Canon EOS R & RP full frame mirrorless

Re: Canon FF Mirrorless

άντενα δούμε αν θα είναι επιτέλους 4Κ ή upscaled 2k

Τι εννοείς upscales 2K?? Η M50 έστω και με crop έχει κανονικό και αξιοπρεπέστατο 4κ βίντεο, οπότε εδώ στις καινούριες στις αρχές του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερο.

υπάρχουν βίντεο τελευταία που το υποστήριζουν ,σε συγκριτικά τεστς.

υπάρχουν βίντεο τελευταία που το υποστήριζουν ,σε συγκριτικά τεστς.

Καλά από θεωρίες συνωμοσίες και ''λάσπη'' είναι γεμάτο το διαδίκτυο, ειδικά όσον αφορά την Canon που ''τρώγονται'' οι περισσότεροι λόγω της θέσης της στην αγορά, προσωπικά μιλώντας τουλάχιστον για την m50 το βίντεο 4Κ που έχει ουδε μια σχέση έχει με 2Κ upscalled και ελάχιστα απέχει από τις κορυφαίες 4Κ υλοποιήσεις.

Στα δικά μου μάτια σε 4Κ οθόνη φάνηκε πολύ μέτρια ανάλυση για 4Κ ,αλλά και οι υπόλοιπες χαμηλότερες αναλύσεις ήταν ένα σκαλί πιο κάτω από τον ανταγωνισμό (Sony,Nikon Z,Fuji,Blackmagic) τόσο στο τωρινό τεστ του Max Yuryev
, όσο και σε ένα περσινό του Max με άλλες Canon (C,5d) και νομίζω Zedpro media μεταξύ πάλι διάφορων παλαιότερων μοντέλων

Καταρχάς για πια μηχανή λες για την R ή για την m50? Για την R δεν έχω ιδέα οπότε δεν έχω άποψη, για την m50 όμως το είπα και εγώ εξαρχής η ποιότητα εικόνας είναι ένα κλικ κάτω από Sony, Panasonic κλπ. Αλλα άλλο αυτό άλλο είναι Upgraded 2K. Σε αυτό με βρίσκεις αντίθετο και διαφωνώ, έχω δει αρκετά Upscaled 2K και δεν βλέπονται, κάνουν μπαμ ότι δεν είναι native 4K, και κάτι τέτοιο στην περίπτωση της m50 δεν ισχύει, σε τελική αν ίσχυε γιατί να κάνει τόσο Crop κλπ. Θα τραβούσε βίντεο κανονικά όπως το 1080P και με dual pixel εστίαση και θα το έκανε Upscaled η μηχανή ή να στο πω αλλιώς, δεν έχει την επεξεργαστική δύναμη η μηχανή να έχει Dual pixel εστίαση σε 4Κ και full readout και ζορίζεται, άλλα από την άλλη κάνει real time upascaled σε 4Κ με τέτοια ποιότητα εικόνας που λίγο απέχει από 4Κ Native Βίντεο??? Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μιλάμε για το μεγαλύτερο ''θαύμα'' της τελευταίας δεκαετίας στον φωτογραφικό κόσμο. Το πράγμα είναι απλό η Canon έχει χαμηλότερο Bitrate και όχι τελευταίας γενιάς Codec και το βίντεο της είναι ένα τσικ χειρότερο από τους άλλους. Τόσο απλά.

Υ.Γ. Youtubers, τεστ κλπ. δεν κοιτάζω και δεν βλέπω, οι περισσότεροι είναι για ''σφαλιάρες'', εμπιστεύομαι μόνο τα δικά μου μάτια και θα το ξαναπώ για πολλοστή φορά το 4Κ της m50 δεν είναι 2Κ upscaled.
Y.Γ. Και για το 1080p διαφωνώ, είναι πολύ καλό και ξέρω προσωπικά βιντεολύπτες που λένε τα καλύτερα για το βίντεο της Canon σε 1080p, μάλιστα και εδώ στο Forum είχε πει καλά λόγια και ο φίλος ''nicksoti''.

http://www.stevehuffphoto.com/2018/11/02/the-canon-eos-r-camera-review-i-switched-to-canon-for-this/

Δε ξέρω αν έχει αναρτηθεί ξανά η άποψη του συγκεκριμένου. Πολύ ενθουσιώδης για τη μηχανή

Είναι σίγουρα η άποψη απλά ενός Reviewer και δεν τα παίρνουμε της μετρητής όσα λέει, το θέμα είναι να καταλάβουμε όλοι μας ότι δεν κρίνουμε μια μηχανή και την συνολική της απόδοση από Spec sheets, από Youtubers κλπ. Αν δεν δουλέψεις κάτι και καιρό μάλιστα δεν μπορείς να έχεις ασφαλή γνώμη και πολλά πράγματα όπως η εμπειρία χρήσης, η χρηστικότητα, η ευκολία που κάνεις κάποιες δουλειές δεν φαίνονται στα reviews και είναι κάτι που οι Canon μηχανές διαπρέπουν.
Την μηχανή την έχουν ήδη 2 γνωστοί μου και δηλώνουν ενθουσιασμένοι και οι 2, ο ένας μάλιστα σαν τον Stevehuff έδωσε όλο τον εξοπλισμό sony A7III που είχε για χάρη της. Θα την δουλέψω λίγο το ΣΚ, πάντως δείχνει πολύ καλή και θα κάνει μεγάλη ζημιά στην Sony και γενικά σε όλη την κατηγορία των Mirrorless.

Last edited by a moderator:

Την είδαμε σε λειτουργία σήμερα με τον Κώστα στο event του ΣΕΚΑΦ. Κατ' αρχήν το πιάσιμο είναι σαφώς χειρότερο από της Ζ6/7 με κάπως περίεργο γκριπ και χειριστήρια που δεν πέφτουν ομαλά στα δάχτυλα, (τουλάχιστον τα δικά μου που είναι κανονικά προς μεγάλα και του Κώστα που έχει μεγάλα χέρια με κάπως κοντά δάχτυλα). Επίσης λείπει ο επιλογέας βασικού τρόπου λειτουργίας (P,A,S,M κ.λ.π.), που γίνεται από την πίσω ροδέλα πιέζοντας πρώτα το ομόκεντρο κουμπί, με ένδειξη στην πίσω οθόνη. Μιλώντας για οθόνες, η πάνω βοηθητική είναι αρκετά μικρότερη από της Nikon - με ότι αυτό συνεπάγεται. Υποκειμενικά όλα αυτά, αλλά το σχετικά αργό - ή μάλλον ανακριβές CAF και το κλείστρο που... ακούγεται στο διπλανό δωμάτιο, δεν μου άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σε συνδυασμό με την έλλειψη IBIS την θεωρώ σαφώς υποδεέστερη της Z6/7 - τουλάχιστον σαν πρώτη εντύπωση. Δυστυχώς η Sony έλειπε και δεν είχαμε την ευκαιρία για σύγκριση...

Εμενα παλι το πιασιμο της ηταν το ΙΔΑΝΙΚΟ .

3 σκαλες καλυτερο των Sony και 2 σκαλες καλυτερο των Z6,Z7.

Με το EVF δεν τρελλαθηκα οπως και με την αυτοματη εστιαση.

Βασικο μοντελο οπως μας ειπε ο εκπροσωπος promotion της εταιρειας και περιμενουμε να δουμε ποτε θα βγαλει το επομενο που λογικα θα εχει εκτος απο μεγαλυτερα specs και βελτιωσεις απο το πρωτο μοντελο.

Απάντηση: Re: Canon FF Mirrorless

Για όσους έρχονται από DSLR θα ξετρελαθουν από το πιάσιμο της μιας και έχει μεγαλύτερο ακόμη γκριπ από την Ζ6 και μαζί όγκο, μέγεθος, βάρος αλλά εγώ δεν μπόρεσα να την νιώσω ως ακαθρεπτη , ακόμη και ο ΗΧΟΣ του κλείστρου της ήταν σαν μηχανή με καθρέπτη, απλά απαράδεκτος . Το σώμα δείχνει πάντως εξαιρετικο ως κατασκευή εκεί κανενα παράπονο. Η εργονομία της όμως δεν τρέλανε , ούτε ο βασικός επιλογέας μέσω κουμπιού και ροδελας , ούτε και το κουμπί του κλείστρου που είναι πολύ μικρό για το σώμα, συνεχώς το εψαχνα όταν έβαζα το μάτι μου στο σκόπευτρο. Η εστίαση σε SAF με φακό 24-105 που φορούσε ήταν ικανοποιητική αλλά μπροστά στην ΕΜ1 μου την ένιωσα υποδεέστερη ακόμη και από την GX9 του Δημήτρη με ένα ταπεινό 12-32 που χτυπουσαμε ίδια σημεία . Σε CAF ήταν ελαφρως πιο γρήγορη η εστίαση από την Ζ6 αλλά δεν κλείδωνε πάντα. Βέβαια αυτές οι εντυπώσεις και κρίσεις για την εστίαση των μηχανων είναι πολύ πρώιμες μιας και δεν ξέραμε κάν να τις ρυθμίσουμε σωστά, παρότι προσπαθήσαμε να το κάνουμε στον λίγο χρόνο που τις είχαμε.

Περίμενα να συμβεί το αντίθετο να μου αρέσει η Canon και όχι η Νικον Ζ6 αλλά η προσωπική επαφή μου άλλαξε γνώμη. Και νομίζω οτι σχεδόν σε ολα συμφώνησε και ο Δημητρης.

Αυτή νομίζω είναι η ειδοποιός διαφορά, η Nikon έβγαλε μια "κανονική" ακάθρεπτη. Νιώθεις ότι κρατάς κάτι σαν Ε-Μ1 ή G9 με πιο μεγάλο/βαρύ φακό αλλά με σωστό ζύγισμα. Η Canon μοιάζει με DSLR που αδυνάτισε ανομοιόμορφα και έχει κάποιες πρωτοτυπίες στα "κουμάντα" της άρα θέλει περισσότερη εξοικείωση πράγμα αδύνατο σε τόσο λίγο χρόνο. Επίσης κι οι δυο σηκώνουν πολλή παραμετροποίηση που προφανώς επηρεάζει το αποτέλεσμα: ως παράδειγμα αναφέρω ότι στην Ζ6, αφού διαλέξεις τρόπο εστίασης SAF/CAF κ.λ.π. μπαίνεις σε υπομενού με κάμποσες επιλογές που έχουν να κάνουν με τον τύπο του θέματος που θα τραβήξεις (sport κ.λ.π.)...

Λόγω ότι την R την έχουν ήδη πάρει 2-3 γνωστοί μου την έχω πιάσει και δουλέψει λιγάκι. Σαν κράτημα είναι με διαφορά ότι καλύτερο έχω πιάσει σε Mirrorless και είναι αυτό ακριβώς το κράτημα που ζητάνε οι κάτοχοι FF Dslr. Πολύ σωστή κίνηση από την Canon. Δεν είναι τυχαίο ότι με το καλημέρα η Canon και με ένα μοντέλο έπιασε 35-30% της αγοράς των FF Mirrorless. Την Ζ6/7 δεν τις έχω πιάσει άλλα σε κατασκευή και πιάσιμο η R είναι αισθητά ανώτερη από οποιαδήποτε sony A7 έχω πιάσει.
Σε εστίαση και λειτουργίες δεν έχω ακόμα άποψη, φαίνεται οκ και εστίαζε καλά αν και έχω την εντύπωση ότι δεν έχει την ίδια ταχύτητα με μια καλή Dslr.

Έτσι είναι, αν έχεις συνηθίσει τις "αρκούδες" και το κλάπα-κλούπα του καθρέφτη, νοιώθεις μια σιγουριά ακούγοντας το κλείστρο της R. Τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να το έκαναν και επίτηδες τόσο θορυβώδες και αισθητό, ίσως σε 2-3 χρόνια να βγάλουν κάτι πιο απαλό - αφού εκπαιδεύσουν πρώτα τους σκληροπυρηνικούς... :flipout:

Έτσι είναι, αν έχεις συνηθίσει τις "αρκούδες" και το κλάπα-κλούπα του καθρέφτη, νοιώθεις μια σιγουριά ακούγοντας το κλείστρο της R. Τώρα που το σκέφτομαι μπορεί να το έκαναν και επίτηδες τόσο θορυβώδες και αισθητό, ίσως σε 2-3 χρόνια να βγάλουν κάτι πιο απαλό - αφού εκπαιδεύσουν πρώτα τους σκληροπυρηνικούς... :flipout:

Μην ξεχνάς ότι στο κοινό που απευθύνεται αυτή η μηχανή είναι σκληροπυρινικοί Canonακιδες που θέλουν θηρία μηχανές και να νιώθουν το κλείστρο, και πίστεψε με είναι πάρα πολλοί εκει έξω!!!! Αυτούς μια χαρά θα τους πιάσει η Canon Και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι πάει καλά η μηχανή, θα βγάλει σε λίγο καιρό και το πιο Pro μοντέλο και έδεσε το γλυκό. Εχει κάνει την έρευνα της η Canon και έχει δει τι θέλει το κοινό της και αυτό της προσφέρει. Να προσθέσουμε επίσης ότι η Canon είναι το μόνο brand που δεν ενδιαφέρεται να πάρει κόσμο από τα άλλα Brands μόνο να διατηρήσει του ήδη κατόχους Canon, αυτό της αρκεί και τις περισσεύει. Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε άλλα προβλέπω από τώρα ότι σε 2 χρόνια άντε 3 η Canon τόσο σε crop όσο και σε FF θα έχει το 50% της αγοράς σε Mirrorless.

Συμφωνω αν και δεν το ειδα, αλλά περισσότερο απο όλα με χάλασα ο δυνατός ηχος του κλειστρου, ηταν τετοιος που τον ενιωθα μεχρι και την χουφτα μου :music-smiley-005: (μαλλον ψυχολογικό ηταν το θεμα και πρεπει να το ψαξω) ... και οσο και αν η κατασκευή δειχνει σουπερ ποιοτική αναρωτιέμαι ποια θα αντέξει στον χρόνο περισσότερο, μια απλή ακάθρεπτη με φουλ χρήση ηλεκτρονικού κλείστρου όπου εχει μηδενικές φθορες και σε 500.000 κλικ ή η Canon R ή μια Ζ6,Ζ7 με μηχανικό κλειστο που εχει πεπερασμένο αριθμό κλικ ?

Πρακτικα δεν υφισταται αυτο το διλλημα γιατι ποτε κανεις δεν κρατα μια μηχανη που το κλειστρο της θα παραδωσει το πνευμα. Τα φτιαχνουν γερα τα ατιμα...

Πρακτικα δεν υφισταται αυτο το διλλημα γιατι ποτε κανεις δεν κρατα μια μηχανη που το κλειστρο της θα παραδωσει το πνευμα. Τα φτιαχνουν γερα τα ατιμα...

α καλα κατσε να συνηθισουν τις νεες ταχυτητες ριπης των ακαθρεπτων και τα λεμε, αν δεν βαλουν ηλεκτρονικό και γρηγορα θα αναστενάξουν τα σερβις, ισως γιαυτο και κρτησαν χαμηλες ταχυτητες στα πρωτα τους μοντελα.