Βάψιμο ξύλου....

το ξερατε οτι υπαρχει χρωματισμενο λινελαιο?

εχει βεβαια και τι αδυναμιες του

Μαστοριά μου καλησπέρα. Το παρακάτω είναι ύστερα από 1 χέρι βελατουρα κ 2 ριπολινη. Σε 2 -3 σημεία στο σοκορο. Να πάω για 3ο ριπολίνη ελπίζοντας να καλυφθεί η να ξαναπεράσω μια βελατουρα πριν? IMG_20221209_090505.jpg

Όχι...κανένα από τα 2...

Τριψιμο με 150grid,ψιλοστοκαρισμα με ακρυλικο στόκο μια δυο φορες εαν χρειαστει, ξανα τριψιμο βελατουρα και εποιτα ριπολινη...Δεν γίνεται αλλιώς..
Οι όπως δεν κλείνουν με χρωμα όσες φορές και εάν το περάσεις...

Το θέμα είναι πως στο έκανε αυτό...
Περάσες κοντα το ένα χέρι με το άλλο...;

• Like
Reactions: nickolas and nikfor
Κωστη μαλλον κοιτας τον τοιχο

Κωστα Κ, τωρα δεν εχει νοημα η βελατουρα, βαλε το σοκορο οριζοντια και σταξε ριπολινη στα σημεια και μετα το ξαναπερνας ολο, Αυτο ηθελε ψιλοστοκαρισμα απο την αρχη

• Like
Reactions: panoss1
Στο παρελθόν έχω σώσει τέτοιες καταστάσεις με τρίψιμο, στόκο, βελατούρα μόνο τοπικά όπου έχει πρόβλημα. Μετά τρίψιμο και ριπολίνη σε όλη την προβληματική πλευρά. Ακούγεται πολύ αλλά είναι γρήγορα περάσματα/λίγο υλικό.
Κωστή, σε εμένα ο λόγος ήταν ότι ενώ πριν την ριπολίνη η επιφάνεια φαινόταν τέλεια στο μάτι, μετά την ριπολίνη οι ατέλειες τονίζονταν και φαινόντουσαν.

• Like
Reactions: KOSSTV
Κωστη μαλλον κοιτας τον τοιχο

Κωστα Κ, τωρα δεν εχει νοημα η βελατουρα, βαλε το σοκορο οριζοντια και σταξε ριπολινη στα σημεια και μετα το ξαναπερνας ολο, Αυτο ηθελε ψιλοστοκαρισμα απο την αρχη
Θανάση ποιο τοιχο..βγάζει μάτι το πρόβλημα...
Τι να σταξει και να στρώσει το χρωμα γυρίζοντας την οριζοντια...;Γίνεται αυτό το πράγμα...;Έλα τώρα...

Φυσικά και διορθώνεται με τρόπο που ανέφερα...Εάν τριφτει δημιουργεί εστία πρόσφυσης για το στόκο και τα υπόλοιπα πάνε κανονικά μετά..

Δημήτρη ενδεχόμενως να μην είχε απλώσει σωστά ριπολινη και να φαινοταν αυτό...σε λεία επιφάνεια σου έγινε...

Θανάση οι λόγοι για το πως εγινε απο εξ αρχής ποικίλουν,με βάση την εμπειρια μου, αλλά το ζητουμενο είναι να βοηθήσουμε σωστά τωρα ωστε να διορθωθει το αποτέλεσμα...

Καλησπέρα σε όλους και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,

σκεφτόμουν και εγώ μήπως την έβγαζα καθαρή με αυτό που πρότεινε ο Σώφρον (οριζόντια το σόκορο, στάξιμο λίγο ριπολίνη και μετά ένα τελικό πέρασμα) αλλά επειδή οι απόψεις διίσταντε αποφάσισα να το κάνω κυριλέ, δηλαδη τρίψιμο κλπ κλπ. Ο καναπές του σαλονιού μου θα είναι, ας το κάνω όσο αψεγάδιαστο μπορώ να το κάνω.

Επειδή παράλληλα με απασχολεί και εμένα τι μπορεί να το προκάλεσε όλο αυτό ώστε να μην ξανασυμβεί, να πω το εξής:
νόμιζα αρχικά οτι αυτά τα στίγματα ήταν σημεία στα οποία το mdf δεν είχε χορτάσει με βελατούρα, με αποτέλεσμα να ρουφάει την ριπολίνη που του περνούσα.
Φαίνεται ότι έκανα λάθος.

Με ένα πολύ ελαφρύ γιαλοχαρτάρισμα το οποίο αφαίρεσε ελάχιστο στρώμα βαφής, φαίνεται ότι έφτιαξε το πρόβλημα. Εκτιμώ λοιπόν ότι αυτή η ανομοιομορφία δημιουργήθηκε όταν πέρασα το 2ο χέρι ριπολίνης πάνω στο 1ο για έναν από τους δύο παρακάτω λόγους:
  1. Πιθανόν να νόμιζα οτι είχε στεγνώσει καλά πριν το περάσω το 2ο χέρι. Να πω εδώ ότι σε αντίθεση με το ότι έχω φτιάξει έως σήμερα, το 2ο χέρι δεν το έκανα στο κλειστό γκαράζ μου αλλά στο μπαλκόνι οπότε φαντάζομαι η υγρασία θα βοήθησε σε όλο αυτό
  2. Ισως το νοτισμένο με νερό πανί που συνηθίζω να περνάω τις επιφάνειες για να μαζέψω κόκκους σκόνης, σκουπιδάκια κλπ πριν εφαρμόσω την βαφή να ήταν περισσότερο βρεγμένο από όσο χρειαζόταν.
Οπότε τώρα που έφτιαξε αυτή η ανομοιομορφία, λέω να ρίξω ένα τελευταίο ελαφρύ χέρι ώστε να πάρει σειρά το βερνίκι.

Last edited:
Συνωματε Κώστα όταν είπα εαν πέρασες το ένα χέρι κοντά στο άλλο αυτό εννοούσα που αφορούσε το στέγνωμα...
Οι 4-6 ώρες που ορίζουν οι περισσότεροι κατασκευαστές για την ριπολινη είναι απόλυτος σοφή.. ειδικά δε αυτήν την εποχή θέλει την επόμενη μέρα...

Οπότε οι 2 λόγοι που αναφέρεις μάλλον είναι οι πιο πιθανοί...

Ας πούμε και 2 λόγια για την αιτιολογία αυτών...

Όταν βάφουμε σε κλειστό χώρο η γκαράζ άσχετος εαν ειναι χειμώνας η καλοκαίρι ο κύριος στεγνωτης είναι ένα από τα στοιχεία της φύσης.. Ο αέρας..
Όταν υπάρχει ρεύμα αερος τότε το στέγνωμα επιτυγχάνεται 50% πιο γρήγορα ανάλογα τις καιρικές συνθηκες(το καλοκαίρι σαφώς πιο γρηγορα)...
Στις περιπτώσεις λοιπόν που δεν έχουμε αέρα η δεν υπαρχει ο χρονος να αφησουμε να στεγνωσει το χρωμα μας μπορούμε να το δημιουργήσουμε με ηλεκτρική υποβοήθηση όπως ανεμιστήρα,θερμοπιστολο(με μεγάλη προσοχή ομως)κλιματιστικό εαν υπαρχει στο χώρο...Και έτσι το στέγνωμα επιτυγχάνεται πιο γρήγορα...πάλι όμως θέλει κάποιο χρόνος..

Να πως εδώ ότι εάν το χρωμα μας έχει στεγνώσει επιφανειακά π.χ σε 1 ώρα θέλει άλλη τόση και βάλε για το από μέσα...Μην ξεχνάμε ότι τα χρωματα,ειδικά η ριπολινη που εδραιώνεται 10% το πολυ, έχουν πάχος στρώσης που θέλει χρόνο για πλήρη στέγνωμα..
Επεισης πλήρης ωρίμανση επιτυνχανεται μετά από 1-2 μέρες ώστε να δεκτή τριβή η καταπονηση..

Το ινοτισμενο πανί είναι λάθος...
Επειδή είναι υγρό αφήνει κατάλοιπα υγρασίας τα οποία πρέπει να μείνουν για να στεγνώσουν πάλι για διάστημα.. Δημιουργούν και πρόβλημα που όπως φάνηκε στην περίπτωση του Κώστα ενδεχόμενος "σηκωσε" σε κάποια σημεία το χρωμα που δεν είχε στεγνώσει...

Αυτά..

Καλημέρα,

και πως αφαιρούμε εντελώς την σκόνη από μια επιφάνεια πριν βάψουμε; Ούτε ο φυτηρήσας ούτε ένα σκουπάκι που έχω με πυκνή τρίχα αφαιρεί εντελώς την σκόνη, για αυτό το περνάω στο τέλος με το νοτισμένο πανί.

Ολα στραβά έχουν πάει με τον ρημαδιασμένο τον καναπέ.

Από απροσεξία μου έπεσε η πλάτη του καναπέ που την είχα στερεώσει πρόχειρα στον τοίχο και χτυπήθηκε το ξύλο.
Αντε πάλι από την αρχή στοκάρισμα, βελατοϋρα και βάψιμο.

Πέρασα χθες βραδυ μέσα στο ψωφόκρυο το τελευταίο χερι βερνίκι και είπα επιτέλους τέλειωσα. Και πάω σήμερα το πρωι να το δω και διαπιστώνω ότι μάλλον έβαλα λίγο παραπάνω ποσότητα βερνικιού από όσο έπρεπε και στις κάθετες επιφάνειες έχουν δημιουργηθεί κάτι που μοιαζει σαν να βλέπεις κύματα στην θάλλασα από ψηλά. Προφανώς κατέβηκε λίγο προς το κάτω η παραπανήσια ποσότητα βερνικιού. Αντε πάλι ξύσιμο.

Και πριν λίγο ενημερώθηκα πως θα αργήσει να μου έρθει και το στρώμα.

Μετά την ριπολινη όταν θα βάζεις βερνίκι θα το αφήνεις να στεγνωσει ξαπλα για να απλώσει σωστά...

Αυτό το κάνεις γιατί το βερνίκι δεν βρίσκει πόρους πανω στην επιφανεια
( σατινε/γυαλιστερης) για να γατζωσει παρότι φαντάζομαι το ψιλό ετριψες...
Ειδικά εαν το έχεις περάσει με βερνίκι πατωματων που έχει διαχυτικο άπλωμα με την πάροδο του χρόνου προς το στέγνωμα του...εξου και τα κυματοειδη που έγιναν..

Πολύ προσοχή στο ξύσιμο όμως γιατί μπορεί να φεύγει φλούδα από τα προηγούμενα χερια...

Κώστα να αποφεύγεις να βάψεις με τέτοιο καιρό φίλε
Δεν παίζει ρόλο αυτό στην περίπτωση του Κώστα...μιλάει για τρεξιματα του χρώματος στις κάθετες επιφάνειες...
Τεχνικό είναι το θέμα...σε εσωτερικό χώρο έβαψε..!!!

Με την υγρασία στο 80% Κωστή και τη θερμοκρασία με το ζόρι στους 20?
Το χρώμα όταν δεν στεγνώνει σωστά στις κάθετες επιφάνειες τρέχει πιο εύκολα.

Όχι Κυριάκο δεν εχει σημασια...το χρώμα μόνο θα αργήσει να στεγνωσει...τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω..Εάν δεν κάνω λάθος με βερνίκι πατωματων της Vernilac το πέρασε...
Μόνο εάν είναι 2 συστατικών μπορούν να συμβούν διαφορά όπως το παραπάνω ..

Το βερνίκι πατωματων επαναλαμβανω θέλει οριζοντια επιφάνεια γιατί από την φύση του απλώνει σαν υλικό...
Αναλογισου και σε τι επιφάνεια το πέρα σε..Δεν είχε καθόλου πρόσφυση για να πιάσει το υλικό...

την καλημέρα μου σε όλους και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Κώστα
Ναι, βερνίκι πατωματων νερού της Vernilac χρησιμοποιώ.
Όχι, σε εξωτερική στεγασμένη βεράντα βάφω αυτή την φορά. Λόγω μεγέθους και βάρους κατασκευής (γύρω στα 95kg χωρίς το στρώμα) η προαιτημασία έγινε στο υπόγειο όπου πέραν της κατασκευής τους τα πέρασα εκεί βελατούρα και την 1η ριπολίνη. Στην συνέχεια τα 4 τεμάχια ανέβηκαν στην βεράντα όπου έγινε το τελικό μονταρισμά, περάστηκαν οι χοντρές καβίλιες στις κρυφές οπές που είχα προετοιμάσει και κολλήθηκαν τα τεμάχια μεταξύ τους. Στην συνέχεία στην βεράντα πια πέρασα τα τελικά χέρια ριπολίνης και βερνικιού.

Ναι Κυριάκο, το είχα υπόψιν μου για τον καιρό και ήθελα να το αποφύγω και εγώ. Αλλά πλάκωσε πολύ δουλειά, είμαι φοβερά κουρασμένος και εγώ, οπότε από εκεί που έλεγα να το έχω τελειώσει τέλος Οκτ-αρχές Νοεμ με έπιασαν τα Χριστουγεννα. Δεν μπορούσα να το φρενάρω άλλο, καθόμαστε στο πάτωμα σαν τους Ιάπωνες μιας και ο παλιός ο καναπές δωρίστηκε όταν ξεκίνησα την ανακαίνηση να μην τον έχω και μες τα πόδια μου. Από τα λεγόμενα του Κώστα καταλαβαίνω ότι λόγω της φύσεως του υλικού πάλι θα τη πάταγα και καλύτερο καιρό να είχε, πόσο μάλλον με αυτόν τον καιρό όπου προκάλεσα και εγώ την τύχη μου.

Σχετικά με το τρίψιμο μεταξύ χεριών τώρα, σε κανονικές περιπτώσεις (αν δεν κάτσουν οι στραβές που μου έκατσαν δηλαδη) τρίβω ελαφρά μέχρι να πέσει το τελευταίο χέρι ριπολίνης. Καταλαβαίνω γενικότερα καλύτερα να τρίβω ελαφρά μεταξύ 1ο και 2ο χεριού βερνικού ή και των επόμενων χεριών αν χρειαστεί για να βοηθήσω στην πρόσφρυση, ειδικά με αυτό το βερνίκι που απλώνει και κυρίως στις κάθετες επιφάνειες.

Ειδες Κωστη που βιαζεσαι?

Kostas K εγω φιλε εβαψα με βερνικι πατωματων το αλογακι το οποιο στο 80% εχει καθετες επιφανειες αλλα τετοιο προβλημα δε συναντησα τελη Απριλιου σε εσωτερικο χωρο.