Βάψιμο ξύλου....

Δώστε μου τα φώτα σας σας παρακαλώ. Έγινε πριν 2 ώρες (πρώτη φορά από μένα σαν διαδικασία) επάλειψη/βάψιμο τάβλας ξύλου, που είναι το πάνω μέρος ενός τραπεζιού, με βερνίκι εμποτισμού ξύλου πολυουρεθανική βάσης νερού. Μετά από πρόταση του μαγαζάτορα ώστε να μην αφήσει σημάδια το πινέλο/ρολό να γίνει με σφουγγάρι. Μην τα πολυλογώ λόγω απειρίας έχουν μείνει σημάδια από το πέρασμα. Πιστεύετε ότι το δεύτερο χέρι μπορεί να καλύψει την "ζημιά" ή θα πρέπει να γιαλιστεί η επιφάνεια και να ξαναπεραστούν 2 χέρια βερνίκι;20220618_190126.jpg

Eπειδη το πευκο ειναι πορωδες ξυλο και μαλιστα εντελως ανομοιομορφα πορωδες, ειναι συνηθισμενο το φαινομενο καποια σημεια να απορροφουν περισσοτερο βερνικι απο καποια αλλα. και συνεπως να δειχνει ανομοιόμορφα βαμμενο.

Για περιμενε ακομα κανα διωρο μηπως απορροφηθει το βερνικι και περιοριστει η διχρωμια.

Δεν με πειράζει που άλλα νερά του ξύλου δείχνουν πιο έντονα από τα υπόλοιπα. Κάτω στην φωτογραφία φαίνεται γραμμή κάθετη στα νερά της τάβλας, από το σφουγγάρι που έγινε η εφαρμογή. Αυτού του είδους η διχρωμία με νοιάζει αν θα φύγει όταν περαστεί το δεύτερο χέρι ή όχι (δεδομένου ότι το δεύτερο χέρι θα περαστεί καλύτερα). Ενδεικτικά κύκλωσα τα σημεία:20220618_190126.jpg

Κι αλλες γραμμες φενονται,εκτος απο τις 2 που εχεις κυκλωσει, απο το σφουγγαρι...
Δυστυχως θελει τριψιμο απο την αρχη να βρεις παλι ξυλο....και να το περασεις ξανα...
Παντα οταν περναμε με σφουγγαρι περναμε οπως ειναι τα νερα του ξυλου...

• Like
Reactions: dk31 and nikfor
Υπάρχουν τόσες που δεν έχει νόημα να τις κύκλωνα όλες. Η μόνη λύση είναι να γίνει τρίψιμο και από την αρχή; Ή το δεύτερο χέρι θα περιορίσει κάπως την ζημιά;

Φοβάμαι πως δεν θα γλιτώσεις το τρίψιμο. Δεν το βλέπω να εξαφανισθούν αυτές οι διχρωμίες στα επόμενα χερια. Ίσως θα εξομαλυνθούν λίγο, αλλά θα παραμείνουν.

Και αυτή η πρόταση του μαγαζάτορα για σφουγγάρι ... δεν ήταν και η καλύτερη ιδέα.

Ας περιμένουμε και τους πιο ειδικούς (edit: α, έγραψε ήδη ο Κωστής), αλλά εγώ θα πρότεινα τρίψιμο μέχρι να φύγουν οι διχρωμίες και μετά πέρασμα με ρολό. (και αν δεν κάνω λάθος, αν οι κινήσεις σου ήταν μόνο προς τη μια κατεύθυνση και συγκεκριμένα να κινείσαι παράλληλα με τα νερά του ξύλου και όχι κάθετα, δεν θα είχε δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα)

Οπως ειπε και Μιχαλης το πευκο ειναι πορωδες ξυλως και το βερνικι εισχωρει αρκετα....
Θα κανεις το δευτερο χερι και αυτες θα φαινονται ακομη πιο εντονα μετα....τωρα θα πρεπει να τριψεις...

• Like
Reactions: Catalyst_
Δεκτές οι προτάσεις. Αύριο θα ξεκινήσει το τρίψιμο. Πράγματι δεν κατάφερα να ακολουθήσω τα νερά και παρέκλεινα της πορείας τους. Και θα ακολουθήσω αυτό που θα έκανα αν δεν είχα ακούσει τον πωλητή και θα το βάψω με ρολό και υπομονή. Για εξοικονόμηση χρόνου πιστεύω ότι αν δεν φύγει το βερνίκι τελείως (όχι οι γραμμές, αυτές θα φύγουν), απλά θα γίνει πιο σκούρο στα σημεία αυτά μετά.

Εγώ θα σου πρότεινα, πρίν αρχίσεις τα τριψίματα, να κάνεις ένα απλό τρίψιμο, που ούτως ή άλλως χρειάζεται, και να περάσεις το δεύτερο χέρι αλλά πιο προσεκτικά αυτή τη φορά.
Πιστεύω οτι θα βελτιωθεί πολύ η κατάσταση.

• Like
Reactions: osatosa
Αυτό εδώ έβαλες; Αν ναι, έχω την εντύπωση ότι θα αφαιρείται εύκολα με τρίψιμο - δεν το έχω επιχειρήσει αλλά αυτή την αίσθηση μου έδωσε μετά από το απλό τρίψιμο ενδιάμεσα στα χέρια βερνικώματος.
Εγώ θα του έριχνα ένα γερό τρίψιμο με το τριβείο, επιμένοντας λίγο περισσότερο στα προβληματικά σημεία, και θα ξαναξεκινούσα από την αρχή. Επίσης, ανακάτεψε καλά το βερνίκι (μπορεί εκεί να οφείλονται οι διχρωμίες), και γενικά ακολούθα τις οδηγίες:

"Το προϊόν αναδεύεται καλά πριν τη χρήση. Εφαρμόζεται σε μία ή δύο στρώσεις με πινέλο, ρολό ή πιστόλι χωρίς αραίωση. Δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε θερμοκρασίες μικρότερες από 5οC, μεγαλύτερες από 35οC και/ή σχετική υγρασία πάνω από 80% ή όταν η υγρασία του ξύλου ξεπερνά το 18%. Το προϊόν είναι στεγνό στην αφή σε 2-3 ώρες και επαναβάφεται μετά από 24 ώρες"

Το "παράλληλα με τα νερά" (δεν το αναφέρει στις οδηγίες) κάντο σα συνήθεια ότι και αν εφαρμόζεις πάνω σε ξύλο.

να ρωτησω κατι? μηπως οι πολυ εντονες γραμμες εγινα μολις το πολυ φορτωμενο σφουγγαρι ξεκινουσε, και το βερνικι επεσε πολυ εκει αναλογικα?

Χρησιμοποίησα το Wood Shield της Kraft. Θα δείξει σε λίγο αν φεύγει εύκολα και δεν χρειαστεί ολικό τρίψιμο τελικά. Θα το πιάσω με 180 grit και αν δεν βλέπω βελτίωση θα το πιάσω από τα χαμηλά με το τριβείο. Οι γραμμές ναι μεν έγιναν επειδή το σφουγγάρι ήταν φορτωμένο με βερνίκι αλλά ταυτόχρονα δεν έκανα σωστή τοποθέτηση.

Έγινε τρίψιμο με 150 grit και το απόγευμα θα συνεχίσω με 180 και 240. Το βερνίκι και οι γραμμές που είχαν δημιουργηθεί έφευγαν εύκολα και έμενε το γυμνό ξύλο. Αν δεν φοβόμουν μην μείνουν σημάδια από γυαλόχαρτο (swirl marks) θα είχα επιμείνει λιγότερο και αν δεν μου είχαν τελείωσει οι μπαταρίες του τριβείου θα είχα κάνει και το επόμενο νούμερο. Αν είχα βάλει το 120 θα είχα τελείωσει γρηγορότερα με το πρώτο χέρι. Ευχαριστώ και πάλι για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας. Ανάμεσα στα χέρια βερνικιού με τι grit ενδείκνυται να τριφτεί; Φαντάζομαι απάλά ίσα ίσα για να έχει πρόσφορο έδαφος το βερνίκι.

Επειδή η τάβλα είναι για τραπέζι μπαλκονιού θα χρειαστεί να βάλω και βερνίκι κρούστας στο τέλος; Αν ναι πόσα χέρια θα χρειαστεί;20220619_123857.jpg

Ανάμεσα στα χέρια βερνικιού θα ετριβα απαλά με ένα 240.
Αφου είναι για έξω, δυο χέρια κρούστας θα το κάνουν σχετικά αδιαβροχο και θα καθαρίζεται πολύ πιο εύκολα από σκόνες κλπ με ένα vetex.

• Like
Reactions: KOSSTV
Αφού θα ξαναπεράσεις βερνίκι εμποτισμου νερού πολυρεθανης(kraft) καλό είναι να το περάσει με κρουστά για να αντέξει...
Εάν θες την γνώμη μου περνά το με βερνίκι πατωματων νερού(Vernilac εβαλα εγω)οπως έκανα εγώ προ μηνών στο τραπέζι των πεθερικων μου..
Το αναφέρω γιατί μια επιφάνεια τραπεζιού δέχεται πολύ καταπονηση και ένα άπλοο βερνίκι νερού κρουστάς δεν φτάνει...

Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο του dk31 θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με την χρήση πιστολιού βαφής και βάψιμο ξύλου με βερνίκι.

Παράγγειλα πρόσφατα το ηλεκτρικό πιστόλι βαφής από Banggood και από τα λίγα πράγματα που διάβασα είδα ότι το βερνίκι/χρώμα πρέπει να το αραιώνεις σε σημείο ώστε να αδειάζει ο μετρητής σε συγκεκριμένο χρόνο.
Οι οδηγίες που ανέβασε ο Δημήτρης για τον τρόπο χρήσης του Diaxyl plus αναφέρουν ότι "Το προϊόν αναδεύεται καλά πριν τη χρήση. Εφαρμόζεται σε μία ή δύο στρώσεις με πινέλο, ρολό ή πιστόλι χωρίς αραίωση

Ισχύει κάτι τέτοιο για τα "φτηνά" πιστόλια βαφης;
Δεν είναι αρκετά πηχτό για χρήση σε πιστόλι χωρίς αραίωση;
Έχει δοκιμάσει κανείς παρόμοιο συνδυασμό;
Που μπορώ να βρω πρακτικές πληροφορίες εφαρμογής βαφής με πιστόλι, υπάρχει κάτι εδώ στο φορουμ;

Ανάμεσα στα χέρια βερνικιού με τι grit ενδείκνυται να τριφτεί; Φαντάζομαι απάλά ίσα ίσα για να έχει πρόσφορο έδαφος το βερνίκι.

Επειδή η τάβλα είναι για τραπέζι μπαλκονιού θα χρειαστεί να βάλω και βερνίκι κρούστας στο τέλος; Αν ναι πόσα χέρια θα χρειαστεί;
Όπως είπαν οι συνάδελφοι, γρήγορο πέρασμα με P240.

To link που έβαλα παραπάνω με το αντίστοιχο βερνίκι της Vitex δεν χρειάζεται άλλο βερνίκι από πάνω. Κάνει κρούστα (πολυουρεθάνης) και εμποτίζει ταυτόχρονα - λογικά και της Kraft έτσι θα λειτουργεί. Βάλε 3 χέρια να είσαι σίγουρος.

Με αφορμή το παραπάνω σχόλιο του dk31 θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με την χρήση πιστολιού βαφής και βάψιμο ξύλου με βερνίκι.

Παράγγειλα πρόσφατα το ηλεκτρικό πιστόλι βαφής από Banggood και από τα λίγα πράγματα που διάβασα είδα ότι το βερνίκι/χρώμα πρέπει να το αραιώνεις σε σημείο ώστε να αδειάζει ο μετρητής σε συγκεκριμένο χρόνο.
Οι οδηγίες που ανέβασε ο Δημήτρης για τον τρόπο χρήσης του Diaxyl plus αναφέρουν ότι "Το προϊόν αναδεύεται καλά πριν τη χρήση. Εφαρμόζεται σε μία ή δύο στρώσεις με πινέλο, ρολό ή πιστόλι χωρίς αραίωση

Ισχύει κάτι τέτοιο για τα "φτηνά" πιστόλια βαφης;
Δεν είναι αρκετά πηχτό για χρήση σε πιστόλι χωρίς αραίωση;
Έχει δοκιμάσει κανείς παρόμοιο συνδυασμό;
Που μπορώ να βρω πρακτικές πληροφορίες εφαρμογής βαφής με πιστόλι, υπάρχει κάτι εδώ στο φορουμ;

Δεν ξέρω τι διάμετρο έχει το μπεκ στο συγκεκριμένο του Banggood αλλά συγουρα θες μεγάλο....από 2.3 και άνω.
Τα βερνίκια κρουστά συνήθως όπως αυτό της Vitex ειναι όντως παχυρευστα για πιστολι...
Θέλουν από 20-25% και άνω..
Δοκιμασεις ομως και βλεπεις γιατί άλλωτε φτάνει άλλωτε όχι.
Τα υλικά του νερού να ξερεις από την συσταση τους είναι πιο χονδροειδή και βαρυτερα σαν υλικα σε σχέση με του νευτιου η διαλυτικόυ..
Αυτό δυσκολεύει την κατάσταση ακόμη και στα πολύ καλά πιστόλια...

To link που έβαλα παραπάνω με το αντίστοιχο βερνίκι της Vitex δεν χρειάζεται άλλο βερνίκι από πάνω. Κάνει κρούστα (πολυουρεθάνης) και εμποτίζει ταυτόχρονα - λογικά και της Kraft έτσι θα λειτουργεί. Βάλε 3 χέρια να είσαι σίγουρος.

Ένα τραπέζι όπως είπα έχει αρκετές καταπονησεις και τριβές και το να έχει ισχυρή κρουστά είναι πολύ σημαντικό για κρατήσει..για αυτο και θελει καθαρα βερνικι κρουστας..
Το βερνίκι της Kraft είναι εμποτισμου ενώ της Vitex κρουστά...
Δεν νομίζω να πετύχει αυτό που θέλει ακόμη και με 4 η και 5 χερια.
Με της Vitex θα το πετυχει κατα την αποψη μου..

Επειδή ήδη έχω ξεκινήσει την διαδικασία και έχω αγοράσει υλικά, θα περάσω 2 χέρια με το εμποτισμού και 2 χέρια μετά κρούστας ώστε να πετύχω ένα καλό αποτέλεσμα.

• Like
Το βερνίκι της Kraft είναι εμποτισμου ενώ της Vitex κρουστά...
Πάω πάσο. Αλήθεια, μόνο εμπειρικά τα ξεχωρίζουμε; "Βερνίκι Εμποτισμού Πολυουρεθάνης Νερού" γράφουν και τα δύο.

Εντωμεταξύ, το vitex όταν το πρωτοπήρα μου είχε φανεί κουλό, "πολυουρεθάνης" (που σαν υλικό θεωρούσα ότι είναι για κρούστα) και "εμποτισμού" ταυτόχρονα. Όταν το δοκίμασα όμως με βόλεψε, έκανε κανονική κρούστα και ταυτόχρονα έδινε ένα τόνο "βρεγμένου" στο ξύλο, σα να έχεις βάλει βερνίκι εμποτισμού, αλλά όχι έντονο να κιτρινίζει τα ανοιχτόχρωμα ξύλα.

• Like