Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Αντε γιατι αμα ειναι να τη βγαλω με ssd, case & fanless gpu... οχι πως το πιστευω βεβαιως βεβαιως αλλα καθολου δε θα με χαλασει!

Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Λέμε ναι!

Το έγραψα και στην αρχή, ότι αφού καταλήξουμε / συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά, κοινώς αποδεκτά, καλό θα ήταν να κάνουμε και καμιά δοκιμή.
Έτσι κι αλλιώς όλα αυτά είναι ανέφικτο να τα δοκιμάσουμε.

Για συσκευές όταν έρθει η ώρα απο μένα
- foxconn nti 1200 (win, ssd 32GB, ram 4GB kai Atom D2500 (1.86 GHz)
- mac mini (mid 11) (dual boot os/win, ssd 240GB, ram 8GB intel i7 (2.7 GHz) και ati6630
- 2 usb cables, ένα wireworld και ένα γκρί no name που θα βγάλω απο τον εκτυπωτή
(ελεύθερα και για εγκατάσταση - απεγκατάσταση software)

Χρειαζόμαστε ένα σχετικά καλό / αποκαλυπτικό σύστημα-χώρο, με dac της μεσουψηλής κατηγορίας, ένα computer με linux, ένα adroid, players και καναδυό κομπιουτεροφρίκουλες για το χαμαλίκι (μακάρι να μπορούσα αλλά δεν...). Φυσικά πρέπει να γίνει σύγκριση και μια αξιοπρεπή σιντιέρα.

Αλλά ως τότε ας καταλήξουμε σε μερικά πράγματα. Είναι αδύνατον να βγάλουμε άκρη με όλους αυτούς τους παράγοντες σε ένα τεστ.

Να φέρω και το υγρό άζωτο με το custom χωνί να δούμε και τι παίζει με τις μεσαίες όταν τα ρολόγια βαράνε έξι-εφτα Μhz;:flipout:
Εδώ καλά-καλά δεν έχουμε καταλήξει αν οι εσωτερικοί δίσκοι παίζουν καλύτερα απ' τους δικτυακούς (λέμε τώρα) κι εσείς θέλετε να τα βάλετε όλα μαζί;
Τεστ που θα καταλάβαινα για σωστό θα ήταν απ' το dual boot Mac σου μεταξύ λειτουργικών,ΑΝ υπήρχε κοινό πρόγραμμα αναπαραγωγής (που δεν...).
Επίσης για blind test επιμέρους εξαρτημάτων στον ίδιο υπολογιστή το καταλαβαίνω.

Σε οτιδήποτε άλλο,υπάρχουν τόσοι αστάθμητοι παράγοντες που δεν βλέπω να βγαίνει άκρη.
Θα μείνουμε στο τέλος με το 'αν'.

Γι´αυτό τον λόγο,ενώ σκεφτόμουν τώρα το απόγευμα να βάλω πλάι-πλάι 3 pc (διαφορετικών χρονολογιών,τεχνολογιών,κλπ.) και το λαπ,δεν θα το κάνω.
Δεν έχει νόημα.
Το μόνο που μετράει στην τελική είναι να σου καθίσει ηχητικά.Το αισθητικό το φτιάχνεις.
Κι ευτυχώς αν εξαιρέσουμε κάτι all-in-one audiophile λύσεις των 7-10-12 χιλιάδων (για πολύ γέλιο),ακόμα δεν έχει καταφέρει η audio βιομηχανία να μας δημιουργήσει ανάγκες κι ενοχές και γι' αυτό.

Εγώ πάντως ένα MacBook Pro το προσφέρω στο βωμό των εικασιών... χαχαχααχα...

Να φέρω και το υγρό άζωτο με το custom χωνί να δούμε και τι παίζει με τις μεσαίες όταν τα ρολόγια βαράνε έξι-εφτα Μhz;:flipout:
Εδώ καλά-καλά δεν έχουμε καταλήξει αν οι εσωτερικοί δίσκοι παίζουν καλύτερα απ' τους δικτυακούς (λέμε τώρα) κι εσείς θέλετε να τα βάλετε όλα μαζί;
Τεστ που θα καταλάβαινα για σωστό θα ήταν απ' το dual boot Mac σου μεταξύ λειτουργικών,ΑΝ υπήρχε κοινό πρόγραμμα αναπαραγωγής (που δεν...).
Επίσης για blind test επιμέρους εξαρτημάτων στον ίδιο υπολογιστή το καταλαβαίνω.

Σε οτιδήποτε άλλο,υπάρχουν τόσοι αστάθμητοι παράγοντες που δεν βλέπω να βγαίνει άκρη.
Θα μείνουμε στο τέλος με το 'αν'.

Γι´αυτό τον λόγο,ενώ σκεφτόμουν τώρα το απόγευμα να βάλω πλάι-πλάι 3 pc (διαφορετικών χρονολογιών,τεχνολογιών,κλπ.) και το λαπ,δεν θα το κάνω.
Δεν έχει νόημα.
Το μόνο που μετράει στην τελική είναι να σου καθίσει ηχητικά.Το αισθητικό το φτιάχνεις.
Κι ευτυχώς αν εξαιρέσουμε κάτι all-in-one audiophile λύσεις των 7-10-12 χιλιάδων (για πολύ γέλιο),ακόμα δεν έχει καταφέρει η audio βιομηχανία να μας δημιουργήσει ανάγκες κι ενοχές και γι' αυτό.

Κι όμως παλικάρι να τους βάλεις παρέα να παίξουν... και αν έχεις και καμιά προϊστορική μπακατέλα ακόμα καλύτερα... μέσα και αυτή!
...γιατί αν... λέω αν... παίξουν το ίδιο, ξεμπερδεύουμε με το hardware!
Απλά φρόντισε να παίζουν όλοι ίδιο λειτουργικό/player/ρυθμίσεις player/codec και να είναι ανεξάρτητη η τροφοδοσία της usb του dac...

Για τις αποθήκες στο δίκτυο ή εντός... τι εννοείς? :BDGBGDB55:

ps ένας αντίχριστος εδώ χάμω μου λέει ότι η καλύτερη ψύξη είναι να πετάξεις το pc μέσα σε λάδι... νταξ... δε νομίζω για να πάρουμε υγρές μεσαίες :BDGBGDB55:

Last edited:
παιδιά ούτε για αστείο δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα από ακουστικές εκτιμήσεις

αν θέλετε κάτι που θα βοηθούσε θα πρότεινα ένα multi poll για να καταγράφουν εν' αρχής οι απόψεις για τον βαθμό κρισιμότητας του κάθε υλικολογισμικου σε ενα pc based transport
να είναι απλό
πχ
θεωρείται απαραίτητο έναν ssd δίσκο , ναι , όχι , ίσως
θεωρείται πιο κρίσιμο το υλικό ,το λογισμικό , η και τα 2
και ου το καθεξής

Κι όμως παλικάρι να τους βάλεις παρέα να παίξουν... και αν έχεις και καμιά προϊστορική μπακατέλα ακόμα καλύτερα... μέσα και αυτή!
Απλά φρόντισε να παίζουν όλοι ίδιο λειτουργικό/player/ρυθμίσεις player/codec και να είναι ανεξάρτητη η τροφοδοσία της usb του dac...

ps ένας αντίχριστος εδώ χάμω μου λέει ότι η καλύτερη ψύξη είναι να πετάξεις το pc μέσα σε λάδι... νταξ... δε νομίζω για να πάρουμε υγρές μεσαίες :BDGBGDB55:

Και απ' αυτήν έχω...στο βουνό όμως..λες να παίξει καλύτερα που έχει πάρει και αέρα βουνίσιο;
Για τις αποθήκες παράδειγμα ήταν,θυμάσαι ένα νήμα πριν κάτι μήνες για τα USB καλώδια;Και κανα δυο-τρία για spdif;
Δεν εντάσσονται στο C.A. αυτά;
Κατάλαβες τώρα τι εννοώ...

(Αμα είναι σε δεξαμενή με αντλία που να γυρνάει το λάδι,κι αν είναι και λάδι Αιγιαλείας ((μηδεν οξέα,μην αρπάξει το cpu και καμιά χοληστερίνη)),κάτι κάνει...)

όλα μαζί σίγουρα δεν μπορούν να αξιολογηθούν, είναι πάρα πολλά.

αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Υπάρχει διαφορά στον ήχο από ένα mac ή ένα καινούριο pc και τα αντίστοιχα προγράμματά τους (κάνα 600άρι ευρώ ;; ) ή ακούμε τα ίδια και με ένα πολύ πολύ φθηνότερο μηχάνημα που τρέχει κάποιο βασικό music server;

To σκέφτηκα και εγώ με το poll, αλλά δεν μπόρεσα να οργανώσω στο μυαλό μου τις επιλογές.
Πρότεινε κάτι Αντώνη και τα παιδιά της διαχείρισης πιστεύω να μας κάνουν τη χάρη.

Για τις δοκιμές αν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους επεξεργαστές, τα λειτουργικά, τους δίσκους και τα καλώδια τι άλλο θέλουμε?
είπαμε players, codecs υποκειμενικό...

Τι σας "φοβίζει" στη δοκιμή? Δεν καταλαβαίνω. Στη χειρότερη θα σπάσουμε πλάκα και θα συνεχίσουμε την αναζήτηση... λες και πριν τα ξέραμε... χεχε
τι είχαμε τι χάσαμε ρε παιδιά... απλά είναι τα πράγματα!

Re: Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

(Αμα είναι σε δεξαμενή με αντλία που να γυρνάει το λάδι,κι αν είναι και λάδι Αιγιαλείας ((μηδεν οξέα,μην αρπάξει το cpu και καμιά χοληστερίνη)),κάτι κάνει...)
κλαίω :flipout::flipout::flipout:

παιδιά ούτε για αστείο δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα από ακουστικές εκτιμήσεις

αν θέλετε κάτι που θα βοηθούσε θα πρότεινα ένα multi poll για να καταγράφουν εν' αρχής οι απόψεις για τον βαθμό κρισιμότητας του κάθε υλικολογισμικου σε ενα pc based transport
να είναι απλό
πχ
θεωρείται απαραίτητο έναν ssd δίσκο , ναι , όχι , ίσως
θεωρείται πιο κρίσιμο το υλικό ,το λογισμικό , η και τα 2
και ου το καθεξής

γιατί να μη μπορεί να βγει συμπέρασμα; καταρχάς να δούμε σε τι βαθμό διαφορές υπάρχουν και εν συνεχεία ψάχνουμε και το που οφείλονται. Με το poll νομίζω δύσκολα τα πράγματα, εδώ σου λέει ο ένας το τάδε ηχείο έχει τον απόλυτο ήχο, ο άλλος λέει ξυρίζει, ο άλλος δεν έχει μπάσο, ο άλλος είναι μαγικό, τρέχα βγάλε άκρη.

Re: Απάντηση: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

To σκέφτηκα και εγώ με το poll, αλλά δεν μπόρεσα να οργανώσω στο μυαλό μου τις επιλογές.
Πρότεινε κάτι Αντώνη και τα παιδιά της διαχείρισης πιστεύω να μας κάνουν τη χάρη.

Για τις δοκιμές αν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους επεξεργαστές, τα λειτουργικά, τους δίσκους και τα καλώδια τι άλλο θέλουμε?
είπαμε players, codecs υποκειμενικό...

Τι σας "φοβίζει" στη δοκιμή? Δεν καταλαβαίνω. Στη χειρότερη θα σπάσουμε πλάκα και θα συνεχίσουμε την αναζήτηση... λες και πριν τα ξέραμε... χεχε
τι είχαμε τι χάσαμε ρε παιδιά... απλά είναι τα πράγματα!
ναι αν υπάρχει ενδιαφέρον να κάτσω να το δουλέψω

βρε συ πείραμα που εμπλέκει καμιά 50αρια μεταβλητες + ακουστική εκτίμηση ,αν γίνει και εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα θα μας κάνουν προέδρους εφ όρου ζωής στην AES http://www.aes.org/ :fahne90:

Γιατί ρε συ 50 παραμέτρους?
Ένα ένα θα τα δοκιμάζουμε.
1) δίσκος ssd - δίσκος hdd - δίσκος σε δίκτυο... και όλα πάνω στο ίδιο computer
2) καλώδια όλα πάνω στο ίδιο computer
3) dual boot στο mac, κοτσάρουμε και το φορητό linux του kiriak (αλλά τι θα γίνει με players? σωστό... εδώ υποφέρουμε. Το ΧΒMC δεν παίζει σε όλα? ...δεν ξέρω αν είναι κατάλληλο για αυτή τη δουλειά...
4) 2 pc εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους - πλην software. Θα έχουμε διαφορές σε dac με αυτόνομη usb τροφοδοσία? (εγώ όρκο δε παίρνω πάντως)

Για το θέμα τι ακούει ο καθένας υπάρχει λύση.
Μαντηλάκι...

Απλά φρόντισε να παίζουν όλοι ίδιο λειτουργικό/player/ρυθμίσεις player/codec.

Βρε Dalanik, δεν εισάγεις καινά δαιμόνια, εισάγεις σκέτα δαιμόνια! :laugh:
Τεστ ή δοκιμή, όπως τη φαντάζεσαι είναι πρακτικά αδύνατο και θεωρητικά υπέρ-δύσκολο.
Αν καταφέρεις να βρεις δύο υπολογιστές "να παίζουν όλοι ίδιο λειτουργικό/player/ρυθμίσεις player/codec", ούτε αυτό δε γίνεται. Μικροδιαφορές σε Hardware/Software υπάρχουν σε κάθε περίπτωση. Τώρα, αν θέλετε να κάνουμε καμιά ακροασούλα, να μαζευτούμε, να αλλάζουμε το ένα, ή το άλλο, έτσι όλοι μέσα. Να περάσουμε και όμορφα.
Μην έχουμε όμως στο νου μας ότι κάνουμε τεστ! :nounder:

Last edited:
γιατί να μη μπορεί να βγει συμπέρασμα; καταρχάς να δούμε σε τι βαθμό διαφορές υπάρχουν και εν συνεχεία ψάχνουμε και το που οφείλονται. Με το poll νομίζω δύσκολα τα πράγματα, εδώ σου λέει ο ένας το τάδε ηχείο έχει τον απόλυτο ήχο, ο άλλος λέει ξυρίζει, ο άλλος δεν έχει μπάσο, ο άλλος είναι μαγικό, τρέχα βγάλε άκρη.
μα διαφορές υπάρχουν , δεν θα σου πει κανείς ότι δεν είναι καλύτερος ένας ssd από έναν παραδοσιακό σκληρό πχ
να ποσοτικοποιήσουμε την κρισιμότητα μπορούμε?

Εγώ Μιχάλη επιμένω ότι τα 3 απο τα 4 παραπάνω γίνονται για πλάκα...

Πείτε μου γιατί όχι να το καταλάβω.

μα διαφορές υπάρχουν , δεν θα σου πει κανείς ότι δεν είναι καλύτερος ένας ssd από έναν παραδοσιακό σκληρό πχ
να ποσοτικοποιήσουμε την κρισιμότητα μπορούμε?

Ωπα! Σε τι είναι καλύτερος?
επειδή κουνιέται ο hdd εισάγει κάτι στα data? Kάτι άλλο? Το έχουμε ακούσει αυτό? Πως ακούγεται?

Και τα τέσσερα γίνονται.
Οι δύο ίδιοι υπολογιστές δεν γίνεται.
Γιατί αν είναι να περνάει κανα πεντάλεπτο από ακρόαση σε ακρόαση με τον ίδιο,δεν βλέπω φως...

....
Αγγίζεις ευαίσθητα θέματα τώρα, ανήκω σε οικογένεια ελαιοπαραγωγών! :grandpa:

Ωπα! Σε τι είναι καλύτερος?
επειδή κουνιέται ο hdd εισάγει κάτι στα data? Kάτι άλλο? Το έχουμε ακούσει αυτό? Πως ακούγεται?

Να πω εγώ ένα;Που είναι και βασικό;
Είναι εντελώς αθόρυβος,που σε ενα audio pc μετράει άγρια..

εννοει οτι τα 2 πισι πρεπει να ειναι φορμαρισμενα και φορτωμενα απ την αρχη τα win,χωρις να υπολογισουμε τις παραμετρους που εισαγει το καθε mobo που εχει διαφορετικους οδηγους,δεν θα βγει ακρη ειπα και παραπανω οτι ειναι θεμα soft και οχι hard.
οποιος τοχει πιο minimal τοσο πιο κοντα ειναι στην σωστη αναπαρωγη