Βοήθεια σε επισκευή παλιού ενισχυτή SANSUI AU-D33

Μου μυρίζει κάποιο παθητικό εξάρτημα.
Τι παραμόρφωση ακούς;
Το gain μεταξύ των καναλιών έχει αλλάξει;
Υπάρχουν πρίμα;
Όσο αφορά το mismatch των τρανζίστορ εξόδου,
αυτό μπορεί να αυξήσει την τάση εκτροπής με αύξηση της θερμοκρασίας.

Μου μυρίζει κάποιο παθητικό εξάρτημα.

Αν είναι μόνο αυτό που βλέπω τώρα, θα πρέπει να ζητήσω συγγνώμη για την τεμπελιά μου με την αναστάτωση που προκάλεσα..

Η R34 πρέπει να είναι 33Ω ....
IMG_20251024_133243.jpg

Έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 700Ω
(Tester και πολύμετρο είναι κοντά στην ένδειξη)
Έχει αρπάξει και λίγη μαυρίλα που νόμιζα ότι ήταν σκιά από την λάμπα που φωτίζει για να βλέπω γ@μω την πρεσβυωπία μου....
Θα συνεχίσω τον έλεγχο, τουλάχιστον εκεί κοντά σε αυτή και θα ενημερώσω..

Τι παραμόρφωση ακούς;
Αυτό που λέμε "γρέζι"

Το gain μεταξύ των καναλιών έχει αλλάξει;
Όχι, ήταν κανονικό
Υπάρχουν πρίμα;
Υπάρχουν, αλλά όχι "καθαρά"
Γενικά θα έλεγα ότι το "γρέζι" ακούγεται πιο εύκολα στις μεσαίες συχνότητες, αλλά είναι λογικό αυτό αφού εκεί είμαστε πιο "ευαίσθητοι"

Όσο αφορά το mismatch των τρανζίστορ εξόδου,
αυτό μπορεί να αυξήσει την τάση εκτροπής με αύξηση της θερμοκρασίας.
Η αύξηση της θερμοκρασίας σε πιο σημείο;;
Τρανζίστορς/ψύκτρα;;
Γιατί όπως έγραψα σε προηγούμενο ποστ , μόνο ο Μ/Σ έχει μια αξιοσημείωτη αύξηση θερμοκρασίας στο επίπεδο της "θαλπωρής"..
Για να αυξηθεί έστω και λίγο η θερμοκρασία στα τρανζίστορς πρέπει ο ενισχυτής να παίζει ώρες...
Η αλήθεια όμως είναι ότι όσο τον λειτούργησα στην προηγούμενη δοκιμή με ηχεία, έπαιζε σε χαμηλή ένταση.

Μόνο όταν ικανοποιηθώ απόλυτα από την επισκευή και περάσει ο ενισχυτής από τον πάγκο του dim dim (και πάρει το οκ), θα του ρίξω γκάζια στα ATC..

Η αύξηση θερμοκρασίας στα τρανζίστορ.
Ρωτάω τα παραπάνω μη τυχόν και έχει χαλάσει κάτι στην γραμμή της ανάδρασης
ή στον ενισχυτή διόρθωσης, εκεί ίσως να έχει αρπάξει και κάποιος ημιαγωγός.

Η αύξηση θερμοκρασίας στα τρανζίστορ.
Ρωτάω τα παραπάνω μη τυχόν και έχει χαλάσει κάτι στην γραμμή της ανάδρασης
ή στον ενισχυτή διόρθωσης, εκεί ίσως να έχει αρπάξει και κάποιος ημιαγωγός.

Ελπίζω όχι, γιατί είναι κάτι που ξεπερνά τις δυνατότητές μου...

οτι και να εχει χαλασει διορθωνεται αλλωστε μεχρι τωρα μονος σου τον εφτιαξες αρα μηδεν προβλημα

Μόνος μου ;;;; !! ;;;;

Άμα δεν διαβάζατε σχηματικό να μου πείτε τις τιμές στις καμένες και σε αυτές του έλειπαν , ακόμα στην προσπάθεια ανάγνωσης του σχεδίου θα ήμουν......

Για ρύθμιση ρευμάτων ούτε λόγος.....

Μιας και δεν βρήκα χρόνο για να συνεχίσω τον έλεγχο των αντιστάσεων μετά το τσαφ, για να μην φύγει άδοξα το 24ωρο έφτιαξα τις βατικές των 8Ω / 50W

Πανέμορφα εξαρτήματα...

IMG_20251026_010930.jpg

(Δεν μπορούμε να τις χώσουμε κάπου στον ενισχυτή να κάνουν καμιά δουλειά);; :LOL:

Πολύ λίγο εκτεθειμένες οι μπανάνες με γυμνό μέταλλο, ίσως τις μαζέψω με θ/σ μη γίνει πάλι καμιά στραβή..

IMG_20251026_011035.jpg

Νομίζω είμαστε κομπλέ

IMG_20251026_012548.jpg

IMG_20251026_012633.jpg

IMG_20251026_012858.jpg

Μάλλον δεν χρειαζόταν το "μάζεμα" του (ελάχιστου) γυμνού μετάλλου, αφού στις ρυθμίσεις οι ακροδέκτες από τα πολύμετρα θα είναι εκτεθειμένοι στις μπόρνες και το γυμνό μέταλλο θα υπάρχει ούτως ή άλλως...

(γι'αυτό δεν θέλω να κάνω σοβαρές δουλειές μετά τις 01:00 την νύχτα.. το μυαλό δεν είναι σε θέση...)

Last edited:
Εδώ το εργαστήρι είναι κατά βάση μηχανουργικό/μηχανολογικό και τέτοια "προβλήματα" είναι βούτυρο στο ψωμί για τα καρβίδια και τα VöLKEL

IMG_20251026_140813.jpg

IMG_20251026_142457.jpg

Η αλουμινένια πλάκα έχει πάχος 4mm και είναι ρετάλι από την κατασκευή του τροφοδοτικού του Dino.

Πιστεύω να κάνει καλή δουλειά..

IMG_20251026_142842.jpg

Αν δεν φτάνει έχω και κανονικές ψύκτες από τα ηλεκτρονικά για να της προσθέσω.

IMG_20251026_143113.jpg

• Like
Reactions: Dim.AR
Στα ποσά watt είναι ο ενισχυτής;να προσέξεις να μην μείνει πολύ ώρα με αυτό το φορτίο με τέρμα γκαζια γιατί οι αντιστάσεις θα ανάψουν ακόμα και με το φύλλο αλουμινίου που έβαλες
Το φορτίο συνήθως το έχουμε με μεγάλη αντίσταση σύρματος πολλαπλάσιου βαταζ η το φτιάχνουμε με πολλές παράλληλα συνδεδεμένες αντιστάσεις ώστε να βγουν τα ohm και τα wattπου θέλουμε
Έτσι και αλλιώς όταν με το καλό παίξει το μηχάνημα θα το πας για τελικό καλιμπραρισμα στον dimdim που θα έχει φαντάζομαι το κατάλληλο φορτιο

• Like
Reactions: Dim.AR and vlad66
2 × 50 είναι ο ενισχυτής

Τις αντιστάσεις στα 50w@ 8Ω μου τις υπέδειξε μέλος που ξέρει περισσότερα από μένα και ακολούθησα την οδηγία..
(Μάλιστα η υπόδειξη ήταν 30 - 50w)

Ναι, θα τον πάω στον dim dim ( χρόνια πολλά και από δω Μήτσε! ) για να τον περάσει από τα δικά του....

Χρόνια πολλά και στον έτερο Δημήτρη ( @Dim.AR )

Αν ξέχασα κάποιον εορτάζοντα να με συγχωρεί.. δεν τα έχω καλά με τις θρησκευτικές εορτές..

Update..

Εδώ και 2 μέρες ο ενισχυτής έχει επισκευαστεί πάλι μετά το τσαφ.

Μπήκε στο ρεύμα και άναψε κανονικά.

Η αστάθεια μάλλον οφειλόταν στην αντίσταση που ανέβασε πολύ την "τιμή" της.. κάποια άλλη δεν βρήκα με πρόβλημα.

Τώρα και οι αντιστάσεις είναι μαρκαρισμένες με χρωματικό κώδικα που με βοήθησε να μην χάσω τον μπούσουλα και μετράω τις ίδιες και τις ίδιες , αφού ο έλεγχος κράτησε 2-3 μέρες..

Νέο ανανεωμένο κώδικα έχουν και τα τρανζίστορς.

IMG_20251026_204429.jpg

Δεν ρύθμισα τίποτα ακόμη..

Πρώτα έπρεπε να βρω το πρόβλημα του γιατί δεν έπαιζε το δεξί ηχείο στο Β ζεύγος (βρέθηκε και φτιάχτηκε) και αποφάσισα να ξεπεράσω την τεμπελιά μου και να ασχοληθώ με το εσωτερικό καλωδιομάνι...

Είχα σκοπό να πάω στον κόσμο του computer hardware και να πάρω καλωδιοταινίες από κει..

Όταν όμως έβγαλα την 1η και είδα ότι είναι Hitachi αποφάσισα να τις κρατήσω όλες και απλά να τις περιποιηθώ στον μέγιστο βαθμό..
(Σεβασμός σε αυτή την εταιρεία που και τι δεν έβγαζε κάποτε....)

"Κούρεμα" όπου χρειαζόταν, καθάρισμα με καθαρό οινόπνευμα (και το μέταλλο και όλο το καλώδιο) , φρέσκια κόλληση, θ/σ στις άκρες και διαφανές θ/σ από άκρη σε άκρη.

IMG_20251028_062140.jpg

IMG_20251028_062748.jpg

Πολύ καλή προσεκτική κόλληση στην πλακέτα χωρίς κενά και τακτοποίηση κατά ομάδες (ανάλογα τι ρεύμα περνάει στο καθένα) με όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα AC πριν και μετά τον Μ/Σ.

Στο τέλος σταθεροποίησα καλύτερα την πλακέτα του προενισχυτικού τμήματος στο σασί γιατί είχε τζόγους και δεν ήταν σταθερή.

IMG_20251028_174913.jpg

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχω αρχίσει ρυθμίσεις ακόμα.. πρέπει να στεγνώσει η βενζινόκολλα μεταξύ του βακελίτη και της λαμαρίνας.

Έχω 2 παρατηρήσεις να κάνω..

Και η Sansui δεν λαμβάνει υπόψη της (στο παρελθόν φυσικά, γιατί παρόν και μέλλον δεν υπάρχει), τις διαφορές στα μήκη των καλωδίων.

Για παράδειγμα το σήμα σε κάθε κανάλι από τον προενισχυτή προς το τελικό στάδιο "τρέχει" από καλώδια διαφορετικού μήκους μεταξύ τους.

Πιο κοντά η έξοδος της μιας πλακέτας στην είσοδο της άλλης;;
Πιο κοντό το καλώδιο από το άλλο αντίστοιχο ζευγάρι..
Ότι βολεύει δλδ..

Το ίδιο και με τους διακόπτες των ζευγαριών στα ηχεία (Α & Β)
Οκ, και σε τυπωμένο κύκλωμα να ήταν, δύσκολα θα είχαν το ίδιο μήκος.. το είδα μέχρι και στο ποτενσιόμετρο του προενισχυτή μου.
Αλλά στα καλώδια θα περίμενα μια "ισορροπία".. αλλιώς γιατί προσέχουμε τα καλώδια από τον ενισχυτή προς τα ηχεία;;
( μεγαλύτερα τα μήκη θα μου πει κάποιος.. ε και ;;; το καλό hifi μηχάνημα τα προσέχει όλα.. και την παραμικρή λεπτομέρεια...)
Το αριστερό μου ηχείο έχει μισό μέτρο απόσταση από τον τελικό.. το δεξί κάπου στα 2 μέτρα μαζί με τα "μπόσικα"
Ίδιο μήκος έχουν και τα 2 καλώδια.. αυτό έλειπε....

Η 2η παρατήρηση είναι η εξής..

Θυμάστε ότι έγραψα (στο παρόν ποστ) ότι ο ενισχυτής άναψε κανονικά;;

Ε λοιπόν μετά την περιποίηση στα καλώδια, ο ρελές δεν ξεκινάει.

Θέλει ρυθμίσεις στο ρεύμα ηρεμίας για να ξεκινήσει.

Αυτό τι σημαίνει αν όχι ότι τα καλώδια και η κατάσταση τους παίζουν ρόλο και επηρεάζουν το συνολικό αποτέλεσμα ;;;

Όταν στεγνώσει η κόλλα θα συνεχίσω.. σήμερα (αργότερα) ή αύριο, δεν το ξέρω ακόμα..

Έχω και κάποιες ερωτήσεις ως προς το θέμα "ρυθμίσεις με κατανάλωση"....

Last edited:
Δεν υπαρχει περιπτωση το εσωτερικο μηκος καποιων καλωδιων να επηρεαση την αποδοση του μηχανηματος
Στα που ακριβα τυπου hi end που λεμε εκει θα βρεις οντως ολα τα καλωδια να ειναι στο ιδιο μεγεθος χωρις αυτο και παλι ειναι κατι που θα παιξει ρολο απλα ειναι στο ψυχολογικο κομματι και κυριως στο να δειχνει το μηχανημα σωστο κατασκευαστικα
Μουσικη εβαλες να παιξει να δεις αν εφυγε το γρατζαρισμα που ειχες ;

• Like
Reactions: vlad66
Δεν υπαρχει περιπτωση το εσωτερικο μηκος καποιων καλωδιων να επηρεαση την αποδοση του μηχανηματος
Στα που ακριβα τυπου hi end που λεμε εκει θα βρεις οντως ολα τα καλωδια να ειναι στο ιδιο μεγεθος χωρις αυτο και παλι ειναι κατι που θα παιξει ρολο απλα ειναι στο ψυχολογικο κομματι και κυριως στο να δειχνει το μηχανημα σωστο κατασκευαστικα
(y)

Μουσικη εβαλες να παιξει να δεις αν εφυγε το γρατζαρισμα που ειχες ;

Όχι μουσική δεν έβαλα ακόμη, ήθελα να δω αν είναι σταθερός στα πολύμετρα ή αν "ρολάρει" ακατάπαυστα όπως πριν..

Βλέπω ότι είναι πολύ πιο σταθερός , στα επίπεδα πριν το σταφ δλδ, αλλά το ρεύμα ηρεμίας επηρεάζεται από το DC offset και όχι από τα ρυθμιστικά VR2 (τα οποία έχω τέρμα κλειστά καλού κακού)

Μήπως τα έχω ανάποδα κολλημένα και δεν λειτουργούν ;;

Αύριο θα αγοράσω άλλο ένα πολύμετρο γιατί είναι πολύ κουραστικό να ρυθμίζεις 3 "πράγματα" με 2 πολύμετρα.

Ξεκίνησα όπως παλιά αλλά στην πορεία βραχυκύκλωσα μια είσοδο (και την επέλεξα από το ανάλογο κουμπί) , τίποτα δεν άλλαξε, μετά έβαλα το φορτίο ενεργοποιώντας και το 2ο ζεύγος ηχείων, τίποτα δεν άλλαξε ούτε τότε..

Φυσικά το φορτίο δεν ζεσταίνεται αφού δεν μπαίνει σήμα σε κάποια είσοδο για να το ενισχύσει ο ενισχυτής.

Ταυτόχρονα έχω συνδέσει και τα ακουστικά για να ακούσω τυχόν βόμβους, όλα είναι πραγματικός τάφος.

Ναι με την phono βραχυκυκλωμένη στα 470Ω

Το κίτρινο πολύμετρο μετράει dc offset αριστερού καναλιού και το κόκκινο το ρεύμα ηρεμίας που παίζει μεταξύ 1,8mV φτάνοντας τα 8,3mV ρολάροντας "απαλά" και σταθερά..

IMG_20251029_000143.jpg

IMG_20251029_000116.jpg

IMG_20251029_000228.jpg

Νομίζω ήρθε η ώρα να πάει σε καλύτερο εργαστήρι ( cheers @ dim dim ) , ενώ θα ήθελα να βρω λύση στο πως να του δώσω σήμα στο εργαστήρι αφού δεν έχω παλμογράφο & γεννήτρια..

Στο σπίτι της Νίκαιας έχω ένα dvd δίσκο τεστ με ροζ θόρυβο για καλιμπράρισμα των ηχείων, αλλά δεν έχω dvd player εδώ..

Θα μπορούσα να βάλω έναν δέκτη χωρίς κεραία και να πάρω το φύσημα των FM ;;;

Τι συχνότητες περιέχει αυτό ;;;
Ξέρει κανείς ;;;

Καμιά άλλη ιδέα;;;

Κάνα λινκ για να πάρω ηχητικό περιεχόμενο 20-20.000Hz και ας συνδέσω το κινητό τηλ με τον τρόπο που έκαψε τον ενισχυτή την 1η φορά πριν χρόνια...
Θα προσέξω να μην τραβηχτεί το βύσμα από αυτό και καεί το Κορδελιό....

Νομίζω ήρθε η ώρα να πάει σε καλύτερο εργαστήρι ( cheers @ dim dim ) , ενώ θα ήθελα να βρω λύση στο πως να του δώσω σήμα στο εργαστήρι αφού δεν έχω παλμογράφο & γεννήτρια..

Στο σπίτι της Νίκαιας έχω ένα dvd δίσκο τεστ με ροζ θόρυβο για καλιμπράρισμα των ηχείων, αλλά δεν έχω dvd player εδώ..

Θα μπορούσα να βάλω έναν δέκτη χωρίς κεραία και να πάρω το φύσημα των FM ;;;

Τι συχνότητες περιέχει αυτό ;;;
Ξέρει κανείς ;;;

Καμιά άλλη ιδέα;;;

Κάνα λινκ για να πάρω ηχητικό περιεχόμενο 20-20.000Hz και ας συνδέσω το κινητό τηλ με τον τρόπο που έκαψε τον ενισχυτή την 1η φορά πριν χρόνια...
Θα προσέξω να μην τραβηχτεί το βύσμα από αυτό και καεί το Κορδελιό....

Πήγαινε στο Spotify και ψάξε για "1khz test tone". Θα σου βγάλει διάφορα χρήσιμα.

1761725372004.png

Και περνάς και από εμένα τις επόμενες μέρες..

Επίσης ωραία λύση για σένα είναι και ένα τέτοιο:

1761725784355.png

Το έχουμε πάρει εγώ και ο Saganakis για φορητό και "πρόχειρο" και κάνει μια χαρά δουλειά.

• Like
Reactions: vlad66
Ένα πολύ ζόρικο τεστ λαμβάνει χώρα με 2 πολύμετρα να παρακολουθούν το dc στις μπόρνες εξόδου και ένα 3ο το ρεύμα στα ΤΡ

IMG_20251029_141322.jpg

Στο Α ζεύγος ηχείων είναι τα 2 πολύμετρα που δεν καταναλώνουν ισχύ.

Στο Β ζεύγος η κατανάλωση με τις αντιστάσεις.

Ταυτόχρονα τα ακουστικά συνδεδεμένα για να ακούω..
(Ναι ο ενισχυτής έχει την δυνατότητα να στέλνει σήμα ταυτόχρονα στα ακουστικά μαζί με τα ηχεία)

Πηγή το κινητό το οποίο δίνει από την έξοδο των ακουστικών του με καλώδιο από mini jack σε rca στον ενισχυτή.
Η ένταση του στα 3/4 περίπου.

Έπαιξε διάφορους test τόνους, αλλά και μουσική τύπου Eminem, Dr.Dre κλπ..

Με πολλά μπάσα δλδ, με γυναικεία φωνητικά και όχι μόνον, με πιατίνια, ηλεκτρονικά όργανα και όλα τα σχετικά..

Τα ρεύματα φυσικά πάνε περίπατο όταν δυναμώσει η ένταση , γρέζια δεν ακούω σε κανένα κανάλι, παραμόρφωση μόνο όταν η ένταση ανέβει πολύ ψηλά.

Ο Μ/Σ αρχίζει να βουίζει διαφορετικά και λίγο πιο έντονα λίγο πριν το τέρμα του ποτ της έντασης, (εκεί βγάζω τα ακουστικά για να μην γίνει καμιά ζημιά σε αυτά, αλλά και για τα αφτιά μου..)

Με τερματισμένο το ποτ της έντασης ο ενισχυτής δούλεψε κάμποσα δευτερόλεπτα πριν μπει ο ρελές προστασίας να τον κόψει..

Οι αντιστάσεις δεν ζεσταίνονται με τίποτα.. δεν μπορώ να καταλάβω αν πήραν 1-2°C πάνω από την θερμοκρασία του δωματίου καν...

Γενικά μοιάζει να συμπεριφέρεται καλά, αν και δεν μπορώ να καταλάβω πότε αρχίζουν τα ψαλίδια γιατί δεν έχει την πρόσοψη με την κλίμακα του ποτ της έντασης και με τα δάκτυλα ο άξονας του ποτ πάει σφαίρα..
Αδύνατο να ξέρω πόσο έχει περάσει την μέση (από το 0 έως το 10 η κλίμακα)

Μια παρατήρηση της στιγμής..

Απενεργοποιώντας το Β ζεύγος ηχείων (δηλαδή την κατανάλωση με τις αντιστάσεις), ο ήχος από τα ακουστικά είναι πεντακάθαρος χωρίς ψαλίδια και χωρίς καθόλου παραμόρφωση μέχρι και το τέρμα του ποτ στον ενισχυτή.

Και τα πολύμετρα σε αυτή την περίπτωση γράφουν πολύ πιο νορμάλ τιμές.

Ακόμα και όταν τερματίσω την ένταση στο κινητό ο ήχος είναι άψογος, μέχρι το σημείο που τα αφτιά μου δεν αντέχουν άλλο...
Μετά δεν ξέρω, τα βγάζω για να μην μου σπάσει κανα τύμπανο...

Όπως πάντα μόνο ο Μ/Σ ζεσταίνεται.. η ψύκτρα με τα τρανζίστορς ισχύος ούτε καν χλιαρή...