Bορρας και Νοτος στην Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια.

Re: Απάντηση: Bορρας και Νοτος στην Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια.

Βέεεεεεεεβαια ...... τους επισκέφτηκα 6 μήνες ως φαντάρος και μου έδειχναν
την "αγάπη" τους και την φιλοξενία τους σε κάθε μου έξοδο ....

στο Διδυμοτειχο να εβλεπες.....:twoguns:

Αυτός που μένει στο σπίτι του και δεν ταξιδεύει, αυτός θεωρεί του ςάλλους διαφορετικούς, άρα κακούς, επικίνδυνους γι αυτόν. Αυτός που ταξιδεύει και ζητά να βρει όπου πάει (όπου πάει επαναλαμβάνω) αυτό που έχει στο σπίτι του και μόνο αυτό, τότε κι αυτός θεωρεί τους άλλους διαφορετικούς, άρα κακούς κι επικίνδυνους. Αυτός που ταξιδεύει συχνά και αποδέχεται το διαφορετικό, αυτός κάνει παρέα με όλους και αποδέχεται όσους αξίζουν.

Κι αυτό ισχύει σε όλα. Ένας Κρητικός αν έλθει στη Φλώρινα και περιμένει να βρει κριθάρινα παξιμάδια θα απογοητευθεί. Ένας Φλωρινιώτης αν πάει στα Χανιά και ζητήσει κεμπάπια, θα απογοητευθεί επίσης. Ας δοκιμάσουν ο καθένας το φαγητό του άλλου και το κρασί του άλλου. Όλα θα φανούν διαφορετικά...

Απάντηση: Re: Bορρας και Νοτος στην Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια.

Αυτός που μένει στο σπίτι του και δεν ταξιδεύει, αυτός θεωρεί του ςάλλους διαφορετικούς, άρα κακούς, επικίνδυνους γι αυτόν. Αυτός που ταξιδεύει και ζητά να βρει όπου πάει (όπου πάει επαναλαμβάνω) αυτό που έχει στο σπίτι του και μόνο αυτό, τότε κι αυτός θεωρεί τους άλλους διαφορετικούς, άρα κακούς κι επικίνδυνους. Αυτός που ταξιδεύει συχνά και αποδέχεται το διαφορετικό, αυτός κάνει παρέα με όλους και αποδέχεται όσους αξίζουν.

Κι αυτό ισχύει σε όλα. Ένας Κρητικός αν έλθει στη Φλώρινα και περιμένει να βρει κριθάρινα παξιμάδια θα απογοητευθεί. Ένας Φλωρινιώτης αν πάει στα Χανιά και ζητήσει κεμπάπια, θα απογοητευθεί επίσης. Ας δοκιμάσουν ο καθένας το φαγητό του άλλου και το κρασί του άλλου. Όλα θα φανούν διαφορετικά...

+10000

Απάντηση: Re: Απάντηση: Bορρας και Νοτος στην Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια.

τι ακριβως ρε συ Τασο να σου αναλυσω?
το οτι φταιει η Αθηνα που ο ΠΑΟΚ,Ο ΑΡΗΣ&Ο ΗΡΑΚΛΗΣ δεν παιρνουν πρωταθλημα?

καλως ή κακως σε ολες τις χωρες τους κοσμου,η πρωτευουσα εχει τα περισσοτερα "κομφορ".
ποσο μαλλον στην Ελλαδα που το μπατζετ ειναι πολυ περιορισμενο.
παλι ομως δεν νομιζω οτι εχει μεινει και τοσο πισω....

απο που ξεκινα ολο αυτο το πανυγηρι,ειλικρινα ακομα δεν εχω καταλαβει.
οσο αναφορα το "εσεις εκει πανω" πιστευω καταλαβες οτι ηταν "μεταφορα" οσων ειχε πει πριν καποια χρονια ο Αναστασιαδης σε μια συνεντευξη τυπου και φυσικα σε καμια περιπτωση δεν νοιωθω οτι η Ελλαδα ειναι χωρισμενη στα 2.

περιπτωσεις-περιπετειες ανθρωπων που εχουν ανεβει επανω-δυστηχως-εχω πολλες.
μην ξεκινησουμε τωρα ομως τετοιες ιστοριες γιατι δεν τιμουν κανεναν μας..:fahne90:

αν μιλάμε για ποδόσφαιρο τότε δεν αξίζει να ασχολούμαστε. εγώ θεώρησα οτι γενικά αναφέρεσαι σε πρόβλημα που έχουμε - έχουν οι επάνω ή οι κάτω αντίστοιχα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Bορρας και Νοτος στην Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια.

αν μιλάμε για ποδόσφαιρο τότε δεν αξίζει να ασχολούμαστε. εγώ θεώρησα οτι γενικά αναφέρεσαι σε πρόβλημα που έχουμε - έχουν οι επάνω ή οι κάτω αντίστοιχα.

παραδειγμα εφερα.....
εγω προσωπικα δεν εχω κανενα προβλημα και δυστηχως παρα το οτι υπηρετησα ποιο ψηλα ,δεν ετυχε να πατησω το ποδι μου στην πολη.
θα ανεβω ομως,που θα μου παει...??

Ότι σου έκαναν Αλέξη το έκαναν μόνο σε εσένα ή σας ρωτούσαν όλους απο που είστε και μετά υπήρχε διάδρομος που πηγαίνανε οι Νότιοι και διάδρομος που πηγαίνανε οι Βόρειοι ? Τύπου Άπαρντχάιντ....

Φαίνεται ειρωνικό έτσι όπως ρωτάω , αλλά δεν νομίζω οτι οι προσωπικές εμπειρίες του καθένα οποσδήποτε αντικατοπτρίζουν το τι ισχύει συνολικά.

προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με κάποιον που είναι απο την Αθήνα , την Ρόδο , τη Φλώρινα ,την Καρδίτσα, την Άρτα ,την Κομοτηνή κτλ.
Όλοι αγαπάνε τον τόπο τους και τον θεωρούν καλύτερο απο τους άλλους. Και όλοι είναι αδικημένοι , όπου κι αν ρωτήσεις.

Απλά δυστυχώς πολλές φορές κάποιοι δίνουν αφορμές για σχόλια και αντιδράσεις.

Ότι σου έκαναν Αλέξη το έκαναν μόνο σε εσένα ή σας ρωτούσαν όλους απο που είστε και μετά υπήρχε διάδρομος που πηγαίνανε οι Νότιοι και διάδρομος που πηγαίνανε οι Βόρειοι ? Τύπου Άπαρντχάιντ....

Φαίνεται ειρωνικό έτσι όπως ρωτάω , αλλά δεν νομίζω οτι οι προσωπικές εμπειρίες του καθένα οποσδήποτε αντικατοπτρίζουν το τι ισχύει συνολικά.

προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα ούτε με κάποιον που είναι απο την Αθήνα , την Ρόδο , τη Φλώρινα ,την Καρδίτσα, την Άρτα ,την Κομοτηνή κτλ.
Όλοι αγαπάνε τον τόπο τους και τον θεωρούν καλύτερο απο τους άλλους. Και όλοι είναι αδικημένοι , όπου κι αν ρωτήσεις.

Απλά δυστυχώς πολλές φορές κάποιοι δίνουν αφορμές για σχόλια και αντιδράσεις.

Τάσο please ..... άστο σου λέω,
γιατί αν αρχίζω και ξεστομίζω ειδικά
αυτά που έζησα στα Γιάννενα θα φρίξετε όλοι σας .....

@send Συνονόματε εγώ απλά εγκυκλοπαιδικά ρωτάω για να δω τι ακριβώς γίνεται με το συγκεκριμένο θέμα , γιατί όπου κι αν βρέθηκα στην Ελλάδα , είτε βόρεια είτε νότια δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα.

Αλέξη δεν επιμένω. Είναι στη δική σου διακριτική ευχέρεια.

Αλέξη οι προσωπικές εντυπώσεις δεν είναι το μέτρο σύγκρισης ή αναφοράς.

Γεννήθηκα στην Αθήνα από Θεσσαλονικείς γονείς, μένω στη Θεσσαλονίκη, εργάζομαι στη Φλώρινα και σε άλλη πόλη εκτός συνόρων και έχω καλούς φίλους στην Αθήνα, το Ναύπλιο, τα Γιάννενα, την Κύπρο και σε πέντε βαλκανικές χώρες (περιλαμβάνω Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο).

Σε όλες έχω αποκομίσει καλές και κακές εντυπώσεις. Αν πορευόμουν μόνο με αυτές σε διαβεβαιώ τώρα θα έμενα σε μια πόλη, θα εργαζόμουν στην ίδια πόλη και θα εύρισκα ένα φόρουμ για το χόμπι μου που να μετέχουν άνθρωποι που να τους γνωρίζω για να μην κινδυνεύω. Δεν είναι έτσι όμως....

@send Συνονόματε εγώ απλά εγκυκλοπαιδικά ρωτάω για να δω τι ακριβώς γίνεται με το συγκεκριμένο θέμα , γιατί όπου κι αν βρέθηκα στην Ελλάδα , είτε βόρεια είτε νότια δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα.

τοπικιστές υπάρχουν παντού. Τώρα γενικευμένες συμπεριφορές δεν είδα, αλλά δεν έζησα να πω την αλήθεια σε μονιμότερη βάση κάπου αλλού, παρά μόνο ως επισκέπτης. Τώρα το πώς κατανέμονται τα κονδύλια και πώς είναι δομημένη η διοίκηση αυτής της χώρας, είναι όντως ένα καλό -και σίγουρα όχι γραφικό- θέμα για συζήτηση.

Επίσης υφίσταται το θέλω και δεν θέλω.

Δηλ. βλέπω κάτι και θέλω να το κρίνω ή να το κατακρίνω. Το βιώνω αρνητικά επειδή έτσι ήθελα να το αντιμετωπίσω. Ήμουν προετοιμασμένος γι αυτό. Αν δεν θέλω να δω κάτι αρνητικά, πιθανόν με τα ίδια ερεθίσματα ή και αρνητικά ακόμα, να μην έχω τελικά αρνητικές εντυπώσεις.

Αυτό λέγεται προκατάληψη. Και η προκατάληψη δημιουργείται όταν έχουμε στο μυαλό μας στερεότυπες εικόνες. Όταν δηλ. έχουμε μια εικόνα στο μυαλό μας γι αυτό που θα συναντήσουμε. Ακόμα κι αν που θα συναντήσουμε είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, πολλές φορές θα κρατήσουμε την ιδεατή και όχι την πραγματική εικόνα, διότι αυτή παρεμβάλλεται ανάμεσα στο μυαλό μας και στην πραγματικότητα.

Σταματώ εδώ όμως διότι ο γιατρός μας (Σπύρο τον λένε) μπορεί να πει περισσότερα και καλύτερα....

Αλέξη οι προσωπικές εντυπώσεις δεν είναι το μέτρο σύγκρισης ή αναφοράς.

Καμμία αντίρηση αλλά καλώς ή κακώς οι προσωπικές εμπειρίες
έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Δεν έχω μείνει βέβαια στο τότε ..... άλλωστε τέτοια κολλήματα είναι για μικρά παιδιά.

Τι να σας πω ρε παιδιά, έρχομαι Αθήνα πολύ συχνα, έχω φίλους εκεί (τώρα πλέον περισσότερους) και πάντα φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις. Πάντα κατεβαίνω Αθήνα για να περάσω καλά και περνάω καλά.
Γι' αυτό και όποτε έρχονται Αθηναίοι εδώ, φροντίζω να τους προσέξω όσο μπορώ, αυτά είναι αμοιβαία.

Το μόνο κακό είναι ότι δεν ξέρετε να μαγειρεύετε και να τρώτε εκεί κάτω, αλλά τι να κάνουμε, καλή καρδιά...:jester:

Το μόνο κακό είναι ότι δεν ξέρετε να μαγειρεύετε και να τρώτε εκεί κάτω, αλλά τι να κάνουμε, καλή καρδιά...:jester:

Στα σουβλάκια πάντως σας ρίχνουμε στα αυτιά :smash:

Ρε αχρηστε εσυ εισαι χαλασμενος.....ελα να σε ταισω να ερθεις στα ισα σου.

Δεν μιλαμε για σενα τωρα και οσους ειναι φυσιολογικα συνανθρωποι.
Μιλαμε για μεθοδευμενες ισως σιτησεις απο Παραγοντες του τοπου που το μονο που κανουν ειναι να υποδαυλιζουν αυτη την αντιπαραθσεη.

Εγώ πήγα με τρελλή χαρά να σπουδάσω Θεσσαλονίκη και αντιμετώπισα την εχθρότητα και την απαξίωση του "χαμουτζή".
Οσες φιλίες και να ξεκίνούσα έπρεπε πρώτα να περάσω τον σκόπελο του κακού Αθηναίου για να με αποδεχτούν.

Και όλο άκουγα "αα..από Αθήνα είσαι ? Κατάλαβα.."
Υπ όψιν οτι δεν σχολούμαι με το ποδόσφαιρο και δεν είχα ακούσει κακό λόγο για τους βορείους όσο ήμουν στην Αθήνα,μέχρι και σήμερα.

Αντιθέτως η επιθέσεις ακόμα και του αγαπητού κ.Νομάρχη Ψωμιάδη κατά της Αθήνας και των Αθηναίων είναι μνημειώδεις.

Εγώ εξακολουθώ να θεωρώ όμως δεύτερη πατρίδα μου την Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς φίλους μου αδέλφια.

Απλά την εμπειρία της "διαφοροποίησης" την έζησα.

Αυτά για το Βόρειοι και Νότιοι (που το σιχαίνομαι)

Φυσικά το κόμπλεξ κατά των Αθηναίων το βίωσα και στο στρατιωτικό μου (Κρήτη & Κώς) όπως και στο εξοχικό μου στο Ξυλόκαστρο που παραθερίζω από μωρό.Δεν έχει να κάνει μόνο με την Μακεδονία.

Υ.Γ.Συγγνώμη που γεννήθηκα στην Αθήνα από Αθηναίους γονείς,παππούδες και προπάππους.Θα ήθελα πολύ να είχα κάποια διαφορετική καταγωγή για να μπορώ και εγώ να λέω "πάω στο χωριό μου να ξεκουραστώ ή να ζήσω μόνιμα σαν άνθρωπος"..

Υ.Γ.Συγγνώμη που γεννήθηκα στην Αθήνα από Αθηναίους γονείς,παππούδες και προπάππους.Θα ήθελα πολύ να είχα κάποια διαφορετική καταγωγή για να μπορώ και εγώ να λέω "πάω στο χωριό μου να ξεκουραστώ ή να ζήσω μόνιμα σαν άνθρωπος"..

ε, τι ήταν η Αθήνα όταν γεννήθηκε ο προπάππος σου? Ένα χωριό. Φαντάζομαι νερό θα έπαιρναν από κανένα πηγάδι εκεί που είναι τώρα το Σύνταγμα. Να έλεγες τπτ Ναύπλιο να το καταλάβω :flipout::flipout::flipout: