Benq 1070 vs Optoma 131x ποιον να πάρω?

Ήταν σε χτεσινή προσφορά αύριο θα βγει ο BenQ TW523P που θα παίξει γύρω στα 350 αλλά νομίζω ότι είναι χειρότερος από τον 750.
http://www.amazon.de/gp/product/B00...&pf_rd_t=101&pf_rd_p=455353807&pf_rd_i=301128

Τωρα το πιασα. Δεν μιλαω Γεραμνικα και δεν ειχα καταλαβει που ηταν οι προσφορες ημερας αλλα τωρα ξερω και τις ειδα. θα τις εχω υποψη μου μηπως παιξει τιποτα για τον HD131xe. Ευχαριστω παντως.

Καλημέρα σας,
Προσανατολίζομαι και εγω για αγορά ενός εκ των δύο προβολέων, μάλλον αυτού που θα βρω πιο φτηνά. Η απόσταση του φακού από την οθόνη θα είναι περίπου 4 μέτρα σε ράφι στον απένατι τοίχο και σκοπεύω να προβάλω στις 100-106 ιντσες. Η οθόνη θα κρέμεται από το ταβάνι καθώς θέλω να ανοίγει μπροστά από την τηλεόραση που θα βρίσκεται από κάτω. Υπάρχει και η δυνατότητα για 120 ίντσες αλλά δεν ξέρω μήπως είναι πολλές... Θα ήθελα από όσους έχουν αυτούς τους δύο προβολείς να μου απαντήσουν κάποια ερωτήματα που έχω μιας και είναι και η πρώτη φορά που ασχολούμαι με την βιντεοπροβολή και είμαι ολιγον το ασχετος:
1. Aσχετα από τα τεχνικά χαρακτηρηστικά υπάρχει κάποιος από τους δύο που να παρουσιάζει rainbow effect;
2. Να προτιμήσω και για τους δύο γκρι οθόνη;
3. Γιατι να προτιμήσω ηλεκτροκίνητη οθόνη; Tι διαφορά έχει απο την χειροκίνητη; H διαφορά είναι μόνο ότι τη δεύτερη την τραβάς με το χέρι; Ρωτάω γιατι δεν θέλω να κρέμονται καλώδια ρεύματος από την οθόνη μόνο και μόνο για να γλυτώσω μια κίνηση στην αρχή της προβολής και μια στο τέλος.

Αυτα για αρχή...
Ευχαριστώ!

Rainbow εχει ο 1070 αν και δεν το βλεπεις.εγω δεν το εχω δει οπως και πολλοί άλλοι.
Για τις ίντσες οσο περισσότερες τοσο το καλυτερο...
Οι ηλεκτρικές ειναι ακριβές
Γκρι αν εχεις λευκούς τοίχους

Re: Απάντηση: Benq 1070 vs Optoma 131x ποιον να πάρω?

Rainbow εχει ο 1070 αν και δεν το βλεπεις.εγω δεν το εχω δει οπως και πολλοί άλλοι.
Για τις ίντσες οσο περισσότερες τοσο το καλυτερο...
Οι ηλεκτρικές ειναι ακριβές
Γκρι αν εχεις λευκούς τοίχους
Ευχαριστώ για την απάντηση!
Με τις ίντσες το σκέφτομαι γιατι αν είναι πολύ μεγάλο το πανί θα πρέπει να κατεβαίνει το πανί μπροστά από τα ηχεία. Τα ηχεία μεταξύ τους έχουν απόσταση περίπου 2,20-2,40μ. Επίσης κάτι αλλό είναι ότι οι θέσεις θέασης θα είναι 2,5 με 3,7 μέτρα. Δεν είναι πολλές για αυτή την απόσταση θέασης οι 120";
Κάποιος με optoma να απαντήσει στα αρχικά ερωτήματα;

Mια άλλη ερώτηση είναι για την απόσταση από το πανί. Ο προβολέας θα απέχει από το πανί 3,80 με 4 μέτρα. Σύμφωνα με το site της optoma για 100" η απόσταση θα πρέπει να είναι 3,3 με 4 μέτρα. Αυτο πρακτικά σημαίνει ότι θα παίξω με το zoom; Aν ναι τότε χρησιμοποιόντας το zoom έχω πτώση στην ποιότητα; Πότε θα είχα καλύτερη ποιότητα εικόνας, βάζοντας τον προβολέα στα 3,3 ή στα 4 μέτρα ή δεν έχει σχέση;

Με άνοιγμα ηχείων στα 2.40 μέχρι 106 ίντσες πάς. Για 120 ίντσες τα 2,5 μέτρα είναι πολύ κοντινή απόσταση αλλά περί ορέξεως...
Θεωρητικά όσο λιγότερο zoom τόσο καλύτερα. Θα πάει ο προβολέας πιο πίσω με μια πολύ μικρή πτώση φωτεινότητας αλλά αυτό δεν σε πειράζει.

Απάντηση: Re: Benq 1070 vs Optoma 131x ποιον να πάρω?

Η απόσταση του φακού από την οθόνη θα είναι περίπου 4 μέτρα σε ράφι στον απένατι τοίχο και σκοπεύω να προβάλω στις 100-106 ιντσες.

Εννοείς σε ράφι ψηλά? (π.χ. στα 2,5 μέτρα ύψος)

Όταν πάει ψηλά ο προβολέας πρέπει να γυρίσει ανάποδα (δεν έχουν μετακίνηση φακού αυτοί οι προβολείς που να επιτρέπουν τέτοια τοποθέτηση ψηλά και σε ράφι). Σε ράφι πως θα κάτσει ανάποδα?

Re: Απάντηση: Re: Benq 1070 vs Optoma 131x ποιον να πάρω?

Εννοείς σε ράφι ψηλά? (π.χ. στα 2,5 μέτρα ύψος)

Όταν πάει ψηλά ο προβολέας πρέπει να γυρίσει ανάποδα (δεν έχουν μετακίνηση φακού αυτοί οι προβολείς που να επιτρέπουν τέτοια τοποθέτηση ψηλά και σε ράφι). Σε ράφι πως θα κάτσει ανάποδα?

Σε ράφι στο 1,20-1,30 περίπου πίσω και πάνω δεξιά απο τον καναπέ θα μπεί. Λέω περίπου γιατι το ραφι θα το βάλω, δεν υπάρχει τώρα. Βάζοντας τον προβολέα δεξιά από τον καναπέ πετυχαίνω να κοιτάζω σχεδόν στον κάθετο κατακόρυφο το πανί. Ο καναπές είναι ελαφρά παρακεντρος σε σχέση με τον απέναντι τοίχο... Στο 1,20 θα έχω πρόβλημα για προβολή σε 100"-120" οθόνη κρεμασμένη από το ταβάνι;

Καπως έτσι θα είναι το setup. Aν υποθέσουμε ότι ο προβολέας θα είναι πάνω από το επίπεδο της πλάτης της πολυθρόνας, θα έχω κάποιο πρόβλημα;
iwqfdi.jpg
[/IMG]

Kαι βεβαια θα εχεις προβλημα. Οι προβολεις εχουν το λεγομενο offset φακου. Δεν στελνουν τη δεσμη εντελως οριζοντια, αλλα με μια μικρη κλιση. (κλιση προς τα πανω αν ειναι σε τραπεζι, προς τα κατω αν τοποθετηθει αναποδα σε ταβανι)

Οποτε αντιλαμβανεσαι οτι αν τοποθετησεις τον προβολεα στο 1,20-1,30 η εικονα θα αρχιζει και καποια εκατοστα παραπανω (το κατω μερος της)
Κυριολεκτικα θα σας φυγει ο σβερκος να κοιτατε την εικονα εκει ψηλα.

Για αυτο το λογο σε τετοιες περιπτωσεις, προτιμωνται οι προβολεις με Lens shift (μετακινηση φακου -καδρου εικονας) ειτε στον καθετο αξονα, ειτε στον οριζοντιο και καθετο.

O optoma δεν εχει καθολου lens shift, ενω ο benq εχει καθετο μεν, αλλα οχι και τοσες πολλες μοιρες και δεν ξερω αναλογως αποστασεων, τοποθετησης κλπ εαν θα μπορεσει να κατεβασει οσο πρεπει την εικονα αν τοποθετηθει σε μεγαλο υψος.

Τελος θεωρω τις 120" ιντσες κουραστικες και εν μερη λαθος απο μικρη αποσταση θεασης. Υπαρχουν τα γουστα βεβαιως βεβαιως, αλλα υπαρχουν και καποιοι κανονες ωστε να πετυχουμε μια σωστη και ξεκουραστη εικονα απο διαφορες αποψεις.
Εχεις και το θεμα ηχειων ταυτοχρονως.

Last edited:

Kαι βεβαια θα εχεις προβλημα. Οι προβολεις εχουν το λεγομενο offset φακου. Δεν στελνουν τη δεσμη εντελως οριζοντια, αλλα με μια μικρη κλιση. (κλιση προς τα πανω αν ειναι σε τραπεζι, προς τα κατω αν τοποθετηθει αναποδα σε ταβανι)

Οποτε αντιλαμβανεσαι οτι αν τοποθετησεις τον προβολεα στο 1,20-1,30 η εικονα θα αρχιζει και καποια εκατοστα παραπανω (το κατω μερος της)
Κυριολεκτικα θα σας φυγει ο σβερκος να κοιτατε την εικονα εκει ψηλα.

Για αυτο το λογο σε τετοιες περιπτωσεις, προτιμωνται οι προβολεις με Lens shift (μετακινηση φακου -καδρου εικονας) ειτε στον καθετο αξονα, ειτε στον οριζοντιο και καθετο.

O optoma δεν εχει καθολου lens shift, ενω ο benq εχει καθετο μεν, αλλα οχι και τοσες πολλες μοιρες και δεν ξερω αναλογως αποστασεων, τοποθετησης κλπ εαν θα μπορεσει να κατεβασει οσο πρεπει την εικονα αν τοποθετηθει σε μεγαλο υψος.

Τελος θεωρω τις 120" ιντσες κουραστικες και εν μερη λαθος απο μικρη αποσταση θεασης. Υπαρχουν τα γουστα βεβαιως βεβαιως, αλλα υπαρχουν και καποιοι κανονες ωστε να πετυχουμε μια σωστη και ξεκουραστη εικονα απο διαφορες αποψεις.
Εχεις και το θεμα ηχειων ταυτοχρονως.

Ιδανικά δηλαδή που πρέπει να ξεκινάει το κάτω μέρος της οθόνης; Δηλαδή πάντα το κάτω μέρος της οθόνης ξεκινάει πιο πάνω από το φακό; Eγω θεωρούσα ότι αν ο φακός είναι στο π.χ 1.20 τότε η οθόνη θα μπορόυσε να ξεκιναει από τα 90-100 εκατοστά.

Aυτο θα συνεβαινε εαν ο φακος επρεπε να τοποθετηθει στο κεντρο της εικονας με μηδενικο οffset.
Επειδη ομως ενας προβολεας για πρακτικους λογους δεν ειναι σωστο να ειναι σε υψος στο κεντρο της εικονας, υπαρχει το offset και ετσι ο προβολεας τοποθετειται ειτε χαμηλα (βοηθα σε περιπτωσεις οπου τον βαζουμε μπροστα απο τον θεατη) ειτε αναποδα στο ταβανι (οπου βοηθα στο να μην χρειαστει να κατεβει παρα πολυ ο λαιμος της βασης απο το ταβανι)

Οσο για το ιδανικο υψος του κατου μερους της εικονας απο δικη μου εμπειρια θα πω οτι οσο πιο κατω, τοσο πιο ξεκουραστα. Εχοντας οθονη δαπεδου και προβολεα με lens shift, μπορω και κατεβαζω την εικονα ακομα και στους 50-60 ποντους απο το πατωμα. (ειναι σαν να βλεπω μια τεραστια tv τοποθετημενη σε χαμηλο επιπλο)

Ενας βασικος μπουσουλας ειναι οι υποτιτλοι στο υψος των ματιων, ή το κατω μερος της εικονας οχι ψηλοτερα απο 70-80 3κ εαν ειναι εφικτο.
Μην ξεχνας οτι και σε μεγαλες ιντσες εικονας και σε 16:9, το πανω μερος της εικονας θα ανεβει σχετικα ψηλα.

Tότε μάλλον θα πρέπει να παω για τον 1070 για προβολή μπροστά από τον καναπέ σε απόσταση 2,5-3 μέτρα από την οθόνη πάνω σε τραπεζάκι ύψους 50-70 εκατοστά για να πάρω 100". To μόνο κακό σε σχέση με αυτό που ήθελα να κάνω είναι ότι θα πρεπει να βάζω και να βγάζω τον προβολέα ενώ στην άλλη περίπτωση θα έμενε μονίμως εκεί. Στο site της ΒENQ λέει ότι για το προαναφερθέν setup η απόσταση του ταβανιού από το πάνω μέρος της οθόνης είναι περίπου 80 πόντους (υψος ταβανιού 2,80 μέτρα). Τι οθόνη υπάρχει που να ξεκινάει από το ταβάνι και το πάνω μέρος της οθόνης να είναι 80εκ πιο κάτω;; Με το lens shift πόσο μπορώ να μετακινήσω τον φακό; Στο προγραμματακί για τις απόστάσεις λεει lens shift coverage 76cm. Eννοει ότι μπορω να μετακινηθώ ή πάνω ή κάτω 38 εκατοστά;

Και εμένα ο χώρος μου με φρενάρει για αυτό και ακόμη δεν έχω προχωρήσει σε αγορά προβολέα.
Η απόσταση των ματιών μου από τον τοίχο είναι 3,30 μέτρα
και ο προβολέας μπορεί να μπει στα 3,50 μέτρα το μέγιστο σε πάσο κουζίνας πάνω από τα κεφάλια μας σε ύψος 1,10 μέτρα ή σε τραπεζάκι μπροστά μας στα 2,80 με 3 μέτρα.
Αξίζει να προχωρήσω στην αγορά του optoma (λόγω τιμής), σε πόσες ίντσες μπορώ να προβάλω και η θέαση να είναι ευχάριστη όπως έγραψε ο warewolf73?
Διαφορετικά θα μείνω με την 50αρα plasma μου και τη χαρά.

Και εμένα ο χώρος μου με φρενάρει για αυτό και ακόμη δεν έχω προχωρήσει σε αγορά προβολέα.
Η απόσταση των ματιών μου από τον τοίχο είναι 3,30 μέτρα
και ο προβολέας μπορεί να μπει στα 3,50 μέτρα το μέγιστο σε πάσο κουζίνας πάνω από τα κεφάλια μας σε ύψος 1,10 μέτρα ή σε τραπεζάκι μπροστά μας στα 2,80 με 3 μέτρα.
Αξίζει να προχωρήσω στην αγορά του optoma (λόγω τιμής), σε πόσες ίντσες μπορώ να προβάλω και η θέαση να είναι ευχάριστη όπως έγραψε ο warewolf73?
Διαφορετικά θα μείνω με την 50αρα plasma μου και τη χαρά.

Στα 3 μέτρα σύμφωνα με το manual της optoma έχεις οριακά 90". Στα 3,5 μέτρα έχεις 100" άνετα. Το μόνο που εμπνέει ανησυχια όπως και στην δικιά μου περίπτωση είναι στα 3,5 μέτρα πως θα μπει στα 110 εκατοστα ύψος σύμφωνα με αυτά που είπε προηγουμενως ο warewolf. Mαλλον αν και πιο ακριβος καλύτερος για την περιπτωση σου είναι ο 1070 όπου στα 2,8 με 3 μέτρα παίρνεις χαλαρα 100".

Για το θέμα του όφσετ, τα εξήγησε μια χαρά ο Γιάννης. Το όφσετ στον Optoma είναι πιο μεγάλο (υπολογίστε 20-25 πόντους κάτω ή πάνω από το πανί σε περίπτωση που ταβανωθεί). Ο 1070 πρέπει να καθίσει ανάμεσα σε 6-10 πόντους. Όσον αφορά την απόσταση θέασης και τα ιδανικά κάδρα, μια καλή αναλογία για υλικό 1080 (16:9) είναι η απόσταση θέασης να είναι περίπου κοντά 3 φορές το ύψος της οθόνης. Από 'κει και πέρα είναι καθαρά γούστου και συνήθειας (σε άλλον αρέσει μεγαλύτερο κάδρο, σε άλλον μικρότερο).

Πάντως σχετικά με τον hd131xe υπάρχει στο μενού επιλογή για να εμφανίζεται ανάποδα. Επειδή όμως τώρα είναι στο κουτί του δεν μπορώ να τεστάρω τι αποτέλεσμα θα έχει στην εικόνα.

Άρα αυτό δεν βοηθάει στο να τοποθετηθεί ψηλα σε ράφι, σωστα?

Edit : Κατάλαβα την διαφορα. Απλά γυρίζει την εικόνα ανάποδα αλλά πάλι η εικόνα προβάλλεται προς το πάνω μέρος του προτζέκτορα.

Last edited: