Class D

Δεν θα καταλήξει πουθενά (ως συνήθως) η συζήτηση. Δεν συμμετέχω σε τρολάρισμα, το έχω κόψει προ πολλού.

Ότι είχα να γράψω το έγραψα, δοκιμάστε τους και αποφασίστε αν οι αρμονικές παραμορφώσεις (ή η ελλείψη τους) ταιριάζει στα γούστα σας.

Υπάρχουν ακροατές που συνεχίζουν να ακούνε τα βινύλια τους σε σύγκριση με τα cd λόγω καθαρά αρμονικών και φυσικότητας εγώ πάντως δεν το ονόμασα παραμόρφωση είπα όμως και αλλά ...
Είναι καθαρά ότι δεν με έχουν πείσει εκεί ψιλά προσωπικά .
Το μόνο σίγουρο είναι πάντα ο δρόμος της ακρόασης και σύγκριση με ότι ενισχυτικό ακούμε τώρα .

Ας καταθέσω κι εγώ την άποψή μου:

Δεν έχω ακούσει επισταμένα, ούτε έχω ασχοληθεί με ενισχυτικά class D, κι αυτό επειδή τα δικά μου είναι τάξης AB και δεν σκέφτομαι να τα αλλάξω προς το παρόν. Οπότε δεν θα αναφερθώ σε ακουστική εκτίμηση ή αξιολόγηση ούτε μπορώ να συγκρίνω τα class D με αντίστοιχα τάξης Α και ΑΒ.

Χαίρομαι όμως που συνφορουμίτες χομπίστες βρήκαν σε αυτά τα ενισχυτικά class D την ηχητική απόδοση που αναζητούσαν και μάλιστα καταβάλλοντας ένα όχι τόσο υψηλό αντίτιμο όπως πχ αν πήγαιναν σε τάξη ΑΒ ή Α. Αν και η τάξη από μόνη της δε λέει τίποτα. Η σχεδίαση και τα υλικά είναι που κάνουν τη διαφορά στην ηχητική απόδοση.

Για το αν οι παραμορφώσεις είναι μειωμένες ή αυξημένες ανάλογα την τάξη λειτουργίας κι ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει κριτήριο επιλογής εφόσον αναφέρεται σε προσωπική επιλογή θεωρώ τις απόψεις που εκφράστηκαν σεβαστές.

Έτσι κι αλλιώς τέλειο δεν υπάρχει, ούτε η αναπαραγωγή από μηχανήματα μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντανή παράσταση. Εξάλλου όλοι κάνουμε συμβιβασμούς αλλά διαφορετικούς ο καθένας μας. Σκοπός είναι απόλαυση της αγαπημένης μας μουσικής.

Last edited:
Να πω ότι απο παλιά ήμουν από αυτούς που η class d τεχνολογία δε με είχε πείσει.
Όπως ανέφερε και ο savvas x διάβαζα για τους ear 1001 ότι "ξεσκίζουν οτιδήποτε", ότι είναι "τζάηαντ κίλλερς" κλπ κλπ
Είχα δοκιμάσει προενισχυτή λαμπάτο όπως ακριβώς πρότεινε ο κατασκευαστής αλλά και από πηγές τότε...είχα καλές.
Ε, δεν ερχόταν με τίποτα. Απορώ τι στο διάολο δεν έκανα σωστά...

Η τελευταία μου "έναρξη επαφής με την τεχνολογία" αρκετά χρόνια μετά από την πρώτη "μόδα" των κλασντεδίων είχε γίνει με έναν behringer 3000 ο οποίος έπεσε στα χέρια μου εντελώς τυχαία και που εντύπωση μου είχε κάνει το πόσο καλόηχος ήταν.
Άλλαξε άρδην η άποψη μου για την τεχνολογία αυτή.
Μετά από αρκετό καιρό και σχετικής μου αδράνειας με το άθλημα, διάβασα για τη σειρά xls της crown και είπα να το τολμήσω.
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εξεπλάγην ευχάριστα από το αποτέλεσμα, και ακόμα δεν έχω δοκιμάσει τα βέλτιστα που προτείνουν (σύνδεση xlr και neutrik για σύνδεση ηχείων).

Το αρνητικό που εντοπίζω στον ήχο του ενισχυτή είναι ο "υπερέλεγχος" στα χαμηλά, κάτι που ξενίζει όταν έχεις συνηθίσει σε...χαλαρότητα στην οδήγηση των γούφερ.
Αυτό που αναφέρεται για τα προβληματικά υψηλά είναι κάτι που δεν το έχω εντοπίσει καθόλου, ίσα-ίσα, νομίζω ότι αναλόγως της πηγής τα ψηλά είναι από πάρα πολύ καλά, μέχρι μεταξένια και βελούδινα!
Τα ηχεία μου είναι τα chario millenium II και αυτή τη στιγμή παίζω τον crown είτε με έναν electrocompaniet ec4 anniversary είτε με ένα adcom gcd750 (χρησιμοποιώντας τα ποτενσιόμετρα του crown).
Δοκίμασα και μια tc impact twin και ένα krk ergo με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα.

Αυτό τον καιρό ψάχνομαι για dac με ποτενσιόμετρο αλλά είναι κάτι που δε με αγχώνει γιατί έχω ήδη πάρα πολύ καλό ήχο (το μόνο θέμα μου είναι ο τηλεχειρισμός)

Φοβερό νήμα, αλλά για τους περισσότερους από μας νομίζω εν έτη 2017 ,πως έχουμε επικεντρωθεί σε δύο εν/τες τελικούς κάτω του χιλιάρικου -crown 1502-2002 και κάτω του διχίλιαρου-ncore400 διότι υπάρχουν σε ρακ και παίζουν μουσική και οι κάτοχοί τους με λεπτομέριες, έγραψαν τις εμπειρίες τους.Πιστεύω σίγουρα πως οι Νcore θα παίζουν καλύτερα και έχουν και πιο αξιόλογα υλικά αλλά πόσο πιο καλά ;
Θα έβαζες Έκτωρα 4,5 ,4,6....αστεράκια και με ποιόν προηγούμενο σου τελικό τον σύγκρινες ;
Στέργιο και για σένα το ίδιο ερώτημα.....
συγγνώμη για την ερώτηση του διαβόλου...:behead:

Last edited:
Απάντηση: Re: Class D

Φοβερό νήμα, αλλά για τους περισσότερους από μας νομίζω εν έτη 2017 ,πως έχουμε επικεντρωθεί σε δύο εν/τες τελικούς κάτω του χιλιάρικου -crown 1502-2002 και κάτω του διχίλιαρου-ncore400 διότι υπάρχουν σε ρακ και παίζουν μουσική και οι κάτοχοί τους με λεπτομέριες, έγραψαν τις εμπειρίες τους.Πιστεύω σίγουρα πως οι Νcore θα παίζουν καλύτερα και έχουν και πιο αξιόλογα υλικά αλλά πόσο πιο καλά ;
Θα έβαζες Έκτωρα 4,5 ,4,6....αστεράκια και με ποιόν προηγούμενο σου τελικό τον σύγκρινες ;
Στέργιο και για σένα το ίδιο ερώτημα.....
συγγνώμη για την ερώτηση του διαβόλου...:behead:

Ο τελευταίος τελικός που είχα ήταν ο Roister Tower 600 σε εντελώς διαφορετικό σύστημα το μακρινό 1999.

Μετά είχα ενεργά ηχεία (Dynaudio BM15A).

Από το 2005 άκουγα με το δεύτερο μου σύστημα (music angel με EL34, Vienna acoustics Haydn) στο στούντιο που νοίκιαζα στη Λήμνο. Καλά έπαιζε.

Μετά, στη Χαλκιδική άκουγα μόνο με ακουστικά. Συγχρόνως "έκτιζα" σιγά - σιγά το "μεγάλο" σύστημα.

Τελευταίος έμεινε ο τελικός. Αποφάσισα να τον πάρω πέρυσι, αφού σκεφτόμουν και κάποιους άλλους (τους γράφω σε προηγούμενο post).

Τον πήρα σχεδόν στα τυφλά ή -μάλλον- στα κουφά. Και θα σου πω γιατί:

Το ηχείο το είχα ακούσει σε εκθέσεις πριν το αγοράσω και στο σπίτι του Στέργιου όταν το αγόρασα. Παντού είχα την ίδια αίσθηση: Το πιο ουδέτερο sonus faber που θέλει όμως δύναμη από πίσω για να παίζει κάτι παραπάνω από κοντσέρτο για δύο σπουργίτια και ένα κοτσύφι.

Έχω και ένα κόλλημα με τους ουδέτερους τελικούς όπως καταλάβατε.

Έτσι επέλεξα το συγκεκριμένο ενισχυτικό και έχω την εντύπωση πως η εκλογή μου ήταν καλή.

Αστεράκια;;;; Έλεος...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πάρετε Devialet 130pro να ηρεμήσετε

Πάντως φάντομ θα έπαιρνα με τα χίλια!!!

Τα phantom δεν επισκευάζονται, οπότε για την ώρα μακριά και αγαπημένοι.

Με Devialet, παίρνεις dac, streamer, προ, daisy chain amps, κάνεις οτι θες

Γιατι όμως δεν βάζουμε στο παιχνίδι περισσότερους εκπροσώπους της νέας εποχής, έχει βγάλει η NAD, Gato Audio, micromega , κα

Τα phantom δεν επισκευάζονται, οπότε για την ώρα μακριά και αγαπημένοι.

Με Devialet, παίρνεις dac, streamer, προ, daisy chain amps, κάνεις οτι θες

Γιατι όμως δεν βάζουμε στο παιχνίδι περισσότερους εκπροσώπους της νέας εποχής, έχει βγάλει η NAD, Gato Audio, micromega , κα

Καλά, τότε δεν θα πάρω φάντομ...:bigcry:

Όντως υπάρχουν, αλλά οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες.

Και μια και το ανέφερες, δεν μπορώ να καταλάβω πως η NAD χρησιμοποιεί τις nc400 μοντούλες.

Γιατι όχι;

Πρώτον δουλεύουν . Βγάζουν βατ με το τσουβάλι. Και τα φέρνει στα μέτρα της με τον προ που βάζει.

Δεύτερον, γλυτώνει πολύ χρήμα απο R&D in house και χρόνο.

Τρίτον, κανει δοκιμή και αν της κάτσει, τοτε αποφασίζει αν θα αναπτύξει δική της τεχνολογια

Γιατι όχι;

Πρώτον δουλεύουν . Βγάζουν βατ με το τσουβάλι. Και τα φέρνει στα μέτρα της με τον προ που βάζει.

Δεύτερον, γλυτώνει πολύ χρήμα απο R&D in house και χρόνο.

Τρίτον, κανει δοκιμή και αν της κάτσει, τοτε αποφασίζει αν θα αναπτύξει δική της τεχνολογια

Αναφέρομαι στο γεγονός ότι οι μοντούλες nc400 είναι μόνο για DIYers. Έτσι τουλάχιστον λέει η Hypex.

Για τους ΟΕΜ υπάρχουν οι nc500 (και οι nc1200).

Αλλά βέβαια η NAD είναι NAD... συνεργάστηκαν κιόλας πριν λίγο καιρό για να ξαναβγάλουν τον 3020.

Re: Απάντηση: Class D

Να πω ότι απο παλιά ήμουν από αυτούς που η class d τεχνολογία δε με είχε πείσει.
Όπως ανέφερε και ο savvas x διάβαζα για τους ear 1001 ότι "ξεσκίζουν οτιδήποτε", ότι είναι "τζάηαντ κίλλερς" κλπ κλπ
Είχα δοκιμάσει προενισχυτή λαμπάτο όπως ακριβώς πρότεινε ο κατασκευαστής αλλά και από πηγές τότε...είχα καλές.
Ε, δεν ερχόταν με τίποτα. Απορώ τι στο διάολο δεν έκανα σωστά...

Η τελευταία μου "έναρξη επαφής με την τεχνολογία" αρκετά χρόνια μετά από την πρώτη "μόδα" των κλασντεδίων είχε γίνει με έναν behringer 3000 ο οποίος έπεσε στα χέρια μου εντελώς τυχαία και που εντύπωση μου είχε κάνει το πόσο καλόηχος ήταν.
Άλλαξε άρδην η άποψη μου για την τεχνολογία αυτή.
Μετά από αρκετό καιρό και σχετικής μου αδράνειας με το άθλημα, διάβασα για τη σειρά xls της crown και είπα να το τολμήσω.
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εξεπλάγην ευχάριστα από το αποτέλεσμα, και ακόμα δεν έχω δοκιμάσει τα βέλτιστα που προτείνουν (σύνδεση xlr και neutrik για σύνδεση ηχείων).

Το αρνητικό που εντοπίζω στον ήχο του ενισχυτή είναι ο "υπερέλεγχος" στα χαμηλά, κάτι που ξενίζει όταν έχεις συνηθίσει σε...χαλαρότητα στην οδήγηση των γούφερ.
Αυτό που αναφέρεται για τα προβληματικά υψηλά είναι κάτι που δεν το έχω εντοπίσει καθόλου, ίσα-ίσα, νομίζω ότι αναλόγως της πηγής τα ψηλά είναι από πάρα πολύ καλά, μέχρι μεταξένια και βελούδινα!
Τα ηχεία μου είναι τα chario millenium II και αυτή τη στιγμή παίζω τον crown είτε με έναν electrocompaniet ec4 anniversary είτε με ένα adcom gcd750 (χρησιμοποιώντας τα ποτενσιόμετρα του crown).
Δοκίμασα και μια tc impact twin και ένα krk ergo με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα.

Αυτό τον καιρό ψάχνομαι για dac με ποτενσιόμετρο αλλά είναι κάτι που δε με αγχώνει γιατί έχω ήδη πάρα πολύ καλό ήχο (το μόνο θέμα μου είναι ο τηλεχειρισμός)

Την απάντηση στην αναζήτηση σου την έδωσες μόνος σου ...Ξέροντας πολύ καλά την σημασία της προενίσχυσης και τον ηχητικό χαρακτήρα που επιβάλει ρίξε τον προενισχυτή σου σε έναν AV ,θα διαπιστώσεις από μόνο σου το πόσο αλλάζει ο ηχητικός χαρακτήρας του AV σε Δικάναλη ακρόαση μουσικής,τα ρεύματα είναι άλλη ιστορια...Είναι κάτι που το έχω δοκιμασει στο παρελθόν σε τρεις AV που έχουνε περάσει από τα χεριά μου.

Για να μπορεσουμε να αξιολόγησουμε σωστά τον τελικό και τις πηγές μας πέρα από τα ρεύματα που καλούμαστε να οδηγήσουμε τα ηχεία μας ριξτου μια παθητική Προενίσχυση και όχι βέβαια τα γλυκόηχα chario millenium II ,εκεί λοιπον θα διαπιστώσεις την αλήθεια ...

Την συγκεκριμένη τεχνολογία δεν την έχω αποκλείσει ούτε είμαι οπαδός καμίας τάξης ,είμαι οπαδός της σοβαρής υλοποίησης και του σωστού ήχου για αυτό και είμαι φαν της ιαπωνικής σχολής ...Τον Accouphase δεν θα τον έδινα όπως και δεν θα έδινα σε σοβαρή υλοποίηση κανέναν γιαπωνέζικο ενισχυτή.

Οι καθαροι προενισχυτες δεν πρεπει να εχουν κανενα θεμα, το θεμα με τον θορυβο προκυπτει απο την χρηση av receiver με χαμηλο βολταζ στις pre out.

Η καινουργια σειρα της crown μπορει να εχει μεν αυτη την νεα ρυθμιση χαμηλου input voltage αλλα ρισκαρεις να ακους ενα ελαφρυ θορυβο απο τα ηχεια που οδηγει ο crown. Δεν εχω προσωπικη εμπειρια αλλα διαβασα online για περιπτωσεις που υπηρχε θεμα κυριως με AV receivers της Yamaha (που δυστυχως ειναι και ο δικος μου). Σκοπευω να κανω την δοκιμη ο ιδιος συντομα με τον xls 1502 παντως....μολις εχω νεοτερα θα αναφερω αμεσως...

Αναμένουμε λοιπόν τις δοκιμές σου και τα αποτελέσματα όποτε με το καλό τις κάνεις. Thanks

Απάντηση: Re: Απάντηση: Class D

Την απάντηση στην αναζήτηση σου την έδωσες μόνος σου ...Ξέροντας πολύ καλά την σημασία της προενίσχυσης και τον ηχητικό χαρακτήρα που επιβάλει ρίξε τον προενισχυτή σου σε έναν AV ,θα διαπιστώσεις από μόνο σου το πόσο αλλάζει ο ηχητικός χαρακτήρας του AV σε Δικάναλη ακρόαση μουσικής,τα ρεύματα είναι άλλη ιστορια...Είναι κάτι που το έχω δοκιμασει στο παρελθόν σε τρεις AV που έχουνε περάσει από τα χεριά μου.

Για να μπορεσουμε να αξιολόγησουμε σωστά τον τελικό και τις πηγές μας πέρα από τα ρεύματα που καλούμαστε να οδηγήσουμε τα ηχεία μας ριξτου μια παθητική Προενίσχυση και όχι βέβαια τα γλυκόηχα chario millenium II ,εκεί λοιπον θα διαπιστώσεις την αλήθεια ...

Την συγκεκριμένη τεχνολογία δεν την έχω αποκλείσει ούτε είμαι οπαδός καμίας τάξης ,είμαι οπαδός της σοβαρής υλοποίησης και του σωστού ήχου για αυτό και είμαι φαν της ιαπωνικής σχολής ...Τον Accouphase δεν θα τον έδινα όπως και δεν θα έδινα σε σοβαρή υλοποίηση κανέναν γιαπωνέζικο ενισχυτή.

Γλυκόηχα τα Chario? μάλλον κάποιο λάθος κάνετε. Πρόκειται για πολύ ουδέτερο ηχείο με "γήινη" άποψη της μουσικής αναπαραγωγής.
Γλυκόηχο ηχείο είναι το παλιό grand piano της sonus faber...
Το millenium είναι ηχείο βάσης το οποίο μόνο ως βάσης δεν ακούγεται και έχει την ικανότητα να αναδυκνύει οτιδήποτε στην ηχητική αλυσσίδα.
Από ενισχυτές έχω ακούσει πολλούς με τα ηχεία αυτά, είτε έχοντας ζήσει μαζί τους είτε ως δοκιμές λίγων ωρών (παλιά μαζί με τα δισκάκια κουβαλάγαμε και μηχανήματα για τον καφέ).
Coda model 11, cary sli80, accuphase e211, e406, κάποιον copland προ-τελικό, τελικούς ear 509 με προ λάμπα Γερούκη, macintosh mc150, Krell ix 400, musical fidelity p170, Accuphase e202.
To κορυφαίο άκουσμα το έκανα με τον τελευταίο, τον e202. Αν βρω κάποιον με κορυφή τα 1500 ευρώ και εκείνη τη χρονική στιγμή μπορώ οικονομικά θα τον αγοράσω.

Σχετικά με την...αλήθεια θα σου πω ότι αυτή είναι τα chario για μένα, με αυτά σκοπεύω να ακούω και για αυτά τα ηχεία θα φροντίσω να παίζουν όπως νομίζω εγώ σωστά. Δεν είναι λογικό?
Ncorια δεν έχω ακούσει αλλά δε σκοπεύω να φτάσω τα λεφτά που ζητάνε, οπότε σε κάποια φάση θα το κάνω έτσι, για να έχω άποψη.
Ούτως ή άλλως έχω κάνει ένα ονειρικό άκουσμα με τα chario και τον crown με ένα dac buffalo και μάλιστα παλιό μοντέλο και έχω μπει στην μπρίζα!
Επόμενος στόχος είναι να δοκιμάσω μερικά dac με balanced έξοδο να δω τι θα μου ταιριάξει και θα ολοκληρώσω την αναζήτηση μου.

Πες το ντε...
2-3 ohm η εμπέδηση;
Αμ δικαίως κοιτάς εκεί που κοιτάς,αυτά και τα πάνελ θέλουν εργοστάσιο παραγωγής ρευμάτων πίσω τους.

2-3 ohm? δε νομίζω να πέφτουν τόσο κάτω ρε συ.

Τα chario είναι φημισμένα για το που κατεβαίνουν!

Δεν ξέρω αν είναι αυτά που βρήκα με ένα γρήγορο ψάξιμο,αλλά εδώ στην τρίτη απάντηση αυτός δείχνει να ξέρει πολλά για το ηχείο και μιλάει για τρία Ohm σε όλο το φάσμα.
Ρίξε ματιά και πες μας.

Φοβερό νήμα....μπράβο για τις κατατοπιστικές εξηγήσεις ..μπορεί να βρει κάποιος 'πυξίδα' ναυσιπλοΐας...
Μέχρι τώρα ενδιαφέρουσα περίπτωση ακούγεται (βέβαια δεν ξέρω αν εφαρμόζεται),η χρήση πχ τελικού class D στα γούφερ και ενός Α ή ΑΒ στις άλλες μονάδες..το δοκίμασε κάποιος?
Στις περισσότερες των περιπτώσεων,που έκανα σοβαρές ακροάσεις ,τα ηχεία χρειάζονταν κάποιας μορφής διπλο-ενίσχυση...όπως χθες απόγευμα που άκουσα ένα ηχείο 24.000 που η υπο-οδήγηση έφερνε ένα πέπλο 'μουντάδας'..μικρής κλίμακας διαχωρισμό οργάνων και φωνών .και ας ζύγιζε ο ενισχυτής 50 κιλά.. ο ιδιοκτήτης παράγγειλε βέβαια 100 κιλά άλλον ενισχυτή με ειδικές προδιαγραφές και τροφοδοτικά,αλλά όταν προσπάθησα να του πω για τις 'νέες´τάσεις,τεχνολογίες και για το ότι τελευταία υπάρχει μια 'μόδα' για monoblocks και 'βαρβάτους ' ενισχυτές,έπεσα στο 'πίστευε και ΜΗ ερεύνα'!!