Λοιπόν, χθες το άφησα να παίζει από το πρωϊ.
Το απογευματάκι (αν και πτώμα) κάθησα λίγο να ακούσω.
Υπόψιν ότι δεν έπαιζε μόνο του, ήταν όλο το σύστημα ανοιχτό, οπότε είχε έρθει "στα ίσα του".
Δεν ασχολήθηκα καθόλου με στήριξη, φάσεις και καλώδια. Απλά το έβαλα να παίξει.
Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο τρόπος που δεν συντονίζεται το σασσί του. Σε άλλα players όταν βάζουμε μουσική, έστω και σε χαμηλή ένταση αν ακουμπήσουμε ελαφρά το επάνω μέρος του player θα νιώσουμε τις δονήσεις που δημιουργούνται στο σασσί.
Σε αυτό οι δονήσεις ήταν σημαντικά λιγότερες.
Αυτό το λέω γιατί έχω άποψη σχετικά με τη συχνότητα συντονισμού των players. Όσο περισσότερο είναι το player ευαίσθητο στις δονήσεις, τόσο περισσότερο θέλει προσοχή στη στήριξη του.
Ηχητικά το Player αυτό ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη.
Καμιά σχέση με αυτό που περίμενα.
Μετά το πρώτο σοκ από τις πρώτες νότες που ξεπηδούσαν από μέσα του, με έβαλε σε διαφορετικό mode.
Με έκανε να θέλω να το κρίνω με απόλυτα κριτήρια, με έβαλε να το συγκρίνω με το κύριο ψηφιακό μου σύστημα (Pioneer DVD717+behringer SRC2496).
Και αυτό που λέω είναι από μόνο του μια αδιαμφισβήτητη νίκη του player αυτού απέναντι... σε όλα.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το κύριο ατού του player αυτού είναι η μεσαία του περιοχή, η οποία έχει...βάρος. Έβαλα τα γνωστά δισκάκια αναφοράς του Παντελή Θαλασσινού όπου οι φωνές ήταν μεστές, με αληθοφάνεια και ίσως με μια ευφωνικότητα.
Στα έγχορδα του ίδιου δίσκου εντύπωση μου προκάλεσαν οι αρμονικές συχνότητες, δηλαδή το "σβήσιμο" της χορδής.
Σαφές και με διάρκεια.
Στο 1812 του Τσαϊκόφσκυ ηχογράφησης DECCA με "αρχιμάστορα" τον Solti, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα πνευστά, τα οποία έχουν "κρέας" και μέταλλο!
Στο "Hey you" από τους ροζ φλόιντ προς το τέλος του κομματιού εύκολα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει το φλάουτο το οποίο δεν το ακούω καθόλου από πολλάαααα συστήματα.
Τα πρίμα του είναι διακριτικά, πράγμα περίεργο αφού συνήθως σε μικρές κατηγορίες τιμής τα ψηφιακά τσιρίζουν. Παρόλα αυτά είναι επαρκή σε έκταση. Επαρκέστατα θα έλεγα.
Το χαμηλό-μεσοχαμηλό δεν είναι από τα ατού του μηχανήματος αυτού, αφού έχει έκταση, αλλά στερείται σαφήνειας. Είναι περισσότερο "one tone bass" όπως το λένε στα εξωτερικά.
Αλλά μη φανταστείτε ότι θα σας αποσπάσει την προσοχή από τη μουσική σας απόλαυση...
Γενικά έχει πολύ καλή τονική ισορροπία με απόλυτα κριτήρια.
Δεν έχει καλή στερεοφωνική εικόνα ούτε σε έκταση, ούτε σε σαφήνεια, αφού οι διαστάσεις αυτής (και πάντα ανάλογα με το software) βρίσκεται ανάμεσα στα ηχεία μου και λίγο πίσω τους.
Η έλλειψη σαφήνειας στη στερεοφωνική εικόνα φυσικά στερεί και την αίσθηση του βάθους που κάποιες ηχογραφήσεις μπορεί να έχουν.
Ένα ακόμη μειονέκτημα (κάτι εντελώς αναμενόμενο) είναι η έλλειψη σοβαρής δυναμικής αντίθεσης. Τελείως φυσιολογικό κατά τη γνώμη μου αν κρίνουμε από την "παιδική" τροφοδοσία η οποία πιθανό να έχει.
Αυτή την αίσθηση του...ψόφιου (σε κάποιες συγκεκριμένες ηχογραφήσεις, όπως πχ το take five από Joe Morello DMP recordings) είναι πολύ πιθανό να την έχει και το πανάκριβο συστημά μας εδώ που τα λέμε αν έχουμε ξεχάσει να σφίξουμε λίγο τα καλώδια των ηχείων ή έχουν πήξει στη μαυρίλα.
Με αυτό που λέω εννοώ ότι αυτό το χαρακτηριστικό ίσως και να μη γίνει αντιληπτό από κάποιους χρήστες.
Επίσης, ούτε η ανάλυση είναι ατού σε αυτό το player. Και δε μιλάω για τσίκι-τσίκι, αυτό δεν είναι ανάλυση.
Μιλάω για πράγματα που υπάρχουν στις ηχογραφήσεις και που συνήθως δεν ακούγονται, μέχρι να ακούσεις ένα σωστά στημένο σύστημα και να σου έρθουν αβίαστα κάποιοι ήχοι που πριν δεν είχες προσέξει.
Για μένα είναι ευκαιρία, είναι ένα (πρώην) καλά κρυμμένο μυστικό των συστημάτων ήχου.
Αναλόγως το σύστημα, μπορεί να ακουστεί από καλό εως πολύ-πολύ καλό.
Χωρίς να βάλουμε στο μυαλό μας την αξία του, με απόλυτα κριτήρια είναι ένα καλό player.
Αν βάλουμε στην εξίσωση και την τιμή του... πολλές σκέψεις θα περάσουν από το νου.
Όπως πχ "πόσο καλύτερο είναι το κανονικό, το καλό μου cdplayer? Πόσο περισσότερο κοστίζει? Γιατί?"
35 ευρώ πολλοί απο εμάς πληρώνουν για ένα "καλό" βύσμα για το καλώδιο ρεύματος του cdplayer τους....
ΥΓ: Οι ακροάσεις θα συνεχιστούν
ΥΓ2: Σαν τράνσπορτ δεν το έβαλα ακόμη
ΥΓ3: Έχει και volume στο τηλεχειρηστήριο!
ΥΓ4: Αν σας προσκαλέσουν σε...blind test με αυτό και κάποια άλλα players...μη δεχτείτε.