Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players... με μια πινελιά από "σαύρα"

Μάλλον ενθουσιάστηκαν στη συμπεριφορά του με DSD υλικό και το "ξέχασαν" το red book... :p

Περ. Stereophile: "CD playback was "a revelation," with sound that was "detatiled, spacious and luscious,"". Κατάταξη: Α+ (ανώτατη), τεύχος Οκτ. 2011.

Προφανώς, κάτι έκανε σωστά η Sony και στο redbook και όχι μόνον στο SACD.

Βέβαια, σε επόμενο τεύχος έβγαλαν το oppo 95 ακόμα καλύτερο από το 5400, οπότε εδώ πέρα έχουμε θέμα, δεν ξέρω πλέον κατά πόσο να τους θεωρήσω αξιόπιστους...

Βέβαια, σε επόμενο τεύχος έβγαλαν το oppo 95 ακόμα καλύτερο από το 5400, οπότε εδώ πέρα έχουμε θέμα, δεν ξέρω πλέον κατά πόσο να τους θεωρήσω αξιόπιστους...

Στο προηγούμενο τεύχος ήταν, του Σεπτεμβρίου 2011. Όντως υπάρχει ένα θέμα με τον ειδικό τύπο, αλλά νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά οι διαφορές είναι στα σημεία και μια απόλυτη κατάταξη είναι αδύνατη. Ίσως το Oppo όντως να τους φάνηκε καλύτερο, αλλά όπως γράφουν σε συγκεκριμένα σημεία, δεν απέρριψαν δηλαδή το 5400. Εξάλλου εξακολουθεί να είναι στη λίστα Α+ μαζί με το Oppo πλέον. Το θέμα είναι ότι το Oppo ως universal από την εμπειρία μου θα έχει διάφορα θεματάκια με το transport του (θόρυβοι, ανούσια υψηλές περιστροφικές ταχύτητες, κ.α.) που εμένα με εκνευρίζουν σε ένα μηχάνημα. Όταν αξιολογώ ένα CD Player δεν κοιτάζω μόνον τον ήχο του, αλλά και τα υπόλοιπα, δηλ. ποιότητα κατασκευής, αίσθηση χειρισμού, μηχανολογικά μέρη κλπ. Πιστεύω ότι σε αυτά τα σημεία το Oppo δεν μπορεί να φτάσει έναν dedicated player επιπέδου 5400.

Σ' αυτό συμφωνώ απόλυτα.

Το μόνο κακό είναι ότι πλέον το 5400 το ψάχνεις με το τουφέκι, οπότε αν δεν είμαι τυχερός, θα πάω μάλλον προς Yamaha... :(

Σ' αυτό συμφωνώ απόλυτα.

Το μόνο κακό είναι ότι πλέον το 5400 το ψάχνεις με το τουφέκι, οπότε αν δεν είμαι τυχερός, θα πάω μάλλον προς Yamaha... :(

Την Κυριακή έφυγε ένα στο ebay σε άριστη κατάσταση, στα 800 Ευρώ!

Εδώ έχει πολλές φωτογραφίες του Yamaha http://www.audiovision.cz/Audio-komponenty/CD-prehravace/1035-Yamaha-CD-S2000-.html. Βλέποντας τις φωτογραφίες από την εσωτερική κατασκευή, δηλαδή πλακέτες χωρίς καλώδια ( μόνο τα καλώδια από τους μετασχηματιστές υπάρχουν) και την ποιότητα του μηχανισμού αποφάσισα και το αγόρασα. Πιστεύω τέτοια κατασκευή από εταιρία που θα ονομαζόταν Hi End θα είχε πολλαπλάσια τιμή.

Εδώ έχει πολλές φωτογραφίες του Yamaha http://www.audiovision.cz/Audio-komponenty/CD-prehravace/1035-Yamaha-CD-S2000-.html. Βλέποντας τις φωτογραφίες από την εσωτερική κατασκευή, δηλαδή πλακέτες χωρίς καλώδια ( μόνο τα καλώδια από τους μετασχηματιστές υπάρχουν) και την ποιότητα του μηχανισμού αποφάσισα και το αγόρασα. Πιστεύω τέτοια κατασκευή από εταιρία που θα ονομαζόταν Hi End θα είχε πολλαπλάσια τιμή.

Δεν το συζητάμε, το μηχάνημα είναι τανκς. Όταν το παραλάβεις πες μας εντυπώσεις και κυρίως πόσο θορυβώδες είναι το transport, γιατί έχουν υπάρξει αναφορές για το θέμα αυτό.

Εγώ πάντως θα ψάξω για το Sony... από τις περιγραφές κατάλαβα ότι θα είναι λουκούμι για τα ηλεκτροστατικά μου.

Απάντηση: Re: Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players... με μια πινελιά από "σαύρα"

Δεν το συζητάμε, το μηχάνημα είναι τανκς. Όταν το παραλάβεις πες μας εντυπώσεις και κυρίως πόσο θορυβώδες είναι το transport, γιατί έχουν υπάρξει αναφορές για το θέμα αυτό.

O Τάκης είναι ο κάτοχος του S2000 της ακρόασης, φίλε Δημήτρη.

Χωρίς να εστιάσουμε στο θέμα, να πω ξανά ότι δεν παρατηρήσαμε κάποιο θόρυβο κατά τη διάρκεια της ακρόασης, από κανένα player.
Προφανώς οι κάτοχοι μπορούν να μας διαφωτίσουν περισσότερο στο θέμα "θόρυβος transport" (μιλώντας πάντα για μηχανικό θόρυβο στη διάρκεια της αναπαραγωγής, φαντάζομαι)

Re: Απάντηση: Re: Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players... με μια πινελιά από "σαύρα"

O Τάκης είναι ο κάτοχος του S2000 της ακρόασης, φίλε Δημήτρη.

Χωρίς να εστιάσουμε στο θέμα, να πω ξανά ότι δεν παρατηρήσαμε κάποιο θόρυβο κατά τη διάρκεια της ακρόασης, από κανένα player.
Προφανώς οι κάτοχοι μπορούν να μας διαφωτίσουν περισσότερο στο θέμα "θόρυβος transport" (μιλώντας πάντα για μηχανικό θόρυβο στη διάρκεια της αναπαραγωγής, φαντάζομαι)

Α ! ΟΚ, μπερδεύτηκα. Πολύ ωραίο μηχάνημα πάντως το Yamaha. Αν αποφάσιζα αποκλειστικά με κριτήρια ποιότητας κατασκευής θα το έπαιρνα δίχως σκέψη.

Έτσι είναι... και ακούγεται και πολύ ωραία! Ας μην μένουμε μόνο στην κατασκευή.

+++
Άσε τα players προς το παρόν και βγάλε καμιά φωτό του συστήματός/χώρου σου... περιμένουμε στις παρουσιάσεις...
Κάτι πήρε το μάτι μου για toy towers και κανένα μπουμάρισμα...:award:

Δεν καταλαβαίνω που το διάβασες για θόρυβο από το μηχανισμό του. Επειδή έχω αλλάξει αρκετά player νομίζω πως δύσκολα θα βρεις μηχανισμό καλύτερο. Όσο για το πώς παίζει νομίζω πως παίζει πολύ παρά πάνω από τα χρήματα που ζητεί η Yamaha. Σε δόκιμη που έκανα με ένα CD των 11.000 που έφερε ένας φίλος μου δεν μπορέσαμε να δούμε διάφορα.

Θα θελα να χαμε, θεωρητικα μιλωντας, και το Audiolab 8200CD στη συγκεκριμμενη δοκιμη, ενα player κατω απο το 1000ρικο που θα εθετε ενα παραπανω μετρο συγκρισης.

Δεν καταλαβαίνω που το διάβασες για θόρυβο από το μηχανισμό του. Επειδή έχω αλλάξει αρκετά player νομίζω πως δύσκολα θα βρεις μηχανισμό καλύτερο. Όσο για το πώς παίζει νομίζω πως παίζει πολύ παρά πάνω από τα χρήματα που ζητεί η Yamaha. Σε δόκιμη που έκανα με ένα CD των 11.000 που έφερε ένας φίλος μου δεν μπορέσαμε να δούμε διάφορα.

Σε γερμανικό φόρουμ, όπου είμαι μέλος, έχουν παραπονεθεί αρκετοί. Αλλά και σε αγγλόφωνα site αν ψάξεις θα το βρεις. Ίσως ήταν κάποιο πρόβλημα στα πρώτα κομμάτια και μετά το διορθώσανε. Δεν ξέρω...

Re: Απάντηση: Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players... με μια πινελιά από "σαύρα"

Έτσι είναι... και ακούγεται και πολύ ωραία! Ας μην μένουμε μόνο στην κατασκευή.

+++
Άσε τα players προς το παρόν και βγάλε καμιά φωτό του συστήματός/χώρου σου... περιμένουμε στις παρουσιάσεις...
Κάτι πήρε το μάτι μου για toy towers και κανένα μπουμάρισμα...:award:

Όλα θα γίνουν...:ernaehrung004:

Αναφέρθηκε σε review...

Δε θυμάμαι ποιο μιας και διάβασα αμέτρητα για το μηχανάκι.... σε ένα έτυχε και υπήρχε αυτός ο θόρυβος. Όλοι οι άλλοι reviewers δεν ανέφεραν κάτι ανάλογο.

Κάτι δεν πάει καλά με αυτό το white paper. Κατ' αρχήν αναφέρει ότι παράγονται 6 αναλογικές έξοδοι, ενώ το 5400 έχει μόνον δύο. Έπειτα, όλη η διαδικασία μετατροπής D/A που περιγράφει είναι παρόμοια με αυτήν του 9000: http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews/Specific.aspx?ArticleId=13116&PageId=4

Στην περίπτωση του 9000 το σήμα DSD, όπως και το σήμα PCM του CD υφίστανται πρώτα μια ψηφιακή διαδικασία, ώστε να έρθουν στο ίδιο φορμάτ και στο τέλος περνούν από τον ίδιο multi-level μετατροπέα D/A που είναι custom chip της Sony. Στο 5400 χρησιμοποιείται το D/A DSD1796 της Texas Instruments, το οποίο δεν κάνει τέτοια πράγματα. Για την μετατροπή DSD σε analog απλά εφαρμόζει ένα χαμηλοπερατό φίλτρο στο σήμα.

Λοιπόν, μετά από μια προσεκτική μελέτη του service manual του 5400, προκύπτει ότι μάλλον συμβαίνει το εξής: Ναι, μεν ο μετατροπέας D/A είναι το DSD1796, αλλά πριν από αυτόν υπάρχει ένα custom chip της Sony με όνομα CXD9927R. Το chip αυτό, από ό,τι φαίνεται, μετατρέπει το PCM του απλού redbook CD, πρώτα σε DSD και μετά τροφοδοτείται το DSD1796. Αν παρακολουθήσει κανείς το signal path θα δει ότι στο custom chip μπαίνει τόσο το σήμα SACD όσο και το σήμα CD, αλλά στην έξοδο βγαίνει μόνον σήμα SACD και από εκεί και πέρα στο σχέδιο δεν εμφανίζεται ξανά signal path για CD, παρά μόνον για τις ψηφιακές εξόδους. Αν λοιπόν ισχύουν αυτά, τότε ίσως εξηγούνται κάποια πράγματα...

Γράφω τα άνω πάντως με κάθε επιφύλαξη, γιατί δεν προκύπτει άμεσα, αλλά εμμέσως και επιπλέον το DSD1796 μοιάζει να είναι συνδεμένο κάπως περίεργα…

Απάντηση: Re: Χαλαρή ακρόαση SACD/CD players... με μια πινελιά από "σαύρα"

Λοιπόν, μετά από μια προσεκτική μελέτη του service manual του 5400, προκύπτει ότι μάλλον συμβαίνει το εξής: Ναι, μεν ο μετατροπέας D/A είναι το DSD1796, αλλά πριν από αυτόν υπάρχει ένα custom chip της Sony με όνομα CXD9927R. Το chip αυτό, από ό,τι φαίνεται, μετατρέπει το PCM του απλού redbook CD, πρώτα σε DSD και μετά τροφοδοτείται το DSD1796. Αν παρακολουθήσει κανείς το signal path θα δει ότι στο custom chip μπαίνει τόσο το σήμα SACD όσο και το σήμα CD, αλλά στην έξοδο βγαίνει μόνον σήμα SACD και από εκεί και πέρα στο σχέδιο δεν εμφανίζεται ξανά signal path για CD, παρά μόνον για τις ψηφιακές εξόδους. Αν λοιπόν ισχύουν αυτά, τότε ίσως εξηγούνται κάποια πράγματα...

Γράφω τα άνω πάντως με κάθε επιφύλαξη, γιατί δεν προκύπτει άμεσα, αλλά εμμέσως και επιπλέον το DSD1796 μοιάζει να είναι συνδεμένο κάπως περίεργα…

Καλά κάνεις και τα γράφεις έστω με επιφύλαξη.
Καλό είναι όλο και κάποιος από εμάς να καταπιάνεται με τα τεχνικά, και να προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις
Προσωπικά ευχαριστώ για τα σύντομα συμπεράσματα σου και την προσπάθεια σου να κατανοήσεις τι γίνεται.