Βοήθεια σε επισκευή παλιού ενισχυτή SANSUI AU-D33

Το ζόρικο τεστ μάλλον δεν βγήκε σε καλό..

Όλα φαίνονταν φυσιολογικά, τίποτα δεν κακό δεν έγινε, η μουσική στα ακουστικά μια χαρά, με ή χωρίς φορτίο στις εξόδους των ηχείων.

Τον βγάζω από την πρίζα, βάζω πρόσοψη, πάνω καπάκι, μέχρι να τα κάνω όλο αυτά έχει κρυώσει και τον πάω στα ηχεία..

Και δεν ξεκινάει.

Αναβοσβήνει το protector και ο ρελές δεν δίνει ρεύμα..

Ξανά στο εργαστήρι, έξω τα καπάκια και ξανά τα πολύμετρα πάνω.

Τι έχει γίνει δεν ξέρω, αλλά το (λεγόμενο) dc offset δεν ρυθμίζεται πια.

Είναι σταθερό και στα 2 κανάλια σε χαμηλές τιμές λίγων mV

Τα trimmers με τα οποία ρύθμιζα το dc offset τώρα επηρεάζουν (ή ρυθμίζουν) το ρεύμα στα ΤΡ.
Δλδ το ρεύμα ηρεμίας..
Μέχρι που το είδα να φτάνει πειράζοντας τα VR1 ;;
Στα 2,04 v (όχι mV αλλά Volt)
(όλα τα μετέπειτα πειράγματα έγιναν με το protector να αναβοσβήνει.. 2 ή 3 φορές ο ρελές όπλισε αλλά έκοψε πάλι)

Τα VR2 επηρεάζουν και αυτά αλλά δεν έχω καταλάβει πως..
Σίγουρα το ένα από δύο κάνει τον Μ/Σ να βουίζει όταν το στρίβω πολύ δεξιά.

Κάτι που δεν έχω καταλάβει και αυτό ΔΕΝ είναι καλό, είναι το + και το - των ΤΡ
Έτσι όταν βλέπω μια ένδειξη στο πολύμετρο που είναι συνδεδεμένο στα ΤΡ, δεν ξέρω αν το ρεύμα είναι θετικό ή αρνητικό.

Last edited:
το μηχανημα ειναι αρυθμιστο και ειναι λογικο να μην παιζει εκτος και αν εχει ακομα βλαβη

Δεν ξερω γιατι πειραξες και τα δυο καναλια αλλο το καλο επρεπε να το αφησεις στην ησυχια του που λεμε ,τα τριμερ του ενος καναλιου δεν επηρεαζουν το αλλο καναλι
Τα 2 V που βλεπεις τι ειναι ρευμα η dc offset΄;
ριξε μια ματια μηπως οταν του εβαλες τα καπακια εγινε κατι εκει και διμιουργησε προβλημα

το μηχανημα ειναι αρυθμιστο και ειναι λογικο να μην παιζει εκτος και αν εχει ακομα βλαβη

Έπαιζε πολλές ώρες με φορτίο χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ακόμα και όταν το τερμάτισα και μπήκε ο ρελές προστασίας, μετά συνέχισε να παίζει χωρίς πρόβλημα , πάλι για πολλή ώρα.
Αν έβγαλε βλάβη , πότε έγινε αυτό και τι είδους βλάβη είναι ;;

Δεν ξερω γιατι πειραξες και τα δυο καναλια αλλο το καλο επρεπε να το αφησεις στην ησυχια του που λεμε ,τα τριμερ του ενος καναλιου δεν επηρεαζουν το αλλο καναλι
Γιατί άλλαξα τα trimmers και τα ισχύος και στα 2 κανάλια

Τα 2 V που βλεπεις τι ειναι ρευμα η dc offset΄;
Ρεύμα ηρεμίας
Με τον ρελέ ενεργοποιημένο και φυσικά το κατέβασα γρήγορα

ριξε μια ματια μηπως οταν του εβαλες τα καπακια εγινε κατι εκει και διμιουργησε προβλημα
Έριξα πολλές ματιές . τίποτα κακό δεν είδα..

Έκανα και μια μέτρηση/σύγκριση στα ισχύος μεταξύ τους πάνω στο κύκλωμα..
Αυτό που είχε διαφορά στην αντίσταση, "συμπεριφέρεται" διαφορετικά από τα υπόλοιπα.. είναι ο 1ος ύποπτος.. θα πρέπει να το βγάλω εκτός για να δω αν ζει ακόμα.

Μετά πιστεύω ότι θα πρέπει να κοιτάξω και το προενισχυτικό τμήμα..

Βλαντ , ελεξε την D5και την D6 και την 39Ω που ειναι μαζι τους στην σειρα ! .

Όλες οι αντιστάσεις εκεί γύρω είναι σωστές

IMG_20251030_125712.jpg

Οι D5 ,& D6 είναι zener απ'ότι βλέπω, άσχετα αν στην πλακέτα φαίνονται σαν απλές δίοδοι.
Πάνω στο κύκλωμα νομίζω ότι συμπεριφέρονται σωστά..
Η D5 έχει μια σταθερή αντίσταση 600+Ω στην μία μεριά της και η D6 φτάνει για λίγο τα 1,3ΚΩ και μετά κόβει.
Στην αντίθετη φορά δεν δουλεύει.

Σαν zener που είναι (αν είναι) είναι απίθανο να έχουν πάθει ζημιά δεν νομίζεις;;

Πρέπει να τις βγάλω εκτός κυκλώματος για έλεγχο πιστεύεις;;

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι έπαθε κάτι το επισκευασμένο τμήμα.

Οι υποψίες μου στρέφονται στο προενισχυτικό τμήμα, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος..

Το προενισχυτικό τμήμα δεν ζορίζεται όταν οδηγηθεί στα όρια ένας ολοκληρωμένος.. σωστά;;

Αυτό που με μπερδεύει πολύ είναι ότι μετά την υπεροδήγηση και το κόψιμο από τον ρελέ, ο ενισχυτής έπαιζε μια χαρά για πολύ ώρα.
Βαρέθηκα να ακούω από τα ακουστικά και τον έσβησα για να τον πάω στα ηχεία..
Αν δεν τον έσβηνα, ακόμα θα έπαιζε.. είμαι σίγουρος.

Τι "την άκουσε" που όταν κρύωσε σταμάτησε να λειτουργεί;;

Ίσως έφτασε στο τέλος του κάτι από το ζόρι που τράβηξε καθως του είχε το φορτίο επάνω και έπαιζε τέρμα σχεδόν
Κοίτα όμως και καμιά ψυχρή κόλληση γιατι όπως λες έβγαλε θέμα κατά την τοποθέτηση των καλυμμάτων
Όπως επίσης είναι παράξενο να τα έπαιξαν και τα δύο κανάλια

Το ζόρικο τεστ μάλλον δεν βγήκε σε καλό..

Όλα φαίνονταν φυσιολογικά, τίποτα δεν κακό δεν έγινε, η μουσική στα ακουστικά μια χαρά, με ή χωρίς φορτίο στις εξόδους των ηχείων.

Τον βγάζω από την πρίζα, βάζω πρόσοψη, πάνω καπάκι, μέχρι να τα κάνω όλο αυτά έχει κρυώσει και τον πάω στα ηχεία..

Και δεν ξεκινάει.

Αναβοσβήνει το protector και ο ρελές δεν δίνει ρεύμα..

Ξανά στο εργαστήρι, έξω τα καπάκια και ξανά τα πολύμετρα πάνω.

Τι έχει γίνει δεν ξέρω, αλλά το (λεγόμενο) dc offset δεν ρυθμίζεται πια.

Είναι σταθερό και στα 2 κανάλια σε χαμηλές τιμές λίγων mV

Τα trimmers με τα οποία ρύθμιζα το dc offset τώρα επηρεάζουν (ή ρυθμίζουν) το ρεύμα στα ΤΡ.
Δλδ το ρεύμα ηρεμίας..
Μέχρι που το είδα να φτάνει πειράζοντας τα VR1 ;;
Στα 2,04 v (όχι mV αλλά Volt)
(όλα τα μετέπειτα πειράγματα έγιναν με το protector να αναβοσβήνει.. 2 ή 3 φορές ο ρελές όπλισε αλλά έκοψε πάλι)

Τα VR2 επηρεάζουν και αυτά αλλά δεν έχω καταλάβει πως..
Σίγουρα το ένα από δύο κάνει τον Μ/Σ να βουίζει όταν το στρίβω πολύ δεξιά.

Κάτι που δεν έχω καταλάβει και αυτό ΔΕΝ είναι καλό, είναι το + και το - των ΤΡ
Έτσι όταν βλέπω μια ένδειξη στο πολύμετρο που είναι συνδεδεμένο στα ΤΡ, δεν ξέρω αν το ρεύμα είναι θετικό ή αρνητικό.
Αν είδες 2V στα ΤΡ1 και ΤΡ2 αυτό ισοδυναμεί με ρεύμα ηρεμίας ….4,5Α,
ενώ η κατανάλωση στις αντιστάσεις εκπομπών των τρανζίστορ εξόδου,
θα ήσαν στο όριο της θερμικής αντοχής (κοντά 9W).
Αν επηρεάζεις το DC offset με τυπικό φορτίο στην έξοδο (8Ohm) τότε δεν έχει νόημα η ρύθμιση της πόλωσης.
Πρώτα ρυθμίζουμε το DC offset στην ελάχιστη τιμή, με τυπικό φορτίο στην έξοδο, χωρίς σήμα στην είσοδο
και με θερμοκρασιακά σταθερό ενισχυτή. Μετά ακολουθεί το ρεύμα ηρεμίας.
Κάποιο πρόβλημα στο κύκλωμα προστασίας μου μυρίζει.

Οι D5 ,& D6 είναι zener απ'ότι βλέπω, άσχετα αν στην πλακέτα φαίνονται σαν απλές δίοδοι.
Πάνω στο κύκλωμα νομίζω ότι συμπεριφέρονται σωστά..
Η D5 έχει μια σταθερή αντίσταση 600+Ω στην μία μεριά της και η D6 φτάνει για λίγο τα 1,3ΚΩ και μετά κόβει.
Στην αντίθετη φορά δεν δουλεύει.

Σαν zener που είναι (αν είναι) είναι απίθανο να έχουν πάθει ζημιά δεν νομίζεις;;

Πρέπει να τις βγάλω εκτός κυκλώματος για έλεγχο πιστεύεις;;

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι έπαθε κάτι το επισκευασμένο τμήμα.

Οι υποψίες μου στρέφονται στο προενισχυτικό τμήμα, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος..
Μην βγαζεις γρηγορα συμπερασματα γιατι θα ειναι ( σχεδον ) παντα λανθασμενα , γιατι ειναι zener ? και γιατι δεν καιγονται η zener ? , ειναι αντιστοιχα με τα πιο ευρεως διαδεδομενα διοδακια δλδ τα 1Ν4148 ( 75V , 200mA , 4nS diodes ) , αλλαξε τα και τα δυο να εχεις το κεφαλι σου ησυχο . Δεν μπορω να κανω καμια υποψια διοτι απλα δεν ειμαι εκει ! .
Υποπτο ! αλλαξε τες , και δεν ειναι Ω η ΚΩ αυτα που μετρας , το πολυμετρο σε αυτη την θεση μετραει mV πτωση τασης πανω στα ακρα της διοδου και οχι Ω η ΚΩ , ειναι 600mV και 1,3V (1300mV ) πολλα ειναι για διοδο , πετα την ! .

Μην βγαζεις γρηγορα συμπερασματα γιατι θα ειναι ( σχεδον ) παντα λανθασμενα , γιατι ειναι zener ? και γιατι δεν καιγονται η zener ? , ειναι αντιστοιχα με τα πιο ευρεως διαδεδομενα διοδακια δλδ τα 1Ν4148 ( 75V , 200mA , 4nS diodes ) , αλλαξε τα και τα δυο να εχεις το κεφαλι σου ησυχο . Δεν μπορω να κανω καμια υποψια διοτι απλα δεν ειμαι εκει ! .

Υποπτο ! αλλαξε τες , και δεν ειναι Ω η ΚΩ αυτα που μετρας , το πολυμετρο σε αυτη την θεση μετραει mV πτωση τασης πανω στα ακρα της διοδου και οχι Ω η ΚΩ , ειναι 600mV και 1,3V (1300mV ) πολλα ειναι για διοδο , πετα την ! .
Μετράει όμως αν κατάλαβα καλά πάνω στο κύκλωμα οπότε μάλλον παίρνει λάθος μετρήσεις
Για σιγουριά ας βγάλει τις διόδους και ότι άλλο καθώς μόνον έτσι μετράμε σωστά , εννοείται ότι μιλάμε για υλικά μικρού κόστους αλλά έτσι όπως πάει θα αλλάξει όλο το μηχάνημα σε επίπεδο υλικών

Ναι , πάνω στο κύκλωμα μέτρησα αλλά και εκτός κυκλώματος δεν βλέπω να αλλάζει κάτι.. ευτυχώς ή δυστυχώς δεν ξέρω..

Έβγαλα την D5 και η "κρυσταλλιζέ" βρωμιά πάνω στην πλακέτα αλλά και πάνω στο εξάρτημα με έβαλε σε σκέψεις.. θεώρησα ότι έλιωσε το εξωτερικό περίβλημα..

IMG_20251030_211743~2.jpg

Μετά το tester την έβγαλε άχρηστη..

IMG_20251030_211959.jpg

Αλλά το πολύμετρο είχε άλλη γνώμη..

IMG_20251030_212351.jpg

Τι κάνω τώρα με αυτή;;
Την αλλάζω;; Οκ την αλλάζω..
Οι 1Ν 4007 όπως αυτές που βρήκα σε ένα σακουλάκι από τα παλιά χρόνια κάνουν;;

IMG_20251030_214640.jpg

Η εργοστασιακή δεν γράφει τίποτα πάνω της..

IMG_20251030_212428.jpg

Μαζί με τις 4007 βρήκα και κάτι άλλες..

IMG_20251030_214707.jpg

Δύσκολα διαβάζω τα νούμερα, αλλά αν μου το ζητήσετε θα τα διαβάσω με ένα μικροσκόπιο που έχω της πλάκας, να δούμε τι είναι μήπως πρέπει να μπουν αυτές (που μοιάζουν με τις εργοστασιακές)

ΥΣ..
Το τι έχει το σακουλάκι μέσα, δεν λέγεται...
Και σε καλές ποσότητες τα υλικά...

Φαίνεται κάποτε ασχολούμουν περισσότερο με το αντικείμενο.. τώρα με το ζόρι προχωράω το ψάξιμο της βλάβης στον ενισχυτή..
Αν δεν με "σπρώξετε" θα τον τυλίξω και θα τον ρίξω στο πατάρι...

Edit..
Βρήκα και 2 τεμάχια 1Ν 4001

17618576572222206048804675426423.jpg

Last edited:
Για να μετρήσει πρέπει να τα βάλεις σε διαφορετικά νούμερα, μάλλον οι δίοδοι είναι εντάξει, μέτρα σωστά και αν είναι καλές βάλει τις ίδιες.

• Like
Reactions: vlad66
Παίδες, η D6 δεν μας τα λέει καλά....

IMG_20251030_233357.jpg

Προσεκτικά αυτή την φορά στις θύρες 3 & 2

Και στο πολύμετρο δεν "ανοίγει" από καμιά μεριά, ακόμα και στην μάξιμουμ κλίμακα (20Μ)

Επιτέλους ένα χαλασμένο εξάρτημα;;;

Λίγο να "αναπτερωθεί" το ηθικό....

Τι βάζω στην θέση της ;;;

Μην αναρωτιεσαι αλλο , αλλαξε την , καλα σου ελεγα εγω πετα την απο την αρχη .
Καλά τα έλεγες !
Να τσεκάρω και τις αντίστοιχες στο άλλο κανάλι ;;;

Βαλε την 1Ν4148 οπως σου ειπα πριν , εαν δεν εχεις να πας να παρεις .
Δεν μας κάνει κάποια από αυτές που έχω βρε Μήτσε μου ;;;
12 η ώρα νυχτιάτικα μόνο κάτι 24ωρα μίνι μάρκετ είναι ανοιχτά.. ενώ αν μου πεις ότι κάποια από αυτές που έχω κάνει, θα την κολλήσω τώρα !

Κάτσε να σου δώσω πληροφορίες από αυτές που δεν μπορώ να διαβάσω τους κωδικούς τους... λίγη υπομονή και απαντάς το πρωί αν δεν μπορέσεις τώρα...
Να γλιτώσω τρέξιμο καλό είναι....

Βαλε προσωρινα την 1Ν4007 που εχεις και αλλη μερα με το καλο την αλλαζεις με την 1Ν4148 , τσεκαρε και τις αλλες ( στο αλλο καναλι ) πανω στην πλακετα , δεν πειραζει , θα φανει εαν υπαρχει προβλημα η οχι , ξερω καλα τι σου λεω .

• Like
Reactions: vlad66