Βινυλιο vs HD audio transport-Dac

Κάθε άλλο, παρακολουθώ όλη την αγορά δίσκου ως επαγγελματίας και παραγωγός.

Ναι, παρακολουθείτε όπως λέτε την αγορά δίσκου. Εγώ μιλάω για την αγορά μουσικής, δηλαδή CD + downloads + βινύλιο.

Όσο για το ερώτημα "τι μερίδιο αγοράς έχει το βινύλιο εν έτη 2010" σου έχω απαντήσει ήδη. Αν κατάλαβες την τοποθέτησή μου.

Κατάλαβα την τοποθέτησή σου, αλλά όπως είπα διαφωνώ. Το βινύλιο έχει εκτοπιστεί εδώ και 20 χρόνια, και δεν έχει επανέλθει. Τουλάχιστον όχι σε αξιόλογο ποσοστό. Αν από το 0.01% της αγοράς πήγε στο 0,1%, είναι αξιόλογη αύξηση σαν ποσοστό, αλλά εξακολουθεί να είναι ασήμαντο με τα δεδομένα της αγοράς.

Όσο για την απάντηση που δίνεις στον Βαγγέλη, έχω να σου πω ότι ευθύνη έχουν οι μεγάλες εταιρείες που τους συμφέρει να υπάρχει μια αναστάτωση στον φιλόμουσο. Έίναι ένας ακόμα τροπος καταπίεσης και δημιουργίας άγχους. Ανακοινώνουν χίλια δυο ψηφιακά μέσα και ενώ εσύ ήδη επενδύεις, αισθάνεσαι μια αβεβαιότητα σε αυτό που επενδύεις, γιατί έχει ήδη αναγγελθεί ο θάνατός του. Και ξαναεπενδύεις ή απογοητεύεσαι. Υπάρχει ολόκληρη ιδεολογία πίσω από τα ψηφιακά..Λ.Σ.

Τα ψηφιακά έπιασαν για τους παρακάτω λόγους:

1) Ευκολία. Πατάς next στο τηλεκοντρόλ και πηγαίνει στο επόμενο κομμάτι. Απίστευτη αναβάθμιση από το βινύλιο.
2) Διαστάσεις. Χωράει παντού. Μπορείς να το παίξεις και σε φορητό μέσο.
3) Αντοχή. Δύσκολα γρατζουνίζεται. Αν γρατζουνιστεί, εξακολουθεί να παίζει (συνήθως). Δεν στραβώνει αν το αφήσεις 1 λεπτό στον ήλιο.
4) Ήχος. Ένα entry level cd player παίζει πολύ καλύτερα από ένα ίσης αξίας πικάπ, ειδικά σε νορμάλ ηχοσυστήματα.
5) Μούρη. Παίζει με "ακτίνες λέιζερ". Τι άλλο να ζητήσεις!

Σε όλα τα παραπάνω, τα SACD βελτιώνουν μόνο το 4), και αυτό ακόμα λίγοι το ακούνε στα συστήματά τους, ή έστω τους ενδιαφέρει. Οπότε..

Για τις πλατιές μάζες, το βινύλιο έχει πάψει να υπάρχει εδώ και 20+ χρόνια. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα από "αναβιώσεις" του. Αυτό που έχουν καταλάβει, είναι ότι το download είναι το μέλλον.

Ναι, παρακολουθείτε όπως λέτε την αγορά δίσκου. Εγώ μιλάω για την αγορά μουσικής, δηλαδή CD + downloads + βινύλιο.

Κατάλαβα την τοποθέτησή σου, αλλά όπως είπα διαφωνώ. Το βινύλιο έχει εκτοπιστεί εδώ και 20 χρόνια, και δεν έχει επανέλθει. Τουλάχιστον όχι σε αξιόλογο ποσοστό. Αν από το 0.01% της αγοράς πήγε στο 0,1%, είναι αξιόλογη αύξηση σαν ποσοστό, αλλά εξακολουθεί να είναι ασήμαντο με τα δεδομένα της αγοράς.

Τα ψηφιακά έπιασαν για τους παρακάτω λόγους:

1) Ευκολία. Πατάς next στο τηλεκοντρόλ και πηγαίνει στο επόμενο κομμάτι. Απίστευτη αναβάθμιση από το βινύλιο.
2) Διαστάσεις. Χωράει παντού. Μπορείς να το παίξεις και σε φορητό μέσο.
3) Αντοχή. Δύσκολα γρατζουνίζεται. Αν γρατζουνιστεί, εξακολουθεί να παίζει (συνήθως). Δεν στραβώνει αν το αφήσεις 1 λεπτό στον ήλιο.
4) Ήχος. Ένα entry level cd player παίζει πολύ καλύτερα από ένα ίσης αξίας πικάπ, ειδικά σε νορμάλ ηχοσυστήματα.
5) Μούρη. Παίζει με "ακτίνες λέιζερ". Τι άλλο να ζητήσεις!

Σε όλα τα παραπάνω, τα SACD βελτιώνουν μόνο το 4), και αυτό ακόμα λίγοι το ακούνε στα συστήματά τους, ή έστω τους ενδιαφέρει. Οπότε..

Για τις πλατιές μάζες, το βινύλιο έχει πάψει να υπάρχει εδώ και 20+ χρόνια. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα από "αναβιώσεις" του. Αυτό που έχουν καταλάβει, είναι ότι το download είναι το μέλλον.

Ακόμη και να συμφωνήσω αν θες με όλα τα παραπάνω, η ουσία είναι μία ότι μέχρι τώρα τα ψηφιακά απέχουν πολύ σε ποιότητα από τα αναλογικά.
Όλες οι ψηφιακές βελτιώσεις ανακοινώνονται ώς όλο και περισσότερο πλησίασμα στα αναλογικά. Γιαυτό και παραμένω σε αυτά, χωρίς να έχω το άγχος που δημιουργεί η διαρκώς τέλεια, ανανεούμενη και βελτιωμένη ψηφιακή τεχνολογία.
Τα αναλογικά ποτέ δεν είχαν την ανάγκη προπαγάνδας του τύπου *τέλειος ήχος για πάντα* ή κάτι παρόμοιο, ούτε την συνδρομή τόσης προβοκάτσιας, σιγονταρίσματος και επιβολής με το έτσι θέλω. Το βινύλιο είχε καθιερωθεί και σε 3-5 χρόνια είχε εκτοπίσει τον δίσκο γραμμοφώνου. Οι φιλόμουσοι το είχαν κάνει αυτό ΟΧΙ οι εταιρείες. Έχει μεγάλη διαφορά. Τα ψηφιακά μας τα επέβαλαν με το έτσι θέλω αφού μια μέρα δεν υπήρχε δίσκος βινυλίου για να αγοράσεις.
Μην συνδέεις την ποιότητα με αριθμούς πωλήσεων ή με τα όποια δεδομένα της αγοράς. Δεν λεν τίποτα. Πρόκειται, για να μιλήσω πολιτικά, για μια μορφή φασισμού η επιβολή αυτού του μονόδρομου.
Θα μπορούσαν να ηχογραφούν αναλογικά να παράγουν LP και να αντικαταστούσαν την κασέτα με CD.
Όσο για την ευκολία χρήσης του να πηδάς από κομμάτι σε κομμάτι βοηθά τα μέγιστα σε αυτούς που δεν θέλουν ή δεν έχουν καταφέρει να κάτσουν κάτω και να ακούσουν ένα μουσικό έργο. Η ευκολία αυτή σχολιάζεται ότι είναι για να μην ακούς μουσική.
Πρόκειται για μύθο ότι τα CD αντέχουν και δεν αλλοιώνονται στο χρόνο. Το αντίθετο και αλοίμονο αν τα γρατζουνίσεις.
Προσωπικά είμαι ανοιχτός στα πάντα γιατί κύριο μέλημά μου είναι τυο να ακούω όσο καλύτερα μπορώ την αγαπημένη μου μουσική. Πώς το λεν ή θα το λεν το μέσο δεν με νοιάζει. Λ.Σ.

Δεν το ήξερα, επειδή ακούω από CD και PC, δεν ακούω μουσική.
Αλλά βέβαια, οι τελετές μύησης του δίσκου, αρτοκλασίας και η επίκληση εις τον Μανιτού να μην κολλήσει η βελόνα ή να μην έχει σκόνη, βοηθάει τα μάλα να ακούσει κάποιος μουσική.

Re: Απάντηση: Βινυλιο vs HD audio transport-Dac

Αλλά βέβαια, οι τελετές μύησης του δίσκου, αρτοκλασίας και η επίκληση εις τον Μανιτού να μην κολλήσει η βελόνα ή να μην έχει σκόνη, βοηθάει τα μάλα να ακούσει κάποιος μουσική.

Κανείς δεν λέει ότι επειδή ακούς Cd και PC δεν ακούς μουσική. Αλλά ο δίσκος σε αναγκάζει να ακούσεις ένα άλμπουμ ολόκληρο, όχι απλά το τραγούδι, το μέρος ή την άρια που σου αρέσει. Για να μην κολλάει ο δίσκος δε χρειάζονται επικλήσεις στο Μανιτού ούτε τρισάγια, απλά στοιχειώδης φροντίδα, η ίδια που επιφυλάσσουμε στα βιβλία ή τα ρούχα μας.

Προσωπικά στην δισκοθήκη μου έχω περισσότερα cd που κολλάνε παρά LP, και τα lp μου είναι περισσότερα απο τα cd μου. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα. Αν θες να βρείς τέτοια μπορεί να λες ότι θέλεις. Το κάθε χόμπι έχει τα δικά του, δεν σημαίνει ότι το επειδή αφιερώνεις κάποιο χρόνο ότι είναι και μειονέκτημα, αν δεν σου αρέσει μην ασχολείσαι, δεν σημαίνει ότι επειδή εμένα μου αρέσει ότι είμαι και μ@κ@ς και ότι επικαλούμαι τον Μανιτού, ότι δεν μας αρέσει το λέμε και μειονέκτημα.
Γιατί δεν ξεκινάμε να πούμε τα προβλήματα με τα PC; εκεί για να τα λύσουμε επικαλούμαστε κανένα Μανιτού ή κάνουμε μυσταγωγίες;

Μερικοί εδώ μέσα είναι βαθιά νυχτωμένοι...
Όταν κάποια μέρα βρεθείτε μπροστά σε ένα σωστό σύστημα αναπαραγωγής LP θα καταλάβετε και εσείς γιατί εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα!

Στο μεταξύ εμείς θα ανατρέχουμε στην δισκοθήκες μας με τις original εκδόσεις, τα πολύχρωμα artwork ή όχι εξώφυλλα, και θα αισθανόμαστε περήφανοι που κατέχουμε ένα κομμάτι της μουσικής ιστορίας του ανθρώπου.
Εσείς μπορείτε να μετράτε τα ελεύθερα mb και τα χιλιάδες τραγούδια σας και να δείχνετε στους επισκέπτες σας τα περήφανα hard disk drive σας.

Είτε το θέλετε είτε όχι η μουσική ιστορία του ανθρώπου βρίσκετε αποθηκευμένη, στήν καλύτερη μορφή της, πάνω σε αυτούς τους μαύρους γυαλιστερούς δίσκους...

Απάντηση: Re: Βινυλιο vs HD audio transport-Dac

Μερικοί εδώ μέσα είναι βαθιά νυχτωμένοι...
Όταν κάποια μέρα βρεθείτε μπροστά σε ένα σωστό σύστημα αναπαραγωγής LP θα καταλάβετε και εσείς γιατί εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα!

Στο μεταξύ εμείς θα ανατρέχουμε στην δισκοθήκες μας με τις original εκδόσεις, τα πολύχρωμα artwork ή όχι εξώφυλλα, και θα αισθανόμαστε περήφανοι που κατέχουμε ένα κομμάτι της μουσικής ιστορίας του ανθρώπου.
Εσείς μπορείτε να μετράτε τα ελεύθερα mb και τα χιλιάδες τραγούδια σας και να δείχνετε στους επισκέπτες σας τα περήφανα hard disk drive σας.

Είτε το θέλετε είτε όχι η μουσική ιστορία του ανθρώπου βρίσκετε αποθηκευμένη, στήν καλύτερη μορφή της, πάνω σε αυτούς τους μαύρους γυαλιστερούς δίσκους...
Επειδή πίσω απ το πληκτρολόγιο μπορεί να λες ότι θες (όπως κι εγώ) που ξέρεις τι σύστημα είχα και πως βγάζω τα όποια συμπεράσματα?

(Όπου "εγώ", μπορείς να βάλεις όποιον θες)

Κανένα συμπέρασμα δεν βγάζω. Τις απόψεις σχολιάζω.
Όπως αυτή: 'Αλλά βέβαια, οι τελετές μύησης του δίσκου, αρτοκλασίας και η επίκληση εις τον Μανιτού να μην κολλήσει η βελόνα ή να μην έχει σκόνη, βοηθάει τα μάλα να ακούσει κάποιος μουσική.'

Άσχετος με το βυνίλιο να το πώ, υπερβολικός να το πώ, δεν ξέρω...

Το σιντι δεν μας τα επεβαλαν οι εταιρειες, αλλα πολυ απλα οταν κυκλοφορησαν ηταν τοσο πολλα τα πλεονεκτηματα που ο κοσμος τα αγκαλιασε, σταματησαν να αγοραζουν βινυλια και πικαπ με αποτελεσμα οι εταιριες να κοιταξουν το συμφερον τους και να το γυρισουν στο σιντι. Κατι αναλογο εγινε και με τις ξυλοσομπες που μετατραπηκαν σε σομπες πετραιλαιου και στην συνεχεια σε καλοριφερ. Κανενας δεν λεει οτι η ξυλοσομπα ειναι χειροτερη απο πλευρας ζεστης σε σχεση με το καλοριφερ. Ετσι καταργηθηκε και η παγονιερα και την αντικατεστησε το ψυγειο. Η λιστα με τεχνολογιες αρχαιες που καταργηθηκαν και αντικαταστηθηκαν απο τεχνολογις συγχρονες που απευθυνονται στον ανθρωπο της εποχης του τελειωμο δεν εχει.
Μπορει οσοι ασχολουμαστε με το χομπυ (και δεν εχουμε οικονομικα συμφεροντα) να ακουμε ενδεχομενως και απο πικαπ και απο ντακ και απο σιντι αλλα ολοι μας αποτελουμε μια ασημαντη μειοψηφια. Αν γυρισουμε σε 1000 σπιτια ζητημα ειναι αν θα βρουμε ενα πικαπ ενεργο. Αντιθετως σιντι, mp3, κατεβασμενα κομματια σε σκληρο απο ιντερνετ θα τα συναντησουμε παντου. Ενταξει καποιοι θα φωναζουν παρα πολυ δυνατα οτι το πικαπ ειναι καλυτερο αλλα απο την αλλη ομως ποιος εχει λογο να το φωναζει εν ετη 2010 με τοσο παθος? Οι πραγματικοι χομπιστες δε εχουν αναγκη να πεισουν κανεναν.
Αν δεν κανω λαθος ο φιλος που εχει βαλει το θεμα εχει ενα πικαπ με μια κεφαλη και phono μιας οικονομικης ταξης που ειναι πολλαπλασια του ντακ. Αν ομως αντιστρεψουμε τα πραγματα και παρει ενα ντακ που κοστιζει 3-4 φορες περισσοτερο της αξιας του αναλογικου συστηματος τοτε τι συμπερασμα θα βγαλει για την πιοτητα? Και φυσικα δεν αναφερομαι καθολου στις ευκολιες. Ουτε φυσικα για το μετεπειτα κοστος αγορας μουσικης.

Ευχαριστώ με έκανες και γέλασα. Λ.Σ.

Όσο για τελετές πηγαίνω στον Όλυμπο στο Άλσος Προμηθέως κάνω θυσία και επίκληση στον Απολλωνα τον Μουσαγέτη. Έτσι έχω εξασφαλίσει να μην κολλάει η βελόνα στα βινύλιά μου. Όμως όσες θυσίες και επικλήσεις και αν έχω κάνει για τα cd που κολλάνε, δεν θέλει να ακούει ούτε λέξη ο θεός! Κι αυτός φαίνεται βινυλιάκιας και αναλογικός να είναι!Λ.Σ.

Vastsar δεν είμαστε κατά της προόδου και της τεχνολογίας, ειδικά αν βελτιώνει τη ζωή μας. Η ψηφιακή τεχνολογία μου την χειροτερεύει μουσικά τη ζωή γιαυτό και προτιμώ την αναλογική.
Όσο γιαυτό που λες ότι σχεδόν σε όλα τα σπίτια δεν βλέπεις πικάπ και βινύλια, αυτό δεν ανακηρύσσει αναγκαστικά τα ψηφιακά ότι είναι καλύτερα, ούτε ότι η ζωή μας έγινε καλύτερη, μουσικά εννοώ.
Είναι σαν να σου λέω ότι στα περισσότερα σπίτια που ακούνε σαβουρομουσική ότι η σαβουρομουσική είναι το πρότυπο και το σωστό, ενώ ξέρεις ότι δεν είναι. Λ.Σ.

Οι πραγματικοι χομπιστες δε εχουν αναγκη να πεισουν κανεναν.
Εγώ τουλάχιστον είμαι (ευτυχώς) μόνο χομπίστας και δεν έχω καμία ανάγκη για πόλωση πρός το ένα ή το άλλο.
Αν ομως αντιστρεψουμε τα πραγματα και παρει ενα ντακ που κοστιζει 3-4 φορες περισσοτερο της αξιας του αναλογικου συστηματος τοτε τι συμπερασμα θα βγαλει για την πιοτητα?
Το πικάπ του δεν έχει 4 φορές την αξία το ντακ (~1000Ε αν δεν κάνω λάθος). Σε αυτό πρέπει να προσθέσεις και την αξία του λαπτοπ.
Αθροιστικά πρέπει να είναι στο ίδιο κόστος περίπου.
Μπορεί αν θέλει ο αγαπητός φίλος να παραθέσει τα κόστη των συσκευών του.
Πάντως είναι γνωστό σε όλους ότι (σε ίδιο κόστος συσκευών) δεν υπάρχει σύγκριση με τα πικαπ.

Βασίλη, νομίζω ότι η σύγκριση των Hi-Fi συσκευών με τις θερμαντικές και ψυκτικές είναι το λιγότερο ατυχής.

Αν είναι έτσι, θα παίρναμε και το wattage των ενισχυτών σε αντιστοιχία με την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου, οπότε, όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά, πράγμα που δεν ισχύει.

Κι οι λάμπες θεωρούνται παρωχημένη τεχνολογία, αλλά μια χαρά ακούς από τα Audio Valve...

Στεριο μπορει ν ακουω μια χαρα απο λαμπες αλλα ειμαι και λιγο τυπος ρετρο. Δεν προτεινω ο ιδιος σε φιλους που μπαινουν στο χομπυ τις λαμπες, το ιδιο κανω και για την πηγη. Μπορει να ακουω και να απολαμβανω την μουσικη και απο το πικαπ αλλα επισης δεν το προτεινω το μεσον στους φιλους οταν ρωτανε την αποψη μου. Απλα αν καποιος μπει στα βαθια νερα και αποκτησει γνωσεις μπορει να παει προς αυτον τον δρομο εχοντας ομως προσωπικη αποψη και επιπλεον γνωσεις. Ετσι φερει ο ιδιος την ευθυνη της επιλογης του. Φυσικα δεν αποκηρυσω κανενα μεσον απλα εν ετη 2010 το θεωρω καπως τραβηγμενο να μιλαμε για την υπεροχη του πικαπ. Η να λεμε οτι με φασιστικο τροπο μας επεβαλαν τα σιντι. Οσο για τον φιλο που λεει οτι πρεπει να προσθεσουμε στην αγορα του ντακ και το εξοδο του λαπτοπ να υπενθυμισω οτι με ενα μιντια πλευερ των 100 ευρω κανεις τελεια την δουλεια σου. Δεν αγοραζεις λαπτοπ για να το κοτσαρεις στο ντακ. Απλα καποιοι ειχαν το λαπτοπ απο πιο μπροστα κι ετσι δεν υπηρχε λογος να δωσουν κι αλλα 100 ευρω για αγορα μιντια πλευερ.

Αν δεν κάνω λάθος στο υπο συζήτηση σύστημα laptop χρησιμοποιείται.
Και η σύγκριση έγινε με αυτό.
Πάντως αλλο να μήν προτείνεις το βυνιλιο και άλλο να θεωρείς τα mp3/wav ανώτερο φορμάτ.

Απάντηση: Re: Βινυλιο vs HD audio transport-Dac

Αν δεν κάνω λάθος στο υπο συζήτηση σύστημα laptop χρησιμοποιείται.
Και η σύγκριση έγινε με αυτό.
Πάντως αλλο να μήν προτείνεις το βυνιλιο και άλλο να θεωρείς τα mp3/wav ανώτερο φορμάτ.

Φυσικα πουθενα δεν αναφερω οτι το mp3 ειναι ανωτερο φορματ.