δεν εχουν ερθει ακομα τα δικα μου, τα περιμενω απο κινα για να σας πω στα σιγουρα το πως δουλευουν τα εργαλεια με αυτα
εχω μετρητη ρευματος, εχω και μετρητη στροφων λειζερ και πολυμετρο οπότε θα μπορω να πω σε κανα μηνα τι παιζει
ομως θεωρητικα το ντιμερακι AC ειναι μια αντισταση ροοστατη.ρυθμιζει λοιπον τα βολτ που φτανουν στο μοτερ
η ισχυς ειναι το γινομενο τασης επι εντασης
αρα αν του δωσουμε μιση ταση θα μας δωσει μιση ισχυ
λογικα (αλλά δεν το ξερω σιγουρα), οι στροφες πανε αναλογικα με την ισχυ οπότε στη μιση ταση θα εχει και μισες στροφες. και μιση ισχυ βεβαια αν ισχυουν ολα αυτα.
το ιδιο συμβαινει και με τον ρυθμιστη στροφων που εχουν πανω τα εργαλεια ρευματος. ενας ενσωματωμενος ροοστατης ειναι που ρυθμιζει τα βολτ που φτανουν στον κινητηρα
η ροπη τωρα, παει αναλογικα με την ισχυ αφου ολα τα αλλα παραμενουν σταθερα
αρα δεν πρεπει να ισχυει αυτο που λεει ο jks
στις μισες στροφες θα εχουμε μιση ροπη
απλα η μιση ροπη μπορει να ειναι αδυνατη στο να κανει το εργαλειο να δουλεψει σωστα
ολα αυτα βεβαια ισχυουν μονο στη περιπτωση που υπεθεσα οτι δηλαδη μιση ταση = μιση ισχυς = μιση ροπη
υπαρχουν και αλλου τυπου ντιμερακια αυτα του DC με παλμους ρευματος
αυτα λειτουργουν τελειως διαφορετικα και με τα οποια δεν χανεις ισχυ ή ροπη οταν κατεβαινουν οι στροφες
εχεις πληρη σχεδον ισχυ ακομα και με το ενα δεκατο των στροφων, ή και το ενα εκατοστο!
λιγο πιο ακριβα απο τα κλασικα.
ειναι ομως φτιαγμενα για μικρη ισχυ κινητηρων μεχρι 50-70 βαττακια απο οσα εχω δει
σιγουρα θα υπαρχουν και για περισσοτερα βαττ αλλά λογικα θα εχουν "αστρονομικη" τιμη
αν ολα αυτα ισυουν τοτε με τα εξωτερικα κινεζικα ντιμερακια που στοιχιζουν απο 2 εως 10 ευρω και ισχυ απο 2-4 kw μπορουμε να μετατρεψουμε ολα μας τα εργαλεια σε ρυθμιζομενα με μονο μειονεκτημα οτι ο οροοστατης δεν θα ειναι ενσωματωμενος πανω στο εργαλειο
α! και με ενα επιπλεον ατου, οτι αν βαλουμε στον εξωτερικο ροοστατη, ρυθμιζομενο εργαλειο με δικο του ροοστατη, τοτε θα εχουμε διπλο ροοσταση που σημαινει οτι θα μπορουμε να ρυθμισουμε με πολυ μεγαλη ακριβεια καποιες συγκεκριμενες στροφες ή ευρος στροφων.
αυτο βεβαια μικρη σημασια εχει για τα περισσοτερα εργαλεια μας καθως δουλευουν οριακα τα περισσοτερα στις δουλιες που θελουμε, αλλά δεν παυει να ειναι ενα προσον
αν δηλαδη βαλεις ενα δραπανο πανω στον εξωτερικο ροοστατη στα μισα βολτ , τοτε το δραπανο δουλευει απο 0-1500 και οχι 0-3000 στροφες. οποτε απο το ρυθμιστη της σκανδαλης μπορεις να κινηθεις με μεγαλυτερη ακριβεια αν επιθυμεις καποιες στροφες ακριβως.
ομως υπαρχουν και καποια εργαλεια που λογω προβληματικου ροοστατη, για παραδειγμα ο μεγαλος ευθης λειαντηρας του λιντλ, του οποιου ο ροοστατης ειναι λιγο "γεια σου"

τοτε μπορεις να του δωσεις πληρεις στροφες και να παιζεις με τον εξωτερικο ροοστατη.
εχω παραγγειλει και ντιπ φτηνα (με 2 ευρω) και πιο ακριβο με 6 ευρω
ελπιζω το πιο ακριβο τουλαχιστον να ειναι γραμμικο και οχι σαν τον ενσωματομενο του ευθη λειαντηρα
αν ειναι γραμμικα και τα μικρα, τοτε θα ειναι υπεροχο