Χρήσιμα βίντεο, έξυπνες ιδέες, βελτιώσεις εργαλείων

Δοθείσης της ευκαιρίας, έκανα και ένα test στα τρυπάνια που έχω.
Με σημαντική διαφορά τα DEWALT και ακολουθούν τα WERKO. Τα BOSCH τα χρησιμοποιούσα 1η φορά. Πολύ κοντά με τα άλλα στα μεγάλα νούμερα, αλλά τουλάχιστον 2 τρυπάνια (νομίζω το 4 και το 6) ήταν απαράδεκτα στραβά.

View attachment 213579

Τα συγκεκριμένα Dewalt είναι εξεραιτικά!

• Like
Reactions: vrouxos and newbie
Ενδιαφεροντα και χρησιμα τα συγκριτικα αλλα στην συγκεκριμενη περιπτωση θα μαντευε καποιος τα αποτελεσματα βλεποντας μονο τα specs των τρυπανιων :)
Νομιζω δηλαδη οτι δεν συγκρινουμε ομοια πραματα καθως αλλο πραμα ειναι το τρυπανι HSS, αλλο το κραμα κοβαλτιου και αλλο τρυπανι που ειναι κατασκευασμενο με βαση καποιο προτυπο τυποποιησης- DIN

Ενδιαφερον απο την αλλη θα ειχε να συγκριναμε τα Dewalt κοβαλτιου που οντως ειναι VFM με τα αντιστοιχα τρυπανια κοβαλτιου της Bosch.

• Like
Reactions: lazarefa
Δεν έχει αντίστοιχα τρυπάνια η Bosch Μιχάλη, τα συγκεκριμένα της Dewalt, εκτός απ’την αδιαμφισβήτητη ποιότητα τους, έχουν και το πλεονέκτημα της σχεδίασης αφού είναι με προτρύπημα.

Ενδιαφεροντα και χρησιμα τα συγκριτικα αλλα στην συγκεκριμενη περιπτωση θα μαντευε καποιος τα αποτελεσματα βλεποντας μονο τα specs των τρυπανιων :)
Νομιζω δηλαδη οτι δεν συγκρινουμε ομοια πραματα καθως αλλο πραμα ειναι το τρυπανι HSS, αλλο το κραμα κοβαλτιου και αλλο τρυπανι που ειναι κατασκευασμενο με καποιο προτυπο τυποποιησης- DIN

Ενδιαφερον απο την αλλη θα ειχε να συγκριναμε τα Dewalt κοβαλτιου που οντως ειναι VFM με τα αντιστοιχα τρυπανια κοβαλτιου της Bosch.
Έχεις δίκιο Μιχάλη. Βασικά η σύγκριση ήταν ανάμεσα στα DEWALT και τα WERKO που είναι ανοξείδωτα Co και αρκετά πιό ακριβά. Για τα BOSCH απλά ήθελα να πω τον πόνο μου.

Επειδή έχω και τα 2 σετ της Bosch(Hss-R & Hss-G)και της Dewalt οντως τα απλά της Bosch δεν εχουν σχέση με τα HSS-G ...
Θεωρώ ότι είναι πολύ κοντά στα Dewalt σε ότι αφορά στην κοπτικη χρήση των τρυπανιων σε χρήση που έχω κάνει...

• Like
Reactions: nickolas
ναι αλλά αν τρυπας με τα ντεβαλτ στο χερι, καποια στιγμη θα τα παρεις στο ... χερι :)
τα ντεβαλτ αυτα ειναι μονο για τρυπημα σε βαση/σταθερο δραπανο. εκει ειναι απαιχτα. γιατι ειναι πολυ σκληρα (αρα και ευθραυστα στο χερι).

σε τρυπηματα στο χερι ομως , τα hss-G της μπος ειναι η καλυτερη λυση πλην πολυ σκληρων μεταλλων οπου εκει θα βαλεις κοβαλτιου το πολυ 5% (Μ35)
στις σπανιες φορες που θελω να τρυπησω στο χερι κατι ιδιαιτερα σκληρο, βαζω τα yato κοβαλτιου που ειναι 5%. και να σπασει κανενα το σετ ειναι φθηνο. μεχρι τωρα δεν μου εχει σπασει (αλλά με ελαχιστη χρηση)
https://dagiopoulos.gr/products/yato-yt-41602-co

και γενικα στο χερι σε συνηθη μεταλλα (σιδηρο κλπ) ιδιαιτερα σε μικρα νουμερα βαζω τα hss-R που ειναι πιο ελαστικα απο τα -G γιατι ειμαι αμπλαούμπλας :) και ακομα και τα R σπανε.

Ολα ωραια και καλα ... αυτο το νερο που το βρηκες? :oops:
Καλησπέρα
στο περίπτερο της WD40 στην έκθεση μοτοσυκλέτας που έγινε πρόσφατα. Υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός για την χρήση WD40.

Δεν έχει αντίστοιχα τρυπάνια η Bosch Μιχάλη, τα συγκεκριμένα της Dewalt, εκτός απ’την αδιαμφισβήτητη ποιότητα τους, έχουν και το πλεονέκτημα της σχεδίασης αφού είναι με προτρύπημα.

Δυστυχως Μπαμπη δεν εχουν κανενα ιδιαιτερο πλεονεκτημα τα Dewalt κοβαλτιου-περαν της τιμης- καθως και τα Βοsch κοβαλτιου εχουν τετοια γωνια που δεν γλυστρουν.
Στην ουσια τωρα, τα Βοsch τα εχω βρει αισθητα καλυτερα αναφορικα με την ταχυτητα διατρησης μεταλλων. Δεν ξερω ακομα αν φθειρονται το ιδιο γρηγορα με τα Dewalt.

Δεν θυμαμαι αν εχω ανεβασει καποιο συγκριτικο οταν αγορασα καποια μεμονωμενα Bosch κοβαλτιου, επειδη μου εσπασαν (απο δικο μου λαθος) καποια μικρα νουμερα απο το set της Dewalt.
ae53Unv.jpg

Και εγω ειχα την αισθηση οτι τα Dewalt ηταν τα καλυτερα που εχω δοκιμασει μεχρι που δοκιμασα τα αντιστοιχα Βοsch. O εχθρος του καλου ειναι το καλυτερο :)

ναι γιατι και τα συγκεκριμενα μπος και τα ντεβαλτ ειναι φτιαγμενα ως hss-G Co
κατασκευαζονται δηλαδη σε εργαλειομηχανες cnc . για αυτο πληρουν την προδιαγραφη DIN 338.
σε αντιπαραβολη θα δεις οτι ας πουμε το επομενο δεν ειναι -G αλλά -R στην ουσια (οπως και τα yato οπως και η πληθωρα των τρυπανιων της αγορας), παροτι ειναι κι αυτο κοβαλτιου. δεν πληρει ομως την 338 οπως τα -G
https://www.amazon.de/-/en/Bosch-26...c7a-a623-01eaaa0adf0a&pd_rd_i=B0072UGF1O&th=1

τα μπος που εβαλες μιχαλη ειναι 5% , λιγο πιο μαλακα απο τα ντεβαλτ (και για αυτο πιο ανοχικα σε τρυπηματα στο χερι), αλλά η μπος ειναι κορυφαια στα τρυπανια και η ακριβεια των κοπτικων της ακμων ειναι τοπ τοσο στη μυτη οσο και στα πλαϊνα

Δηλαδή μου λέτε οτι η Bosch φτιάχνει μόνη τα τρυπάνια της και δεν είναι φασόν;
Δεν λέω οτι δεν τα φτιάχνει, δεν το γνωρίζω, αλλά αυτές τις κασετίνες, ίδιες κι απαράλλαχτες, εκτός του χρώματος, τις έχω δει σχεδόν σε όλες τις μάρκες του κόσμου, από Hilti μέχρι Ingco.
Κάποια στιγμή θα είχε πολυ ενδιαφέρον ένα συγκριτικό test διαφόρων τρυπανιών κοβαλτίου, είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα υπάρξουν διαφορές.

• Like
Reactions: n_olympios
Το Pilot Point της dewalt απογειώνει το τρυπάνι.
Αξία το καλύτερο που έχω δοκιμάσει έως τώρα.
Το συγκεκριμένο imperial σετάκι το έχω αγοράσει από Αμερική πριν πανω από 15 χρόνια και είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό.
1680784963356.png

• Like
Reactions: dk31 and nickolas
Δηλαδή μου λέτε οτι η Bosch φτιάχνει μόνη τα τρυπάνια της και δεν είναι φασόν;
Δεν λέω οτι δεν τα φτιάχνει, δεν το γνωρίζω, αλλά αυτές τις κασετίνες, ίδιες κι απαράλλαχτες, εκτός του χρώματος, τις έχω δει σχεδόν σε όλες τις μάρκες του κόσμου, από Hilti μέχρι Ingco.
Κάποια στιγμή θα είχε πολυ ενδιαφέρον ένα συγκριτικό test διαφόρων τρυπανιών κοβαλτίου, είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα υπάρξουν διαφορές.

το οτι οι κασετινες μπορει να ειναι απο κοινο προμηθευτη , δε σημαινει οτι και τα τρυπανια ειναι. μπορει και να ειναι , αλλά δεν ειναι απαραιτητο.
παλιοτερα, η μπος εφτιαχνε τα τρυπανια των εργαλειομηχανων (G) μονη της απο οσο ξερω.
μετα ειναι και το θεμα σε ποιον μπορει να φτιαχνει φασον ο καθε ενας. αλλος το φτιαχνει σε εναν τυχαιο κτασκευαστη στον ισημερινο, αλλος στην δριλπρο στην κινα για παραδειγμα και αλλος στην haas στην αμερικη
ειναι και θεμα τι πρωτη υλη χρησιμοποιεις, τι κραμματα κλπ
τουλαχιστον στα τρυπανια , η διαφορα κατασκευης των -R με τα -G ειτε ειναι απλα hss ειτε Co , Ti κλπ ειναι μεγαλη και δικαιολογει το εξτρα κοστος
υπαρχουν cnc που δουλευουν με ακριβεια εκατοστο του mm και αλλα που δουλευουν με cnc με χιλιοστα του mm
άλλα κραματα ειναι με σκληροτητα hrc 65 και αλλα με 80 κλπ

μετα ειναι και το αλλο
η προξον φτιαχνει εξαιρετικα τρυπανια tct (τα tct γενικα , ειναι τα καλυτερα ολων και φυσικα πανακριβα τρομερης σκληροτητας)
παει ο αλλος να τρυπησει με αυτα στο χερι σε ψιλο νουμερακι και κατευθειαν του σπαει. βγαζει κριτικη, "τα τρυπανια ειναι αχρηστα" :)

παει αλλος να μου τρυπησει στο χερι ενα ανοξειδωτο με -G κοβαλτιου και δραπανοκατσαβιδο της πλακας με πλαστικο τσοκ. που ποιος ξερει απο ποτε το εχει και ποσο το εχει δουλεψει σε κρουση. χωρις λιπανση! δεν του τρυπαει καλα (πως να του τρυπησει αφου κανει εκκεντρη κινηση), φταιει το τρυπανι μετα...

Last edited:
ή αλλη φαση :)
μου τρυπαει ο Χ αλουμινιο , με φθαρμενο τρυπανι που στο σιδερο τα κουτσοκαταφερνει
σου λεει αλουμινιο ειναι, ας του βαλω πολλες στροφες να τελειωσω γρηγορα
με τρυπανι -R (ειτε hss , ειτε Τi)
αρχιζει η εκκεντρη κινηση , τα κοπτικα των πλαϊνων ακμων δεν ειναι και ακριβειας , η μυτη ψιλοφθαρμενη ισως, και λογω υψηλων στροφων το αλουμινιο λιωνει σημειακα
σε ελαχιστο χρονο το αλλουμινιο εχει γινει οξειδιο του αλουμινιου, απο τα σκληροτερα μεταλλα που υπαρχουν!
δεν τρυπιεται μετα ουτε με σφαιρες
κριτικη : "αχρηστο το τρυπανι, ουτε αλουμινιο δεν τρυπαει" :ROFLMAO:

Last edited:
ναι αλλά αν τρυπας με τα ντεβαλτ στο χερι, καποια στιγμη θα τα παρεις στο ... χερι :)
τα ντεβαλτ αυτα ειναι μονο για τρυπημα σε βαση/σταθερο δραπανο. εκει ειναι απαιχτα. γιατι ειναι πολυ σκληρα (αρα και ευθραυστα στο χερι).

σε τρυπηματα στο χερι ομως , τα hss-G της μπος ειναι η καλυτερη λυση πλην πολυ σκληρων μεταλλων οπου εκει θα βαλεις κοβαλτιου το πολυ 5% (Μ35)
στις σπανιες φορες που θελω να τρυπησω στο χερι κατι ιδιαιτερα σκληρο, βαζω τα yato κοβαλτιου που ειναι 5%. και να σπασει κανενα το σετ ειναι φθηνο. μεχρι τωρα δεν μου εχει σπασει (αλλά με ελαχιστη χρηση)
https://dagiopoulos.gr/products/yato-yt-41602-co

και γενικα στο χερι σε συνηθη μεταλλα (σιδηρο κλπ) ιδιαιτερα σε μικρα νουμερα βαζω τα hss-R που ειναι πιο ελαστικα απο τα -G γιατι ειμαι αμπλαούμπλας :) και ακομα και τα R σπανε.
Μιλάω για το χέρι οπως σωστα αναφερεις και όχι σε κολωνατο...
Σε σίδηρο λαμα 3mm που έκανα πρόσφατα για να φτιάξω κλειδί για το Parkside τριβειο χρησιμοποίησα τα Bosch και όχι τα Dewalt για το απλό λόγο ότι δεν βλέπω διαφορά..
Θεωρώ τα G- πάρα πολύ καλά τρυπανια και για σκληρό μέταλλο...

• Like
Reactions: nickolas
Τελικά γέρασα και πολλά πράγματα ακόμα αδυνατώ να τα καταλάβω....
Πολύ κουβέντα και ανάλυση για τρυπάνια .....
Να μιλήσει ο Γιάννης ""Κατασκευή μηχανουργικής φρέζας CNC από το 0. "" που "ξεφτιλίζει" τα τρυπάνια και έχει ανάγκη την ποιότητα και ακρίβεια της τρύπας εντάξει ....δεκτό αλλά όλοι εμείς οι υπόλοιποι που τρυπάμε ένα σίδερο μία στο τόσο ...προς τι η αναζήτηση ???
Εγώ πάω στον Μητρόπουλο με τα σιδηρικά και παίρνω από 10 τρυπάνια στα νούμερα που με ενδιαφέρουν και ένα μπουκαλάκι υγρό για τρύπημα και δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα.
Καταλαβαίνω ότι έχω γίνει γκρινιάρης τον τελευταίο καιρό και χαλάω την ωραία ατμόσφαιρα της ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων αλλά ομολογώ ότι πολλές φορές με μπερδεύετε αντί να με βοηθάτε να επιλέξω... :ROFLMAO: :ROFLMAO: :love:

ειναι απλο νικολα :)
ενα λαθος θα σου δωσει το ντεβαλτ και καθε 8% και καθε tct στο χερι. το ιδιο αν δεν προσεξεις και τα μπος κοβαλτιου.
σετακια των 17 ευρω + μεταφορικα ή των 50 ή ενα τρυπανακι 20 ευρω γιατι να τα χαλασεις? κι αν πεις για ακριβοτερα , μπορει απο βλακεια να σπασεις ενα σετ των 100 ή 150 ευρω

απο την αλλη γιατι να μην εχεις ακριβεια και γρηγορη κοπη για 8-10 ευρω παραπανω που κανουν τα g σε σχεση με τα r?
μερικες κατασκευες μπορει να θελουν ακριβεια, απο την αλλη γιατι να σου βγαζει τη πιστη να τρυπας μια ωρα στο χερι κατακαλοκαιρο?

θες και το αλλο? γιατι να τρυπας ουπες με ενα στραβο τρυπανι και οχι με ενα καλο κι ευθυβολο? για να ξεχειλωσεις τις τρυπες και μετα να κρεμασεις κανα ντουλαπι και να φυγει μαζι με το περιεχομενο?

τωρα για κατασκευες σαν του γιαννη ενταξει, εκει θα πας σε ακριβα δραπανα, ακριβα τσοκ , πανακριβα τρυπανια αν θες να κανεις καλη δουλεια ακριβειας
αυτα που λεμε εδω ειναι σε (καλο) ερασιτεχνικο λεβελ.
τωρα, θες για σπειρωματα , θες για τρυπες σε μασιφ σιδερο, δεν ειναι καλυτερο να τρυπας στο μισο χρονο και με ακριβεια?

εγω προσωπικα εχω πολλα ανεκδιηγητα απο παλια τρυπανια της B&D και φθηνα της μπος και κινεζικα που τα χρησιμοποιω καμια φορα σε πραγματα της πλακας αλλά και παλι πια τα εχω βαρεθει. ξερω πια τι βαζω και που και τελειωνω ανετα και γρηγορα

Last edited:
  • Like
Reactions: osatosa
Τελικά γέρασα και πολλά πράγματα ακόμα αδυνατώ να τα καταλάβω....
Πολύ κουβέντα και ανάλυση για τρυπάνια .....
Να μιλήσει ο Γιάννης ""Κατασκευή μηχανουργικής φρέζας CNC από το 0. "" που "ξεφτιλίζει" τα τρυπάνια και έχει ανάγκη την ποιότητα και ακρίβεια της τρύπας εντάξει ....δεκτό αλλά όλοι εμείς οι υπόλοιποι που τρυπάμε ένα σίδερο μία στο τόσο ...προς τι η αναζήτηση ???
Εγώ πάω στον Μητρόπουλο με τα σιδηρικά και παίρνω από 10 τρυπάνια στα νούμερα που με ενδιαφέρουν και ένα μπουκαλάκι υγρό για τρύπημα και δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα.
Καταλαβαίνω ότι έχω γίνει γκρινιάρης τον τελευταίο καιρό και χαλάω την ωραία ατμόσφαιρα της ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων αλλά ομολογώ ότι πολλές φορές με μπερδεύετε αντί να με βοηθάτε να επιλέξω... :ROFLMAO: :ROFLMAO: :love:
να σου πω...."φιλολογικη" η συζητηση, αλλα εχει νοημα και για τον ερασιτεχνη....Μου εχει τυχει να χρειαστω να τρυπησω ατσαλινο μπουλονι, οποτε ΣΠΑΝΙΑ θα χρειαστω ενα πολυ καλο τρυπανι. Αλλα πρεπει να υπαρχει.

Οποτε τωρα ξερω τι να διαλεξω....Για ενα σχημα high-low mix.
Κοινα τρυπανια για τα απλα υλικα, και μια κασετινα με Bosch-G. Και οταν θα παρω σταθερο δραπανο, παιρνω και μια σειρα dewalt karbidioy