Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ
Τελικά ήταν κακή ιδέα να μείνει έξω από το ψυγείο τέτοια εποχή διότι μου έκοψε το γάλα στην 1η μου προσπάθεια!!!!
Σούρωσα και έπλυνα τον μύκυτα με σκέτο νερό και την 2η φορά το έβαλα στο ψυγείο (6C).
Πάντως μέχρι να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει ο μύκητας, η ταχύτητα ζύμωσης είναι πολύ αργή αφού από την Παρασκευή το απόγευμα ακόμη δεν έχει "ξυνίσει" το γάλα μετά από 3,5 μέρες και ακόμη μυρίζει σκέτο γάλα!
Μια απορία που έχω είναι κατά πόσο το βάζο με το γάλα και το κεφίρ πρέπει να είναι αεροστεγώς κλειστό, ή να είναι απλά καλυμένο με ένα τούλι ή μια πετσέτα.
Κάνω κάτι λάθος και αργεί τόσο?????
Παιδιά, όπως έγραψα στην αρχή, εγώ το φτιάχνω εδώ και ενάμισι χρόνο.
Στην αρχή το παρασκεύαζα εκτός ψυγείου (χειμώνας) και γινόταν όπως έπρεπε. Με την αρχή του καλοκαιριού όμως, δεν προλάβαινε να παραχθεί το κεφίρ και λόγω ζέστης έκοβε το προϊόν (γάλα), όχι βέβαια οι μύκητες.
Έτσι άρχισα από πέρυσι καλοκαίρι να το φτιάχνω στο ψυγείο.
Διαφορές με πρίν:
Πρέπει να βάζεις σημαντικά μικρότερη ποσότητα γάλακτος γιατί φαίνεται πως η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου φρενάρει την ανάπτυξη του μύκητα ή αλλιώς αργεί η διαδικασία ζύμωσης (μάλλον στο ψυγείο τους κόβεται η ασύστολη όρεξη για "φαϊ").
Έτσι λοιπόν μιας και είμαστε στο καλοκαίρι, θα σας πρότεινα ψυγείο, "ανοιχτό" βάζο με ένα τούλι από μπομπονιέρα πιασμένο με λαστιχάκι από πάνω και για την ποσότητα μύκητα που έστειλα στο κάθε βαζάκι, περίπου ένα ποτήρι γάλα για αρχή (ίσως να είναι και πολύ) και αρκετή υπομονή.
Αναφορικά, εγώ είχα τα καλύτερα αποτελέσματα παραγωγής με την τελευταία "τεράστια" ποσότητα μύκητα (πριν σας τους μοιράσω) όπου με όγκο 2 1/2 μεγάλα σουρωτήρια μύκητα έβαζα 1 1/2 λίτρα φρέσκου light γάλακτος και γινόταν σε 24 ώρες σχετικά πηχτό και όχι ιδιαίτερα ξυνό, με εμφάνιση τσίρου στο μεγάλο των 2 1/2 λίτρων γυάλινο δοχείο (πάντα στο ψυγείο) (ή αλλιώς το 1/3 του δοχείου είχε κεφίρ μύκητες και μετά έβαζα μέσα γάλα σχεδόν μέχρι το χείλος του δοχείου κα ανοιχτό με τούλι στο ψυγείο). Πίναμε 1 1/2 λίτρο κεφίρ τη μέρα (κυρίως) εγώ, η γυναίκα μου και (πιό λίγο) τα παιδιά.
Τώρα με 1/2 σουρωτηριού ποσότητα μύκητα, βάζω 1/2 λίτρο γάλα και είναι και πολύ.
Θα έλεγα ότι τα ιδανικά αποτελέσματα για 24 ώρες παρασκευής είναι με αναλογίες κατ' όγκον, 1/3 του γυάλινου δοχείου που χρησιμοποιείτε μύκητες, και μέχρι σχεδόν πάνω γέμισμα με γάλα. Αυτά για χρήση ψυγείου. Εκτός ψυγείου και με λιγότερη ποσότητα μύκητα θα γίνει ίδια ζύμωση αλλά δεν το συνιστώ ειδικά τώρα με τις ζέστες.
Υπομονή παιδιά μέχρι να πολλαπλασιαστούν.:ernaehrung004: