Βάψιμο ξύλου....

Ετσι...να τα κανεις σωστα...

Στα άνοιγμα αφού ασταρωσεις με βελατουρα πρώτα το πρώτο χέρι με σιδηροστοκο και εάν χρειαστεί με ακρυλικο...
Σε καμία περίπτωση 2 συστατικών.. θα σκάσει αμέσως καθώς γίνεται συμπαγές και σκληρός πολύ και θα ανοιξει..
Θες στοκο με ανοχές..

Ετσι...να τα κανεις σωστα...

Στα άνοιγμα αφού ασταρωσεις με βελατουρα πρώτα το πρώτο χέρι με σιδηροστοκο και εάν χρειαστεί με ακρυλικο...
Σε καμία περίπτωση 2 συστατικών.. θα σκάσει αμέσως καθώς γίνεται συμπαγές και σκληρός πολύ και θα ανοιξει..
Θες στοκο με ανοχές..z

Attachments

• IMG_5904.jpeg
    IMG_5904.jpeg
    2.2 MB · Views: 44
  • Like
Reactions: dk31 and kospap
Κωστή, το ευχαριστώ είναι λιγο που με καθοδηγείς άμεσα καλοκαιριάτικα. Λιγο τρίψιμο ακόμα και ξεκινάω με βέλατουρα κλπ. Στους μεντεσέδες και τα σιδερικά θα πιάσει η βελατουρα η να βάλω ασταρι μετάλλου;

Φίλε τι να σου λεω, η πόρτα πρέπει μα είναι εκατό χρόνων και προσπαθώ να την φτιάξω όσο πιο καλα μπορώ. Ελα μου που εχω το πατέρα μου στο background, 93 τωρα, να μου δίνει οδηγίες για το τι κάνω, κλπ. Εκτός τα μπρούτζινα τα οποία δε θα βάφουν τα αλλά έτσι πως έχουν γίνει με μπογιές χρόνων θα είναι πανάσχημα εάν δε βαφτούν και εν τελεί έτσι θελει το αφεντικό:)

Αααααααυτη ειναι δουλεια!
Παρε κανενα σφουγκαρακι να τριψεις την μπορτουρα να δειξει συνολικα καλυτερη.
Εγω θα εμπαινα στην διαδικασια να βγαλω και τα τζαμια και να περασω νεους στοκους αλλα ισως ειναι πολυ.

Αααααααυτη ειναι δουλεια!
Παρε κανενα σφουγκαρακι να τριψεις την μπορτουρα να δειξει συνολικα καλυτερη.
Εγω θα εμπαινα στην διαδικασια να βγαλω και τα τζαμια και να περασω νεους στοκους αλλα ισως ειναι πολυ.
Enduras Ευχαριστω και έχεις δίκιο αλλά δεν είχα χρόνο για τος λεπτομερείες. Τη δουλειά την έκανα κατά τη διάρκεια των “διακοπών” Αύγουστο μήνα με μικρούς και μεγάλους να με πρήζουν. Όταν εχω λιγο χρόνο θα κάνω τις λεπτομερείες ξανά μαζί με ένα ακόμα χέρι μπογιά. Λόγω ολιγοήμερων διακοπών δεν πρόλαβα 2ο χέρι και ξέχασα να πάρω φωτό με το χρώμα. Τέλος Οκτώβρη θα συνεχίσω και θα ποστάρω φωτός. Επίσης θα γράψω και τι δυσκολίες αντιμετώπισα καθώς και τι εμαθα μέσω της διαδικασίας.

Attachments

• IMG_5905.jpeg
    IMG_5905.jpeg
    1.2 MB · Views: 29
Καλημέρα στην παρέα.
Έκανα μερικές δοκιμές το Σ/Κ με βελατούρα+ριπολίνη (αυτά εδώ). Κατέληξα στα παρακάτω συμπεράσματα:
-Πέρασμα μόνο με ρολό (έβαλα ρολάκι μοχέρ). Όπου μπαίνει πινέλο το αποτέλεσμα είναι άσχημο σαν καραβίσια βαφή.
-Άρα, για τις εσωτερικές γωνίες (που δεν τις φτάνει το ρολό), αν θα φαίνονται πρέπει να έχουν βαφεί οι επιφάνειες πριν την συναρμολόγηση
-Βελατούρα πέρασμα με ρολό για ευκολία, αλλά και με πινέλο βγαίνει μια χαρά.
-1 χέρι βελατούρα, μετά γρήγορο τρίψιμο με Ρ220, μετά 2ο χέρι βελατούρα και γρήγορο τρίψιμο με Ρ350. Μετά, 2 χέρια ριπολίνη χωρίς ενδιάμεσο τρίψιμο.

Έμειναν και 2 απορίες:
-Το χρώμα (μαύρο ματ) δείχνει πολύ ωραία αλλά σαν να λερώνεται εύκολα/τραβάει τις σκόνες (μπορεί να φταίει και ότι δεν έχει ωριμάσει πλήρως). Το βερνίκι πολυουρεθάνης πάνω από την ριπολίνη που γράφατε πριν μερικά ποστ, θεωρείται στάνταρ διαδικασία για φινίρισμα MDF ή το βάζουμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (πχ έπιπλα που θα δέχονται συχνά τριβές) .
-Είχα ρωτήσει ξανά στο παρελθόν για ένα πλούσιο σε πάχος χρώμα από επαγγελματικό βαφείο και μου είχατε πει ότι ήταν ριπολίνη περασμένη με πιστόλι. Υπάρχει περίπτωση περνώντας πχ 6-8 χέρια με ρολό να πάρουμε παρόμοιο αποτέλεσμα; Ρωτάω γιατί μετά την αραίωση με όσο νερό έγραφε στις οδηγίες, η ριπολίνη μου φάνηκε αρκετά νερουλή.

Η 1η φωτο είναι η κατασκευή του Σ/Κ (θα βάλω αναλυτικό ρεπορτάζ όταν τελειώσει) και η 2η το βαμμένο από επαγγελματία MDF, που φαίνεται πλούσιο, σαν πλαστικοποιημένο υλικό.
x2.jpg

x1.jpg

Καταρχήν μπραβο για την υλοποίηση..!!
Βαρβάτο πράμα..!!

Πάμε στο.πρακτικο κομμάτι..

Δεν ξέρω με πιο πινέλο έκανες τις γωνίες αλλά θέλει πλακέ της μισή ίντσας ίσα να κόψει και εποιτα ρόλο..
Το ρολλακι το μοχερ εννοείς το microstar που αναφερω επανηλλημενος..;
Με αυτό εξαιτια ότι έχει και στην κεφαλι τρίχα εάν γεμιστει καλά δεν χρειαζόταν να κόψεις μετά το πρώτο χέρι...
Εάν το πέρασες με τρόπο ακουμπάς λίγο στην άκρη συρτα και όταν στεγνώσει δεν φενεται καθόλου το κοψιμο...

Η μαύρη ματ ριπολινη στεγνωντας έχει πόρους.καθως η συνθεση παρασκευης χωρις καθολου βερνικι στο υλικο..
Άσε δε που άμα πέσει νερό 2-3 φορες θα ξεθάψει..
.Είναι απόλυτα λογικό η σκόνη να κάθεται και να μην φεύγει..
Ωραίο το ματ αλλά πρακτικά δεν λέει. Όλη την ώρα θα είσαι με ένα πανί στο χερι να καθαρίζεις...!!!

Ριπολινη νευτιου με πιστολι εγώ δεν είχα προτείνει...σλλα ναι υσχιει ότι το αποτέλεσμα θα έχει πάχος.. αλλά και τώρα θα μπορούσες να το πετύχεις..
2 βελατουρα και 2 ριπολη..κάνουν πολύ καλό πάχος..

Η σκέψη σου τώρα για βερνίκι πολυρεθανης είναι σωστή,αν και θα μπορούσες να το αποφύγεις εάν επερνες γυαλιστερή ριπολινη κατευθείαν..
Θα περάσεις 2 χέρια ματ,εάν επιμένεις σε αυτό,και θα είσαι οκ..

Προσωπικά άποψη..

Το ματ σε επιπλο δεν ειναι ότι το καλύτερο...
Όπου μου το έχουν προτείνει το.αποφευηγω δια ροπάλου.. Είναι ευαίσθητο και.λερωνεται εύκολα.. και το πιο συμαντικο η νυκοκοιρα θα διαολιστει κάποια στιγμή...!!!

Αύριο θα βγάλω φωτο ένα έπιπλο μπάνιου που βάψω τώρα με ντουκο μαύρο να δεις το.αποτελεσμα για αντοχη στην υγρασία.
Είχρι γινει πολύ καλό...

Κωστή ευχαριστώ.
Το ρολλάκι είναι no-name από χρωματοπωλείο της γειτονιάς. Έχει τρίχα και στην κεφαλή (και το είχα απορία που χρειάζεται...) - θα γίνει δοκιμή όπως το έγραψες (y)

Σωστά το ψυλλιάστηκα ότι θα λερώνεται εύκολα, οπότε αποφεύγουμε τις ριπολίνες σε ματ. Αυτό που γράφεις για τους πόρους νομίζω το καταλαβαίνω και στην αφή.

Για το πάχος με 2 χέρια ριπολίνης που γράφεις, δεν μου γεμίζει το μάτι - πολύ νερουλό. Φυσικά μπορεί να έκανα και κάποιο λάθος (πχ λίγο βρεγμένα σύνεργα). Σε επόμενη φάση (με γυαλιστερή ριπολίνη), θα δω πως βγαίνει το αποτέλεσμα με 2 χέρια και θα δοκιμάσω σε κάνα ρετάλι τι διαφορά βγάζουν 1-2 παραπάνω χέρια.

Αναμένουμε την φωτογραφία και αν πρόκειται για ξύλινο έπιπλο, γράψε και δυο λόγια για την επιλογή ντουκοχρώματος αντί για ριπολίνη.

σχετικα eμ τις γωνιες κ το ρολακι....και εγω κανω οτι λεει ο Κωστης.
χρησιμοποιω το ΠΛΑΙΝΟ απο το ρολακι. ακομα κια στα ρολακια αφρολεξ
δοκιμασε το

• Like
Reactions: dk31
Θύμισέ μου, το ρολό αφρολέξ σε τι βαφές/βερνίκια το χρησιμοποιούμε είπαμε;

Κωστή ευχαριστώ.
Το ρολλάκι είναι no-name από χρωματοπωλείο της γειτονιάς. Έχει τρίχα και στην κεφαλή (και το είχα απορία που χρειάζεται...) - θα γίνει δοκιμή όπως το έγραψες (y)

Σωστά το ψυλλιάστηκα ότι θα λερώνεται εύκολα, οπότε αποφεύγουμε τις ριπολίνες σε ματ. Αυτό που γράφεις για τους πόρους νομίζω το καταλαβαίνω και στην αφή.

Για το πάχος με 2 χέρια ριπολίνης που γράφεις, δεν μου γεμίζει το μάτι - πολύ νερουλό. Φυσικά μπορεί να έκανα και κάποιο λάθος (πχ λίγο βρεγμένα σύνεργα). Σε επόμενη φάση (με γυαλιστερή ριπολίνη), θα δω πως βγαίνει το αποτέλεσμα με 2 χέρια και θα δοκιμάσω σε κάνα ρετάλι τι διαφορά βγάζουν 1-2 παραπάνω χέρια.

Αναμένουμε την φωτογραφία και αν πρόκειται για ξύλινο έπιπλο, γράψε και δυο λόγια για την επιλογή ντουκοχρώματος αντί για ριπολίνη.
Εάν είναι noname με περίεργη τρίχα δεν θα δίνει και το καλύτερο.αποτελεσμα.αλλα ούτε θα αφήνει υλικό..

2 χέρια βελατουρα και 2 χέρια ριπολινη αφήνουν 1-1.5 χιλιοστό.. αρκετό για έπιπλο.

Υπόψιν την βελατουρα την αραιωνουνε 10% το πολυ και την ριπολινη 5%..για να επιτύχουμε το παραπάνω πάχος.
Από εκεί και πέρα εξαρτάται το είδος της ριπολινης.
Εγώ με Vitex και Er-Lac δεν έχω κανένα θέμα...

Εινα ξύλινο έπιπλο αποθηκευτικό χώρου μέσα στο μπάνιο.. Είναι τα παλιά ξύλινα παρτάκια σε σπίτι Αθήνας.. οπότε καταλαβαίνεις...
Θύμισέ μου, το ρολό αφρολέξ σε τι βαφές/βερνίκια το χρησιμοποιούμε είπαμε;
Το ρόλο το αφρολέξ εάν.ειναι άσπρο σε ριπολινη και εάν είναι πορτοκαλί σε βερνίκια..

• Like
Reactions: newbie
σχετικα eμ τις γωνιες κ το ρολακι....και εγω κανω οτι λεει ο Κωστης.
χρησιμοποιω το ΠΛΑΙΝΟ απο το ρολακι. ακομα κια στα ρολακια αφρολεξ
δοκιμασε το
Στα ρολλακια αφρολέξ όπως στα microstar η τα μοχερ δεν λειτουργούν το ίδιο..
Το πλαϊνό του αφρολέξ επειδή είναι φλατ δεν αφήνει υλικό τοσο υλικό.. μην πω σχεδόν καθόλου.
Απλώς επειδή είναι φλατ μπορείς να πας πολύ κοντά και να σουμαρεις πολύ κακά ώστε να μην φαινεται η πινελιά....αλλά σαν αλλά δεν είναι.

Υπόψιν την βελατουρα την αραιωνουνε 10% το πολυ και την ριπολινη 5%..για να επιτύχουμε το παραπάνω πάχος.
(y)

Εάν είναι noname με περίεργη τρίχα δεν θα δίνει και το καλύτερο.αποτελεσμα.αλλα ούτε θα αφήνει υλικό..
Ένα σαν της φωτογραφίας είναι, 6εκ μήκος με κόκκινη βάση. Μοχέρ δεν λέγονται αυτά;

Είχα δει που έλεγες για τα microstar αλλά νόμιζα ότι μιλούσαμε για τοίχους και πλαστικό χρώμα. Αν πιστεύεις ότι θα κάνει διαφορά το microstar με την ριπολίνη, να πάρω ένα να το δοκιμάσω.

ρολό.jpg

Ναι μοχερ λέγονται αυτά..
Αυτά κάνουν καλό σουμαρισμα στο υλικό.. δεν αφηνον χρώμα όμως..

Μπορείς να κάνεις το εξής για τοπ αποτέλεσμα..

Μπορείς απλώσεις και στρωσεις με microstar και να σουμαεεις καλά με μοχερ..
Γίνεται πολύ καλό και έτσι.

Εγώ περνάω ριπολινη μονο microstar πλέον.. αλλά θέλει καιρό να το μάθεις να γίνει σωστά...Θέλει εξοικιωση .
Ο Μιχάλης είχε δει από κοντά πως το έκανα σε ένα κομμάτι ξυλου που ήθελε..

x1.jpg

Βελατούρα + Ριπολίνη, 2ος γύρος...

Η μικρή απέσυρε μια βιβλιοθήκη kallax και το αφεντικό αποφάσισε να την βάλουμε στο σαλόνι, αλλά την ήθελε σε κόκκινο χρώμα.
Το έπιπλο ήταν αρκετά ταλαιπωρημένο με σκασίματα/φουσκώματα (κάτω στη μέση) και από αυτοκόλλητα που βγαίνοντας πήραν μαζί τους και την μελαμίνη (πάνω δεξιά).
x3.jpg

Πρώτα ακρυλικός στόκος. Στην πορεία αποδείχθηκε λάθος επιλογή: το ξύλο φούσκωσε λίγο σε κάποια σημεία, μετά τα βερνίκια - την επόμενη φορά θα δοκιμάσω άλλο στόκο (πχ σιδηρόστοκο).
Μετά τρίψιμο με το έκκεντρο τριβείο με P80 για να αγριέψουν οι επιφάνειες.
x4.jpg

Βελατούρα και ριπολίνη vitex - ίδια με αυτά που γράφω λίγα ποστ πριν. Ξεκίνησα με microstar ρολάκι για το άπλωμα και μοχέρ για το σουμάρισμα. Τελικά κατέληξα να τα κάνω όλα μόνο με το microstar - δεν είδα καμιά μεγάλη διαφορά που να δικαιολογεί το μπλέξιμο με δύο είδη ρολών.
x5.jpg

2 χέρια βελατούρα, τρίψιμο (στο χέρι) με Ρ150 μετά το 1ο χέρι και Ρ240 μετά το 2ο.
Το αποτέλεσμα βγήκε τέλειο σε φάση να λυπάσαι να το βάψεις. Είχα συνηθίσει να περνάω την βελατούρα με πινέλο και μετά καλό τρίψιμο: καμία σχέση με το αποτέλεσμα που δίνει το ρολάκι.
x6.jpg

2 χέρια ριπολίνη με Ρ350 τρίψιμο στο ενδιάμεσο. Πολύ όμορφο αποτέλεσμα
x7.jpg

Πως μου ήρθε να περάσω από πάνω και 2 χέρια διάφανο βερνίκι πατώματος.... αποτέλεσμα ψιλοχάλια.
Έμειναν κάποιες γραμμές στο υλικό, σαν να στέγνωσε διαφορετικά από το υπόλοιπο (αν και δύσκολο να το πιάσει η κάμερα, φαίνεται στο μπροστινό κομμάτι κόντρα στο φως).
To συγκεκριμένο βερνίκι το είχα ξαναπάρει και ενώ την προηγούμενη φορά, μέσα στο κουτί ήταν ροζ και λεπτόρευστο ,τώρα ήταν πολύ παχύρευστο και άσπρο.
x8.jpg

Ευτυχώς οι ατέλειες φαίνονται μόνο κόντρα σε έντονο φως οπότε όλα καλά...
x9.jpg

Καταρχήν μπραβο για την.προσπαθεια και για το αποτέλεσμα...!!
Έχει βγει πολύ ωραίο και αυτό το κόκκινο έχει βάθος σαν αποχρωση...εμένα μου αρέσουν αυτά. .Είναι "Φαντεζι" χρώμα..!!

Πάμε στον τεχνικό κομμάτι..

Επειδή η μελαμίνη από κάτω είναι συμπιεσμένο.πριονιδι το να βάλεις κατευθείαν στοκο ακρυλικο δεν κανει δουλειά...
Θέλει καλό τρίψιμο και βελατουρα 2-3 φορες τοπικά ώστε να "σταθεροποιηθει" από κάτω το ξύλο..

Όπως θα κατάλαβες το microstar είναι απίθανο κυλινδρικό που με λίγη εξοικιωση κάνει πολύ καλά αποτελέσματα...
Να ξέρει το μυστικό είναι ότι όσο το δουλεύεις τόσο στρώνει το χρωμα..

Για το βερνικι πατωματος δεν είναι λάθος που το έκανες. .
Από την επιφάνεια που βλέπω ψιλοκαταλαβαινω ότι σου "τράβαγε" γρήγορα και προσπαθούσες να το στρωσεις..αν και ο καιρός για τέτοιες δουλειές εινα ο ιδανικός τώρα..
Αλλά μου φενεται.κυριος ότι μάλλον δεν έχει αραιωθει αρκετά...αλλά και πάλι μια χαρα το βλέπω...

Σε γενικές γραμμές πάντως είναι οκ..!!
Εις ανώτερα. !!

• Like
Reactions: KostasMo and dk31