Βερνίκια, Λαδια, Μπογιες, Κονιάματα, υλικά κατασκευών.

Για τα περισσοτερα εχω διαβασει τον ιδιο/παρομοιο τροπο εφαρμογης, και εγω αυτον εκανα στις δοκιμες:
Αφου εχεις τριψει και καθαρισει το ξυλο, ριχνεις πανω μια ικανη ποσοτητουλα και το τριβεις, με μικρη πιεση με ενα καθαρο, στεγνο πανι.
Περιμενεις κανα 10-30λεπτο και μετα το σκουπιζεις.
Επαναλαμβανεις οσο πιο πολλες φορες δεν βαριεσαι (εγω το εκανα 4-5 φορες), σταδιακα με μικροτερη ποσοτητα.
Για αυτα που αργουν να στεγνωσουν (ειδικα το ωμο λινελαιο) περιμενεις οσο πιο πολυ μπορεις αναμεσα στα χερια, τουλαχιστον 2-3 μερες.

Σκεψου τωρα οτι εκανα τα παραπανω σε ρεταλακια πευκου (κανονικα επρεπε σε σκληρα ξυλα), με λινελαιο ωμο, λινελαιο ωμο με στεγνωτικο, "βρασμενο" λινελαιο, pure tung oil, quick drying tung oil, danish oil, παραφινελαιο, teak oil και κερι γυαλισματος.

Ηταν λιγο απογοητευτικο οτι σε ολα τα λαδια δεν ειδα μεγαλες διαφορες 🙄

IMG_20210529_145117.jpg

IMG_20210529_145053.jpg
 
Last edited:
  • Like
Reactions: nikfor
Θεωρω οτι η ολη συζυτηση περι των παραπανω τύπων ελαίων περιορίζεται σε μικρό έπιπλα και σκεύη όπως αυτά που ανέφερα ο Νικος εσωτερικού χώρου και οχι σε μεγαλα η σε αυτά που εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης...
 
Έκανα μια 'ανακάλυψη' σήμερα κι είπα να τη μοιραστώ μαζί σας: Ηρακλής Λύσις, τσιμέντο που δεν χρειάζεται ασβέστη!

Περιγραφή
Το LYSIS είναι τσιμέντο τοιχοποιίας ειδικά σχεδιασμένο για ιδανικό χτίσιμο και σοβάτισμα. Χάρη στον εμπλουτισμό με ειδικά πρόσθετα υψηλής τεχνολογίας δεν χρειάζεται προσθήκη ασβέστη στο μείγμα (μόνο άμμο και νερό). Εξασφαλίζει έτσι εξαιρετική εργασιμότητα και πρόσφυση


Χρήσεις
Με την προσθήκη άμμου και νερού στις αντίστοιχες δοσολογίες (βλ. παρακάτω πίνακα) το LYSIS προσφέρει:- Σοβά (για όλες τις στρώσεις / εφαρμογές) : 1ο χέρι (πεταχτό) – 2ο χέρι – τελική στρώση- Λάσπη κτισίματος (για τούβλο, τσιμεντόλιθο κ.λπ.)- Γέμισμα δαπέδων, ρήσεις ταρατσών κ.λπ. (σε συνδυασμό με θραυστά, συλλεκτά ή ελαφροβαρή αδρανή)

Lysis.jpg

Γύρω στα 6,5 ευρώ το σακί 40 κιλά, μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.
Το 'χει χρησιμοποιήσει κανείς;
 
Last edited:
Ειχα αγορασει ενα ταχυστεγνωστο επισκευαστικο κονιαμα τσιμεντου απο το Leroy που δεν χρειαζοταν να προσθεσεις ουτε αμμο. Μονο νερο.
Finomix ηταν η μαρκα και 4000 το νουμερο που εγραφε επανω, δεν θυμαμαι κατι αλλο καθως μου εχει τελειωσει. Πολυ φτηνο 2-3 ευρω το μικρο σακκι.

Το ειχα χρησιμοποιησει περυσι για να κλεισω μεγαλη τρυπα και ρωγμες σε τσιμεντο και εκανε εξαιρετικη δουλεια.

Αν και εχω αρκετη αμμο καβατζα, εαν θα χρειαστω κονιαμα για επισκευες θα προτιμησω το ιδιο, ισως το κανονικο και οχι το ταχυστεγνωστο.
Αναλογα την περιπτωση βεβαια και τα δυο ειναι χρησιμα.
 
Ειναι παρα πολλα το επισκευαστικα κονιαματα που ανακατευονται μονο με νερο. Εχω δοκιμασει καμια 10αρια, μεταξυ αυτων και το Finomix που λεει ο Μιχαλης (καποια στιγμη πρεπει να τις δειξω τις δοκιμες).
Βεβαια, τα περισσοτερα ειναι πολυ ακριβα, γυρω στα 5€ το 5κιλο.

Αυτο το Λυσις ειναι σχεδον σε κανονικη τιμη τσιμεντου, αλλα δεν ξερω πως συγκρινεται με τα ειδικα αυτα ενισχυμενα. Προφανως, για μεγαλες δουλειες, σοβατισματα κ.τ.λ., το κοστος των αλλων ειναι απαγορευτικο. Αλλα, για μικροδουλειες, λογικα θα ειναι καλυτερα.

Αν, ομως, το Λυσις τα πλησιαζει καπως, σε αυτην την τιμη, ενω δεν μπλεκεις και με ασβεστη...πιθανοτατα αξιζει για μεγαλες δουλειες.
 
Επειδη μου εκανε μεγαλη εντυπωση η αποτελεσματικοτητα και αριστη προσφυση του ακρυλικου σπρευ της Cosmolac (Aσημι χρωμα) στα πλαστικα που τυπωνω με τον 3D printer, ειπα να το συγκρινω με το αλλο ασημι σπρευ που εχω, της Crelando απο τα Lidl.

Αν και ειναι διαφορετικης συνθεσης σπρευ (το ενα ακρυλικο το αλλο με βαση το νιτρο), ειναι καταλληλα και τα δυο για τα ιδια υλικα (εκτος πλαστικων!)

Αν και δεν αναγραφει στις οδηγιες οτι ειναι καταλληλο για πλαστικα, η προσφυση της Cosmolac σε πλαστικο ειναι εξαιρετικη ακομα και χωρις ασταρι.
Στα αριστερα ο σωληνας PVC περασμενος με δυο μονο περασματα ακρυλικο σπρευ Cosmolac.
rdu0jsrh.jpg


Eιναι πραγματικα εντυπωσιακο το αποτελεσμα και η σχεδον πληρης καλυψη με μολις δυο περασματα σε αντιθεση με το σπρευ της Crelando που περαστηκε με τουλαχιστον 4 περασματα οπου και παλι απετυχε να βαψει επαρκως τον σωληνα.

Να πω ομως ξανα οτι η συγκριση ειναι εκτος προδιαγραφων και των δυο προιοντων αφου κανενα δεν συστηνει την χρηση του σπρευ για πλαστικα.

Στο χαρτονι και στο ξυλο ομως τα αποτελεσμα ηταν σχεδον παρομοια με καποιες ομως αισθητες μικροδιαφορες.
Αριστερα το ακρυλικο σπρευ της Cosmolac και δεξια της Crelando απο τα Lidl.
x4hcfzE.jpg


Εδω μια φωτο μονο με το χαρτονι
e0yguSe.jpg


H μικρη διαφορα ειναι οτι το ασημι της Cosmolac ειναι λιγο πιο λαμπερο και πιο ...ασημι και το κυριωτερο η πληρης βαφη των υλικων ολοκληρωνεται με λιγοτερα περασματα σε σχεση με το σπρευ της Crelando. Με αλλα λογια, το αποτελεσμα ειναι σχεδον το ιδιο αλλα το σπρευ της Cosmolac εχει αισθητα καλυτερη προσφυση στα υλικα που εφαρμοζεται.

Εδω μια συνολικη εικονα της δοκιμης
Zs7UHPV.jpg


Νομιζω οτι σαν τιμη ειναι γυρω στα 3 ευρω και τα δυο σπρευ.
 
Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω αρμόστοκο ( συσκευασία 2 κιλών) που είχα στην αποθήκη περίπου δύο χρόνια, ανοιγμένη αλλά καλά κλεισμένη. Παρατήρησα ότι κατά το ανακάτεμα με το νερό υπήρξε δυσκολία, σαν να μην μπορούσε να γίνει λάσπη, τελικά έγινε το μίγμα και στοκάρησα κάποιους αρμούς. Υπάρχει περίπτωση να μην πιάσει? Γενικά πως καταλαβαίνουμε αν έχει χαλάσει ένα τέτοιο υλικό?
 
Ναι, υπαρχει περιπτωση να μην πιασει καθως αυτα τα υλικα εχουν ημερομηνια ληξης (βλεπε δυσκολια προσμιξης του νερου).
Οσο καλη και προστευμενη να ειναι η αποθηκευση τα δυο χρονια ειναι πολυ οριακα πιστευω. Ελπιζω να εισαι τυχερος.
Το σκασιμο και το θρυμματισμα εν καιρω ειναι συμπτωματα ληγμενου υλικου.
 
  • Like
Reactions: apotin
Εχει σημασια πως εχει γινει το ανακατεμα...
Εαν εριξες πρωτα το υλικο και μετα το νερο επειδη τραβαει δεν ανακατευεται σωστα...
Εαν το εριξες μετα ενδεχομενος το υλικο να ηταν σε μερος με υγρασια και να ειχε σβολιασει...ειδικα εαν ειναι για μεγαλο διαστημα αφημενο υσχιει αυτο που ειπε ο Μιχαλης...
 
Εχει σημασια πως εχει γινει το ανακατεμα...
Εαν εριξες πρωτα το υλικο και μετα το νερο επειδη τραβαει δεν ανακατευεται σωστα...
Εαν το εριξες μετα ενδεχομενος το υλικο να ηταν σε μερος με υγρασια και να ειχε σβολιασει...ειδικα εαν ειναι για μεγαλο διαστημα αφημενο υσχιει αυτο που ειπε ο Μιχαλης...
Ναι έριξα πρώτα το υλικό και μετά λίγο- λίγο το νερό. Το υλικό ήταν, οπτικά, σε καλή κατάσταση χωρίς σβόλους κλπ. Ήταν κάτι σαν νερό με λάδι :)
 
Πανυως, οταν εκανα καποιες δοκιμες με διαφορα τετοια υλικα, καποια απο αυτα (π.χ. το durocret, αν θυμαμαι καλα, ισως και καποιος αρμοστοκος) ηταν αρχικα καπως σαν "υδατοαπωθητικα". Ξεχωριζε το νερο πανω και δεν ανακατευταν ευκολα.
Ωστοσο, με λιγο πιο εντονο ανακατεμα, αρχισαν να αναμιγνυονται και μετα απο λιγο εγινε κανονικη λασπη. Ηταν να γινει η αρχη, δηλαδη.
Σημειωτεον, ηταν ολα στα αρχικα τους σακια, μολις ανοιγμενα.
Δεν νομιζω να εκανε, τελικα, καποια διαφορα αυτο.
 
  • Like
Reactions: apotin
Το σωστό ανακάτεμα γίνεται με αναδευτηρα σε αυτές τις περιπτώσεις ρίχνοντας λίγο λίγο το υλικο...
Ο λόγως που βάζουμε πρώτα το νερό είναι ότι μας καθοδηγεί,ρίχνοντας σιγά το υλικο ,ποσο ρευστό η όχι το θελουμε..
Ο αναδευτηρας πάει παντού το υλικο και έχουμε το σωστό μείγμα
Εάν βάλουμε πρώτα το υλικό το νερό δεν μπορεί να ανακατεύει σωστά όσο βρίσκεται στην κάτω μεριά του δοχείου μας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοιογένεια στο υλικό που είναι πολύ σημαντικό αυτό.. ..ακόμη και με αναδευτηρα.
 
Εγώ είχα μικρή ποσότητα υλικού, για αρμούς σε 3 πλακάκια.
 
Last edited by a moderator:
Ναι καταλαβαίνω είναι λίγο για αναδευτηρα...
Την επόμενη εαν θέλεις βάλε πρώτα το νερό και μετά το υλικό όπως σου είπα για να δεις την διαφορα...
 
  • Like
Reactions: apotin
Κατα το ανακατεμα με το νερο, η αργη ομογενοποιηση δεν σημαινει οτι το υλικο δεν ειναι καλο. Τρανταχτο παραδειγμα το durocret (οπως εγραψε και ο Αγγελος) θελει παρα πολυ ανακατεμα

Κωστη εσυ που θα ανακατεψεις ενα ολοκληρο σακι, σωστα ριχνεις πρωτα το νερο. Καποιος που θα χρησιμοποιησει πχ μονο 1 λιτρο υλικου μπορει να ριξει πρωτα το υλικο και μετα το νερο, γιατι ετσι θα προσδιορισει καλυτερα την ποσοτητα του υλικου που χρειαζεται.
 
  • Like
Reactions: apotin
Ακόμη και για ένα μικρό μερεμέτι το κάνω έτσι...με μικρό στοκαδορο βέβαια και όχι αναδευτηρα...
Υπάρχουν μικρά δοχεία όπου μπορείς να προσδιορίσεις την ποσότητα..

Εγώ λοιπον φτιάχνω πολύ συχνά γύψο,παρετινα,κόλλα πλακιδιων και λοιπά μεσα σε πλαστικο δοχείο λίτρου από γιαούρτι ή παγωτό με αυτήν μέθοδο..εμπειρικά μετα απο χρονια βέβαια..

Έχοντας λοιπόν δοσoμετρητη μπορείς να φτιάχνεις σωστα το μίγμα ακόμη και για 2 χούφτες υλικό απο καποιον που ειναι απειρος..
Φυσικά το σωστό αποτέλεσμα ερχεται εμπειρικά και ανάλογα για το τι υλικά για ανακατεμα μιλάμε...
 
Ξεκινω μια ειδικη δοκιμη διαφορων λιπαντικων για να δω ποιο απο ολα τα σπρεϋ συγκρατει την περισσοτερη/λιγοτερη σκονη.

ugZDg2Yh.jpg


Θα ψεκαστουν τα βιδακια, το καθε ενα με διαφορετικο λιπαντικο και θα κρεμαστουν τα λαμακια σε καποιο εξωτερικο μερος οπου θα το χτυπουν αλυπητα τα καιρικα φαινομενα, οι αερηδες και οι σκονες. 🙀

Μετα απο κανα μηνα θα δουμε ποιο σπειρωμα θα ειναι πιο καθαρο.
 
..και πιο απο ολα βεβαια,αν και διαφορετικα ειδη σπρευ,κανει την καλυτερη δουλεια,,,,!!!
 
Καπου καποτε ειχα βρει ενα φοβερο λινκ που εξηγουσε τις ιδιοτητες και τα χαρακτηριστικα των διαφορων βασικων λιπαντικων σπρευ καθως και ποιο ειναι καταλληλοτερο για συγκεκριμενες περιπτωσεις.

Αν το βρω θα το αναρτησω καθως τα πραματα σε αυτον τον τομεα δεν ειναι εντελως ξεκαθαρα και συχνα μπερδευομαστε.