COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

Αμα ηταν γραμμενο απο βινυλιο δεν ηταν ακυκλοφορητο ;)....Kαι εγω ειχα ασχοληθει με αυτα. Βασικα το Underground υλικο ανταλασεται μεταξυ των dj πολυ πριν τη κυκλοφορια.

Re: Απάντηση: Re: COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

Μερικές σκόρπιες σκέψεις χωρίς απαραίτητα να είναι και σωστές. (brainstorm)

Βασικά πρέπει να πάρεις τα πράγματα από τη σειρά και να σκεφτείς το κάθε player σαν ξεχωριστό σύστημα που παράγει μουσική.
Αυτό αποτελείται από το κομμάτι που κάνει την ανάγνωση, το κομμάτι που κάνει την αποκωδικοποίηση και το κομμάτι που στηρίζει την όλη κατασκευή.

Έτσι στο πικάπ έχουμε με τη σειρά Κεφαλή -> Phono Stage -> Ανάρτηση (ή μάζα).
Στο CD έχουμε transport -> DAC -> Ανάρτηση.

Οι εταιρίες που φτιάχνουν τα cd βασίζονται πάνω σε 5-6 transport τα οποία είναι της τάξης των 100 ευρώ κατά μέσο όρο (και είμαι και πολύ χουβαρδάς).
Η όλη δουλειά παίζει στο DAC όπου από ότι φαίνεται η επιστήμη ακόμη εξελίσεται. Τρανή απόδειξη το Zoran που ταρακούνησε τα νερά τελευταία.
Όσον αφορά την ανάρτηση δεν νομίζω να μπορεί κανείς να συγκρίνει τις αναρτήσεις που έχει ένα μέσο πικάπ με τις αναρτήσεις που έχει ένα μέσο CD.

Τώρα που θέλω να καταλήξω...
Το κόστος για να φτιάξεις ένα CD περιλαμβάνει royalties, τηλεχειρισμούς, ευκολίες, πολλά μηχανικώς κινούμενα μέρη, περισσότερες εξόδους (Οπτικές, coaxial, αναλογικές κλπ) και άλλα πραγματάκια που πρακτικά στο τέλος τα πληρώνει ο καταναλωτής άσχετα αν τα χρησιμοποιήσει ή όχι. Άπαξ και το αγόρασες για να επέμβεις στην αλυσίδα θα πρέπει να δώσεις τα λεφτά που ήδη έχεις δώσει + τις αλλαγές που θέλεις να κάνεις.
Dac π.χ. μπορείς να βάλεις. Δεν θα σου αφαιρέσουν από την τιμή του CD το DAC του επειδή εσύ δεν θα το χρησιμοποιήσεις όμως!

εν μερη συμφωνω, για αυτο και το επομενο μου player θα ειναι αυτο
ουτε καν λεντακια δεν θα βαλω (βασικη προυποθεση να μαθω να κανω καμια κολληση πρωτα...).
Ειμαι φιλος του βινυλιου, πολεμιος του mp3 (λογω ποιτητας, πολυ δυσκολο και δυσχρηστο, να βρεις να κατεβασεις να-να-να-να, και μετα λενε το βινυλιο τελετουργικο) και αναγνωριζω το cd ως το επικρατεστερο φορμα...

Οι εταιρίες που φτιάχνουν τα cd βασίζονται πάνω σε 5-6 transport τα οποία είναι της τάξης των 100 ευρώ κατά μέσο όρο (και είμαι και πολύ χουβαρδάς).

Οχι όλοι οι κατασκευαστές καμάρι μου!!!
Λοιπόν εχουμε και λέμε,από αριστερά προς δεξιά:
transport Philips,Denon,Pioneer,σε σύγκριση Esoteric VRDS-NEO!!!!!!
Μπουχαχαχαχαχαχα!!!!

Ειμαι φιλος του βινυλιου, πολεμιος του mp3 (λογω ποιτητας, πολυ δυσκολο και δυσχρηστο, να βρεις να κατεβασεις να-να-να-να, και μετα λενε το βινυλιο τελετουργικο) και αναγνωριζω το cd ως το επικρατεστερο φορμα...

Σωστόοοοοστ! :ADFADF1:

BTW, το CD-PRO2 της Philips που κοστίζει το μυθικό ποσόν των 250 - 300 το βλέπεις μόνο σε κάτι μεγαθήρια που αγοράζεις με μερικές χιλιάδες ευρώ! Για να μην πω μερικές δεκάδες χιλιάδες!

BTW, το CD-PRO2 της Philips που κοστίζει το μυθικό ποσόν των 250 - 300 το βλέπεις μόνο σε κάτι μεγαθήρια που αγοράζεις με μερικές χιλιάδες ευρώ! Για να μην πω μερικές δεκάδες χιλιάδες!

νομιζα οτι εχει 50-100ευρω

1. Mε 1.500 ευρώ νομίζω ότι αγοράζεις ένα πολύ καλό CD player ή αν προτιμάς ένα συνδιασμό DAC+Τρανσπορτ.
Η χρήση Laptop δεν με εμπνέει για το κυρίως σύστημα.

2. Πόσα νομίζες ότι θα πιάσεις αν προσπαθήσεις να πουλήσεις τους σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 1 ΤΕΡΑ με μουσική που έχεις κατεβάσει από το Internet ?
Ειδικά αυτή την εποχή που ο καθένας έχει πλέον τη δυνατότητα να κατεβάζει τα πάντα στο σκληρό και μάλιστα δωρεάν. Η συλλογή σου στο σκληρό έχει βέβαια μεγάλη αξία για σένα τον ίδιο, αλλά μέχρι εκεί.

Ούτε κι εμένα με εμπνέει αλλά πως αλλιώς να ακούς από τους σκληρούς σου; Να τα κάψεις όλα σε δισκάκια; Και να μετατρέπεις τα flac ξανά μανά σε wav?

Άσε που παρακάμπτουμε και τα προβλήματα ανάγνωσης των μηχανισμών έτσι.:ears:

Μερικές σκέψεις για τα πικαπ:

Το βινύλιο έχει θόρυβο επιφάνειας που μοιάζει με τον θόρυβο της αναπνοής μας ή τον θόρυβο σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών. Αυτό δίνει στον ήχο "αέρα", ζεστασιά και στην εικόνα μεγαλύτερες διαστάσεις και βάθος.

Ο διαχωρισμός των κεφαλών είναι μικρός, 30db κατά μέσο όρο, και έχουμε έτσι ένα πιο στερεοφωνικό...spatial ήχο

Η απόκριση συχνότητας και άρα η ταχύτητα ενός πικάπ είναι περιορισμένη. Μπορεί να γραφτεί σε βινύλιο τόνος 20Κ σε πλήρη διαμόρφωση; (0dbfs ας πούμε) Αυτό "στρογγυλεύει" τον ήχο και δεν φτάνει τα υπόλοιπα μηχανήματα στα όριά τους και ο ήχος τους αποδίδεται πιο αβίαστος, πιο φυσικός.

Οι χαμηλές συχνότητες ενός πικάπ δεν υπάρχει περίπτωση να είναι καλύτερες από ενός cd. Το 16bit/44.4KHz φτάνει και παραφτάνει και παραπερισσεύει για να περιγραφούν οι 100 κύκλοι με τεράστια πιστότητα. Για μία ακόμα φορά το cd ζορίζει το υπόλοιπο σύστημα και τον χώρο και τα φέρνει εκτός ορίων. Το πικάπ απεναντίας "χαϊδεύει" το σύστημα κι αυτό με την σειρά του τον χώρο και τα αυτιά μας.

Τα παραπάνω δεν μπορώ να τα αποδείξω.

Ακόμα όμως και να μπορούσα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια περίπτωση να προτιμούσα κι εγώ προσωπικά τον ήχο του πικάπ. Άλλο το σωστότερο, άλλο το ομορφότερο.

Re: Απάντηση: COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

Μερικές σκέψεις για τα πικαπ:

Το βινύλιο έχει θόρυβο επιφάνειας που μοιάζει με τον θόρυβο της αναπνοής μας ή τον θόρυβο σε μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών. Αυτό δίνει στον ήχο "αέρα", ζεστασιά και στην εικόνα μεγαλύτερες διαστάσεις και βάθος.

Ο διαχωρισμός των κεφαλών είναι μικρός, 30db κατά μέσο όρο, και έχουμε έτσι ένα πιο στερεοφωνικό...spatial ήχο

Η απόκριση συχνότητας και άρα η ταχύτητα ενός πικάπ είναι περιορισμένη. Μπορεί να γραφτεί σε βινύλιο τόνος 20Κ σε πλήρη διαμόρφωση; (0dbfs ας πούμε) Αυτό "στρογγυλεύει" τον ήχο και δεν φτάνει τα υπόλοιπα μηχανήματα στα όριά τους και ο ήχος τους αποδίδεται πιο αβίαστος, πιο φυσικός.

Οι χαμηλές συχνότητες ενός πικάπ δεν υπάρχει περίπτωση να είναι καλύτερες από ενός cd. Το 16bit/44.4KHz φτάνει και παραφτάνει και παραπερισσεύει για να περιγραφούν οι 100 κύκλοι με τεράστια πιστότητα. Για μία ακόμα φορά το cd ζορίζει το υπόλοιπο σύστημα και τον χώρο και τα φέρνει εκτός ορίων. Το πικάπ απεναντίας "χαϊδεύει" το σύστημα κι αυτό με την σειρά του τον χώρο και τα αυτιά μας.

Τα παραπάνω δεν μπορώ να τα αποδείξω.

Ακόμα όμως και να μπορούσα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια περίπτωση να προτιμούσα κι εγώ προσωπικά τον ήχο του πικάπ. Άλλο το σωστότερο, άλλο το ομορφότερο.
Πέρα από θεωρίες, αυτό που είναι πιο κοντά στον ζωντανό ήχο μιας αίθουσας συναυλιών αυτό είναι ΚΑΙ το ζητούμενο ΑΛΛΑ ΚΑΙ το σωστό.
Σκασίλα μας για τις μετρήσεις!!! Λ.Σ.

Πέρα από θεωρίες, αυτό που είναι πιο κοντά στον ζωντανό ήχο μιας αίθουσας συναυλιών αυτό είναι ΚΑΙ το ζητούμενο ΑΛΛΑ ΚΑΙ το σωστό.
+ 1

Κε Στεφανίδη, απευθύνομαι πρώτα σ´εσάς γιατί εσείς είστε ο έμπειρος επαγγελματίας.
Οσοι έχουν παρόμοια άποψη με τήν δικιά σας και είναι ερασιτέχνες συγχωρούνται λογω άγνοιας, ακαταλογιστου, "κακών" επιρροών.

ΣΧΟΛΙΟ : Οταν εγινε συζήτηση παλαιότερα για ηχεία συγκεκριμμένα για τήν τεχνολογική τους εξέλιξη, σαν σίφουνας σπεύσατε να υποστηρίξετε τήν τεχνολογική ανωτερότητα τών soundlab (που εμπορεύεστε) που συνεπάγεται αναμφιβόλως οτι ασπασθήκατε και τίς μετρήσεις τών "ταλαντούχων" μηχανικών τής εταιρείας και ΖΗΤΩ! οι μετρήσεις - εδώ προφανώς βολεύουν οι μετρήσεις !
Τώρα σε αυτό το θέμα, ΣΚΑΣΙΛΑ ΣΑΣ για τίς μετρήσεις - πάλι γιατί έτσι σας βολεύει και νομίζετε οτι ισχυροποιεί τον λόγο σας , διότι επιχειρήματα δέν υπάρχουν.

Χωρίς καμμιά ειρωνία θα πρέπει να σας τονίσω οτι, αν θέλετε να σας πάρουν "κάποτε" στα σοβαρά (οχι σάν ανθρωπο , αλλά σάν επαγγελματία και γνώστη) θα πρέπει να υιοθετήσετε τα ιδια μέτρα και τα ιδια σταθμά, ανεξάρτητα αν σας βολεύουν ή οχι κατά περίπτωση.

Απάντηση: Re: Απάντηση: COMPACT DISK.ΠΕΡΑΣΑΝΕ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

Κε Στεφανίδη, απευθύνομαι πρώτα σ´εσάς γιατί εσείς είστε ο έμπειρος επαγγελματίας.
Οσοι έχουν παρόμοια άποψη με τήν δικιά σας και είναι ερασιτέχνες συγχωρούνται λογω άγνοιας, ακαταλογιστου, "κακών" επιρροών.

ΣΧΟΛΙΟ : Οταν εγινε συζήτηση παλαιότερα για ηχεία συγκεκριμμένα για τήν τεχνολογική τους εξέλιξη, σαν σίφουνας σπεύσατε να υποστηρίξετε τήν τεχνολογική ανωτερότητα τών soundlab (που εμπορεύεστε) που συνεπάγεται αναμφιβόλως οτι ασπασθήκατε και τίς μετρήσεις τών "ταλαντούχων" μηχανικών τής εταιρείας και ΖΗΤΩ! οι μετρήσεις - εδώ προφανώς βολεύουν οι μετρήσεις !
Τώρα σε αυτό το θέμα, ΣΚΑΣΙΛΑ ΣΑΣ για τίς μετρήσεις - πάλι γιατί έτσι σας βολεύει και νομίζετε οτι ισχυροποιεί τον λόγο σας , διότι επιχειρήματα δέν υπάρχουν.

Χωρίς καμμιά ειρωνία θα πρέπει να σας τονίσω οτι, αν θέλετε να σας πάρουν "κάποτε" στα σοβαρά (οχι σάν ανθρωπο , αλλά σάν επαγγελματία και γνώστη) θα πρέπει να υιοθετήσετε τα ιδια μέτρα και τα ιδια σταθμά, ανεξάρτητα αν σας βολεύουν ή οχι κατά περίπτωση.

:SFGSFGSF:

FUSE, έχεις ακούσει δίσκο άμεσης κοπής, 200gr, σε πολύ καλοστημένο πικάπ
άνω των 5000 ευρώ και βγάζεις τέτοια συμπεράσματα? Όσο για των διαχωρισμό των καναλιών, έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά πιστέυεις ότι υπάρχει
ηχογράφηση ζωντανής ορχήστρας με διαχωρισμό μεγαλύτερο από 30dB?
Όσο για τις μετρήσεις, τα έχουμε ξαναπεί αυτά, υπάρχουν μηχανήματα πού
ενώ δεν τα πάνε καλά στον πάγκο του εργαστηρίου, στα αυτιά μας
''γράφουνε'' κανονικότατα!
Τελικά συζήτηση χωρίς ''εχθροπραξίες'' δεν γίνεται, μου φαίνεται!!!

Συμφωνώ απολύτως.Επιπλέον θα ήταν καλό να μας πει ο Κος Lukas τι ψηφιακή πηγή χρησιμοποιεί για να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο απόλυτος/

FUSE, έχεις ακούσει δίσκο άμεσης κοπής, 200gr, σε πολύ καλοστημένο πικάπ
άνω των 5000 ευρώ και βγάζεις τέτοια συμπεράσματα? Όσο για των διαχωρισμό των καναλιών, έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά πιστέυεις ότι υπάρχει
ηχογράφηση ζωντανής ορχήστρας με διαχωρισμό μεγαλύτερο από 30dB?
Όσο για τις μετρήσεις, τα έχουμε ξαναπεί αυτά, υπάρχουν μηχανήματα πού
ενώ δεν τα πάνε καλά στον πάγκο του εργαστηρίου, στα αυτιά μας
''γράφουνε'' κανονικότατα!
Τελικά συζήτηση χωρίς ''εχθροπραξίες'' δεν γίνεται, μου φαίνεται!!!

Δεν νομίζω να ξεκίνησα "εχθροπραξίες" γράφοντας μερικές σκέψεις μου και τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορώ να τις αποδείξω! Άρα έχουν περιορισμένη ισχύ.

Έχω όμως το δικαίωμα να θέσω, ακόμα και προς διερεύνηση, τέτοιες σκέψεις και από σας (όλους) περιμένω σχόλια σε τεχνικό επίπεδο.

Το ενδιαφέρον μου εστιάζεται στον τρόπο που λειτουργούν τα μηχανήματα και όχι στο πιο ακούγεται καλύτερα.
Ένα ακόμα "ματς" βινύλιο vs cd μου είναι βαρετό και αδιάφορο

Και ούτε έχω μεγάλο καημό, να πω την αλήθεια, να ακούσω ή ακόμα περισσότερο να αποκτήσω τα τελειότερα μηχανήματα στον κόσμο. Να τα ξεβιδώσω ναι! Αυτό θα το ήθελα.