Βρέθηκε το μποζόνιο του Higgs

Re: Βρέθηκε το σωματίδιο του Θεού

Από την πρώτη μέρα που άκουσα για το cern και τα πειράματα ήμουνα αρνητικός.
Αρνητικός ενάντια στον πρόστυχο πακτωλό χρημάτων που θα δαπανούνταν τη στιγμή που ο πλανήτης γη μαστίζεται από τη φτώχεια και τη δυστυχία.
Γιατί ναι, στα 30 κάτι μου ο ρεαλισμός μου σκοτώνει την "γνώση".
Γιατί θεωρώ πιο ανθρώπινο τα δισεκατομμύρια να γεμίσουν τις κοιλιές χιλιάδων πεινασμένων.
Γιατί είναι ηθικότερο αυτά τα χρήματα να δροσίσουν παιδιά που πεθαίνουν από τη δίψα.
Γιατί η Ελλάδα συνεισφέρει στο πείραμα 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και όμως κόβει τη σύνταξη από το γεροντάκι και στερεί τη δουλειά από το νέο.
Χέστηκα λοιπόν για το σωματίδιο του κώλου που βρέθηκε ή θα βρεθεί όταν η ανθρωπιά θα έχει χαθεί για πάντα.
Δε μου καίγεται καρφί για τα αποτελέσματα ενός ματαιόδοξου πειράματος.
Και ρωτώ, πείτε η ανακάλυψη αυτή πόσο άλλαξε την σκληρή καθημερινότητα του απλού πολίτη?
Υπο μια εννοια η τοποθετηση σου ειναι σωστη.Απο την αλλη η επιστημονικη ερευνα πρεπει να προχωρει απερισπαστη απο την καθημερινοτητα.Εγω θα μπορουσα να ισχυριστω οτι δεν κοβει η ερευνα λεφτα απο τους φτωχους,αλλα οι Ολυμπιαδες,τα mad awards,οι αγορες τεθωρακισμενων και αεροπλανων,τα μεγαρα μουσικης και ο καταλογος ειναι ατελειωτος.Απο την ερευνα βελτιωθηκε η ζωη του κοσμου,διαφωνεις;Και να ξερεις οτι αν δεν ειχε φτιαχτει το πρωτο κυκλοτρο (πρωιμος επιταχυντης) η ακτινοθεραπεια,η αξονικη τομογραφια και τα λοιπα δε θα υπηρχαν.
Κατα τη γνωμη μου λοιπον το μενος για τη σπαταλη χρηματων πρεπει να στραφει αλλου,οχι στα ερευνητικα κεντρα.
ΥΓ
το διαδυκτυο γεννηθηκεβστο CERN,αρα εμεις τα λεμε τωρα λογω υπαρξης και χρηματοδοτησης του.

Η επιστήμη ανακάλυψε τις θεραπευτικές ακτινοβολίες αλλα και με ακτινοβολίες γέμισε το κόσμο με καρκίνο...

Η επιστήμη ανακάλυψε τις θεραπευτικές ακτινοβολίες αλλα και με ακτινοβολίες γέμισε το κόσμο με καρκίνο...

Με τα βέλη χόρτασε ο άνθρωπος αλλά και με τα βέλη έκανε πόλεμο.

Η λύση δεν είναι να εξαφανιστεί η πρόοδος και η επιστήμη, αλλά αντίθετα να αυξηθούν. Προσπαθώντας όσο γίνεται τα αποτελέσματα να χρησιμοποιούνται σωστά.

(Αυτοί που θέλουν το σκοταδισμό είναι συνήθως αυτοί που έχουν πολλά λεφτά και προτιμούν όλοι οι υπόλοιποι να μην ξέρουν τίποτα. Ή αυτοί που δεν γνωρίζουν και πολλά και θέλουν και οι υπόλοιποι να είναι αμόρφωτοι για να μην νιώθουν άσχημα. )

Τiniakos

Τι μπορει να κανει το μποζονιο Higgs ?
Eαν ειχες κανει εγχειρηση θα το ηξερες ηδη.
Εαν θελω να αφαιρεσω μια δισκοκηλη ΣΗΜΕΡΑ πρεπει να κοψω τον ασθενη, να αφαιρεσω την δισκοκηλη και να τον ξαναραψω.
Εαν (λεμε ΕΑΝ) μπορεσω να αφαιρεσω την ιδια μαζα (της δισκοκηλης) ΧΩΡΙΣ να κοψω και να ραψω τιποτα, παρα μονο να
αδυνατισω το πεδιο Higgs ΜΕΣΑ ΤΗΣ ενω αντιστοιχα αυξανω ενα συζευγμενο πεδιο Higgs ΕΞΩ απο τον ασθενη,
ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΑΥΤΟ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΝΗΨΗΣ στον ασθενη ????

Ξερεις τι σημαινει εγχειρηση ΜΕ νυστερι ?
Μαλλον, δεν ξερεις ! Ομως, ξερω εγω και μπορω να σου πω μονο αυτο : ΟΙ ΜΥΕΣ ΔΕΝ ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ.
Ποναει αφορητα μια γμημενη εγχειρηση, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, δεν σ'αφηνει να σκεφτεις τιποτα αλλο. Γινεσαι θηριο απο τον πονο.

Ομως, θα πω και κατι ακομα.
Εαν ηταν να σκεφτουμε οτι ΚΑΘΕ δολλαριο πρεπει να πηγαινει σε καποιο πεινασμενο στομα,
τοτε η Αφρικη θα ηταν η πιο πολυπληθης ηπειρος του κοσμου ? ΓΙΑΤΙ ? Μα ... καθε αφρικανιδα αμολαει 5-10 παιδια
τα οποια, μεχρι την ηλικια των 16 εχουν ηδη γονιμοποιησει (η γονιμοποιηθει) αλλα τοσα. Υπαρχει κοινωνια (ανθρωπινη)
που να αντεχει τετοια υπεργεννητικοτητα ? ΥΠΑΡΧΕΙ ? Μηπως να σκεφτουμε ποσο καταστροφικη ειναι η αγνοια ενος
ανθρωπου που δεν εφταιξε σε τιποτα (που ειναι ανενημερωτος) αλλα ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ γεννοβολαει ως μυδραλιοβολο ....

Μηπως .... ???

Ποσα δις αντεχει αυτος ο πλανητης ? Η Wiki λεει 15-16 δις ανθρωπων ... !
Εαν ποτε φτασουμε εκει, πιστευεις οτι η αγνοτερη των προθεσεων δεν θα συντριβει απο την στυγνοτερη των αναγκων ?
ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ? Αφηναμε ημετερους να ακυρωνουν ερευνες
και υμετερους να σκορπιζουν σπερμα ?

(Επειδη με αγγιξαν βαθυτατα τα οσα εγραψες ... σε παρακαλω ... σκεψου με ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ οσα σου εγραψα !
Και συμφωνω οτι οι σημερινοι καρκινοι ειναι κατα 90% απορεια του αστικου περιβαλλοντος που επλασε και ζει
ο ανθρωπος ... ΔΕΝ ειναι ενα φυσικο περιβαλλον, οπως και αν το εξετασεις !)

Last edited:

Για οποιον ενδιαφερετε υπαρχουν και οι documents servers του CMS εδω κα του ATLAS εδω
Εχει ολο τα data καθως και τα collisions, not for the faint hearted βεβαια :p

Tα mass distribution plots του ΑΤLAS επιβεβαιωνουν (θεωρητικα τουλαχιστον) το SM Higgs.

Last edited:

"ATLAS concentrated its efforts on two complementary channels: Higgs decays to either two photons or to four leptons. Both of these channels have excellent mass resolution; however, the two-photon channel has a modest signal over a large but measured background, and the four-lepton channel has a smaller signal but a very low background. Both channels show a statistically significant excess at about the same place: a mass of around 126 GeV. A statistical combination of these channels and others puts the significance of the signal at 5 sigma, meaning that only one experiment in three million would see an apparent signal this strong in a universe without a Higgs."

Απο τα συμπεράσματα του ανιχνευτή ATLAS.

Πάντως όταν του έκαναν νύξη οι δημοσιογράφοι για Νόμπελ ο Higgs την είπε την κακία του: "Δεν έχω φίλους στην επιτροπή..."

Οφφ τόπικ: SR71B ασχολείσαι με ρολόγια; Τέλος οφφ τόπικ

Last edited:

Ναι η πιθανοτητα να μην ειναι ενα μποζονιο Higgs ειναι πολυ μικρη, οπως ειπα και πριν αν δεν επιβεβαιωθει το spin και το decay ratio σε Z, W, b και tau (αν και αυτα νομιζω εχουν ηδη επιβεβαιωθει) δεν μπαινει σφραγιδα.

Το μονο παρατραγουδο μεχρι στιγμης για το οποιο και κρατανε μια πισινη ειναι αυτο που γραφεις στο quote, δηλαδη το decay rate των δυο φωτονιων ο οποιος ειναι σχεδον διπλασιος απο το αναμενομενο.

Απάντηση: Re: Βρέθηκε το σωματίδιο του Θεού

Από την πρώτη μέρα που άκουσα για το cern και τα πειράματα ήμουνα αρνητικός.
Αρνητικός ενάντια στον πρόστυχο πακτωλό χρημάτων που θα δαπανούνταν τη στιγμή που ο πλανήτης γη μαστίζεται από τη φτώχεια και τη δυστυχία.
Γιατί ναι, στα 30 κάτι μου ο ρεαλισμός μου σκοτώνει την "γνώση".
Γιατί θεωρώ πιο ανθρώπινο τα δισεκατομμύρια να γεμίσουν τις κοιλιές χιλιάδων πεινασμένων.
Γιατί είναι ηθικότερο αυτά τα χρήματα να δροσίσουν παιδιά που πεθαίνουν από τη δίψα.
Γιατί η Ελλάδα συνεισφέρει στο πείραμα 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και όμως κόβει τη σύνταξη από το γεροντάκι και στερεί τη δουλειά από το νέο.
Χέστηκα λοιπόν για το σωματίδιο του κώλου που βρέθηκε ή θα βρεθεί όταν η ανθρωπιά θα έχει χαθεί για πάντα.
Δε μου καίγεται καρφί για τα αποτελέσματα ενός ματαιόδοξου πειράματος.
Και ρωτώ, πείτε η ανακάλυψη αυτή πόσο άλλαξε την σκληρή καθημερινότητα του απλού πολίτη?
Συμφωνώ απόλυτα. Δεν μπορεί να πεθαίνουν χιλιάδες παιδιά καθημερινά από έλλειψη νερού και απλών φαρμάκων και εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο από φτώχεια.
Όσο για τον φίλο που λέει πως σώζονται ζωές, ναι, όσων έχουν λεφτά. Πολλά λεφτά.

Re: Απάντηση: Re: Βρέθηκε το σωματίδιο του Θεού

Συμφωνώ απόλυτα. Δεν μπορεί να πεθαίνουν χιλιάδες παιδιά καθημερινά από έλλειψη νερού και απλών φαρμάκων και εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο από φτώχεια.
Όσο για τον φίλο που λέει πως σώζονται ζωές, ναι, όσων έχουν λεφτά. Πολλά λεφτά.

Οντως δεν μπορει στην Αφρικη να μην εχουν νερο και εσυ να εχεις 24αρα γραμμη και υπολογιστη και να ποσταρεις σε ενα forum.
Καταλαβες που το παω, πιστευω.

Tελοσπαντων ας μην κανουμε derail το thread σε χωραφια και συζητησεις που δεν οδηγουν πουθενα, ας μεινουμε στο οτι ειμαστε τυχεροι που στην διαρκεια της ζωης μας εγινε αυτην η τεραστια ανακαλυψη.

Re: Απάντηση: Re: Βρέθηκε το σωματίδιο του Θεού

Μητσο,να διαφωνησω μαζι σου για πρωτη ισως φορα..Το πεπρωμενο του ειδους μας ειναι η ερευνα και η ανακαλυψη.Και πλεον η εξωθηση των οριων της επιστημης απαιτει χρηματα.Πολλα χρηματα.που ομως σε μεγαλο βαθμο η ιδια η επιστημη παραγει..Επιστημη και ερευνα ηταν και η ανακαλυψη της πενικιλλινης,δε συμφωνεις;Το να σωθει ενα παιδακι απο χολερα πλεον η απο τετανο δε χρειαζεται πακτωλος χρηματων..Η επιστημονικη ερευνα λοιπον απετρεψε το να αξιζει η ανθρωπινη ζωη 2 ευρω,οσο εχει το εμβολιο για την ελονοσια στην Αφρικη.Για τα λοιπα οπως φαρμακοβιομηχανιες,επιστημη στην υπηρεσια του πολεμου,εξοντωτικος δυτικος τροπος ζωης και ανθρωποφαγα ασφαλιστικα συστηματα,μην τα γραψεις,συμφωνω και το ξερεις..
Η ουσια ειναι οτι η επιστημη και η ανακαλυψη δε συνδεονται με ολα αυτα,με τον ιδιο τροπο που δε φταιει η φυση που την παπαρουνα την καναμε ηρωινη..
Τα σεβη μου,το ξερεις....

Το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις.
Στα μάτια των ανθρώπων η ανθρώπινη ζωή έχει άλλη αξία.
Είναι πιο εύκολος ο θάνατος ενός Αφρικανού από ένα πλούσιο - διάσημο, ποιος εύπεπτος ο θάνατος 1000 μαύρων παιδιών Αφρικανών από 1-2 λευκών Ευρωπαίων.
Στα μάτια του Θεού δεν είναι έτσι όμως και έτσι δεν έπρεπε να είναι και στα μάτια των ανθρώπων.
Αν η ανθρώπινη ζωή είχε την ίδια αξία ο κόσμος θα ήταν καλύτερος, ποιος κόσμος όμως που καταδικάζει το θάνατο με θάνατο (θανατική ποινή) ή που κάνει επιλογή ζωής (εκτρώσεις).
Είναι ατελείωτα τα ηθικά διλήμματα που πρέπει να λύσει η ανθρωπότητα πριν αρχίσει να ψάχνει σωματίδια.
Συμπληρωματικά θα είχα ενδοιασμούς και για την αγνότητα των πειραμάτων, τα οποία για την υγεία ξεκινούν και στο πόλεμο καταλήγουν.(Βιολογικά όπλα κ.τ.λ.)

Απάντηση: Βρέθηκε το σωματίδιο του Θεού

Νικόλα, δεν τα έγραψα για να διαφωνήσω, απλά όταν έχεις μπροστά σου 2 επιλογές, είναι θέμα καθαρά ηθικό το θα κάνεις.
Αν πχ εγώ (δεν είμαι βέβαια επιστήμονας) είχα να διαλέξω μεταξύ πείνας και προόδου, θα έβαζα στην άκρη την πρόοδο.
Ζούμε σε μια εποχή που η έρευνα ωφελεί αυτούς που έχουν (και ναι είμαι κι εγώ σ αυτούς φίλε που μου είπες για την 24αρα σύνδεση) και γι αυτούς που θέλουν να έχουν ακόμα περισσότερα. Δεν αμφισβητώ όσους πραγματικά έχουν ταχτεί στην επιστήμη, αλλά είναι ελάχιστοι μπροστά σ αυτούς που θέλουν μόνο κέρδος.

Παιδια μηπως να σταματησουμε το off topic?Αν καποιος απο εσας θελει να ανοιξει νημα για την ηθικη της επιστημης be my guest!Θα εχει και εξαιρετικο ενδιαφερον.

Δεν βρίσκω off topic τη συζήτηση, εκτός και αν έχουν περισσότερο ενδιαφέρον οι copy-paste πληροφορίες που αναφέρουν κάποιοι για εντυπωσιασμό.
Τουλάχιστον εμείς εκφράζουμε την άποψη μας αρεστή ή όχι.

Συγνωμη φιλε Τηνιακε αλλα ειναι way off topic.

Τι σχεση εχει η πληροφορηση συμφωνα με το μποζονιο του Higgs (οπως σαφως λεει και ο τιτλος του thread) με την ηθικη της επιστημης γενικοτερα.

Εχει δικιο ο Νικος.

20015.jpg