Χαρίζω Κεφίρ

Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

αν δεν επικοινωνησουν συντομα η αν δεν μπορουν Γιωργο να τα δωσουμε στα παιδια που θελουν και ειναι ετοιμα.

Το έβαλα σε ένα γύαλινο βάζο (το μεγάλο του HEMO) μαζί με Βιολογικό Γάλα Alpiland 3,8% (99λεπτά...:a0210:) και το άφησα ΕΞΩ από το ψυγείο για να επιταχυνθεί η ζύμωση. Αυριο βράδυ θα το δοκιμάσω αν έγινε. :2thumb22sup:
Τελικά ήταν κακή ιδέα να μείνει έξω από το ψυγείο τέτοια εποχή διότι μου έκοψε το γάλα στην 1η μου προσπάθεια!!!!

Σούρωσα και έπλυνα τον μύκυτα με σκέτο νερό και την 2η φορά το έβαλα στο ψυγείο (6C).

Πάντως μέχρι να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει ο μύκητας, η ταχύτητα ζύμωσης είναι πολύ αργή αφού από την Παρασκευή το απόγευμα ακόμη δεν έχει "ξυνίσει" το γάλα μετά από 3,5 μέρες και ακόμη μυρίζει σκέτο γάλα!

Μια απορία που έχω είναι κατά πόσο το βάζο με το γάλα και το κεφίρ πρέπει να είναι αεροστεγώς κλειστό, ή να είναι απλά καλυμένο με ένα τούλι ή μια πετσέτα.

Κάνω κάτι λάθος και αργεί τόσο?????

εγω απο 20 του μηνα θα μπορω να παραλαβω

ευχαριστουμε πολυ Αρχηγε!!!!!

Εμένα μου ξυνίζει ελαφρώς πάντως.

Εντάξει, όχι πολύ, αλλά κάτι γίνεται...

Η γευση που μου εβγαλε εμενα σε μισο λιτρο πληρες γαλα ειναι πολυ καλη.

Οχι τοσο ξυνη οπως λες αλλα πολυ καλη.

αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι αργει να γιαουρτοποιηθει καπως αλλα πιθανον να μην θυμαμαι επαρκως τους χρονους ζυμωσης....

θα δοκιμασω παντως και απο την γιατρο μου ενα κομματι για να κανω συγκριτικο.

(:flipout:ΝΑΙ και συγκριτικο στους μυκητες κανουμε :flipout:)

Απάντηση: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Μήπως περισεύει κανένα σε κανέναν Σαλονικιό; Τώρα είδα το thread και ψάχνω πολύ καιρό τώρα να το βρω. Αν όχι, μόλις πολλαπλασιαστεί ας με έχετε υπ' όψιν.

Πρώτη προσπάθεια μετά την παραλαβή (να ευχαριστήσω πάλι τον Μιχάλη αλλά και όλους τους συνforumιτες που βοήθησαν στην διανομή).

Οι μύκητες που υπήρχαν στο πακετάκι, μισό λίτρο γάλα 1,5% και 24 ώρες στο ψυγείο με πετσέτα στο δοχείο έδωσαν ένα αραιό μίγμα με πολύ καλή γευση ελάχιστα ξυνό. Ίσως πρέπει να βάλω λιγότερο γάλα ή να το αφήσω πιό πολύ στο ψυγείο για να γιαουρτοποιηθεί (να γίνει πιό πυκνό και πιό ξυνό) και να θυμίζει αυτό που έπινα παλιά στη Θεσ/νίκη.

Οι δοκιμές συνεχίζονται...

Εγώ ξεκίνησα με 200 ml γάλα στο ψυγείο και όντως ήταν αραιό μετά και όχι πολύ ξυνισμένο. Είδα αρκετά βίντεο στο youtube και δεν πλησίαζε αυτό που έδειχναν εκεί.
Δεύτερο σχέδιο ήταν έξω από το ψυγείο με 300-350 ml γάλα και το μίγμα μετά από 20-24 ώρες γίνεται όπως οι περισσότερες φωτογραφίες/βίντεο που έχω δει. Είναι σαν αραιό γιαούρτι, ενώ προς το τέλος εμφανίζεται και τσίρος όπως διάβασα πως το λένε.
Βασικά μέχρι να μεγαλώσει ο μύκητας και να μπορεί να βγάζει κάπου 1 λίτρο την ημέρα λογικά θα το αφήνω έξω από το ψυγείο...
Επίσης θέλω να ζητήσω συγγνώμη που δεν έχω σκανάρει και δεν έχω ανεβάσει ακόμα μερικές πολύ καλές πληροφορίες που είχε βάλει στο δέμα του ο Μιχάλης.
Τέλος έχω βαζάκια στο ψυγείο που πρέπει να τα δώσω. Ως τώρα μόνο ο Λάρρυ έδειξε ενδιαφέρον.
Οι υπόλοιποι τα θέλετε ακόμα?

Γιωργο αν δεν επικοινωνησουν μεχρι αυριο μαζι σου (λογω αργιας μπορει να ελειπαν) θα σε παρακαλουσα για να μην ψοφησει ο μυκητας στο περιμενε...., την πεμπτη να το δωσουμε στα παιδια που εχουν δηλωσει πιο πανω και περιμενουν.
Αν στο μεταξυ ξαναθελησουν τα παιδια εδω ειμαστε να τους δωσουμε απο τα δικα μας.

Τελικά ήταν κακή ιδέα να μείνει έξω από το ψυγείο τέτοια εποχή διότι μου έκοψε το γάλα στην 1η μου προσπάθεια!!!!

Σούρωσα και έπλυνα τον μύκυτα με σκέτο νερό και την 2η φορά το έβαλα στο ψυγείο (6C).

Πάντως μέχρι να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει ο μύκητας, η ταχύτητα ζύμωσης είναι πολύ αργή αφού από την Παρασκευή το απόγευμα ακόμη δεν έχει "ξυνίσει" το γάλα μετά από 3,5 μέρες και ακόμη μυρίζει σκέτο γάλα!

Μια απορία που έχω είναι κατά πόσο το βάζο με το γάλα και το κεφίρ πρέπει να είναι αεροστεγώς κλειστό, ή να είναι απλά καλυμένο με ένα τούλι ή μια πετσέτα.

Κάνω κάτι λάθος και αργεί τόσο?????

Παιδιά, όπως έγραψα στην αρχή, εγώ το φτιάχνω εδώ και ενάμισι χρόνο.
Στην αρχή το παρασκεύαζα εκτός ψυγείου (χειμώνας) και γινόταν όπως έπρεπε. Με την αρχή του καλοκαιριού όμως, δεν προλάβαινε να παραχθεί το κεφίρ και λόγω ζέστης έκοβε το προϊόν (γάλα), όχι βέβαια οι μύκητες.
Έτσι άρχισα από πέρυσι καλοκαίρι να το φτιάχνω στο ψυγείο.
Διαφορές με πρίν:
Πρέπει να βάζεις σημαντικά μικρότερη ποσότητα γάλακτος γιατί φαίνεται πως η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου φρενάρει την ανάπτυξη του μύκητα ή αλλιώς αργεί η διαδικασία ζύμωσης (μάλλον στο ψυγείο τους κόβεται η ασύστολη όρεξη για "φαϊ").
Έτσι λοιπόν μιας και είμαστε στο καλοκαίρι, θα σας πρότεινα ψυγείο, "ανοιχτό" βάζο με ένα τούλι από μπομπονιέρα πιασμένο με λαστιχάκι από πάνω και για την ποσότητα μύκητα που έστειλα στο κάθε βαζάκι, περίπου ένα ποτήρι γάλα για αρχή (ίσως να είναι και πολύ) και αρκετή υπομονή.
Αναφορικά, εγώ είχα τα καλύτερα αποτελέσματα παραγωγής με την τελευταία "τεράστια" ποσότητα μύκητα (πριν σας τους μοιράσω) όπου με όγκο 2 1/2 μεγάλα σουρωτήρια μύκητα έβαζα 1 1/2 λίτρα φρέσκου light γάλακτος και γινόταν σε 24 ώρες σχετικά πηχτό και όχι ιδιαίτερα ξυνό, με εμφάνιση τσίρου στο μεγάλο των 2 1/2 λίτρων γυάλινο δοχείο (πάντα στο ψυγείο) (ή αλλιώς το 1/3 του δοχείου είχε κεφίρ μύκητες και μετά έβαζα μέσα γάλα σχεδόν μέχρι το χείλος του δοχείου κα ανοιχτό με τούλι στο ψυγείο). Πίναμε 1 1/2 λίτρο κεφίρ τη μέρα (κυρίως) εγώ, η γυναίκα μου και (πιό λίγο) τα παιδιά.
Τώρα με 1/2 σουρωτηριού ποσότητα μύκητα, βάζω 1/2 λίτρο γάλα και είναι και πολύ.
Θα έλεγα ότι τα ιδανικά αποτελέσματα για 24 ώρες παρασκευής είναι με αναλογίες κατ' όγκον, 1/3 του γυάλινου δοχείου που χρησιμοποιείτε μύκητες, και μέχρι σχεδόν πάνω γέμισμα με γάλα. Αυτά για χρήση ψυγείου. Εκτός ψυγείου και με λιγότερη ποσότητα μύκητα θα γίνει ίδια ζύμωση αλλά δεν το συνιστώ ειδικά τώρα με τις ζέστες.
Υπομονή παιδιά μέχρι να πολλαπλασιαστούν.:ernaehrung004:

Last edited:

Γιωργο αν δεν επικοινωνησουν μεχρι αυριο μαζι σου (λογω αργιας μπορει να ελειπαν) θα σε παρακαλουσα για να μην ψοφησει ο μυκητας στο περιμενε...., την πεμπτη να το δωσουμε στα παιδια που εχουν δηλωσει πιο πανω και περιμενουν.
Αν στο μεταξυ ξαναθελησουν τα παιδια εδω ειμαστε να τους δωσουμε απο τα δικα μας.

Παιδιά, ας τα παραλάβουν άλλοι αν δεν επικοινωνήσουν οι πρώτοι παραλαβόντες για να μη χαλάσουν οι μύκητες, ή όποιος τα έχει ας τους κάνει μιά αλλαγή συντήρησης με φρέσκο γάλα.
Είναι κρίμα να πάνε χαμένοι.:grandpa:

Χθες το απόγευμα ήπια το πρώτο μου "Home Made" Κεφίρ!

Είχα βάλει στο ψυγείο 750ml βιολογικό γάλα (Alpiland - Κάτω από 1ευρώ:music-smiley-005:) μαζί με το μύκητα από την Παρασκευή το απόγευμα και μετά από 4 μέρες απέκτησε μια ελαφριά ξινή γεύση.
Μάλλον χρειάζεται 5-6 μέρες για να γίνει αρκετά ξινό και να φύγει και η μυρωδιά της αγελαδίλας που τόσο απεχθάνομαι στο φρέσκο γάλα.

Πάντως πίνεται! Το Σούρωσα, έπλυνα το μύκητα και έβαλα λιγότερο γάλα (~400ml) στη νέα "παραγωγή". Επειδή μου φάνηκε ότι ο μύκητας μεγάλωσε λίγο (και η ποσότητα γάλακτος λιγότερη), θα το αφήσω 3-4 μέρες τουλαχιστον αφού μου αρέσει να είναι ξινό και δυνατό σε γεύση.

Περισσότερα μόλις είναι έτοιμο το νέο κεφίρ! :ernaehrung004:

Βάζεις πολύ γάλα για τόσο λίγη ποσότητα μύκητα.
Δοκίμασε με ένα ποτήρι γάλα και άλλαζέ το κάθε μέρα.
Είσαι ο πρώτος "μεταπαραγωγός".
ΒΟΥΡ!

ο Γιωργος ειναι Αθηνα.

ρωτα τα παιδια απο Θεσσαλονικη αν αβγατισαν τα ζουζουνια τους...

Την κυριακή το βράδυ φεύγω για ένα συνέδριο στην Κρήτη. Θα γυρίσω την επόμενη Παρασκευή. Αν κάποιος θέλει να κανονίσουμε αύριο ή το Σαββατο να του δώσω βαζάκι.
Σήμερα το απόγευμα θα κάνω αλλαγή στο γάλα από όλα τα βαζάκια.