Εγώ είπα να το περασει με βερνίκι πατωματων για περισσότερη αντοχή στα χτυπήματα...

Εγώ είπα να το περασει με βερνίκι πατωματων για περισσότερη αντοχή στα χτυπήματα...
Δεύτερη αγορά danish oil καθώς το παλιό (το μικρό κουτί) είναι σχεδόν άδειο. Μου έκανε εντύπωση ότι το παλιό έχει πυκνότητα που θυμίζει λάδι και χρώμα ξανθό, ενώ το καινούργιο έχει πυκνότητα που θυμίζει οινόπνευμα και χρώμα σκούρο γκρι. Η συσκευασία δείχνει ίδια και το αποτέλεσμα μετά την εφαρμογή στο ξύλο επίσης έδειχνε ίδιο. Εννοείται ανακατεύτηκαν καλά και τα δύο πριν τη χρήση.
Βαλε την ιδια ποσοτητα και απο τα δυο βερνικια σε μια μεταλλικη επιφανεια και δες αν η επιστρωση τους ειναι ιδια σε παχος οταν στεγνωσει.
Αποστόλη, είναι μικρή η ποσότητα που έχει περισσέψει και έχω και το καινούργιο κουτί - το πέταξα.Γιατί δεν δοκιμάζεις να βάλεις διαλυτικό και να το ανακατεύεις ώστε να το επαναφέρεις σε μια ικανοποιητική κατάσταση;
Η εξηγηση ειναι απλη...Χτες πήγα να κάνω το πείραμα με τα δύο danish oil αλλά το παλιό κουτί παρέδωσε πνεύμα: το μόνο που είχε μέσα ήταν ένα πηχτό ζελέ, σαν νερωμένο γιαούρτι. Πιστεύω ότι το πήξιμο οφείλεται:
-είτε επειδή δεν ανακάτευα αρκετά, οπότε "έκατσε" το υλικό
-είτε επειδή στην αρχή έβρεχα το πανί απευθείας στο στόμιο του κουτιού, μεταφέροντας σκόνες κλπ από το ξύλο που βαφόταν. Πλέον ρίχνω λίγο λάδι σε ένα κεσεδάκι και βρέχω το πανί εκεί.
Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην είχα κλείσει καλά το κουτί σε κάποια φάση.
Τα αναφέρω όλα προς αποφυγή.
View attachment 201259
Σωστά, αναδεικνύει τα νερά. Επειδή εμποτίζει το ξύλο δεν έχει νόημα να περάσεις πρώτα βερνίκι εμποτισμού.Να σε ρωτήσω κάτι μιας κι εγώ δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αλλά θέλω να το δοκιμάσω.
Απ' ότι έχω καταλάβει το danish oil είναι για να αναδεικνύει τα νερά του ξύλου που έχει από φυσικού του, σωστά;
Ή μπορεί να εφαρμοστεί και σαν «γυαλιστικό», δηλαδή πρώτα να περάσεις ένα βερνίκι εμποτισμού και μετά το danish oil από πάνω;
Η τεχνική βαψιματος είναι ένα πράγμα που δεν μπορεί να ειπωθεί με λέξεις πάρα μόνο με άμεση εκείνη την ώρα υποδείξη στον τρόπο απλωματος και αραίωσης υλικού...
Θα προσπαθήσω όμως να σου εξηγήσω οσο μπορω..
Καταρχήν για να απλωθουν σωστά τα υλικα θέλουν αραίωση ανάλογα τις καιρικές συνθήκες...Το καλοκαίρι 10% το χειμώνα 5%... η ριπολινη Ίσως λίγο λιγότερο...
Εγώ στην βελατουρα/ριπολινη χρησιμοποιώ μικρή σκαφη...
Όντως βουτάς όλο το ρολακι μες στην σκαφη και το στραγγας καλά. .
Σε ένα κομμάτι 40Χ100 Θα "φορτώσεις" το φύλλο 2 φορές τουλάχιστον..
Στην ουσία με την πρώτη φορά απλώνεις το μισό φύλλο και με την δεύτερη το υπόλοιπο...
Άμεσος αφού το απλώσεις όλο..αμεσος χωρίς χρώμα πιάνεις το ρολακι και σουμαρεις το φύλλο από άκρη σε άκρη 2 φορές...
Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν έχεις πολύ περιθώριο χρόνου οπότε οι κινήσεις θα πρέπει να είναι γρήγορες...
Τα παραπάνω συγουρα θέλουν μεγάλη εξοικείωση και χρόνο
Εμένα μου πήρε μια 5ετια για να βγάλω και φτάσω σε ένα καλό αποτέλεσμα πριν από χρόνια και αυτό έρχεται εμπειρικα...Ετσι και ο ελαιοχρωματιστης σου φανταζομαι..
Όσο αφορά τα ρολακια περασματος υπάρχουν πολλά και διάφορα...μικροινων,σφουγγάρια και καλο να.
Τα ρολακια μικροινων τινουν να γίνουν εν 2022 η χρήση τιμή στο πέρασμα αφού μπορούν να φορτωθούν με αρκετό χρώμα ωστε νσ απλωνει το χρωμα περισσοτερο και να βγάζουν
Πράγματι και εγώ όρθια τα περναω τσ φυλλα, τις πόρτες η τις ντουλάπες και το αποτέλεσμα βγαίνει πολύ καλό...
Σε κάθε χέρι όμως ένα αποχαρταρισμα το θέλει...Αυτό γίνεται για να γατζωνει/ κολλάει το ένα χέρι χρωματος με το άλλο..
Το mdf συγουρα θα θέλει τριψιμο αφού μετα από κάθε χέρι "σηκωνει" "τριχα" και θέλει περιποίηση..
Αυτά.
Βάλε μας καμία φωτο να παίρνουμε ιδΧθες παρέδωσα το κρεβατι της μικρής. Το σχεδίαζα κάποιες εβδομάδες, μου πηρε 3 απογεύματα να το φτιάξω και 5 να το βάψω.
Είναι με διαφορά η καλύτερη δουλειά που έχω κάνει μέχρι σήμερα και ειδικά όσον αφορά το βάψιμο ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω ότι αυτό το αποτέλεσμα το πέτυχα εγώ.
Είμαι πολύ χαρούμενος και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Επίσης να σταθώ στις λεπτομέριες που έθεωρώ ότι βοήθησαν στο να βγει αυτό το καλό αποτέλεσμα μπς και βοηθήσει κανένα άλλο άπειρο μέλος.
1ο σημείο:: δεν είναι όλα τα ρολάκια και ολα τα πινέλα για την ίδια δουλειά. Πήγα στο μαγαζί του είπα ακριβώς τι θα βάψω και με τι μπογιές/βερνίκια και πήρα τα ρολά και τα πινέλα που έπρεπε.
2ο σημείο: παλιότερα έπερνα από τα φτηνά ρολά και πινέλα, με την λογική να τα χρησιμοποιήσω και μετά να τα πετάξω αντί να ταλαιπωρούμε με πλυσίματα κλπ. ΛΑΘΟΣ!!!! Ενα καλό πινέλο κρατά περισσότερο υλικό πάνω του και το διαχέει με πιο σταθερή ροή στο ξύλο. Επισης δεν σου αφήνει τρίχες όσο βάφεις. Λίγο νεράκι, λιγο σαπουνάκι, λίγο τίναγμα και λιγο φύσιμα με φυσητήρα και είναι σαν καινούργιο.
3ο σημείο: Στο γυαλοχαρτάρισμα ειδικά σε σημεία που έχει μπει στόκος, έπιανα το γυαλόχαρτο με το χέρι και έτριβα τοπικά. ΛΑΘΟΣ. Θέλεις πάντα κάτι να κρατά flat την επιφάνεια του γυαλόχαρτου αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να τρίψεις παραπανω από όσο χρειάζεται το κομμάτι που στοκαρίστηκε και όταν βαφεί να εμφανίζεται κάποια λακουβίτσα που μαρτυράει ότι εκεί υπάρχει μια βιδα στοκαρισμένη.
4ο σημείο: πολυ καλό καθάρισμα τόσο των ξύλων που θα βαφτούν όσο και του περιβάλοντα χώρου από πριονίδια, σκονες κλπ. Στο τέλος με ένα βρεγμένο πανί καθάρισμα της επιφάνειας που θα βαφτει
5ο σημείο: Μεταξύ χεριών ένα πολύ ελαφρύ γυαλοχαρτάρισμα και βρεγμένο πανί για την σκόνη λιγο πριν περάσεις το επόμενο χέρι.
6ο σημείο: Καλό αστάρωμα. Εκανα ένα καλό 1ο χέρι παντού και ένα 2ο στα σόκωρα.
7ο σημείο:. Αν ο κατασκευαστείς σου λέει άσε 6 ώρες για το επόμενο χέρι, δεν το περνάς στις 4 ακόμα και αν σου φαίνεται στεγνό. Αν έχει πάει 12 το βράδυ και θες να τελειώνεις για να πας για υπνο, πέσε για υπνο και βάλε ξυπνητήρι στις 5.
8ο σημείο: ΔΕΝ πιέζουμε το ρολό ή το πινέλο για να βγάλει περισσότερο χρωμα και για κανένα λόγο
9ο σημείο: επαρκής φωτισμός του χώρου και οχι από ένα σημείο.
Πέραν από τις λεπτομέριες θεωρώ η μεγαλύτερη επιτυχία ήρθε που ακολούθησα κατά γράμμα αυτό που είπε ο έταιρος Κώστας. Ενα καλό φόρτωμα μιας περιοχής, ένα φόρτωμα μιας 2ης και στην συνέχεια σουμάρισμα.
Στο 1ο χέρι αρκετή ποσότητα μπογιάς, στο 2ο έβαλα λιγότερη και στο 3ο ακόμα λιγότερη.
Εκτός της βελατουρας και των 3 χεριών ριπολίνης πέρασα και 2 χέρια βερνίκι νερου κρούστας mat για να αντέχει περισσότερο το ξύλο που θα φάει από την μικρή.
Εδώ ξεκίνησα σε περιοχές που δεν φαίνονται ιδιαίτερα για να δοκιμάσω και πάλι καλά που το έκανα έτσι. Ξεκίνησα να το κάνω με ρολό αλλά δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα,. Δεν ήταν τόσο flat και λείο το αποτέλεσμα. Ισως το ρολό να μην ήταν το κατάλληλο, δεν ξέρω. Δοκίμασα με πινέλο όπου το αποτέλεσμα μου άρεσε πολύ περισσότερο. Εκρινα ως καλύτερη μέθοδο να αποφεύγω τα πολά περάσματα μπρος και πισω. Βάφτιζα σχεδόν όλο το πινέλο και το άφηνα να ρουφίξει για τα καλά, ελαφρύ στραγγισμα και στην συνέχεια ένα πέρασμα από άκρη σε άκρη. Εδώ το καλό πινέλο με πυκνή και λεπτή τρίχα κάνει την διαφορά αφου το βερνίκι ρέει με σταθερή ροή και η πυκνή λεπτή τρίχα αφήνει λεία την επιφάνεια.
Αυτά μαστόρια μου.
Προς dk31:
Χρησιμοποιώ το Silicon της Berling σε απόχρωση καρυδιάς για τα έπιπλά μου. Είναι διαλύτη (έτοιμο προς χρήση όμως) και έχω μείνει ικανοποιημένος. Μάλιστα το καλύπτω με V33 βερνίκι πατώματος (για αντοχή) που είναι νερού, χωρίς κανένα πρόβλημα ως τώρα
Φιλτατε Δημητρη η Vernilac εχει...και ειναι νερου,...Μια ερώτηση για βερνίκι εμποτισμού:
Μετά την ταλαιπωρία με την vivechrom που αλλάζει τις αποχρώσεις από παρτίδα σε παρτίδα, έχουμε καμιά πρόταση για βερνίκι εμποτισμού ή συντηρητικό ξύλου εμποτισμού; Κάποια σειρά που να έχει τις βασικές αποχρώσεις (έτοιμες, όχι να τις φτιάχνει στο χρωματοπωλείο)
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.