) χρωμα.

Χαμένο δεν νομίζω να πάει. Κι ας είναι και...ρόζ :D
Από κει και πέρα, εφόσον έχεις κάτι ήδη βάζεις και το σωστό υπόστρωμα, το οποίο μάλλον είναι πολύ υποτιμημένο ως προς το έργο που επιτελεί.
Αν δεν έχουμε τα σωστά υλικά, είτε τα προμηθευόμαστε είτε υφιστάμεθα τις συνέπειες.
Ιτ ιζ ας σίμπλ ας δατ, που λένε και στα χωριά.

Προσωπικά δεν μπορώ να δω γιατί κάποιος δεν χρησιμοποιεί υλικά νερού. Μόνο και μόνο αυτά που γλιτώνει να εισπνεύσει είναι αρκετός λόγος για να τα προτιμήσει από τα διαλύτου αλλά ας είναι.
Έτσι είναι...
Εν έτει 2021 και με βάση τις οικολογικές οδηγίες για προσθήκη νέων τεχνολογιών στις εταιρίες για παρασκευη υλικών με βάση το νερό καλό είναι και ο καταναλωτής επαγγελματίας η μη να στραφεί προς τα εκεί...

Τα χρωματα νεφτιου,διαλύτου,νιτρου και πολυουερεθανης είναι ρυπογονα και επιβλαβή για την υγεία μας...
Να ξανα αναφερω ότι ένα κιλό ντούκο η ριπολινη νεφτιου ρυπαίνει 9 τετρ μέτρα στην ατμόσφαιρα...νιτρου και δυαλιτικου 14 και πολυουρεθανης 2 συστατικών 18...Είναι πολλά εαν αναλογιστεί κανείς πόσα ανοίγονται σε μια μέρα...

Αποστόλη από τα 32 μου έχω κόψει πολλά από δαυτα και προσπαθώ να τα εξαλειψω όσο γίνεται...
Όσο αφορά τις ριπολινες...Μόνο νερού...άμα ξέρεις βγαίνει άριστο το αποτέλεσμα σε γρήγορο χρόνο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα σπρέι και κομπρεσέρ....

Άγγελε δεν σε βλέπω να γίνεσαι οικολόγος...!!!
Σωστά στα λέει ο Αποστόλης...
Μπορείς να πάρεις άσπρη, να βαλεις λιγο οσο χρειαζεσαι και να βάλεις λίγο κόκκινο και να το φέρεις όπου θες...και η υπόλοιπη ριπολινη μένει...!!

Εγώ συμφωνώ μαζί σου Κώστα. Πιστεύω πως τα υπόλοιπα είναι για εξειδικευμένες καταστάσεις. Για απλό βάψιμο και ειδικά για οτιδήποτε κλειστού χώρου τα νερού είναι η καλύτερη πρόταση.
Και νομίζω επίσης πως η ποιότητα βαφής είναι θέμα εξάσκησης, εργαλείων και "χεριού". Αν δεν το έχεις ή δεν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία ότι και να χρησιμοποιήσεις δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα, το βάψιμο δεν συγχωρεί εύκολα τα λάθη. Από την άλλη είναι σπάνιο να μην μπορείς να διορθώσει το λάθος ή να μην μπορείς να επαναλάβεις τη διαδικασία από την αρχή.
Απλώς είναι γενικός κανόνας πως δεν αναμιγνύουμε διαφορετικής σύστασης υλικά εκτός κι αν έχουν δημιουργηθεί ειδικά γι αυτό το λόγο.
Ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι μόνο στην βαφή.

• Like
Reactions: KOSSTV
Όσο αφορά τις ριπολινες...Μόνο νερού...άμα ξέρεις βγαίνει άριστο το αποτέλεσμα σε γρήγορο χρόνο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα σπρέι και κομπρεσέρ....
Συμφωνω για το οικολογικο του θεματος ... αλλά εαν το αποτελεσμα με το χερι ειναι εφαμιλο του πιστολιου τοτε τα αυτοκινητα θα τα βαφαμε με ρολακι !!!

Αν δεν το έχεις ή δεν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία ότι και να χρησιμοποιήσεις δεν θα αλλάξει το αποτέλεσμα, το βάψιμο δεν συγχωρεί εύκολα τα λάθη.
Συμφωνω για το οικολογικο του θεματος ... αλλά εαν το αποτελεσμα με το χερι ειναι εφαμιλο του πιστολιου τοτε τα αυτοκινητα θα τα βαφαμε με ρολακι !!!

Τελικα Θαναση ο Αποστολης εχει απολυτο δικιο....
Εφαμιλλα μπορει να μην γινονται αλλα μπορει να παει πολυ κοντα..και εδω παει "το δεν εχει να ζηλεψει τιποτα"....αλλα σιγουρα ειναι θεμα χεριου και εργαλειων.!!!
Σιγουρα δεν μιλαω για αυτοκινητο αλλα για πολλα αλλλα που μπορουν να γινουν εξισου καλα...

Δεν θυμασαι μαλλον....

Επιπλο 1.jpg Επιπλο 7.jpg

Επιπλο 6.jpg

...και εγινε με αυτο....:D

20210212_172400.jpg

Last edited:
Φιλε, αλλο να τα βλεπω απο τις φωτο και αλλο απο κοντα ... ωστε να μπορει να συγκριθει με το πιστολι.
Σιγουρα παιζει μεγαλο ρολο η τεχνη και το χερι ... αλλά σαν το πιστολι δεν υπαρχει.

• Like
Reactions: enduras1
Ωραιος, Κωστη.
Απο την αλλη, δεν μπορει να θεωρεις δεδομενο οτι ολοι μπορουμε να το κανουμε ετσι με ρολο/πινελο (και αρα δεν μας χρειαζεται το σπρει).

Παρεμπιπτοντως, ετριψα λιγο τα "χαλασμενα" σημεια, το ξαναεβαψα με το ιδιο σπρει, μετα απο 2 μερες το ξαναπερασα με το ιδιο αχρωμο βερνικι, και φαινεται να εγινε μια χαρα.
Εξακολουθω να πιστευω οτι δεν εφταιγε η βελατουρα νερου (ως αρχη, πιθανοτατα ισχυει το μη ανακατεμα, αλλα πιστευω οτι δεν ηταν αυτο το θεμα), αλλα δεν εχει σημασια.

Φιλε, αλλο να τα βλεπω απο τις φωτο και αλλο απο κοντα ... ωστε να μπορει να συγκριθει με το πιστολι.
Σιγουρα παιζει μεγαλο ρολο η τεχνη και το χερι ... αλλά σαν το πιστολι δεν υπαρχει.
Σίγουρα το πιστόλι έχει το καλύτερο αποτέλεσμα αλλά και αυτό προϋποθέτει οτι ξέρεις να το δουλεύεις, αλλιώς δεν κάνεις τίποτα.
Και φυσικά αυτό που πρέπει να σημειωθεί και έχει αναφερθεί πολλάκις είναι πως το καλό αποτέλεσμα είναι συνάρτηση και άλλων σημαντικών διαδικασιών. Στα αυτοκίνητα είναι το τρίψιμο και το γυάλισμα, στο ξύλο το σταδιακό ανέβασμα σε grid όταν τα τρίβεις με γυαλόχαρτο, στο αλουμίνιο το "στίλβωμα" και πάει λέγοντας.
Όσο καλό κι αν είναι το πιστόλι ή το σπρέϊ ή το ρολό δεν μπορείς να περιμένεις καλά αποτελέσματα σε μια επιφάνεια που είναι χάλια.
Σ' αυτό συντελεί και η ομοιομορφία των χρησιμοποιούμενων υλικών ώστε να μην αντιδράσουν μεταξύ τους και κάνουν την επιφάνεια χάλια.

• Like
Αποστολε, με την προυποθεση οτι εχουμε μια επιφανεια καλα τριμενη κλπ κλπ ... και βαψουμε με το ιδιο χρωμα διαλυτου τη μιση επιφανεια με πινελο / ρολο και την αλλη μιση με πιστολι ... το καλυτερο αποτελεσμα θα το εχουμε με το πιστολι!
Για να πετυχεις καλο αποτελεσμα με πινελο/ρολο πρεπει να ξερεις να το δουλευεις
Για να πετυχεις καλο αποτελεσμα με πιστολι πρεπει και αυτο να ξερεις να το δουλευεις
Με τα ιδια δεδομενα, το καλυτερο αποτελεσμα το εχεις με το πιστολιιιιιιιιιι

Ε ναι. Νομίζω πως αυτό δεν αμφισβητήθηκε ποτέ.
Ο Κώστας απλώς είπε οτι και με πινέλο ή με ρολό μπορείς να έχεις πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Εγώ αυτό κατάλαβα.
Πιστεύω πως στο θέμα "με τι βάφω καλύτερα" δεν τίθεται δίλλημα διαλύτου ή νερού, είναι το ίδιο. Σε άλλα σημεία έγκειται η διαφωνία.

Συμφωνω αλλα περιμενα τουλάχιστον εσύ που εχεις αντίληψη και θα έπρεπε να καταλάβαινεις πολλά περισσοτερα να μπορείς έχεις άποψη για το αποτέλεσμα..
Επισεις ανέφερα και επαναλαμβάνω ότι το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ κοντά και αρκετά καλό κατε με ώστε να παραδωθεί σαν δουλειά...
Το κομπρεσέρ συγουρα το αποτέλεσμα του θα είναι καλύτερο...συμφωνώ μαζί σου
Ε ναι. Νομίζω πως αυτό δεν αμφισβητήθηκε ποτέ.
Ο Κώστας απλώς είπε οτι και με πινέλο ή με ρολό μπορείς να έχεις πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Εγώ αυτό κατάλαβα.
Έτσι ακριβώς...

Ωραιος, Κωστη.
Απο την αλλη, δεν μπορει να θεωρεις δεδομενο οτι ολοι μπορουμε να το κανουμε ετσι με ρολο/πινελο (και αρα δεν μας χρειαζεται το σπρει).

Δεν είπα ότι το πιστολι η το σπρέι δεν μας χρειάζεται...είπα ότι υπάρχει και εναλλακτική που εξίσου κάνει καλή δουλειά και οικολογικά...!!!!!
Ειδικά στην δική σου περίπτωση που και μικρό κομμάτι ήταν και δεν θα πήγαινε προς δειγματοληπτισμο κάπου ώστε να έχεις άγχος θα μπορούσες να το κάνεις έτσι...

Προτείνω μαθήματα στο εργαστήρι του Χιώτη με διαφορά υλικά και επιφάνειες ώστε να συγκρίνουμε αποτελεσματα...!!!

Συμφωνω αλλα περιμενα τουλάχιστον εσύ που εχεις αντίληψη και θα έπρεπε να καταλάβαινεις πολλά περισσοτερα να μπορείς έχεις άποψη για το αποτέλεσμα..
Επισεις ανέφερα και επαναλαμβάνω ότι το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ κοντά και αρκετά καλό κατε με ώστε να παραδωθεί σαν δουλειά...
Το κομπρεσέρ συγουρα το αποτέλεσμα του θα είναι καλύτερο...συμφωνώ μαζί σου
Κωστη, δεν αμφισβητησα το αποτελεσμα της δουλειας σου (τραπεζακι), που φαινεται παρα πολυ καλο, και ξερω τι σημαινει να φτιαχνεις ομοιομορφη μια μεγαλη επιφανεια, αλλά οπως και να το κανουμε απο κοντα βλεπεις περισσοτερα πραγματα.

• Like
Το τραπεζακι που εφτιαξε ο Κωστης το θεωρω οτι πιο τελειο μπορει να πετυχει κανεις με ρολο!
Η φωτογραφια παιρνει πολυ μεγαλη μεγεθυνση και μπορει κανεις να δει οτι η δουλεια που εκανε ειναι κυριολεκτικα αψεγαδιαστη.

Για να γινει η ιδια ειτε καλυτερη δουλεια με σπρευ, αυτος που βαφει πρεπει να ειναι πολυ εμπειρος ειτε επαγγελματιας. Αλλιως την εκατσε...
Οσες φορες εχω βαψει με πιστολι, δεν εμεινα ποτε τοσο ικανοποιημενος και το εχω παρατησει εδω και χρονια, υπερ του πινελου και του ρολού. Εκτος ισως απο πολυ μικρες επιφανειες.

• Like
Reactions: enduras1 and KOSSTV
Για να μεινει ζεστο το νημα.... 😁

1. Αυτο που λεμε, οτι μετα που περνας το πρωτο χερι βερνικι (εμποτισμου) σηκωνονται οι ινες του ξυλου, και πρεπει να το ξανατριψεις, οσο καλα γυαλοχαρτισμενο κι αν ηταν, το εχω διαπιστωσει κι εγω πολλακις. Μετα το 2ο χερι θελει λιγοτερο κ.ο.κ.

Η ερωτηση ειναι: Γινεται αυτα τα 1-2-3 πρωτα χερια να να κανεις με νερο (με ενα ψεκαστηρι, με πινελο κ.τ.λ.) κι αφου τριψεις 1-2-3 φορες, μετα να ξεκινησεις τα βερνικια;
Ή θα κανεις μια τρυπα στο...νερο και μολις περασεις το πρωτο βερνικι θα θελει παλι τριψιμο;

2. Στα τελικα χερια βερνικιου (κρουστας) γινεται να περασεις "καθετα" με το πινελο; Δηλαδη καθετα προς τα προηγουμενα χερια (και καθετα και προς τα νερα του ξυλου, συνηθως);

Ο κανονας που λενε ολοι ειναι και το τριψιμο και το βερνικωμα με το πινελο να γινεται παραλληλα με τα νερα.

Ωστοσο, εχω την αισθηση οτι αυτο (ειδικα αν δεν εισαι Ο βιρτουοζος του βερνικωματος) αφηνει καποιες γραμμες, παραλληλες με τα νερα. Τοσο απο το πινελο, οσο ομως και απο τα ιδια τα νερα, που τεινουν να δημιουργουν αυλακια (τουλαχιστον στα πιο μαλακα ξυλα).
Μηπως το περασμα καθετα θα βοηθουσε να γινει τελικα πιο λειο το τελικο, ή θα τα κανει χαλια;

• Wow
Reactions: Χιωτης
"Γιαγκο" ειπαμε ΟΧΙ (τουλαχιστον για τις αποχρωσεις)
Εαν μετα απο πειραματισμους (καθετα) δεις κατι διαφορετικο (με αχρωμο) ... το ακολουθεις

• Like
Reactions: mastroxalastis
Συμφωνώ...Δεν προσφέρει κάτι ουσιώδες συν ότι εάν είναι μαλακο το ξύλο "ποτίζοντας" το με νερό μπορείς να "σηκωσεις" παλι ακόμη ίνες,ειδικα στο 1-2 χερι,και να ξαναδημιουργησεις πρόβλημα εάν δεν εχουν κλειστη καλα ολοι οι ποροι..
Αυτό που μπορείς να κάνεις σε σχέση με το νερό μπορείς να το περνάς με ένα ινοτισμενο πανί ώστε να πάρεις σκόνες και χνουδια πριν βάψεις..

Αυτό περί γραμμών πινέλου έχει απαντηθεί με χρησιμοποίησε μικρου ρόλου μικροινων οπότε δεν έχω κάτι αλλο να σου πω περί αυτού.

• Like
Reactions: mastroxalastis