Βοήθεια σε επισκευή παλιού ενισχυτή SANSUI AU-D33

Ωπα παίδες!!!!

Τα VR2 λένε 470Ω και όντως στο πολύμετρο εκεί σχετικά κοντά είναι..
443Ω

IMG_20251019_165759.jpg

Τι κάνω τώρα ;;

Το αφήνω για αύριο (Δευτέρα) για να πάω να αγοράσω πολύστροφα με αυτή την τιμή αντίστασης ;;

(Το 2ο είναι 437Ω)

..... Πήρα οδηγίες (με τηλ) από τον dim dim
Συνεχίζω !!

Last edited:
Τα 4 trimmers έτοιμα να δεχτούν ρυθμίσεις.

IMG_20251019_174046.jpg

Τα VR2 είναι σε θέση 470Ω και τα 2 για να μην "τρομάξουν" το κύκλωμα κατά την εκκίνηση..
Σε αυτή την θέση ήταν από το εργοστάσιο.. εγώ απλά τα μέτρησα, δεν χρειάστηκε να τα "φέρω" εκεί.

Οι μικρορυθμίσεις για την πόλωση θα έρθουν αργότερα...

Τα νέα τρίμερ χαίρεσαι να τα δουλεύεις και να τα ρυθμίζεις...

Πανεύκολα ξεπέρασα τις τιμές που ενεργοποιούσαν τον ρελέ (κάτι που μου πήρε ώρες με τα παλιά) και εύκολα κατέβασα τα ρεύματα σε χαμηλό επίπεδο με τον ενισχυτή κρύο

IMG_20251019_183532.jpg

Πολύ αργότερα θα τον ρυθμίσω ξανά ζεστό.

Πριν την έναρξη του ενισχυτή και ειδικά στο κανάλι που έχουν γίνει οι επισκευές πρέπει να γυρίσεις το trimmer kVR1 στη μέση της διαδρομής
(αφορά την τάση εκτροπής στην έξοδο) και το trimmer kVR2 εντελώς αντιωρολογιακά (αφορά το ρεύμα ηρεμίας).
Όταν ο ενισχυτής έρθει σε θερμοκρασία ισορροπίας με το χώρο (δεν αυξάνει πλέον η θερμοκρασία του) τότε ρυθμίζουμε το trimmer kVR1
ώστε στην έξοδο των ηχείων, χωρίς σήμα και με το πολύμετρο να μετράει συνεχή τάση, αυτή να κυμαίνεται από 0 έως ±20 mV.
Στην συνέχεια με το πολύμετρο σε συνεχή τάση και χωρίς σήμα, συνδέουμε το + του στο TP1 και το – στο TP2.
Στρέφοντας σιγά - σιγά το trimmer kVR2 θα πρέπει να δούμε μια τιμή μέχρι 4 mV.
Αν υπολογίζω σωστά αυτό αντιστοιχεί σε ρεύμα ηρεμίας περίπου 9 mA.
Μετά από αναμονή μερικών λεπτών, ελέγχουμε ξανά την τάση εκτροπής και αν έχει ξεφύγει λίγο την επαναρυθμίζουμε.
Αυτό ήταν.

Κάτι δεν κάνω σωστά με τα ΤΡ και τα VR2

Δεν υπάρχει τάση στα πολύμετρα, δεν αλλάζει τίποτα με την περιστροφή των VR2

IMG_20251019_211316.jpg

Δεν άντεξα τον πειρασμό..

Ώρα 07:30 τον έριξα στα ηχεία (ζεστό σε συνεχή λειτουργία από χτες)

IMG_20251020_073544.jpg

Σύνδεση με το cdp

Πρώτες παρατηρήσεις :

Οι line είναι ήσυχες (πολύ ήσυχες) , όταν συνδεθεί το player ο θόρυβος ηρεμίας αυξάνεται ελαφρά.
(Πολύ πιθανό να είναι θόρυβος από το player)

Η phono κάνει θόρυβο και σίγουρα υπάρχει πρόβλημα εκεί.

Το δεξί ηχείο δεν παίρνει σήμα στο Β ζεύγος, πρόβλημα και εκεί..
(Είναι το ζεύγος με τους μονόκλωνους ηλεκτρολογικούς αγωγούς)

Τι άκουσα μέχρι τώρα σε ένταση μεταξύ 56-63 db
Ίσως λίγο παραπάνω στην αρχή μέχρι που η γυναίκα μου ζήτησε να χαμηλώσω ένα "κλικ" για να συνεχίσει τον ύπνο της...

Στην οδήγηση των ATC φαίνεται να είναι ο πιο "ψωμωμένος" μικρός ενισχυτής που πέρασε από δω, 99,9% καλύτερος και από τον sony των 2×100w του Σπύρου ( @Haagenti )
Για τους υπόλοιπους μικρούς δεν έχω καμία αμφιβολία.
(Kenwood, Scott, Nad η σειρά από τον χειρότερο προς τον καλύτερο)

Φαίνεται να έχει την μικρότερη απόσταση από το ζεύγος του προ-τελικού μου.

Το "γλυκό" Loudness δεν είναι απαραίτητο ούτε σε αυτές τις χαμηλές εντάσεις, ενώ όταν μπει δεν λασπώνει σε καμία περίπτωση (όπως έκαναν όλοι οι άλλοι μικροί Kenwood, Scott και Sony - o Nad δεν είχε)

Με Loudness η οδήγηση φαίνεται να είναι πιο ζόρικη ακόμα και από το σετ του προ-τελικού, τουλάχιστον σε αυτή την ένταση..

Σε θέμα ποιότητας ήχου, είναι νωρίς ακόμα...
Φυσικά χωρίς tones control, ένα απλό τσεκ έκανα για να δω αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα ποτς τους...

Ο ενισχυτής είναι χωρίς το καπάκι του, (δεν ξέρω πόσο θα πέσει ο θόρυβος με το καπάκι στην phono) και χωρίς την πρόσοψη για να μη κονομήσει καμιά καινούργια γρατζουνιά...

IMG_20251020_073630.jpg

Με την phono δεν θέλω να ασχοληθώ ακόμα, με την έξοδο του δεξιού ηχείου στο Β ζεύγος πρέπει...

Κάτι δεν κάνω σωστά με τα ΤΡ και τα VR2

Δεν υπάρχει τάση στα πολύμετρα, δεν αλλάζει τίποτα με την περιστροφή των VR2

View attachment 259646
Καθάρισε τους ακροδέκτες ΤΡ1 και ΤΡ2 από τυχόν επιφανειακή οξείδωση η βρωμιά και μέτρα με τα probe
(με προσοχή μη κάνεις κανά τσαφ, αυτά καλώδια με τα κροκοδειλάκια με βάση τη δική μου εμπειρία, δεν έχουν αξιοπιστία).
Η σωστή τιμή είναι κοντά στα 4mV DC (λογικά έχει ευαισθησία εκεί το πολύμετρο).

Vlad, καθε phono παρουσιαζει πολυ θορυβο με ανοικτοκυκλωμενη εισοδο. Παρε καποιο φθηνο RCA και βραχυκυκλωσε το με μια αντισταση γυρω στα 500 η 600 ωμ, για να μη χρειαζεται να συνδεειϛ συνεχωϛ το πικαπ .

Καθάρισε τους ακροδέκτες ΤΡ1 και ΤΡ2 από τυχόν επιφανειακή οξείδωση η βρωμιά και μέτρα με τα probe
(με προσοχή μη κάνεις κανά τσαφ, αυτά καλώδια με τα κροκοδειλάκια με βάση τη δική μου εμπειρία, δεν έχουν αξιοπιστία).

οι ακροδέκτες ΤΡ1&2 είναι απλά ελάσματα πολύ στριμωγμένα και είναι αδύνατο να μην χρησιμοποιήσω κροκοδειλάκια.
επίσης δεν μου φαίνονται οξειδωμένα..
Κοίτα το ένα από τα 4 για παράδειγμα..
Όλα έτσι είναι

IMG_20251020_134844.jpg

Screenshot_20251020-134922~2.jpg

Μου φαίνεται λίγο δύσκολο το κροκοδειλάκι να μην μπορεί να κάνει επαφή με το έλασμα, γιατί έχει μεγάλη δύναμη στο "grip"

Η σωστή τιμή είναι κοντά στα 4mV DC (λογικά έχει ευαισθησία εκεί το πολύμετρο).

Έχω 2 ζευγάρια ΤΡ1 & 2
Κάθε ζευγάρι αφορά το κάθε κανάλι σωστά ;;
Το κάθε ζευγάρι "πλαισιώνει" την κάθε μεγάλη βατική άσπρη αντίσταση, όπου η κάθε μία είναι κοντά στον αντίστοιχο μεγάλο πυκνωτή εξομάλυνσης.

Δεν μετράω το ΤΡ του ενός ζευγαριού με το ΤΡ του άλλου.. σωστά;;

• Like
Reactions: dinos
Vlad, καθε phono παρουσιαζει πολυ θορυβο με ανοικτοκυκλωμενη εισοδο. Παρε καποιο φθηνο RCA και βραχυκυκλωσε το με μια αντισταση γυρω στα 500 η 600 ωμ, για να μη χρειαζεται να συνδεειϛ συνεχωϛ το πικαπ .

Εννοείς ένα σκέτο βύσμα rca με μια αντίσταση από το + στο - ;;
Όπως κάνουμε Load σε κάποια phono πχ;;
Ένα βύσμα (rca) για κάθε κανάλι στην είσοδο του phono.. σωστά;;

οι ακροδέκτες ΤΡ1&2 είναι απλά ελάσματα πολύ στριμωγμένα και είναι αδύνατο να μην χρησιμοποιήσω κροκοδειλάκια.
Όλα έτσι είναι

View attachment 259681

View attachment 259682

Μου φαίνεται λίγο δύσκολο το κροκοδειλάκι να μην μπορεί να κάνει επαφή με το έλασμα, γιατί έχει μεγάλη δύναμη στο "grip"

Έχω 2 ζευγάρια ΤΡ1 & 2
Το κάθε ζευγάρι "πλαισιώνει" την κάθε μεγάλη βατική άσπρη αντίσταση, όπου η κάθε μία είναι κοντά στον αντίστοιχο μεγάλο πυκνωτή εξομάλυνσης.

Σωστά μετράς την τάση ανάμεσα στις αντιστάσεις ισχύος Κ39 κάθε καναλιού ξεχωριστά.
Πρόκειται για δύο αντιστάσεις σε κοινό περίβλημα, μια για κάθε εκπομπό των τρανζίστορ ισχύος.
Αν δεν μετράς τάση δες μήπως είναι κομμένα τα καλώδια με τα κροκοδειλάκια.
Μου έχει συμβεί μερικές φορές και είναι πολύ ενοχλητικό.

Attachments

• CC.jpg
    CC.jpg
    58.2 KB · Views: 6
Last edited:
  • Like
Reactions: vlad66
Σε ένταση περί τα 80db (+/- 3) το μπάσο είναι "γεμάτο" και σφιχτό (για την καθαρότητά του πρέπει να ακούσω περαιτέρω)..

Δονεί τα πλαϊνά του καναπέ ελαφρά.. το σετ τα δονεί για τα καλά, οι υπόλοιποι μικροί καθόλου αν η ένταση δεν αυξηθεί...

Κρύος ο ενισχυτής γιατί έπρεπε να φύγω από κοντά του και αφού είναι ανοιχτός το iec βγήκε από το βύσμα μη κάνει καμιά μ@λ@κία κανα γατί και σκοτωθεί...

Αργότερα θα μπει πάλι στο εργαστήρι για να δω τι φταίει στα ΤΡ κλπ...

• Like
Reactions: dinos
Όλα έτσι είναι

View attachment 259681

View attachment 259682

Έχω 2 ζευγάρια ΤΡ1 & 2

τα περισσοτερα κροκοδειλακια ειναι τις πλακας ειχα και εγω τετοια και ποτε επιαναν ποτε οχι και το προβλημα δεν βρισκεται στην δυναμη συγκρατησης αλλα εσωτερικα το καλωδιο δεν ειναι κολλητο αλλα απλα πατημενο με αποτελεσμα να πιανει οξυδωση και να μην εχει καλη επαφη
Καθαρισε και λιγο το ΠΙΝ των tp και θα παρεις την μετρηση ,καθε ζευγαρι TP ειναι για μια εξοδο

• Like
Reactions: dinos and vlad66
Και το καλώδιο της πλάκας (διατομή... ανύπαρκτη), σιγά σιγά τα αλλάζω, τα κροκοδειλάκια καλά φαίνονται.

• Like
Reactions: takis
Τίποτα από αυτά δεν ισχύει παιδιά..
Μακάρι να ήταν πρόβλημα οξείδωσης, ή κακής ποιότητας κροκοδειλάκια.

Τα κροκοδειλάκια μάλιστα είναι όλα κολλητά και όχι πρεσαριστά.

Το πολύπλοκο αρχίζει με τα ΤΡ1&2 σε κάθε κανάλι..

Δεν υπάρχει ΤΡ1&2 !!
Κάθε ΤΡ1&2 είναι βραχυκυκλωμένο στην πλακέτα (συνδέεται με τυπωμένο δλδ) και είναι ένα σώμα στην ουσία.

Έτσι δεν υπάρχει αρνητικό και θετικό και ναι, τάση παίρνουμε συνδέοντας το πολύμετρο σε οποιοδήποτε έλασμα από τα 2 "ζευγάρια"

IMG_20251020_210048.jpg
(Ωραίο νούμερο αυτό στο πολύμετρο.. έτσι;; χα.. μακάρι να έμενε εκεί μόνιμα..)

Μη πάει ο νους κάποιου ότι κάτι άλλαξε κάποιος κλπ...
Έτσι τα έχει φτιάξει το εργοστάσιο και φαίνεται εύκολα αυτό.

Τι γίνεται τώρα με τα τρίμερ VR2

Το ένα φαίνεται να ορίζει το εύρος του ρεύματος, το άλλο το από που θες να ξεκινήσεις...

Αυτό που ορίζει το εύρος μπορεί να κάνει τα νήματα του Μ/Σ να βουίξουν με τα mV να χτυπάνε κοντά στα 200.

3 ώρες συνεχών ρυθμίσεων και ακόμα παιδεύομαι να το φέρω σε ένα εύρος όπου η ανώτερη τιμή να μην ξεπερνάει πολύ τα 5mV

Το μίνιμουμ βλέπω εδώ και λίγη ώρα να μην πέφτει κάτω από τα 1,8mV

Επηρεάζουν αυτές οι ρυθμίσεις εκείνων στα VR1 που τις παίρνουμε από τις μπόρνες εξόδου προς τα ηχεία;;
Ναι και πολύ μάλιστα.

Το DC offset (αν είναι DC offset) πήγε αλλού για αλλού και αναγκάστηκα να τις κάνω σχεδόν ταυτόχρονα με το κίτρινο πολύμετρο να "πηδάει" από το ένα κανάλι στο άλλο....

IMG_20251020_222043.jpg

IMG_20251020_222626.jpg

Τέλος πάντων με τα πολλά όλα μοιάζουν να λειτουργούν σε ένα αποδεκτό εύρος, αλλά τίποτα να μην είναι σταθερό.

Μήπως πρέπει να περιμένω τις αντιστάσεις για φορτίο;;;

dim dim , να στον φέρω αύριο αν δεν βρέχει να του ρίξεις μια ματιά στον παλμογράφο;; ( @Δημήτρης Δημητρακούδης )

Δυστυχώς σήμερα το απόγευμα υπάρχουν υποχρεώσεις που δεν ξέρω πόσο χρόνο θα πάρουν..

Αν αλλάξει κάτι θα ενημερώσω..

διαθέσιμος είμαι όλη μέρα (έχω ρεπό)

αλλιώς από Κυριακή 26/10 που γυρίζω σε νυχτερινές βάρδιες και μπορώ τα απογεύματα