Βερνίκια, Λαδια, Μπογιες, Κονιάματα, υλικά κατασκευών.

Καλησπέρα. Μια και το έφερε η κουβέντα μπορεί κάποιος με 2 λόγια να με διαφωτίσει ποια η διαφορά στην πράξη (σε τι χρήση δηλ.) μεταξύ ωμού και βρασμένου λινέλαιου?

Επίσης για μαγειρικά ξύλινα εργαλεία (επιφάνειες κοπής, κουτάλες κλπ), τι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθεί για προστασία τους μετά από χρήση? Λινέλαιο, ελαιόλαδο ή κάτι άλλο???

Το ωμο λινελαιο αργει να στεγνωσει. Το βρασμενο λινελαιο ειναι ωμο λινελαιο που του εχει προστεθει νεφτι η αλλοι διαλυτες για να στεγνωνει πιο γρηγορα.
Και τα δυο εχουν το ιδιο οπτικο αποτελεσμα στο ξυλο. Ομως κανενα δεν θα εβαζα σε μαγειρικα σκευη ειδικα το βρασμενο.

Να προτιμησεις παραφινελαιο απο τα φαρμακεια. Ειναι φτηνο και καλο.

Με τρια λογια, το λινελαιο σκουραινει τα ξυλα και τονιζει τα νερα παραπανω απο τα υπολοιπα λαδια και γι αυτο πολλοι το προτιμουν.
Εγω χρησιμοποιω ωμο λινελαιο 50%-50% με αοσμο mineral spirit και λιγες σταγονες αιθεριο ελαιο γιατι εχει καπως βαρια μυρωδια.

Το ωμο λινελαιο αργει να στεγνωσει. Το βρασμενο λινελαιο ειναι ωμο λινελαιο που του εχει προστεθει νεφτι η αλλοι διαλυτες για να στεγνωνει πιο γρηγορα.
Και τα δυο εχουν το ιδιο οπτικο αποτελεσμα στο ξυλο. Ομως κανενα δεν θα εβαζα σε μαγειρικα σκευη ειδικα το βρασμενο.

Να προτιμησεις παραφινελαιο απο τα φαρμακεια. Ειναι φτηνο και καλο.

Με τρια λογια, το λινελαιο σκουραινει τα ξυλα και τονιζει τα νερα παραπανω απο τα υπολοιπα λαδια και γι αυτο πολλοι το προτιμουν.
Εγω χρησιμοποιω ωμο λινελαιο 50%-50% με αοσμο mineral spirit και λιγες σταγονες αιθεριο ελαιο γιατι εχει καπως βαρια μυρωδια.
Θενκς Μιχάλη!!! :)

Nαι λεγεται και ετσι στα αγγλικα αλλα δεν την συμπαθω αυτη την ορολογια (mineral oil) για το παραφινελαιο που στην ουσια ειναι γενικοτερος ορος και σημαινει ορυκτελαιο.
Paraffin oil ειναι καλυτερα και δεν μπερδευει.

Καλησπέρα. Μια και το έφερε η κουβέντα μπορεί κάποιος με 2 λόγια να με διαφωτίσει ποια η διαφορά στην πράξη (σε τι χρήση δηλ.) μεταξύ ωμού και βρασμένου λινέλαιου?

Επίσης για μαγειρικά ξύλινα εργαλεία (επιφάνειες κοπής, κουτάλες κλπ), τι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθεί για προστασία τους μετά από χρήση? Λινέλαιο, ελαιόλαδο ή κάτι άλλο???
Tung oil

• Like
Reactions: mastroxalastis
Εχω διαβασει, παντως, οτι το παραφινελαιο, στη θεωρια, δεν στεγνωνει "ποτε", δεν πολυμεριζεται, σε αντιθεση με τα αλλα, βιολογικα λαδια, λινελαιο, tung oil κτλ.

Για το ωμο λινελαιο θα το εχεις διαβασει αυτο, αν και ουτε αυτο ισχυει στην πραξη.

Εχω περασει δεκαδες ξυλοκατασκευες με ωμο λινελαιο οταν ειχα πρωτοαρχισει με τις ξυλοκατασκευες και μια χαρα στεγνωνουν.

Το παραφινελαιο στεγνωνει κανονικοτατα και εναι πλεον το πιο βασικο μου λαδι -καθως ειναι και αοσμο- μαζι με το λινελαιο.

Ολα τα υπολοιπα λαδια που εχω δοκιμασει, τα περισσοτερα τουλαχιστον, δεν αξιζουν τα λεφτα τους γιατι δεν κανουν τιποτα παραπανω απο τα κοινα φτηνα λαδακια.

• Like
Reactions: KOSSTV
Οχι, για το παραφινελαιο.
Το ωμο λινελαιο, λενε οτι αργει πολυ να στεγνωσει, για αυτο και το αλλαζουν σε "βρασμενο".
Για το παραφινελαιο εχω διαβασει οτι δεν πολυμεριζεται, αρα δεν "στεγνωνει", δεν πηζει δηλαδη, ποτε. Δεν παιρνω ορκο, βεβαια.

Βαλε σε ενα μικρο κουτακι λινελαιο (και ωμο και βρασμενο) και σε ενα αλλο παραφινελαιο, σε πολυ μικρη ποσοτητα, για να δουμε τι θα γινει.
Κανονικα, τα λινελαιο πρεπει να γινουν πηχτα, εως στερεα, ενω το παραφινελαιο να μεινει υγρο.

• Wow
Reactions: Χιωτης
Δεν έχω καταλάβει, όταν μιλάμε για παραφινελαιο, λέμε για αυτό το πόσιμο του φαρμακείου;

Βαλε σε ενα μικρο κουτακι λινελαιο (και ωμο και βρασμενο) και σε ενα αλλο παραφινελαιο, σε πολυ μικρη ποσοτητα, για να δουμε τι θα γινει.
Κανονικα, τα λινελαιο πρεπει να γινουν πηχτα, εως στερεα, ενω το παραφινελαιο να μεινει υγρο.

Εχω παιξει αρκετα με τα λαδια και εχω καταληξει σε ολα αυτα που αναφερω παραπανω.

Ομως ευχαριστως να σου δωσω λιγες σταγονες απο ολα τα λαδια που εχω για να κανεις τις δικες σου δοκιμες και να εξαγεις τα δικα σου πορισματα :)

***Ολα τα ποστ που αναφερονται στα ελαια, θα μεταφερθουν αργοτερα στο αντιστοιχο νημα.

• Like
Reactions: mastroxalastis
Εχω κι εγω μπολικα.
Δεν θυμασαι που τα δοκιμασα σε ρεταλακια;
Το κυριο συμπερασμσ ηταν οτι δεν ειδα μεγαλες διαφορες.

• Like
Reactions: Χιωτης
Ναι, το ποσιμο του φαρμακειου.
Αυτό κάνει για την χρήση που το θέλω??

899670.jpg

Συμπτωματικά πριν μερικές ημέρες πήρα το παραπάνω παραφινέλαιο από το φαρμακείο για πείτε δύο λόγια για την εφαρμογή του.
Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προεργασία το ξύλο μετά το τρίψιμο και πριν το παραφινέλαιο;
Το περνάμε με πανί, σωστά;
Το εφαρμόζουμε μπόλικο και το ρουφάει το ξύλο ή λίγο-λίγο;
Χρειάζεται και δεύτερο χέρι;
Κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής;

Τελικά αν δεν μας κάνει για τα ξύλα το βάζουμε κάτω το κοπανάμε με κρασοπότηρο και μας κάνει καλό στην υγεία μας! ;)