Βοήθεια σε επισκευή παλιού ενισχυτή SANSUI AU-D33

το σκέφτηκα αυτό λίγο μετά το πόστ μου για την αγορά τους.

φυσικά δεν ταιριάζει και δεν είμαι σίγουρος αν θα καταλάβω ποιό ποδαράκι πάει που σε περίπτωση προσαρμογής των κάθετων..
(δεν θυμάμαι αν τα 2 από τα 3 είναι σε απόσταση από το 1ο)

ο βροχερός καιρός και το ραντεβού στο κτηνιατρείο για τον Τάμπυ αναβάλλει την αγορά τους..

αν υπάρχουν και στρογγυλά με τις κατάλληλες τιμές αντίστασης θα τα προτιμήσω για να μην μπλέκω.. αλλιώς ότι υπάρχει και βλέπουμε...
στα πολυστροφα τριμερ το μεσαιο ποδαρακι ειναι οπως και σε αυτα που εχει το μηχανημα σου το μεσαιο δηλαδη να στο πω καλυτερο αυτο αυτο που ειναι ασυμμετρο με τα αλλα δυο ποδαρακια
το σιγουρο ειναι οτι δυσκολα θα κατσει σωστα αλλα με λιγο κοπο ακομη θα το φτιαξεις και αυτο
φτιαξε και ενα φορτιο να το εχεις 6 αντιστασεις παραληλα στα 47 ohm και 15w θα σου βγαλουν ενα φορτιο περιπου στα 8ohm τωρα αν θες κατι καλυτερο αγοραζεις ετοιμο συρματος απο mouser στα watt και ohm που θες ωστε να κανεις δοκιμες η φτιαχνεις ενα παλι με μεταλικες αντιστασεις οπως ανφερθηκε και ποιο επανω αλλα δεν ξερω αν υπαρχουν ελλαδα αυτες

• Like
Reactions: vlad66
Τα multi turn πρέπει να κάθονται καλά στη πλακέτα, διότι υφίστανται μεγαλύτερο και επαναλαμβανόμενο φορτίο όταν τα ρυθμίζουμε.
Είναι σαφώς καλύτερα αλλά ίσως να ήταν βολικότερο να βάλεις καλή ποιότητα, σε απλά μονής στροφής.

• Like
Reactions: takis
Σε ενισχυτή που είχα παιδευτεί να
ρυθμίσω τα ρεύματα ηρεμίας,
ανακάλυψα μετά από λίγο διάστημα
ότι ο φίλτατος χρήστης του τα πείραζε
τακτικά και αναγκάστηκα να βάλω
σταθερές αντιστάσεις μετρώντας
και ξαναμετρωντας τα ρεύματα,
Είχα βάλει pins μάλιστα για πιο εύκολη
αλλαγή.
Είχα μετρήσει τα τρίμερ με ωμόμετρο
εκτός πλακετσς και στην ρύθμιση
που ήταν τα ρεύματα σωστά,
έβαλα κοντινες τιμές αντιστασεων.
Το γράφω μήπως βοηθήσει στην
σταθερότητα...

Τα multi turn πρέπει να κάθονται καλά στη πλακέτα, διότι υφίστανται μεγαλύτερο και επαναλαμβανόμενο φορτίο όταν τα ρυθμίζουμε.
Είναι σαφώς καλύτερα αλλά ίσως να ήταν βολικότερο να βάλεις καλή ποιότητα, σε απλά μονής στροφής.

Βλέπω να αγοράζω και τους 2 τύπους (αν υπάρχουν) και θα δω στο εργαστήρι με την ησυχία μου ποιόν τύπο θα βάλω..

Αν μπορέσω να βάλω τα κάθετα σωστά , θα τα προτιμήσω.

ΥΣ.
Το 0 στα ρεύματα έχει πάει περίπατο και δεν τολμάς να ακουμπήσεις τα VR1 και στα 2 κανάλια.. δεν έχουν καθόλου ακρίβεια πια

Σε ενισχυτή που είχα παιδευτεί να
ρυθμίσω τα ρεύματα ηρεμίας,
ανακάλυψα μετά από λίγο διάστημα
ότι ο φίλτατος χρήστης του τα πείραζε
τακτικά και αναγκάστηκα να βάλω
σταθερές αντιστάσεις μετρώντας
και ξαναμετρωντας τα ρεύματα,
Είχα βάλει pins μάλιστα για πιο εύκολη
αλλαγή.
Είχα μετρήσει τα τρίμερ με ωμόμετρο
εκτός πλακετσς και στην ρύθμιση
που ήταν τα ρεύματα σωστά,
έβαλα κοντινες τιμές αντιστασεων.
Το γράφω μήπως βοηθήσει στην
σταθερότητα...

Αυτά εγώ δεν τα είχα πειράξει ποτέ.

Μάλιστα όταν έβαλα 1η φορά (μικρό) κατσαβίδι για να τα γυρίσω, ήταν τόσο κολλημένα στην εργοστασιακή θέση που έκαναν μικρό "κρακ"

Νομίζω ότι τα ποδαράκια από τα κάθετα multiturn trimmer είναι αρκετά μακριά για να τα λυγίσεις και να τα ταιριάξεις ακριβώς με τις οπές της πλακέτας. Τα συγκεκριμένα είναι κλειστού τύπου και δεν περνάει σκόνη. Από τη δική μου εμπειρία αντέχουν πολλά χρόνια χωρίς πρόβλημα.

• Like
Reactions: dinos and vlad66
Αυτά εγώ δεν τα είχα πειράξει ποτέ.

Μάλιστα όταν έβαλα 1η φορά (μικρό) κατσαβίδι για να τα γυρίσω, ήταν τόσο κολλημένα στην εργοστασιακή θέση που έκαναν μικρό "κρακ"
Όταν αλλάζουν transistors οι αρχικές ρυθμίσεις
βγαίνουν εκτός ..
Πάντως με ένα ωμόμετρο και απομονωμενο
το ένα ποδαράκι των trimmer μετρώνται!
Και φαίνεται αν κάνει διακοπή ο δρομέας,
αν το γυρνάς αρχή - τέρμα..

• Like
Reactions: vlad66
Πήρα το πρωί τα τρίμερ και τους 2 τύπους

IMG_20251018_171745_HDR.jpg

Βλέπω ότι τα ποδαράκια δεν είναι σε σειρά και αυτό ίσως βοηθήσει στην τοποθέτηση.

Θα βγάλω ένα από την πλακέτα και θα φανεί πως και αν γίνεται να μπει..

Το κακό είναι ότι δεν βγάζω άκρη με τους κωδικούς

Ποιό είναι το 100Ω και ποιό το 1ΚΩ ;;;

IMG_20251018_172202.jpg

Μόνο με μέτρηση;;

ΥΣ
Η τιμή τεμαχίου στο site δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα..

3,7€ τιμή μονάδας..

Τα στρογγυλά 0,6€ (χαχαχα)

ΥΣ2
Παρήγγειλα και 2 αντιστάσεις 50w 8Ω , προς 3,5€ η μία ..
Δλδ δεν έχουν στοκ ( ούτε ο Φανός !! ) από αντιστάσεις γιατί είναι ακριβές και θα πέσει έξω η επιχείρηση ;;;
Έλεος!!
Τυρί είναι να χαλάσει ;;;;

ΥΣ3

Για σήμερα δεν βλέπω να γίνεται τίποτα...
Τα φαγοπότια με τον dim dim και τους υπόλοιπους φίλους με έκαναν κοτόπουλο και στις 22:15 πιάνω βάρδια (μέχρι τις 06:00 το πρωί της Κυριακής με την ώρα αυτή την στιγμή να είναι κοντά 18:00)
Άρα σε 24 ώρες από τώρα και βλέπουμε... τώρα πρέπει να κοιμηθώ λίγες ώρες..
:LOL:

Last edited:
κάντε το λιανά γιατί είμαι από τον ύπνο.....
101 = 10 συν ένα μηδενικό, οπότε 100

102 = 10 συν δυο μηδενικά, οπότε 1000 = 1Κ

Αλλά όπως είπε και ο Ντίνος, μέτρα τα κιόλας.. είναι κρίσιμο το σημείο, δεν συγχωρεί λάθη.

• Like
Reactions: kimon and vlad66
101 = 10 συν ένα μηδενικό, οπότε 100

102 = 10 συν δυο μηδενικά, οπότε 1000 = 1Κ

Αλλά όπως είπε και ο Ντίνος, μέτρα τα κιόλας.. είναι κρίσιμο το σημείο, δεν συγχωρεί λάθη.

Το κατάλαβα (όταν ξύπνησα για τα καλά..)
Γι'αυτό έγραψα "το'πιασα" ;)

Θα τα μετρήσω για την χαρά της απασχόλησης και της μάθησης.. δεν έχω spare αν κάποιο μετράει παράξενα...

Ελπίζω αύριο Κυριακή να έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθώ.....

Τα ακριβά:
96,6Ω & 102,1Ω τα 100άρια,

1,02ΚΩ & 994Ω τα 1000άρια

Δεν θα έλεγα ότι είναι άψογα σε ακρίβεια.

Στα φτηνά έχουμε
89,6Ω & 89,0Ω

946Ω & 1,00ΚΩ

Την απόλυτη ονομαστική τιμή την πέτυχε ένα φτηνό με τα υπόλοιπα όμως να δείχνουν την "ποιότητα" τους...

Ξεκινώ την προσπάθεια προσαρμογής των πολύστροφων στην πλακέτα

IMG_20251019_161939.jpg

Γιατί με τρομάξετε ρε παιδιά;;;

IMG_20251019_162451~2.jpg

Τα ποδαράκια στο πολύστροφο είναι τόσο μαλακά που δεν υπάρχει κίνδυνος για σπάσιμο.

IMG_20251019_162620.jpg

Ακούνητο, ακλόνητο, λες και είναι ένα σώμα με την πλακέτα.