ΧΩΡΙΣ ΘΕΜΑ

δεν είναι καθόλου ελεύθερη
είναι τυπικά αμερικάνικη.

Το πιστεύεις ότι στην Ελλάδα ο όρος δεν υπήρχε το 1981-1982 ?
Ήταν μάλιστα τόσο άγνωστος που όταν κλήθηκα να τον μεταφράσω (στη θητεία μου) αναγκαστήκαμε να το συζητήσουμε πολύ με έναν επισμηναγό γιά να καταλήξουμε κάπου...

Χωρίς παρεξήγηση φίλτατοι, τα απαξιωτικά σχόλια κάποιων από εμάς (εμού συμπεριλαμβανομένου καμμιά φορά) για τις ακριβές συσκευές, μου θυμίζουν τον Ελληναρά οδηγό Matsuki GSRXi turbo που οικτίρει τα "κορόιδα" που "τα σκάνε" για ακριβότερο αυτοκίνητο, ενώ και το δικό του "μια χαρά πάει".
Δικαίωμά του. Το ότι υπάρχουν μεταξύ των κατασκευαστών και τύποι που διαβάζοντας τις ιστοσελίδες τους πέφτεις κάτω από τα γέλια, δεν αναιρεί την πραγματικότητα:
Κάθε κατασκεύασμα που υλοποιείται με όσο γίνεται λιγότερους συμβιβασμούς κοστίζει πολύ περισσότερο από μια απλώς αξιοπρεπή υλοποίηση.

Βλέποντας π.χ. το κύκλωμα ενός audio research καταλαβαίνεις αμέσως ότι είναι (πολύ) ακριβότερος από μια ακόμα βασική υλοποίηση williamson EL34 PP (όχι ότι ο τελευταίος είναι κακός).

Για τα δικά μου αυτιά, μπορεί να είναι προτιμότερο ένα απλό single ended, αυτό όμως φυσικά δεν ακυρώνει την ποιότητα ενός κορυφαίου μηχανήματος.

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Για μενα hi-fi (high fidelity) ειναι η προσεγγιση του μουσικου γεγονοτος με οσο το δυνατον πιο αληθοφανη τροπο.
Hi-end ειναι το hi-fi με ωραια εξωτερικη εμφανιση, καλο marketing και πολυ παραμυθι.

Re: Απάντηση: ΧΩΡΙΣ ΘΕΜΑ

Ξαναρωτάω (πιο απλά τώρα):
Ο Krell των 20000 είναι hi end?
O Lamm των 20000 είναι hi end?
Αν είναι δεν θα έπρεπε να παίζουν το ίδιο?

Και γιατί να παίζουν το ίδιο, επειδή, ας υποθέσουμε, είναι κατηγορίας hi-end;
Μ' αυτή τη λογική θα πρέπει και όλα τα κατηγορίας hi-fi να παίζουν το ίδιο.
Σε παρακαλώ μην την κάνεις ακόμα πιο απλή την ερώτησή σου. Δε χρειάζεται. Λ.Σ.

Για μενα hi-fi (high fidelity) ειναι η προσεγγιση του μουσικου γεγονοτος με οσο το δυνατον πιο αληθοφανη τροπο.
Hi-end ειναι το hi-fi με ωραια εξωτερικη εμφανιση, καλο marketing και πολυ παραμυθι.
Εύγε! [για το δεύτερο].
Για πες μας πώς κατέληξες στο συμπέρασμα φίλε Kharmacoma. Μπας και μας φωτίσεις για να μην μας τον πιάνουν οι επιτήδειοι. Λ.Σ.

Αν μου πείς (με ειλικρίνεια ) για ποιο λόγο ρωτάς , τότε θα διακινδυνεύσω μιά ειλικρινή απάντηση .

Απλά να ξεκαθαρίζουμαι το τί ζητάμαι στο hi-end
και βέβαια αν είναι τελικά αναγκαστικά !!! ακριβό άθλημα...
Το με ειλικρίνεια να το λάβω οτι μέχρι τώρα ήμουν ψεύτης?????
Φιλικά

Ξαναρωτάω (πιο απλά τώρα):
Ο Krell των 20000 είναι hi end?
O Lamm των 20000 είναι hi end?
Αν είναι δεν θα έπρεπε να παίζουν το ίδιο?

Δημήτρη νομίζω οτι κάπου έχεις λάθος
και ο κύριος Στεφανίδης έχει δίκιο σε αυτό..
Δεν παίζουν το ίδιο και δεν θα έπρεπε γιατί η κάθε εταιρεία έχει την δική της προσέγγιση στο θέμα ήχος
αλλά σίγουρα οι ενισχυτές που αναφέρεις είναι στη ίδια ηχητική κατηγορία πράγμα που το καταλαβαίνεις...ακούγοντας τους...
Τώρα άν είναι hi-end????
σε σχέση με ενισχυτές των 500 ευρώ που αναφέρονται σαν hi-end ή με όσους έχουν έναν ενισχυτή Techics και πιστεύουν οτι κάνουν hi-end
εσύ τι πιστεύεις είναι????
Σε σχέση με τον Onkagu μάλλον είναι entry level...
Φιλικά πάντα..

HI-END ειναι η υψηλης πιστοτητας μηχανηματα που ξεπερνουν το υψηλης πιστοτητας HI-FI.Αλλοι τα καταφερνουν καλα,αλλοι καλυτερα,καποιοι το απογειωνουν το ''θεμα'' δεν συμβιβαζονται.Πως μιλα η μουσικη χωρις καλο ηχο? Φιλε ΕΥΑΓΓΕΛΕ το θεμα δεν ειναι να σου μεταφερει τη ψευδαισθηση του αληθινου αλλα το αληθινο και μονο.Η ψευδαισθηση παραμενει ψευδαισθηση. Φιλε Kharmacoma,το hi-fi προσεγγιζει το μουσικο γεγονος με οσο το δυνατον πιο αληθοφανη τροπο.Το hi-end προσεγγιζη το μουσικο γεγονος με οσο το δυνατον πιο αληθοφανη τροπο, προσπαθωντας να φτασει στο ΤΕΛΟΣ.Αν θα τα καταφερει ειναι αποκλειστικα και μονο δικο του ''θεμα''.Του hi-fi δεν του πεφτει λογος,σταματησε πριν τον τερματισμο των 100μ. και απολαμβανει τους χυμους του.(μεχρι εκει μπορει?ετσι θελησε ?)Φιλικα -bye- με :grinning-smiley-043.

Απλά να ξεκαθαρίζουμαι το τί ζητάμαι στο hi-end
και βέβαια αν είναι τελικά αναγκαστικά !!! ακριβό άθλημα...
Το με ειλικρίνεια να το λάβω οτι μέχρι τώρα ήμουν ψεύτης?????
Φιλικά

Πρός Θεού!!! , δέν εννούσα οτι ήσουν ψεύτης (ή είσαι ψεύτης ) , ισως δεν ανέλυσα οσο έπρεπε.
Εννούσα λοιπον τήν συνειδηση του τι πιστεύεις -εσύ πραγματικά- , ανεξάρτητα απο το τι προσμένεις , η το τι σου έχουν πεί , ή το τι έχεις διαβάσει ...κλπ κλπ
Εννούσα απο τήν δικιά σου οπτική γωνία , ξέροντας και τον εαυτό σου.
Τώρα , το τι ζητάει κανείς απο το ...hi end , είναι ένα θέμα

Πάντως , σχετικά με το θέμα μας , δέν θα συμφωνήσω στο οτι μονο μιά ακριβή υλοποίηση μπορεί να σε ταξιδέψει σε συναισθήματα και εξομοιούμενες αισθήσεις
Και επειδή οσο και να θέλω ΔΕΝ μπορώ να το δώ απο τή πλευρά του "ασχετου" και "αγνού" χομπίστα , διότι διαβάζοντας , μετρώντας και μελετώντας , πειραματιζόμενος , διαπίστωσα απο πολλά χρόνια τώρα οτι συντρέχει πληθώρα καταστάσεων , που αυτό ΤΟ ΙΔΙΟ (ιδια μηχανήματα - ιδια ηχεία - ιδια καλώδια ) το οπόιο παίζει "HI END" σε ένα χώρο , σε ένα άλλο (χώρο) απλά ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ.
Οπότε είναι προφανές , οτι εκτός απο το παραπάνω χειροπιαστό συμπέρασμα , αν βάλει κανείς και τήν ακουστική ιδιομορφία/επιθυμια/συσχετισμό του καθενός μας + τήν διαφορετική δισκοθήκη , τότε μάλλον συζητάμε για ένα απο τα πλέον απροσδιόριστα θέματα , χωρίς κανόνες , παρά ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΙΤΣΙΑ

Και γενικά ...(και δέν απευθύνομαι μονο σε εσένα φίλε saitisgr) , πώς να το πώ ? ...νοιώθω και κάπως άβολα ....τέσπα : Για τήν δική μου σκέψη (όσο αυτή επαρκεί ή οχι ) μου έρχεται κομμάτι βαρύ , να μιλάει ο οποιοσδήποτε για πιστή αναπαραγωγή και πχ να μήν γνωρίζει τι είναι πεδίο αντήχησης και πως επηρεάζει αυτό το συνολικό άκουσμα
Η πχ να μιλάει κάποιος γαι χροιές και άλλες τέτοιες "ομορφιές" και να μήν έχει πάρει χαμπάρι τι κάνει ο DF στήν περιβάλλουσα (attack-sustain-release-decay ) + τήν ενεργειακή κατανομή τών αρμονικών

Δεν μετριέται με λεφτά ή μονο με λεφτά το HI END , δυστυχως ή ευτυχώς
Το οτι κάποιος ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ να αγοράσει "επώνυμη άποψη" αναπαραγωγής , είναι γούστο του και καπέλο του , αν μάλιστα έχει και τα φράγκα να κάνει τήν κ@βλ@ του , ακόμη καλύτερα ...
Ομως απο το να αγοράσει μεχρι το να μάθει τι του φταίει (για οτιδηποτε δέν του κάθεται ακουστικά) και πώς να στήνει , έχει πολλά μα πάρα πολλά "τέρμενα "

Μην με παρεξηγήσετε , μπείτε για λίγο στήν θέση μου , ή σκεφθείτε λίγο το δικό σας επάγγελμα και κάντε τίς κατάλληλες αντιστοιχίσεις ....

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: ΧΩΡΙΣ ΘΕΜΑ

Εύγε! [για το δεύτερο].
Για πες μας πώς κατέληξες στο συμπέρασμα φίλε Kharmacoma. Μπας και μας φωτίσεις για να μην μας τον πιάνουν οι επιτήδειοι. Λ.Σ.

Δεν ειναι κανα σπουδαιο συμπερασμα. Λιγο μυαλο θελει μονο.

Ωραια τωρα πεστε και σε εμας που ακριβως σταματαει το hi-fi και ξεκινα το hi-end να ξερουμε...

Καποιο οριο αντικειμενικο....οχι υποκειμενικης αισθητικης , οπτικης , η μεταφυσικης προσεγγισης.

Ποτε ξερω οτι περασα την γραμμη του hi-fi και ακουμπησα στο hi-end...(και μη μου πει κανεις οτι ειναι θεμα εμπειριας..)

Ακουω...και μετα μπορουμε να αναλυσουμε και το ..αν υπαρχει θεος.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΧΩΡΙΣ ΘΕΜΑ

Δεν ειναι κανα σπουδαιο συμπερασμα. Λιγο μυαλο θελει μονο.
Απόδειξέ το. Δεν βλέπεις τίποτε παραπάνω στην ποιότητα του ήχου ενός hi-end μηχανήματος;
Δηλαδή την ποιότητα τη φαντάζομαι; Μήπως θα πρέπει να με δει κανένας γιατρός;
Είμαι τόσο χαζός που τα ακουμπάω;
Η εμπειρία μου ζωντανής μουσικής που έχω σαν αναφορά πάει στα σκουπίδια;Γιατί βλέπω πως η επιλογή μου στα συγκεκριμένα hi-end μηχανήματα με φέρνει όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα της ζωντανής μουσικής. Πώς μπορώ να απαρνηθώ αυτό που ζω, αυτό που ακούν τα αφτιά μου και γιατί να σε πιστέψω;Γι' αυτό επιβάλλεται να μας δόσεις εξηγήσεις.
Πώς γίνεται και ακούω διαφορές σε χρονικά διαφορετικές ανατυπώσεις του ίδιου μουσικού έργου και γράφω ολόκληρο βιβλίο γι' αυτές;;;;;;;;; ΠΩΣ;;;;;;Λ.Σ.

Αν ειχες λιγο κριτικη σκεψη θα εβλεπες οτι δεν διαφωνω με αυτο που εσυ ονομαζεις hi-end, το αντιθετο, απλα εγω το ονομαζω hi-fi!
Για να στο κανω νιανια το ιδιο λεμε απλα εγω δεν πιστευω στην ονομασια hi-end η οποια ειναι παραπλανητικη.

Αν ειχες λιγο κριτικη σκεψη θα εβλεπες οτι δεν διαφωνω με αυτο που εσυ ονομαζεις hi-end, το αντιθετο, απλα εγω το ονομαζω hi-fi!
Για να στο κανω νιανια το ιδιο λεμε απλα εγω δεν πιστευω στην ονομασια hi-end η οποια ειναι παραπλανητικη.
Εντάξει και γιατί δεν μας το λες!!
Ήταν ξεκάθαρο ότι εννοούσες δύο διαφορετικά πράγματα και είχες συγκεκριμένη άποψη. Δεν ξέρω αν τώρα το αλλάζεις. Λ.Σ.

Ξαναδιαβασε προσεκτικα τι εγραψα και θα δεις οτι δεν αλλαξα γνωμη.

Και γενικά ...(και δέν απευθύνομαι μονο σε εσένα φίλε saitisgr) , πώς να το πώ ? ...νοιώθω και κάπως άβολα ....τέσπα : Για τήν δική μου σκέψη (όσο αυτή επαρκεί ή οχι ) μου έρχεται κομμάτι βαρύ , να μιλάει ο οποιοσδήποτε για πιστή αναπαραγωγή και πχ να μήν γνωρίζει τι είναι πεδίο αντήχησης και πως επηρεάζει αυτό το συνολικό άκουσμα
Η πχ να μιλάει κάποιος γαι χροιές και άλλες τέτοιες "ομορφιές" και να μήν έχει πάρει χαμπάρι τι κάνει ο DF στήν περιβάλλουσα (attack-sustain-release-decay ) + τήν ενεργειακή κατανομή τών αρμονικών

Kαιρός ήταν να το πει κάποιος αυτό...
Για να έχει βέλτιστα αποτελέσματα ένα οποιοδήποτε ηχητικό σύστημα αναπαραγωγής χρειάζεται συστηματική προσέγγιση. Όχι του τυπου "ο ταδε ενισχυτής ματσάρει με τα τάδε ηχεία", αλλά συμπεράσματα που προκύπτουν λογικά και με βάση τις αρχές που διέπουν τόσο τη συμπεριφορά των μηχανημάτων όσο και του χώρου, στο βαθμό που είναι εφικτό βέβαια. Παράλληλα, αναρωτιέμαι γιατί το 90% των συζητήσεων στην hi-end καταλήγει είτε σε παραφιλολογία για χροιές, εικόνες και σώματα ή αντιπαραθέσεις επι προσωπικού. Σκεφτήκατε ποτέ οτι αν προσεγγίζαμε τα ιδια θέματα τεχνικά, θα καταλήγαμε σε εποικοδομητικά συμπεράσματα;

Δεν μου λέτε ρε παιδιά,όποιος λέει μου αρέσει αυτή η μουσική και μάλιστα πολλάκις κάνει και δισκοκριτική,έχει σπουδάσει μουσική ή ξέρει μουσική;
Πόσοι είναι αυτοί που έχουν ή ξέρουν;Κι εδώ γίνεται εκτίμηση τέχνης κι όχι απλά ποιό μηχάνημα "παίζει καλά" ή τι μας αρέσει...

Τι θέλω να πώ.Χομπίστες είμαστε κι ο καθένας πορεύεται όπως του αρέσει και μπορεί.

Και στην μία και στην άλλη περίπτωση του τυχαίου παραδείγματος,το γούστο του,τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του καταθέτει ο καθένας.

Σωστά ή λάθος;Για μένα δεν έχει σημασία.Γι' αυτό συζητάμε κι ανταλλάσουμε εμπειρίες.Δεν είναι πανεπιστήμιο εδώ ούτε εξετάσεις χρειάζεται να δίνει κάποιος για να γράψει εδώ.Ο καθένας παίρνει ερεθίσματα,τα αξιολογεί όπως μπορεί και τα πάει μέχρι εκεί που θέλει.

Last edited:
Kαιρός ήταν να το πει κάποιος αυτό...
Για να έχει βέλτιστα αποτελέσματα ένα οποιοδήποτε ηχητικό σύστημα αναπαραγωγής χρειάζεται συστηματική προσέγγιση. Όχι του τυπου "ο ταδε ενισχυτής ματσάρει με τα τάδε ηχεία", αλλά συμπεράσματα που προκύπτουν λογικά και με βάση τις αρχές που διέπουν τόσο τη συμπεριφορά των μηχανημάτων όσο και του χώρου, στο βαθμό που είναι εφικτό βέβαια. Παράλληλα, αναρωτιέμαι γιατί το 90% των συζητήσεων στην hi-end καταλήγει είτε σε παραφιλολογία για χροιές, εικόνες και σώματα ή αντιπαραθέσεις επι προσωπικού. Σκεφτήκατε ποτέ οτι αν προσεγγίζαμε τα ιδια θέματα τεχνικά, θα καταλήγαμε σε εποικοδομητικά συμπεράσματα;[/
QUOTE]

Μα σαφως και εχεις απολυτο δικιο με την μονη διαφορα οτι τοτε θα μπορουσαν να μιλανε μονο ειδικοι και οχι οι χομπιστες που μπορει να ειναι ασχετοι, ημιμαθεις, αλλα ουτε και ενα σωρο αλλα ατομα που ειτε απο προσωπικο συμφερον, ειτε αλαζονεια ειτε ματαιοδοξια ειτε ενα σωρο αλλα ψυχολογικα προβληματα ζουν και βασιλευουν στο χωρο. Για να λεμε ομως και τα συκα-συκα και τη σκαφη-σκαφη στην Ελλαδα δεν ξερω γιατι, δεν εχει αναπτυχθει καθολου σαν υπηρεσια το audio advicing (η μαλλον εξυπηρετειται μονον απο τους αντιπροσωπους για τα δικα τους μηχανηματα οποτε καταλαβαινετε). Ετσι ο καθε σοβαρος που θελει να αγορασει ενα συστημα για να το βαλει στο σπιτι του η θα πιστεψει τον πωλητη(;) η θα αρχισει να ασχολειτε ο ιδιος με τα γνωστα αποτελεσματα....
Διανοεισαι να ειχαμε μαχη μεταξυ Nelson Pass και Σουσουριν;