Χρήσιμα βίντεο, έξυπνες ιδέες, βελτιώσεις εργαλείων

!!!!!!
απιστευτο!!

για αυτο στα μηχανουργεια θα βρεις μπλε μπος σχεδον αποκλειστικα ;)
αλλά τα ακριβά , οχι τις φτηνες σειρες

Και καλα ας πούμε οτι δεν ξεκούμπωσαν γιατί εφαρμοζουν τέλεια
Αλλα το κέλυφος των μπαταριών ειναι απο σκληρό πλαστικό οχι το rubberized υλικό απο το οποίο ειναι φτιαγμένο το εργαλείο που και αυτο εχει καποια ορια
Ειδικότερα μιλάω για την βαριοπούλα που χρησιμοποίησε ο ούγκανος:flipout:
Θα επρεπε να μαζέυουν τις 18650 χυμα
Ενα πολυ hardcore advertisement video

Κάτι σαν αυτο (εχει και εργαλεια μεσα) :a0210:
https://www.youtube.com/watch?v=agYrt_BxVMc

ναι αλλά με τη βαριοπουλα δεν βαρεσε τις μπαταριες αν προσεξες, αλλά το σωμα του εργαλειου

Ρε παιδιά, έλεος τώρα...
Αλήθεια πιστεύετε οτι υπάρχει τέτοιο εργαλείο; Όχι μόνο Bosch, οποιασδήποτε μάρκας.
Όποιος το νομίζει αυτό ας μου δώσει όποιο εργαλείο θέλει και μια βαριοπούλα, κι αν μετά το πρώτο χτύπημα το εργαλείο εξακολουθεί να υπάρχει εγώ θα του κάνω δώρο όλη τη 18-βολτη σειρά της Bosch.

θυμηθηκα τα επαγγελματικα μπος του μηχανουργειου.
τα απλα επαγγελματικα δραπανα, τα χρησιμοποιουσαν συνηθως γυναικες για να τρυπανε πλαστικους σωληνες επειδη ησαν πιο ελαφρια

στα μεταλα ομως (περαν των τριφασικων βασεως), ειχαμε βασικα τα ακριβα της μπος, με τη κλειστη χειρολαβη. και ενα τετοιο για τις πιο βαριες δουλιες . ισως τον προγονο του
https://www.skroutz.gr/s/88444/Bosch-GBM-23-2-E-0601121603.html

εκατονταδες χιλιαδες τρυπες το καθε ενα , εχουν κατασκευασει τις περισσοτερες θεριζοαλωνιστικες και τα περισσοτερα ελαιοραβδιστικα της χωρας.
και πραγματικα δεν εννοειται μαζικη παραγωγη μηχανουργειου χωρις τετοια εργαλεια.

θυμηθηκα ομως και ενα πιο βαρυ , που ειχε ο μπαρμπας μου μηχανουργος και αυτος ή τουλαχιστον τον προγονο του.
υλικο ονειρου και εκει καταλαβαινεις τι σημαινει βιομηχανικα ( και οχι απλα επαγγελματικα) μπος.

https://www.youtube.com/watch?v=d5VqDv9dH2c
προσεξτε και τις βιδες στο 1:10. ειδικα την τελευταια βιδα την εχωσε μεσα χωρις να κολλωσει καθολου

απιστευτα εργαλεια που δουλευαν καθημερινα με τις ωρες συνεχομενα!

Ρε παιδιά, έλεος τώρα...
Αλήθεια πιστεύετε οτι υπάρχει τέτοιο εργαλείο; Όχι μόνο Bosch, οποιασδήποτε μάρκας.
Όποιος το νομίζει αυτό ας μου δώσει όποιο εργαλείο θέλει και μια βαριοπούλα, κι αν μετά το πρώτο χτύπημα το εργαλείο εξακολουθεί να υπάρχει εγώ θα του κάνω δώρο όλη τη 18-βολτη σειρά της Bosch.

και fake να ειναι το βιντεακι και παρατραβηγμενο, (σε μερικα σημεια σιγουρα δεν ειναι καθως ειναι σερι η ληψη), δεν ειναι ψεμα οτι αν θες αντοχη πας στα πιο ακριβα κομματια της bosch
υπαρχουν εργαλεια της (ακριβα) που δουλευουν χρονια καθημερινα στα χερια των πιο απαιτητικων μαστορων.
φυσικα οχι κομματια των 200 ευρω μονο

Φίλε Νικόλα χωρίς να θέλω να σου χαλασω την εικόνα το μπος που έβαλες θέλω να σου πω πως πλεον υπάρχουν παλμικα με τετραπλάσια ροπή και υποτετραπλασιο βάρος που αυτές τις βίδες τις έχουν για πρωινο.

Ενδεικτικά τα στοιχεία του Bosch το οποίο είναι 1,500W
Με το θηριωδες βάρος των 7.3 kg!
Power output1,000W
Rated speed
120 / 185 / 265 / 420rpm
Rated torque
80.0 / 52.0 / 36.0 / 32.0 Nm

Θεωρω οτι οντως το βιντεακι ειναι λιγο τραβηγμενο κοιταζοντας το καλυτερα αυτο ομως δεν αναιρει την κατασκευαστικη ποιοτητα και ανθεκτικοτητα της bosch.
Ισως να υπαρχει μια ταση υπερβολης απο ολο το βιντεο για να πουλησει η εταιρια.... ειναι λογικο...
Νικολα έχει δικιο Κυριακος τα συγκεκριμενα εργαλεια αποτελουν καθως και δυσχρηστα ειναι και βαρια..
Υπαρχουν μπαταριας με τα ιδια λεφτα και πιο κατω που κανεις παπαδες...

Κυριακο μου το συγκεκριμενο εχει 220 Nm ροπη ετσι οπως μετριεται απο ολους τους κατασκευαστες. Aπλα η Βοσψη σημειωνει και αυτο που ονομαζει ονμαστικη ροπη στρεψης.
Μιλωντας με κλασικες μετρησεις το συγκεκριμενο εχει μεγιστη Ροπή στρέψης, μέγ.: 220,0 / 130,0 / 120,0 / 93,0 Nm

Αν προσεξεις, βαλε ενα δραπανο οποιασδηποτε μαρκας σε μετρητη και δες τι τραβαει σε watt χωρις ζορι. θα δεις περιπου τα μισα απο οσα λεει οτι ειναι.

Ομως η μαγεια των μεγαλων μπος δεν ειναι τοσο στα νουμερα (που φυσικα παιζουν το ρολο τους). το συγκεκριμενο μαλιστα ισως ειναι απο τα ισχυροτερα που υπαρχουν καθως με προσαρμογεα γινεται και μαγνητικο. αλλωστε δεν βρισκεις ευκολα δραπανο με 1500w και 220 Nm. Eιναι η απιστευτη αντοχη τους σε συνεχη εργασια! οπως υποθετω και τα αντιστοιχα ελαχιστα made in Japan Makita τα οποια φυσικα ειναι και αυτα "απλησιαστα" σε τιμη.

Πανω στη σεζον που συνηθως κρατουσε απο Σεπτεμβρη μεχρι και ολο το Γεναρη, οι μαστοροι δουλευαν απο το πρωι στις 7 μεχρι τις 10-12 το βραδυ, συνηθως με ενα ολιγοωρο διαλειμα το μεσημερι και τα περισσοτερα εργαλεια δουλευαν συνεχως. Δεν ειναι ευκολο να αντεξουν εργαλεια σε τετοιους ρυθμους καταπονησης και μαλιστα περνωντας απο τον ενα μαστορα στον αλλο.

+++++++

Κωστα μου οταν εχεις να τρυπησεις χοντροσιδερα οπως στις αλωνιστικες , επι τοπου πανω στις μηχανες ή στα τρακτερ και τα παρελκομενα τους, (σε χαλυβα εχει 32 mm τρυπημα!) οπότε και δεν μπορεις να δουλεψεις δραπανο βασης, ή αν εχεις να κανεις δεκαδες χιλιαδες τρυπες πανω στα ελαιοραβδιστικα, λιγα εργαλεια θα αντεξουν σε ρυθμους μαζικης παραγωγης.

Βεβαια εμεις ειμαστε ερασιτεχνες και οι δικες μας δουλιες ειναι 5-10 τρυπηματα τη μερα για οικιακη χρηση, οπότε τι να ακουσουν τα εργαλεια μας?
για αυτο και η λιντλ ειναι τοσο αγαπητη στους ερασιτεχνες αλλά δεν υπαρχει parkside και αυτης της κλασεως εργαλεια που να αντεχαν εστω και μια μερα σε μαζικη παραγωγη μηχανουργειου.

++++++

Αλλωστε μην ξεχναμε οτι η δουλεια του συγκεκριμενου εργαλειου δεν ειναι να βιδωνει βιδες, υπαρχουν τα παλμικα για αυτο (ασχετα αν δεν υπηρχαν τοτε για την εποχη που μιλαω).
παρεμπιπτοντως στο βιντεακι αυτο βιδωνει οπως κανενα αλλο δραπανο δεν μπορει. ειναι εξωφρενικη η ροπη του για δραπανο, μεγαλυτερη και απο τα παλμικα.
Η βασικη του δουλεια ειναι να τρυπαει ασταματητα με μεγαλης διαμετρου τρυπανια. και φυσικα οταν θελεις μεγαλες διαμετρους, θα εχεις και βαρος. ουτε φυσικα μπορεις να βαλεις εξαγωνα τρυπανια στο παλμικο και να περιμενεις να σου κανει ευθεια τρυπα

Last edited by a moderator:
Re: Εκπτώσεις-Προσφορές.

... ρουτερ χωρίς ρυθμιση στροφών δεν θα έπαιρνα.

να ρωτήσω, σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να ρίξουμε τις στροφές ενός ρούτερ;
Τι κερδίζουμε;

Re: Εκπτώσεις-Προσφορές.

παντως με ενα ντιμερακι + κουτι+ 2 φις+ λιγο καλωδιο συνολο κανα δεκαρικο το κανεις ρυθμιζομενο.
βεβαια δεν εχεις την ευκολια το να εχεις το ρυθμιστη πανω στο εργαλειο, αλλά αν το εργαλειο αξιζει αυτο ειναι το λιγοτερο

Νικο ερωτηση.
Ντιμερ σε κινητηρα AC τι ρυθμιζει?

τα volt?
Αλλα νομιζω η μειωση μονο των volt ενω τα hz μενουν 50 σου δινει μικρη δυνατοτητα μειωσης πχ. 10-15% πριν το μοτερ γονατιζει λογω της κατακορυφης πτωσης της ροπης. Που σημαινει οτι αν μειωσεις με dimμερ το ρουτερ δεν μπορει να διατηρησει τις στροφες και με την παραμικρη αυξηση φορτιου θα φτανει πολυ χαμηλα (αυξομειωσεις) κατι που θα ευνοεί και την υπερθερμανση

να ρωτήσω, σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να ρίξουμε τις στροφές ενός ρούτερ;
Τι κερδίζουμε;

περισσοτερες στροφες - καλυτερη ποιοτητα κοπης αλλα καψιμο της επιφανεις αν η διαμετρος του κοπτικου ειναι μεγαλη (και επικυνδυνο)
Σκληροτερο ξυλο - λιγοτερες στροφες.
Μαλακα ξυλα, μελαμινες πας ψηλα και κοβεις πιο γρηγορα.
πλαστικο? με 25000?
Αν το εργαλειο αρχιζει να στομωνει πρεπει να μειωσεις στροφες και να κοβεις πιο αργα.
Επειδη εχω κοψει ισως και 100+ μετρα με ρουτερ σε ολα τα υλικα θα σου πω οτι αν θελεις πραγματικα να δουλεψεις ρουτερ πρεπει να εχει μεταβλητες στροφές.
Ο μονος λογος να παρεις μη μεταβλητο ειναι να το βαλεις σε δευτερο τραπεζι με ενα μονο συγκεκριμενο εργαλειο. π.χ. να σπας γωνίες μεχρι 2-3 χιλιοστα ή ραδια.

δεν εχουν ερθει ακομα τα δικα μου, τα περιμενω απο κινα για να σας πω στα σιγουρα το πως δουλευουν τα εργαλεια με αυτα
εχω μετρητη ρευματος, εχω και μετρητη στροφων λειζερ και πολυμετρο οπότε θα μπορω να πω σε κανα μηνα τι παιζει

ομως θεωρητικα το ντιμερακι AC ειναι μια αντισταση ροοστατη.ρυθμιζει λοιπον τα βολτ που φτανουν στο μοτερ
η ισχυς ειναι το γινομενο τασης επι εντασης
αρα αν του δωσουμε μιση ταση θα μας δωσει μιση ισχυ

λογικα (αλλά δεν το ξερω σιγουρα), οι στροφες πανε αναλογικα με την ισχυ οπότε στη μιση ταση θα εχει και μισες στροφες. και μιση ισχυ βεβαια αν ισχυουν ολα αυτα.
το ιδιο συμβαινει και με τον ρυθμιστη στροφων που εχουν πανω τα εργαλεια ρευματος. ενας ενσωματωμενος ροοστατης ειναι που ρυθμιζει τα βολτ που φτανουν στον κινητηρα

η ροπη τωρα, παει αναλογικα με την ισχυ αφου ολα τα αλλα παραμενουν σταθερα
αρα δεν πρεπει να ισχυει αυτο που λεει ο jks
στις μισες στροφες θα εχουμε μιση ροπη
απλα η μιση ροπη μπορει να ειναι αδυνατη στο να κανει το εργαλειο να δουλεψει σωστα

ολα αυτα βεβαια ισχυουν μονο στη περιπτωση που υπεθεσα οτι δηλαδη μιση ταση = μιση ισχυς = μιση ροπη

υπαρχουν και αλλου τυπου ντιμερακια αυτα του DC με παλμους ρευματος
αυτα λειτουργουν τελειως διαφορετικα και με τα οποια δεν χανεις ισχυ ή ροπη οταν κατεβαινουν οι στροφες
εχεις πληρη σχεδον ισχυ ακομα και με το ενα δεκατο των στροφων, ή και το ενα εκατοστο!
λιγο πιο ακριβα απο τα κλασικα.

ειναι ομως φτιαγμενα για μικρη ισχυ κινητηρων μεχρι 50-70 βαττακια απο οσα εχω δει
σιγουρα θα υπαρχουν και για περισσοτερα βαττ αλλά λογικα θα εχουν "αστρονομικη" τιμη

αν ολα αυτα ισυουν τοτε με τα εξωτερικα κινεζικα ντιμερακια που στοιχιζουν απο 2 εως 10 ευρω και ισχυ απο 2-4 kw μπορουμε να μετατρεψουμε ολα μας τα εργαλεια σε ρυθμιζομενα με μονο μειονεκτημα οτι ο οροοστατης δεν θα ειναι ενσωματωμενος πανω στο εργαλειο

α! και με ενα επιπλεον ατου, οτι αν βαλουμε στον εξωτερικο ροοστατη, ρυθμιζομενο εργαλειο με δικο του ροοστατη, τοτε θα εχουμε διπλο ροοσταση που σημαινει οτι θα μπορουμε να ρυθμισουμε με πολυ μεγαλη ακριβεια καποιες συγκεκριμενες στροφες ή ευρος στροφων.

αυτο βεβαια μικρη σημασια εχει για τα περισσοτερα εργαλεια μας καθως δουλευουν οριακα τα περισσοτερα στις δουλιες που θελουμε, αλλά δεν παυει να ειναι ενα προσον
αν δηλαδη βαλεις ενα δραπανο πανω στον εξωτερικο ροοστατη στα μισα βολτ , τοτε το δραπανο δουλευει απο 0-1500 και οχι 0-3000 στροφες. οποτε απο το ρυθμιστη της σκανδαλης μπορεις να κινηθεις με μεγαλυτερη ακριβεια αν επιθυμεις καποιες στροφες ακριβως.

ομως υπαρχουν και καποια εργαλεια που λογω προβληματικου ροοστατη, για παραδειγμα ο μεγαλος ευθης λειαντηρας του λιντλ, του οποιου ο ροοστατης ειναι λιγο "γεια σου" ;) τοτε μπορεις να του δωσεις πληρεις στροφες και να παιζεις με τον εξωτερικο ροοστατη.

εχω παραγγειλει και ντιπ φτηνα (με 2 ευρω) και πιο ακριβο με 6 ευρω
ελπιζω το πιο ακριβο τουλαχιστον να ειναι γραμμικο και οχι σαν τον ενσωματομενο του ευθη λειαντηρα
αν ειναι γραμμικα και τα μικρα, τοτε θα ειναι υπεροχο