Χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος PC ;

Αντε λιγο υπομονη ακομα να βγαλει και το pulsbo chipset για τον Αtom... και με επιταχυνση h264/vc1..

Αντε λιγο υπομονη ακομα να βγαλει και το pulsbo chipset για τον Αtom... και με επιταχυνση h264/vc1..

Δεν μας κάνει το Pulsbo. Η μέγιστη ανάλυση που θα υποστηρίζει στην έξοδο θα είναι 1366 x 768.

Θα χρειαστεί να περιμένουμε το επόμενο..

καλο ειναι και αυτο Δημητρη
αλλα απο την αλλη αν θελουμε να βγαζει 1080p....παλι στο περιμενε ρε γαμωτο .

και να πεις οτι δεν το κανει decode...intel ειναι :violent-smiley-030:

Μην περιμένετε από ΑΤΟΜ να παίξει φουλ hi def... Και h264 (blueray) να αποκωδικοποιεί το chipset (καρτα γραφικών), τα mkv θέλουν cpu power... Και ο ΑΤΟΜ δεν φτιάχτηκε για τέτοια πράγματα...

Για τέτοια πράγματα υπάρχουν άλλες λύσεις σε mini-itx μέγεθος, μια έχει παρουσιαστεί εδώ:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=28485

Καλά, εννοείται ότι για mkv δεν έχει καμία τύχη..

Αλλά για φτηνό blu ray player δεν θα ήταν άσχημο (αν άντεχε την ανάλυση..).

Το "κουλό" είναι ότι το chipset σε H.264 decoding θα καταναλώνει μόλις 120mW!!

Υπάρχουν ήδη SoCs για 1080p h264/vc1 decoding πχ nvidia tegra http://www.nvidia.com/page/handheld.html

Απάντηση: Re: Χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος PC ;

ASUS P5Q-EM

P5D-EM_back.jpg

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.522663&ref=pathfinderAsus

Asus P5Q-VM

P5Q-VM_back.jpg

Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου διαβάζονταs αυτό το θέμα,αν είναι εύκολο,την βοήθεια αυτών που τελικά έφτιαξαν
ένα μικρό,αθόρυβο και χαμηλήs κατανάλωσηs ρεύματοs κατεβαστήρι,αφού θα παίζει 24χ7.

Βασικόs παράγονταs το οικονομικό,να κυμαίνεται απο 100 εωs 200 euro.
Έναs σκληρόs ο οποίοs ήδη υπάρχει και θα ήθελα να τον χρησιμοποιήσω,είναι ο SEAGATE BARRACUDA 7200 500GB SATA2.

Θα ήθελα λοιπόν την γνώμη σαs για την σύνθεση του υπόλοιπου p/c.
1.Κουτί.
2.Τροφοδοτικό.
3.Μητρική.
4.Επεξεργαστήs.
5.Μνήμη.
6.Ένα οποιοδήποτε dvd,λογικά μόνο για την εγκατάσταση των XP,από το υπάρχον p/c.

Ερωτήσειs
-------------
1.Τροφοδοτικό η picoPSU-90 Power Kit;
2.Για την μητρική απ'ότι διάβασα θα πρέπει να έχει onboard τα πάντα;
3.Μπορεί να μπεί και δεύτεροs σκληρόs;(γεμίζει εύκολα ο πρώτοs!!)
4.Σύνδεση(για την μεταφορά των αρχείων) με τον ήδη υπάρχον υπολογιστή με μια κάρτα δικτύου;
5.Δυνατότητα αναπαραγωγής υλικού 720p υπάρχει η θα πρέπει τα αρχεία να μεταφέρονται στον κυρίωs υπολογιστή;
6.Η οθόνη γνωρίζω ότι μπορεί να συνδεθεί με δυο υπολογιστέs.Με τι ''διακόπτη'';
7.Μπορούμε να έχουμε από 40 εωs max 60 watt κατανάλωση;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Last edited:
Για μενα όλα τα προς επιλογή είναι εύκολα (και φτηνά), εκτός του κουτιού... Εκεί κώλωσα και εγώ, και έκανα την ξυλοκατασκευή.
Λοιπόν Μ/Β & CPU μια από τις 3 μικρές της ιντελ:
D201GLY2(Α) ή D945GCLF (65ε αυτές οι δύο) ή D945GCLF2 (90ε)
κάθε μια έχει + και -
Εν τάχει:
D201GLY2(Α)
Μονοπύρηνο, ισχυρότερο σαν CPU από το D945GCLF
Χειρότερο chipset από τα άλλα δύο, κακή κάρτα γραφικών (SIS Mirage1). Βέβαια αν είναι μόνο κατεβαστήρι, δεν σε νοιάζει.
Καίει λίγο περισσότερο από το D945GCLF
Βγαίνει και εντελώς fanless (χωρίς το "Α" στο τέλος), αλλά χρειάζεται ροή αέρα από κάποιον εξωτερικό ανεμιστήρα

D945GCLF
Μονοπύρηνο, αλλά με hyperthreading (δύο εικονικοί πυρήνες). Δεν εχει φαν ο επεξεργαστής, αλλά το chipset! Εχει καρτα γραφικών GMA950 της Ιντελ.

D945GCLF2
Διπύρηνο, με hyperthreading (4 εικονικοί πυρήνες, δύο πραγματικοί). Το ισχυρότερο της παρέας, όταν η εφαρμογή εκμεταλλεύεται τους δύο πυρήνες. Στα θετικά η ύπαρξη -αναλογικού- πολυκάναλου ήχου, 1000άρας κάρτας δικτύου (τα άλλα έχουν 100άρες), και S-Video. Αυτό παίζει 720p από ότι γράφουν στο ίντερνετ οι χρήστες του... Ομως καίει και παραπάνω λόγο των 2 πυρήνων, αλλά όχι τραγικά πράγματα.

PicoPSU90w + powerbrick 85w (κάπου 50ε αν θυμάμαι καλά....)
Δίσκο είπες έχεις. Προσωπική επιλογή όμως ένας 2.5' από λάπτοπ, για ησυχία και οικονομία κατανάλωσης. Εχουν αρκετή διαφορά. Υπάρχει 250GB με 61ε νομίζω στο eshop για παράδειγμα.

Μνήμη 1GB / 667 ότι νάναι από τις φτηνές επώνυμες.

και φτάνουμε στο κουτί... εδώ είναι και το μόνο πρόβλημα. Κανένα μικρό κουτί δεν υπάρχει σε καλή τιμή Ελλάδα ή Ευρώπη, μόνο στην αμερική. Αλλά εκεί δεν ξέρεις τι θα πληρώσεις μεταφορικά (μπολικα λόγο όγκου), και ίσως τελωνείο. Ρίξε μια ματιά για το Μ300, εχει αναφερθεί και στο δημόσιο. Είναι ίσως το πιο φτηνό, και φαίνεται καλό.Προσοχή θέλει γιατί τα μικρά κουτιά, έχουν συγκεκριμένα τροφοδοτικά που συνεργάζονται / δέχονται. Κάποια έχουν δικά τους, κάποια παίρνουν αποκλειστικά πίκο, και κάποια Μ1/Μ2... Το Μ300 αν θυμάμαι σωστά, με πικο συνεργάζεται μόνο.

Φυσικά δεν τελείωσες, αλλά μόλις άρχισες... υπάρχουν και μόντες, π.χ. ψύκτρες χαμηλού προφίλ, πιο ήσυχοι ανεμιστήρες, και πάει λέγοντας... ορεξη να έχεις..

Εκτόs από τιs παραπάνω ερωτήσειs που αν μπορεί κάποιοs να βοηθήσει,κάπου διάβασα χωρίs να είμαι σίγουροs,ότι πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα η κάποια ρύθμιση στα xp,που να βγάζειs εκτόs κάρτα γραφικών,σκληρούs και οτιδήποτε άλλο που δεν έχει σχέση
με το mTorrent και τον σκληρό που δουλεύει το πρόγραμμα;

155 watt με σβηστή την οθόνη(εννοείται) μετράει το software του UPS APC,όταν ο υπολογιστήs δουλεύει μόνο torrent.
αν μπορούσα να ρίξω τουλάχιστον τα μισά watt πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να αγοράσω κατεβαστήρι για μια διαφορά 20-30 watt.

Μπορεί και να κάνω λάθοs...

Για να βοηθήσω στον υπολογισμό περίπου τηs κατανάλωσηs τουs ειδικούs,ο υπολογιστήs αποτελείται από τα εξήs κομμάτια:

1.Fatal1ty AN8 SLI- Socket 939 -Motherboard
2.AMD Athlon(tm) 64x2 Dual Core Processor 3800+
3.Sapphire HD 2900PRO 512 MB.
4.4X512 MB Kingston memory dual channel.
5.550 watt Τροφοδοτικό.
6.2Χ WESTERN DIGITAL RAPTOR WD740ADFD 74GB 10000RPM SATA
σε raid για λειτουργικό και γρήγορεs εργασίεs,convert to dvd,corel κ.λ.π.
7.WESTERN DIGITAL CAVIAR 320GB-Για storage
8.SEAGATE BARRACUDA 500GB-Για torrents

Το κουτί αυτό δεν είναι καλό;:chinscratch:
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.911103

Η μνήμη;
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.554159:chinscratch:

Όσον αφορά τιs ερωτήσειs κάποια βοήθεια;

To κουτί αυτό δεν αναφέρει mini-itx που είναι οι μικρούλες, παρά μόνο micro-atx, που είναι αρκετά μεγαλύτερες... οπότε δεν ξέρω αν σου κάνει για τα μικρούλια. Μνήμη και φτηνότερη μπορείς να πάρεις. Προσωπικά θα διάλεγα (όπως και έχω κάνει στο δικό μου) την φτηνότερη επώνυμη 667 / 1GB (δεν χρειάζεσαι παραπάνω).

Για τις ερωτήσεις, αναλυτικότερα:
1.Τροφοδοτικό η picoPSU-90 Power Kit; -> picoPSU power kit. Απίθανο! (δουλεύει ήδη 24χ7 για 8 μήνες)
2.Για την μητρική απ'ότι διάβασα θα πρέπει να έχει onboard τα πάντα; -> το "πρέπει" είναι σχετικό... Θα είναι οικονομικότερη, και με μικρότερη κατανάλωση.
3.Μπορεί να μπεί και δεύτεροs σκληρόs;(γεμίζει εύκολα ο πρώτοs!!) -> Ναι! Εξαρτάται από το πόσες συνδέσεις για δίσκο θα έχει το Μ/Β που θα επιλέξεις. Απλά με κάθε έναν που προσθέτεις, αυξάνεις κατανάλωση και θόρυβο (ειδικά αν είναι 3.5')
4.Σύνδεση(για την μεταφορά των αρχείων) με τον ήδη υπάρχον υπολογιστή με μια κάρτα δικτύου; -> Ναι όπως έγραψα. Για HD αρχεία, θες χιλιάρα, οι κατοστάρες είναι αργές για αυτά τα μεγέθη. Και 1000άρι ρούτερ φυσικά (αυτά βέβαια μπορείς να τα κάνεις σιγά σιγά, ξεκινάς με ότι έχει πάνω του)
5.Δυνατότητα αναπαραγωγής υλικού 720p υπάρχει η θα πρέπει τα αρχεία να μεταφέρονται στον κυρίωs υπολογιστή; -> απάντησα πριν
6.Η οθόνη γνωρίζω ότι μπορεί να συνδεθεί με δυο υπολογιστέs.Με τι ''διακόπτη''; -> Καλύτερα remote login... χωρίς καν οθόνη δλδ (ούτε πληκτρολόγιο, ποντίκι)
7.Μπορούμε να έχουμε από 40 εωs max 60 watt κατανάλωση; -> 37w ... εγώ, με τις συγκεκριμένες επιλογές που έκανα...

Last edited:

Εκτόs από τιs παραπάνω ερωτήσειs που αν μπορεί κάποιοs να βοηθήσει,κάπου διάβασα χωρίs να είμαι σίγουροs,ότι πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα η κάποια ρύθμιση στα xp,που να βγάζειs εκτόs κάρτα γραφικών,σκληρούs και οτιδήποτε άλλο που δεν έχει σχέση
με το mTorrent και τον σκληρό που δουλεύει το πρόγραμμα;

155 watt με σβηστή την οθόνη(εννοείται) μετράει το software του UPS APC,όταν ο υπολογιστήs δουλεύει μόνο torrent.
αν μπορούσα να ρίξω τουλάχιστον τα μισά watt πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να αγοράσω κατεβαστήρι για μια διαφορά 20-30 watt.

Μπορεί και να κάνω λάθοs...

Για να βοηθήσω στον υπολογισμό περίπου τηs κατανάλωσηs τουs ειδικούs,ο υπολογιστήs αποτελείται από τα εξήs κομμάτια:

1.Fatal1ty AN8 SLI- Socket 939 -Motherboard
2.AMD Athlon(tm) 64x2 Dual Core Processor 3800+
3.Sapphire HD 2900PRO 512 MB.
4.4X512 MB Kingston memory dual channel.
5.550 watt Τροφοδοτικό.
6.2Χ WESTERN DIGITAL RAPTOR WD740ADFD 74GB 10000RPM SATA
σε raid για λειτουργικό και γρήγορεs εργασίεs,convert to dvd,corel κ.λ.π.
7.WESTERN DIGITAL CAVIAR 320GB-Για storage
8.SEAGATE BARRACUDA 500GB-Για torrents

Προσωπική εκτίμηση, ξέχασε το αυτό... Με 2900 και ράπτορες, με συνολικά 4 δίσκους, και παλιά τεχνολογία επεξεργαστή, (στα 90nm έχει ολοκλήρωση αυτός ή ακόμα περισσότερα?), δεν νομίζω ότι μπορείς να το κάνεις να δουλέψει οικονομικά... Τέσπα, να δούμε τι θα σου πουν και οι υπόλοιποι...
(ίσως να μπορείς να κάνεις underclock και undervolt, αλλά ποιο το νόημα όταν έχεις επιλέξει αυτά τα κομμάτια ακριβώς για να πάει γρήγορα το σύστημα?)

Re: Απάντηση: Re: Χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος PC ;

Προσωπική εκτίμηση, ξέχασε το αυτό... Με 2900 και ράπτορες, με συνολικά 4 δίσκους, και παλιά τεχνολογία επεξεργαστή, (στα 90nm έχει ολοκλήρωση αυτός ή ακόμα περισσότερα?), δεν νομίζω ότι μπορείς να το κάνεις να δουλέψει οικονομικά... Τέσπα, να δούμε τι θα σου πουν και οι υπόλοιποι...
(ίσως να μπορείς να κάνεις underclock και undervolt, αλλά ποιο το νόημα όταν έχεις επιλέξει αυτά τα κομμάτια ακριβώς για να πάει γρήγορα το σύστημα?)

Ναι στα 90nm έχει ολοκλήρωση.
Έχω επιλέξει αυτά τα κομμάτια για να κάνω κάποιεs εργασίεs ποιό εύκολα,
αλλά όταν αυτέs οι εργασίεs δεν γίνονται,να είναι μόνο κατεβαστήρι...
Αν υποθέσουμε ότι μπορούμε να απενεργοποιήσουμε την κάρτα γραφικών,
που δεν χρειάζεται όταν δουλεύει μόνο ο Μtorrent και τουs 3 από τουs 4 σκληρούs,
νομίζω ότι τα watt θα ''πέσουν''αρκετά...

Το πρόβλημα είναι ότι οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο δεν μπορεί να σβήσει. Θες ειδικά σχεδιασμένα (και συνεπώς νέα) εξαρτήματα για να το κάνεις αυτό.
Π.χ. στους δίσκους θες τους νέους green της WD.

Νομίζω ότι είναι καλύτερα να πάρεις ένα μικρό νέο σύστημα για 24/365 κατεβαστήρι. 1 δίσκος με 1 πλάττερ για να καίει λίγο (αυτό σημαίνει 320 GB δίσκο) - μιας που θα δουλευει διαρκώς λόγω κατεβάσματος -, νέο επεξεργαστή/μητρική με χαμηλή κατανάλωση και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και ένα τροφοδοτικό χαμηλό, αποδοτικό στην περιοχή κατανάλωσης του συστήματος. Τίποτα άλλο. Κάτι τέτοιο μπορεί να κατέβει γύρω στα 50 W.
Και χαμηλότερα ίσως αν διαλέξεις προσεκτικά επεξεργαστή/μητρική.