COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

Re: Απάντηση: Re: COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

Και από το "μικρό" Esoteric, στο κορυφαίο combo P-03-D-03 οι διαφορές
είναι τεράστιες.Με την προσθήκη του clock G-OS το πράγμα πάει σε άλλο
πλανήτη.

Το πιστευω.

Κάνε ένα 'συγκριτικό' ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ μια μέρα με ηρεμία μεταξύ του 'δικού σου' cdpayer και ενός Cambridge Audio Azur640 v1 ή v2...Αν δεν έχεις σου δανείζω εγώ...Πρώτα ξεχωριστά το ένα με το άλλο...και μετά Α/Β on the fly...Θα μ' ενδιέφερε πολύ κι εμένα και το φόρουμ να δούμε την ποσοστιαία διαφορά...Αν θα είναι πάνω από 10%...Πρόσεξε δεν αφορίζω ούτε προεξοφλώ τίποτα...απλά εγώ ΔΕΝ διαθέτω ακριβό cdplayer για να κάνω το test...

Εξαρταται πως αντιλαμβανεται καποιος τις διαφορες..

Σε πραγματικα κορυφαιες ψηφιακες πηγες υπαρχουν διαφορες ακομα και στην δομη της μουσικης. Το μουσικο οικοδομημα εχει στερεα θεμελια, ανεξαρτητως πληθους μουσικων. Ο καθε μουσικος εχει τον δικο του χωρο στην εικονα, με το αντηχειο του οργανου του να "αναπνεει" και ποτε να μην συγχεεται με του διπλανου. Κοινως τιποτα δεν αλληλοκαλυπτεται ακομη και στα πιο δυσκολα προγραμματα!

Για να μην μιλησουμε για τα επιμερους: δυναμικα, χροιες, φυσικη τονικη ισορροπια κτλ..

Αρα μιλαμε για διαφορες επι της ουσιας 200 με 300% ενος emm labs η weiss, απο ενα Azur π.χ.!!

Μπορείτε να μου πείτε πως έιναι δυνατόν το CD που βάση των προδιαγραφών
του "κόκκινου βιβλίου" δουλέυει με μία δειγματοληψία των 44.1 KHz και με
μέγιστο μήκος ψηφιακής λέξης 16 Bits και για τα 2 κανάλια να μπορεί να
συγκριθεί ως ποιότητα αναπαράγωγης με το βινίλιο?
θεωρητικά από τεχνικής άποψης έιναι καλύτερο ως προς τον λόγο σήματος
προς θόρυβο και στην δυναμική περιοχή. CD:96 dB S/N, Vynil:65 dB S/N,
CD:>100 dB DR, Vynil:70 dB DR. Αλλά στις χαμηλότερες στάθμες αναπαραγωγής στο CD (-60dB και κάτω) αν δέιτε τι παραμόρφωση έχει, τότε
ξεχάστε το πλεονέκτημα του CD σε αυτόν τον τομέα. Από την άλλη αν
ξέρετε πολλές ηχογραφήσεις σε CD (PCM 16/44.1, όχι HDCD και SACD) με
τόσο μεγάλο λόγο σήματος προς θόρυβο, πείτε το μου!!!
Το CD ήταν σίγουρα μια άσκηση στην τεχνολογία όταν εμφανίστηκε, έιναι
απόλυτα σεβάστο ως μέσο, πόλλοι εισήλθαν στον κόσμο της μουσικής και
της υψηλής πιστότητας εξ´αιτίας του, αλλά έιναι ατελέστατο και πολύ
ξεπερασμένο, έιναι αρχαίο και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι μηχανικοί ήχου.
Το μέλλον έιναι το DSD!

Από την άλλη αν ξέρετε ηχογραφήσεις σε CD με τόσο μεγάλο λόγο σήματος προς θόρυβο, πείτε το μου!!!

Οι Πλανήτες του Holst σε Nimbus. Οι φωνές της χορωδίας στο φινάλε σβήνουν μέσα στον ψηφιακό θόρυβο.

Re: Απάντηση: COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

Το μέλλον έιναι το DSD!

+1OOO

:SFGSFGSF:

H DSD ψηφιακη κωδικοποιηση, που χρησιμοποιειται κατα κορον πλεον σε ολα τα σοβαρα studios ηχογραφησεων παγκοσμιως, ειναι ο βασικος μοχλος πισω απο την αναγεννηση της ποιοτητας και της καταφανους βελτιωσης του ψηφιακου ηχου σε σχεση με το παρελθον.
Κι αυτο το οφειλλουμε ολοι μας σε φωτεινα μυαλα σαν τον Ed Meitner, τον κυριο υπευθυνο της δημιουργιας του DSD.

Το κλασικό ασημένιο δισκάκι (CD) για πολλούς έχει ήδη πεθάνει.
Με ένα TERA μουσικής σε Lossless format, με τα άπαντα της Jazz, της κλασσικής και της ροκ σκηνής´, έχουμε άψογη ποιότητα μουσικής για πολλά χρόνια. Τιμή μεταπώλησης όσο περίπου κάνουν οι σκληροί δίσκοι.
Εγω πλέον επενδύω σε βινύλια και για λόγους καθαρά επένδυσης χρηματων.

Για ένα CD player δεν θα έδινα πάνω από 1500 ευρώ (max) , το θεωρώ πεταμένα λεφτά όπως επίσης τελευταία και για τα ακριβά καλώδια. Γενικώς προτιμώ να έχω περισσότερα στην τράπεζα για ώρα ανάγκης.

Last edited:
Με ένα TERA μουσικής σε Lossless format, με τα άπαντα της Jazz, της κλασσικής και της ροκ σκηνής´, έχουμε άψογη ποιότητα μουσικής για πολλά χρόνια. Τιμή μεταπώλησης όσο περίπου κάνουν οι σκληροί δίσκοι.

Για ένα CD player δεν θα έδινα πάνω από 1500 ευρώ (max) , το θεωρώ πεταμένα λεφτά όπως επίσης τελευταία και για τα ακριβά καλώδια. Γενικώς προτιμώ να έχω περισσότερα στην τράπεζα για ώρα ανάγκης.

Mα τι 1500 ευρώ!
Όπως τα λές είναι καλύτερα να επενδύσει κανείς σε laptop για player και με λιγότερα χρήματα.

Τι εννοείς με αυτό;
"Τιμή μεταπώλησης όσο περίπου κάνουν οι σκληροί δίσκοι. "

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

Εξαρταται πως αντιλαμβανεται καποιος τις διαφορες..

Σε πραγματικα κορυφαιες ψηφιακες πηγες υπαρχουν διαφορες ακομα και στην δομη της μουσικης. Το μουσικο οικοδομημα εχει στερεα θεμελια, ανεξαρτητως πληθους μουσικων. Ο καθε μουσικος εχει τον δικο του χωρο στην εικονα, με το αντηχειο του οργανου του να "αναπνεει" και ποτε να μην συγχεεται με του διπλανου. Κοινως τιποτα δεν αλληλοκαλυπτεται ακομη και στα πιο δυσκολα προγραμματα!

Για να μην μιλησουμε για τα επιμερους: δυναμικα, χροιες, φυσικη τονικη ισορροπια κτλ..

Αρα μιλαμε για διαφορες επι της ουσιας 200 με 300% ενος emm labs η weiss, απο ενα Azur π.χ.!!

Πάντως αυτή η τοποθέτηση εμένα μου λέει ότι το άχαρο και κακορίζικο cd που είναι μόνο 16bit/44KHz που όσο και να το στριμώξεις χωράει μόνο 700ΜΒ ...... έχει κρυμμένη πληροφορία που τα entry level hi end (τι κουτοπόνηρη ονομασία! ) αλλά και πολλά ακριβότερα μηχανήματα αδυνατούν ακόμα να την φέρουν όλη στο φώς.

Γι αυτό συνεχίζω ψηφιακά με το ταπεινό 16bit/44KHz και βελτιώνω συνεχώς τον ήχο μου (και έχω μπροστά μου δρόμο...) και δε με νοιάζουν ούτε τα φορμά υψηλής ανάλυσης ούτε τα βινύλια!

Θα έλεγα μάλιστα ότι θεωρώ σωστότερο αν έχει κανείς περιορισμό στα χρήματα που διαθέτει, να ασχοληθεί με ένα μόνο μέσον (ψηφιακό ή αναλογικό) επενδύοντας εκεί όσα μπορεί περισσότερα, παρά να μοιράζει τα χρήματά του παντού.

Mα τι 1500 ευρώ!
Όπως τα λές είναι καλύτερα να επενδύσει κανείς σε laptop για player και με λιγότερα χρήματα.

Τι εννοείς με αυτό;
"Τιμή μεταπώλησης όσο περίπου κάνουν οι σκληροί δίσκοι. "

1. Mε 1.500 ευρώ νομίζω ότι αγοράζεις ένα πολύ καλό CD player ή αν προτιμάς ένα συνδιασμό DAC+Τρανσπορτ.
Η χρήση Laptop δεν με εμπνέει για το κυρίως σύστημα.

2. Πόσα νομίζες ότι θα πιάσεις αν προσπαθήσεις να πουλήσεις τους σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 1 ΤΕΡΑ με μουσική που έχεις κατεβάσει από το Internet ?
Ειδικά αυτή την εποχή που ο καθένας έχει πλέον τη δυνατότητα να κατεβάζει τα πάντα στο σκληρό και μάλιστα δωρεάν. Η συλλογή σου στο σκληρό έχει βέβαια μεγάλη αξία για σένα τον ίδιο, αλλά μέχρι εκεί.

Last edited:

Στάσου ρε παλληκάρι,δηλαδή για το ΤΕRA δεν έχεις δώσει χρήματα
για να το κατεβάσεις?

Γερνάμε,Γιωργάκη,γερνάμε??? :p:p

Καθαρά από περιέργεια θέλω να μου πείτε τα 10 τελευταία LP που ακούσατε και είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα cds , όσον αφορά την ποιότητα αναπαραγωγής.

Οσο το "καλυτερα" ειναι διαφορετικο στο κεφαλι του καθενος απο εμας, δε θα βγει ποτε ακρη απο αντιστοιχα debates.

Εγώ δύο αγόρασα τελευταία (αφού δεν βγαίνουν όλα σε LP) και είναι το Saint Germain και το Χαράτσι του Παπάζογλου.
Δεν έχω τα αντίστοιχα σε CD για να γνωρίζω κατά πόσο παίζουν καλύτερα, πάντος παίζουν καλύτερα από τα δύο CD που αγόρασα.
Αυτό όμως δεν είναι τρόπος να τα συγκρίνεις! Πόσες φορές αγόρασες 2 CD και το ένα παίζει καλύτερα από το άλλο; Πάντα; :)

Αυτό όμως που έχω πάθει με το βινύλιο δεν το έχω πάθει ποτέ με CD.
Γλαρωμένος, άκουγα μουσική, έναν δίσκο που τον είχα βάλει για πρώτη φορά.
Σε κάποιο σημείο ενός κομματιού ακούστηκαν παλαμάκια.
Ξαφνιάστηκα και ξενέρωσα γιατί νόμιζα ότι είχε μπει η γυναίκα μου στο δωμάτιο και χτυπούσε παλαμάκια!

Άλλα προσφέρει το CD και άλλα το βινύλιο ρε παίδες.
Είναι σαν να συγκρίνεις ένα φρούτο με τον χυμό του! Ο χυμός έχει περίπου την ίδια γεύση αλλά πάντα κάτι σου λείπει. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι κάποιος απαγορεύεται να γουστάρει πιο πολύ τον έτοιμο χυμό από το ίδιο το φρούτο!
Δεν μπορεί όμως να πείσει τον άλλον που προτιμά το φρούτο να πιει έτοιμο χυμό! Και ας πρέπει να το πλύνει, να το ξεφλουδίσει και να το μασήσει!

Απάντηση: Re: COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

...

Άλλα προσφέρει το CD και άλλα το βινύλιο ρε παίδες.
..
Σε αυτό είμαι μαζί σου !

Δεν είναι μαγεία όμως, από την στιγμή που μιλάμε για μέσο, έχει να κάνει με αντικειμενικά κριτήρια και όχι υποκειμενικά.
Οι δυνατότητες και τα όρια, είναι συγκεκριμένα.

Άλλο το "πως παίζει" και άλλο το "πως-τι- ακούω".
Από την στιγμή που μιλάμε για το πρώτο πρέπει να είμαστε σε θέση να αποδείξουμε τα επιχειρήματα μας γιατί βασίζονται σε μετρήσιμες μονάδες που δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε, επειδή το 'ακούσαμε' διαφορετικά.

Ας μου πει κάποιος αν υπάρχει η δυνατότητα να αναπαράγει ένα βινύλιο ηλεκτρονική μουσική 'καλύτερα' από το cd.

Η γνωστή απάντηση "άκουσε και θα καταλάβεις" δεν έχει θέση εδώ :cool4:.
Θέση έχει η απόδειξη.

Φυσικα....Οι πιο μεγαλοι dj παιζουν με βινυλια.
Γιατί όμως ;

Και για να εξηγηθώ, αν και δεν έχω τώρα πικ-απ, θα αγοράσω ένα...δεν είμαι κατά :drummer:

Οι δυνατότητες και τα όρια, είναι συγκεκριμένα.

Μερικές σκόρπιες σκέψεις χωρίς απαραίτητα να είναι και σωστές. (brainstorm)

Βασικά πρέπει να πάρεις τα πράγματα από τη σειρά και να σκεφτείς το κάθε player σαν ξεχωριστό σύστημα που παράγει μουσική.
Αυτό αποτελείται από το κομμάτι που κάνει την ανάγνωση, το κομμάτι που κάνει την αποκωδικοποίηση και το κομμάτι που στηρίζει την όλη κατασκευή.

Έτσι στο πικάπ έχουμε με τη σειρά Κεφαλή -> Phono Stage -> Ανάρτηση (ή μάζα).
Στο CD έχουμε transport -> DAC -> Ανάρτηση.

Οι εταιρίες που φτιάχνουν τα cd βασίζονται πάνω σε 5-6 transport τα οποία είναι της τάξης των 100 ευρώ κατά μέσο όρο (και είμαι και πολύ χουβαρδάς).
Η όλη δουλειά παίζει στο DAC όπου από ότι φαίνεται η επιστήμη ακόμη εξελίσεται. Τρανή απόδειξη το Zoran που ταρακούνησε τα νερά τελευταία.
Όσον αφορά την ανάρτηση δεν νομίζω να μπορεί κανείς να συγκρίνει τις αναρτήσεις που έχει ένα μέσο πικάπ με τις αναρτήσεις που έχει ένα μέσο CD.

Τώρα που θέλω να καταλήξω...
Το κόστος για να φτιάξεις ένα CD περιλαμβάνει royalties, τηλεχειρισμούς, ευκολίες, πολλά μηχανικώς κινούμενα μέρη, περισσότερες εξόδους (Οπτικές, coaxial, αναλογικές κλπ) και άλλα πραγματάκια που πρακτικά στο τέλος τα πληρώνει ο καταναλωτής άσχετα αν τα χρησιμοποιήσει ή όχι. Άπαξ και το αγόρασες για να επέμβεις στην αλυσίδα θα πρέπει να δώσεις τα λεφτά που ήδη έχεις δώσει + τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις.
Dac π.χ. μπορείς να βάλεις. Δεν θα σου αφαιρέσουν από την τιμή του CD το DAC του επειδή εσύ δεν θα το χρησιμοποιήσεις όμως!

Από εκεί και πέρα, γούστα είναι αυτά και δεν μπορεί κανείς να σε πείσει με στεγνά νούμερα ότι κάτι ακούγεται καλύτερα από κάτι άλλο και να πας να το αγοράσεις.

Είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις εμένα να μου αρέσει ο πατσάς επειδή κάνει καλό στο στομάχι!
Και το μουρουνέλαιο είναι πολύ καλό αντικειμενικά αλλά δεν νομίζω ότι το έχεις βάλει στην καθημερινή διατροφή σου. :)

Φυσικα....Οι πιο μεγαλοι dj παιζουν με βινυλια.

Ναι, αλλά οι λόγοι είναι οι εξής δυο:

1) Το underground υλικό βγαίνει πρώτα σε βινύλιο, και (αν πιάσει..) αργότερα σε CD.

2) Η αίσθηση και η ευχρηστία του βινυλίου σε σχέση με το CD. Αν έχεις μεγαλώσει (ως DJ) με βινύλιο, το CD δεν σου κάνει καμία αίσθηση, γιατί είναι δύσχρηστο.

Δεν πιστεύω ότι η ποιότητα ήχου έχει κάποια σχέση, ειδικά αν σκεφτούμε το υπόλοιπο σύστημα αναπαραγωγής..

To underground υλικο βγαινει πρωτα ακυκλοφορητα στο net και μετα οντως σε βινυλιο. Αλλα ο ηχος του βινυλιου σε ηλεκτρονικη μουσικη ειναι σαφως πιο ατμοσφαιρικος και ογκωδης.

Παλιά που την έψαχνα, το underground υλικό που έβρισκα στο Internet ήταν γραμμένο από βινύλιο (και ακουγόταν...). Μιλάμε πάντα για υλικό όντως ακυκλοφόρητο. Αυτό βέβαια πριν 8 χρόνια+, που ήμουν στα κόλπα.. Τώρα μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα.