Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

to macbook δεν ζεσταινεται με την αναπαραγωγη ηχου και δεν ακουγετε ποτε το ανεμιστηρακι το ιδιο πιστευω και windows λαπτοπ παιζοντας μονο ενα foobar
και αυτα που ακουω συνεχως ταχω στον σκληρο του,σε εξωτερικο εχω τα Β

Last edited:
Re: Απάντηση: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Συμφωνώ απολύτως, ακόμη και να υπάρχει μια διαφορά στην αποστολή των data από τη στιγμή που γίνεται reckloking δε θα έπρεπε να αλλάζει τίποτα.

Δε νομίζω ότι θα υπάρχουν ακουστές διαφορές σε προγράμματα - μηχανήματα σε πeρίπτωση που εξάγουν bit perfect σήμα, και αν υπάρχουν πιθανώς να οφείλονται σε επεξεργασία από το πρόγραμμα, τώρα αν τη θέλουμε και αν μας αρέσει αυτό είναι άλλο θέμα.
Αλλά ξαναλέω ότι αυτά είναι προσωπικές πεποιθήσεις και μπορεί να κάνω και λάθος.

Μια άκρη προσπαθούμε να βγάλουμε. Το να βγω και να πω ακούω με Linux MPD και γ@μ&! και δέρνει, και δε σηκώνω αμφισβήτηση επειδή το λέω εγώ, δε βοηθάει στο να καταλάβουμε τι γίνεται και αν πρέπει να αλλάξουμε υπολογιστή και πόσα να δώσουμε.

Δεν κάνεις λάθος, αλλά μόλις άγγιξες την κορυφή του παγόβουνου λέγοντας τη μαγική λέξη "reclocking". Εδώ είναι το ΜΕΓΑ θέμα και όχι στους σκληρούς δίσκους, στα λειτουργικά και το υπολοιπο υλικό του υπολογιστή. Εδώ κατοικεί και η κακιά μάγισσα που μας χαλάει τον ήχο.
Ίσως ανοίξω άλλο νήμα γιατί από μόνο του θέλει 2-3 νήματα.

Τα ίδια σκέφτομαι, καθώς το παρακολουθώ. Και εντάξει, αμαρτία ξομολογημένη, έβαλα λίγο το χεράκι μου, το πληκτρολόγιο θέλω να πω, στο ξεστράτισμα.

Από την άλλη πλευρά μία δοκιμούλα, μάζωξη καλύτερα, θέλουν να οργανώσουν τα παιδιά, να ξεφύγουν/ξεφύγουμε από την κατήφεια που μας περιβάλλει, ας μην τους γκρινιάζουμε... :smile:

Mιχάλη αυτό το νήμα αρχικά άνοιξε για να κάνει την υπόθεση computer audio πιο προσιτή νοητά στους χαιφιντελάδες που ακόμα το φοβούνται.

....200 Posts μετά είναι σίγουρο οτι θα έχουν κατατρομοκρατηθεί....
....Εδώ εγώ που ασχολούμαι εντατικά δεώ και ένα χρόνο τρόμαξα...

Δυστυχώς η άποψη μου οτι ο μεγλύτερος εχθρός του HI - FI computer audio είναι οι ίδιοι οι χαιφιντελάδες και όχι το ιδιο επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά.
Επίσης δυστυχώς θα έχει άπειρα κλίκς αυτό το νήμα απο φίλους που θα κουνάνε το κεφάλοι τους για διαφορετικούς αλλα σοβαρούς λόγους ο καθένας..

Καλή συνέχεια..

Πέτρο έχεις απόλυτο δίκιο όσον αφορά το σκοπό του νήματος, αλλά κακώς απογοητεύεσαι για την τροπή που πήρε.
1) έχουν εξηγηθεί αρκετά (και συνεχίζουμε να το παλεύουμε) οι όροι που αφορούν το computer audio
2) έχουν αναφερθεί αρκετά απο τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο χρήστης
3) παίζει να κάνουμε και μια μινιμουμ προδιαγραφή και να βγάλουμε απο την εξίσωση μερικούς απο τους παράγοντες

Αυτό που δεν είναι γόνιμο, είναι να λέμε στεγνά παίζω με αυτό και είμαι εντάξει ή όχι εντάξει.
Δεν προσφέρει τίποτα... για τον απλούστατο λόγο ότι κάποιος άλλος μπορεί κάλιστα να μην είναι εντάξει!
Χρειάζεται τεκμηρίωση, γιατί επιλέγουμε ότι επιλέγουμε και κυρίως στοιχεία, όπως κόστος, επίπεδα θορύβου, αξιοπιστία, προβλήματα κτλ

+++
Όσον αφορά τον θόρυβο και την τροφοδοσία...
- παθητική ψύξη - έγραψε πριν ο Σωκ και τιμή (και σιγά τη δουλειά που θα κληθεί να κάνει o επεξεργαστής...)
- fanless psu... ένα 500άρι platinum της seasonic για παράδειγμα... αν μπορούμε να διαθέσουμε τα χρήματα και έχουμε σκοπό για κάτι πιο ογκώδες στο ρακ

Για τον θόρυβο που εισάγεται στην usb, επίσης, ίσως υπάρχουν λύσεις.
Αν απομονώσεις την usb του dac (ανεξάρτητη τροφοδοσία) καθάρισες?
Σε μένα δούλεψε! Παρουσιάστηκε απο το πουθενά τ ε ρ ά σ τ ι ο πρόβλημα, το οποίο εξαφανίστηκε με τη μία, μόλις κόψαμε το ρεύμα στη usb του dac!

Re: Απάντηση: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Για τον θόρυβο που εισάγεται στην usb, επίσης, ίσως υπάρχουν λύσεις.
Αν απομονώσεις την usb του dac (ανεξάρτητη τροφοδοσία) καθάρισες?
Σε μένα δούλεψε! Παρουσιάστηκε απο το πουθενά τ ε ρ ά σ τ ι ο πρόβλημα, το οποίο εξαφανίστηκε με τη μία, μόλις κόψαμε το ρεύμα στη usb του dac!

Επίσης, οι σοβαροί κατασκευαστές dac, χρησιμοποιούν γαλβανική απομόνωση, για να προστατεύσουν το DAC από τον ηλεκτρικό θόρυβο του υπολογιστή.

Σωστό Art! μιλάω για την περίπτωση που περάσει θόρυβος, είτε λόγω κακής υλοποίησης είτε λόγ απουσίας της γαλβ. απομ

Σωστό Art! μιλάω για την περίπτωση που περάσει θόρυβος, είτε λόγω κακής υλοποίησης είτε λόγ απουσίας της γαλβ. απομ

Καλά,το δικό σου πρόβλημα παραήταν...
Μπλέξαμε με τα καλώδια κι αφού δεν ξηλώσαμε κανα ηλ.πίνακα εκείνη την μέρα πάλι καλά να λες.

Μα σωστό είναι αυτό που είπες, γι'αυτό άλλωστε έγραψα "Επίσης..."

(Άνοιξα ένα νήμα, για να μην τα μπλέκουμε όλα, σχετικά με usb, asynchronus, ρολόγια http://www.avclub.gr/forum/showthre...ous-usb-και-Spdif?p=1056954415#post1056954415
Νομίζω ότι είναι το επόμενο βήμα που χρειαζόμαστε για να ξεκαθαρίσουμε τους μύθους μας).

Απάντηση: Re: Computer Audio - Θεωρία και Πράξη.

Καλά,το δικό σου πρόβλημα παραήταν...
Μπλέξαμε με τα καλώδια κι αφού δεν ξηλώσαμε κανα ηλ.πίνακα εκείνη την μέρα πάλι καλά να λες.

Και παραμένει το άλλο με το θόρυβο που περνάει η tv... θέστα με τους θορύβους... αλλά που θα πάει.

Μα σωστό είναι αυτό που είπες, γι'αυτό άλλωστε έγραψα "Επίσης..."

(Άνοιξα ένα νήμα, για να μην τα μπλέκουμε όλα, σχετικά με usb, asynchronus, ρολόγια http://www.avclub.gr/forum/showthre...ous-usb-και-Spdif?p=1056954415#post1056954415
Νομίζω ότι είναι το επόμενο βήμα που χρειαζόμαστε για να ξεκαθαρίσουμε τους μύθους μας).

Ρίχνε γνώση φίλε! μη την λυπάσαι.
Να μην μείνει τίποτα στη τύχη! :2thumb22sup:

Mιχάλη αυτό το νήμα αρχικά άνοιξε για να κάνει την υπόθεση computer audio πιο προσιτή νοητά στους χαιφιντελάδες που ακόμα το φοβούνται.

....200 Posts μετά είναι σίγουρο οτι θα έχουν κατατρομοκρατηθεί....
....Εδώ εγώ που ασχολούμαι εντατικά δεώ και ένα χρόνο τρόμαξα...
...................
Εσύ Πέτρο μου είσαι ένας μετανοημένος αμαρτωλός. :smile:
Και μάλιστα με ορμή νεοφωτίστου! :Banane0:

Χωρίς παρεξήγηση, ξέρω πολύ καλά πως αισθάνεσαι, έχω περάσει τα ίδια πολύ πριν από σένα. Προερχόμενος από το αναλογικό Hi-Fi/Hi-End βούτηξα στα βαθιά νερά των ψηφιακών και όχι μόνο για ακρόαση. Η επαφή και με τους δύο κόσμους φέρνει ένα είδος διχασμού, μία αναστάτωση, ώσπου κάποια στιγμή να κατασταλάξουμε, να συμφιλιώσουμε τις αντιλήψεις μας. Σιγά-σιγά...

Στο θέμα μας: Οποιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί με το Computer Audio χρειάζεται:
-Μία στοιχειώδη εμπειρία από τη χρήση υπολογιστών, τα βασικά.

-Ένα οποιοδήποτε (σχεδόν) υπολογιστή PC ή Mac. Εφ' όσον προορίζεται για αποκλειστικά ή κυρίως για μουσική αναπαραγωγή όλοι οι υπολογιστές τελευταίας πενταετίας (από Pentium 4 κι' έπειτα) είναι κατάλληλοι. Κάποια προβλήματα με θέματα συμβατότητας ή συνδέσεων μπορεί να υπάρξουν, αλλά λύνονται.

-Ένα καλό ντακάκι ή (ημι)/επαγγελματική κάρτα ήχου και ιδού, έτοιμος!
Έχει αμέσως ένα αξιοπρεπέστατο Computer Audio σύστημα, που για να εξασφαλίσει αντίστοιχη ποιότητα σε συμβατικές αυτόνομες συσκευές πρέπει να δώσει πολλά-πολλά χρήματα.​

Αυτό είναι το minimum. Από εκεί και πέρα, αν κάποιος αρχίζει να ψάχνει καλώδια USB, SSD vs. HDD κι' όλα τ' άλλα που έχουν αναφερθεί εδώ πέρα, αυτό είναι ξεψείρισμα. Που αφορά διαφορές -αν τελικά αποδειχθεί ότι υπάρχουν- της τάξης του 0,1-0,3%.
Οι διαφορές πάντως στα προγράμματα αναπαραγωγής είναι πιο σημαντικές.
Να επαναλάβω πως μπορεί να είναι μεγαλύτερες των διαφορών μεταξύ κορυφαίων DAC's.
Τούτο αποτελεί κοινή εμπειρία πολλών εδώ μέσα. -bye-

Last edited:
Το θεμα του fanless τροφοδοτικου με αγχωνει ρρ γαμοτ καθως οποιος καει στο χυλο φυσα και το γιαουρτι.
Στην αρχη επαιζα με το λαπτοπ καθως εβγαζε πιο "smooth" ηχο. Οταν ξαναεβαλα και με τα μηχανηματα στρωμενα πανω στο συστημα το σταθερο ακουσα δυναμικα που δεν ειχα ξανακουσει με το λαπτοπ.
Επισης στο λαπτοπ οποτε εσβηνε η οθονη για εξοικονομιση ενεργειας ζωντανευε ο ηχος... για το λογο αυτο προσωπικα αποκλειω fanless pc με τροφοδοτικα τυπου λαπτοπ.
Για τον ιδιο λογο αγχωνομαι και με τα fanless αν και πολυ θα γουσταρα.

Το θεμα του fanless τροφοδοτικου με αγχωνει ρρ γαμοτ καθως οποιος καει στο χυλο φυσα και το γιαουρτι.
Στην αρχη επαιζα με το λαπτοπ καθως εβγαζε πιο "smooth" ηχο. Οταν ξαναεβαλα και με τα μηχανηματα στρωμενα πανω στο συστημα το σταθερο ακουσα δυναμικα που δεν ειχα ξανακουσει με το λαπτοπ.
Επισης στο λαπτοπ οποτε εσβηνε η οθονη για εξοικονομιση ενεργειας ζωντανευε ο ηχος... για το λογο αυτο προσωπικα αποκλειω fanless pc με τροφοδοτικα τυπου λαπτοπ.
Για τον ιδιο λογο αγχωνομαι και με τα fanless αν και πολυ θα γουσταρα.

IMHO κακώς σε αγχώνει το fanless psu.

Σε ευμέγεθες και στιβαρό κουτί τόσο εγώ όσο και άλλοι έχουμε το nightjar
http://hexus.net/tech/reviews/psu/44529-silverstone-st50nf-nightjar-500w-silent-psu/

Σε μικρότερα κουτιά με μικρές απαιτήσεις τα γνωστά Pico PSU
http://www.mini-box.com/picoPSU-160-XT

Δεν είμαι ακριβώς υπέρμαχος το να μην υπάρχει ούτε ένα ανεμιστιράκι στο κουτί, απλά προτείνω σε όλους σοβαρά ανεμιστιράκια αθόρυβα. Και σοβαρές ψήκτρες.

Οι 3.5’’ σκληροί πολλές φορές ακούγονται στα 2 μέτρα, Οι αργοι-green λιγότερο. Οι 2.5” ήταν καλή λύση κάποτε για ησυχία. Σήμερα όλοι μπορούμε να βάλουμε ένα μικρό ssd στο music/htpc, και τους μεγάλους δίσκους μακριά σε NAS.

Απάντηση: Re: Nέο DAC ...Αλλά ποιό;

Η EMU 0404 δεν κάνει την ίδια δουλειά; Δεν είναι ρητορική η ερώτηση, απλώς δεν γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ κάρτας και ντακ.

Η EMU 0404 δεν κάνει την ίδια δουλειά; Δεν είναι ρητορική η ερώτηση, απλώς δεν γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ κάρτας και ντακ.

Αγαθοκλή μου μην τον μπλέκεις τον Βαγγέλη με επαγγελματικά,είναι του plug'n'play!(Και λαμπάκιας.)

Απάντηση: Nέο DAC ...Αλλά ποιό;

Kαι δεν ...προλαβαινω να τα μαθω τωρα, πισω πισω!

Re: Nέο DAC ...Αλλά ποιό;

Να σου απαντησει ο ασχετος μπας και συνεννοηθουμε....γιατι αν σου απαντησουν οι ειδικοι παλι δεν θα καταλαβεις :-) :-)
Λοιποοοον, διαβασε προσεκτικα!!!!
Η καρτα ηχου ειναι ενα ντακ , που κανει και αλλα πραγματα!!!!!!!
Αψογος ο ασχετος, ειδικοι μου????

Να σου απαντησει ο ασχετος μπας και συνεννοηθουμε....γιατι αν σου απαντησουν οι ειδικοι παλι δεν θα καταλαβεις :-) :-)
Λοιποοοον, διαβασε προσεκτικα!!!!
Η καρτα ηχου ειναι ενα ντακ , που κανει και αλλα πραγματα!!!!!!!
Αψογος ο ασχετος, ειδικοι μου????

+1:ernaehrung004:
(Ούτε εγώ ειδικός,να ξηγιόμαστε.)

Re: Nέο DAC ...Αλλά ποιό;

Για εξηγηστε μου τωρα εσεις (περνοντας σαν δεδομενο το ασχετο του ερωτοντα) την διαφορα μεταξυ καρτας ηχου και audio interface.
Απλα και κατανοητα.....βου και α βα.....τιποτα παραπανω.

《γραφω απο κινητο και δεν μπορω να βαλω φατσουλες ..το φελεκι μου μεσα!! :-) :-)