Κάθε άλλο, παρακολουθώ όλη την αγορά δίσκου ως επαγγελματίας και παραγωγός.
Ναι, παρακολουθείτε όπως λέτε την αγορά δίσκου. Εγώ μιλάω για την αγορά μουσικής, δηλαδή CD + downloads + βινύλιο.
Όσο για το ερώτημα "τι μερίδιο αγοράς έχει το βινύλιο εν έτη 2010" σου έχω απαντήσει ήδη. Αν κατάλαβες την τοποθέτησή μου.
Κατάλαβα την τοποθέτησή σου, αλλά όπως είπα διαφωνώ. Το βινύλιο έχει εκτοπιστεί εδώ και 20 χρόνια, και δεν έχει επανέλθει. Τουλάχιστον όχι σε αξιόλογο ποσοστό. Αν από το 0.01% της αγοράς πήγε στο 0,1%, είναι αξιόλογη αύξηση σαν ποσοστό, αλλά εξακολουθεί να είναι ασήμαντο με τα δεδομένα της αγοράς.
Όσο για την απάντηση που δίνεις στον Βαγγέλη, έχω να σου πω ότι ευθύνη έχουν οι μεγάλες εταιρείες που τους συμφέρει να υπάρχει μια αναστάτωση στον φιλόμουσο. Έίναι ένας ακόμα τροπος καταπίεσης και δημιουργίας άγχους. Ανακοινώνουν χίλια δυο ψηφιακά μέσα και ενώ εσύ ήδη επενδύεις, αισθάνεσαι μια αβεβαιότητα σε αυτό που επενδύεις, γιατί έχει ήδη αναγγελθεί ο θάνατός του. Και ξαναεπενδύεις ή απογοητεύεσαι. Υπάρχει ολόκληρη ιδεολογία πίσω από τα ψηφιακά..Λ.Σ.
Τα ψηφιακά έπιασαν για τους παρακάτω λόγους:
1) Ευκολία. Πατάς next στο τηλεκοντρόλ και πηγαίνει στο επόμενο κομμάτι. Απίστευτη αναβάθμιση από το βινύλιο.
2) Διαστάσεις. Χωράει παντού. Μπορείς να το παίξεις και σε φορητό μέσο.
3) Αντοχή. Δύσκολα γρατζουνίζεται. Αν γρατζουνιστεί, εξακολουθεί να παίζει (συνήθως). Δεν στραβώνει αν το αφήσεις 1 λεπτό στον ήλιο.
4) Ήχος. Ένα entry level cd player παίζει πολύ καλύτερα από ένα ίσης αξίας πικάπ, ειδικά σε νορμάλ ηχοσυστήματα.
5) Μούρη. Παίζει με "ακτίνες λέιζερ". Τι άλλο να ζητήσεις!
Σε όλα τα παραπάνω, τα SACD βελτιώνουν μόνο το 4), και αυτό ακόμα λίγοι το ακούνε στα συστήματά τους, ή έστω τους ενδιαφέρει. Οπότε..
Για τις πλατιές μάζες, το βινύλιο έχει πάψει να υπάρχει εδώ και 20+ χρόνια. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα από "αναβιώσεις" του. Αυτό που έχουν καταλάβει, είναι ότι το download είναι το μέλλον.