Dark Side of the Moon

Re: Απάντηση: Dark Side of the Moon

Είμαι της άποψης ότι το cd μπορεί να ακουστεί ως βινύλιο με την ανάλογη επεξεργασία.

Μπορεί... Πάντως εγώ ανθρώπινη φωνή από το CD ακόμη δεν έχω ακούσει... Ειδικά σε αυτό το θέμα το CD μου ακούγεται πολύ φτιασιδωμένο και ψεύτικο.
But that's me...

Γεια σου PanMan. Δεν έχω κανένα και δεν μπορώ να σου απαντήσω.
Έχω μόνο 2 βινύλια.
Ενα αυθεντικό δικό μου που το αγόρασα τότε όταν είχα πάει ένα καλοκαίρι για αγγλικά στην Αγγλία ένω ήμουν ακόμη φοιτητής στην Αθήμα. Αυτό μάλιστα είναι ΕΜΙ Γαλλίας, γιατί του είχαν τελείωσει τα Αγγλικά και ´λογω καλοκαιριού έιχαν φέρει από το εργοστάσιο της Γαλλίας.
Έχω επίσης και ένα αυθεντικό Αγγλικό της γυναίκας μου της Κάθριν.
Αυτά τα έχω συγκρίνει με την επετειακή επανέκδοση για την οποία έχω μιλήσει στην αρχή της συζήτησης και είπα ότι ένοιωσα σανα πετούσα ψηλά με το αυθεντικό και ξαφνικά με το καινούργιο σωριάστηκα καταγής.
Όταν βέβαια άκουγα το παλιό δεν ένοιωθα ότι πετούσα αλλά το πέσιμο που ένοιωσα με το καινούργιο με έκαν ενα νοιώσω έτσι. Κατάλαβες;

Όσο για τα παλιά Mobile Fidelity έχω την χειρότερη άποψη γιαυτούς τους δίσκους και είμαι στην απόλυτη μειοψηφία. Δεν κάνω πλύση εγκεφάλου τον εαυτό μου, ούτε έχω και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μου. Απλά ακούω.
Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σου αφού έχεις τους δίσκους. Λ.Σ.

Θεωρω οτι τα udcd της mofi ειναι οτι καλυτερο εχει να δειξει το μεσο. Δεν εχω παρα πολλα καθοτι Out of print και τα αγοραζω πανακριβα στο Ebay. Καταφερνουν να εχουν αερινα ψηλα ξεγελοντας το αυτι και υπερβαινοντας τα ορια του μεσου ( οχι τεχνικα βεβαια, ακουστικα). Τωρα τα περισσοτερα lp της εταιριας εκεινης της περιοδου ειναι καπως λεπτοηχα θυμιζοντας γενικοτερα γιαπωνεζικα lp.
Απο τα udcd ξεχωριζω ως εγγραφες το Tommy των Who (Απιθανο Remaster) και το The wall (Που το θεωρω την κορυφαια εκδοση σε cd).
Επι του προκειμενου προτιμω το cd απο το βινυλιο, αλλωστε και στο "χρηματηστηριο" της mofi εκεινης της εποχης το cd πουλιεται 2 φορες το βινυλιο. Γενικα τα udcd εχουν εξωφρενικες τιμες στο ebay.

Υ.Γ Σε ρωτησα γιατι υπεθεσα οτι λογω της ενασχολησης σου με την εταιρια θα ειχες περισσοτερη εμπειρια απο εκεινη την εποχη.

Επισης αν το Αγγλικο που εχεις ειναι με το solid blue triangle (πρωτης κοπης) θεωρω οτι ειναι το καλυτερο dsotm ever. Το εχω γραψει αλλωστε μολις ξεκινησε το Thread.

Χτες με εκπληξη ειδα στο MEDIA MARKT τον εν λογω δισκο στα 180 γρ. και με τιμη μονο στα 16 ευρω! Οπως καταλαβαινεται τον καρφωσα αμεσως. Παω σπιτι το βαζω στο πικαπ και το ακουω. Απολαυση!
Μετα μου ερχεται και η ιδεα δεν βαζω και το cd που το εχω το ιδιο κοματι για ενα συγκριτικο. Τι το ηθελα. Το cd δυο κλασεις πανω. Εμφανη διαφορα απο τον πρωτο ηχο. Το πιο πιθανο ειναι αυτη η διαφορα να μην οφειλεται στο βινυλιο αλλα στο μεσον αναπαραγωγης. Γιατι το player (Accustic Arts) ειναι 4-5 φορες πιο ακριβο απο το πικαπ. Ενδεχομενως η κεφαλη (ΒΕΝΖ ACE H) να ειναι πολυ λιγη. Την κεφαλη την εχω περιπου ενα χρονο, και αφου βγαλει τα λεφτα της μετα απο κανα χρονο θα αντικατασταθει. Νομιζω οτι το πικαπ (ROXAN RADIUS 5) μαλλον δεν παιζει πρωταρχικο ρολο. Ποια ειναι η δικη σας γνωμη?

Καλησπέρα σε όλους/όλες.
Νομίζω πως αν "πραγματικά" ήθελε κάποιος να ακούσει το DSOTM έχοντας ήδη το cd, θα πήγαινε σπίτι και θα το άκουγε από το cd του...επενδύοντας τα 16 ευρώ σε κάτι άλλο. Σχετικά με τη διαφορά τιμής των δύο μέσων αναπαραγωγής, μήπως τελικά πολλές φορές ακούμε με το τιμολόγιο ανα χείρας?

Μπορεί... Πάντως εγώ ανθρώπινη φωνή από το CD ακόμη δεν έχω ακούσει... Ειδικά σε αυτό το θέμα το CD μου ακούγεται πολύ φτιασιδωμένο και ψεύτικο.
But that's me...

Δεν φταίει το μέσον, Μιχάλη, ο τρόπος που γράφουνε φταίει.
Οταν γράφεις κάτι σε υψηλή ανάλυση, πρέπει να λάβεις υπ'όψη σου οτι το υλικό θα περιέχει περισσότερη πληροφορία απ' ότι είναι ανεκτή, ειδικά στις κοντινές λήψεις της ποπ κα της τζαζ (βλέπε "κρυάδα" που απωθεί τους
psychovinyls). Αν θέλεις να ακούσεις κάτι καλό, άκου φωνές της Chesky.
Αν θέλεις καλό κλασσικό, πάρε τα τραγουδια του Grieg με την Von Otter (DG).

μαλιστα
οποτε ενα μεσο που αφαιρει πληροφορια και συμπιεζει ακιουγεται καλυτερα απο το αναλογικο ασυμπιεστο.
ευτυχως που μπορω και ακουω ακομη.

οπως και οι περισσοτεροι σοβαροι χομπιστες που ασχολουνται αρκετα χρονια.

να μου λεγατε τουλαχιστον οτι τα καινουργια ψηφιακα φορμα που ερψονται θα ξεπερασουν το βινυλιο, να πω θεωρητικα ναι, αλλα το σι ντι;
τι να πω ρε ποαιδια αν το ακουτε εσεις καλυτερο νταξει, τι να πω.

μαλιστα
οποτε ενα μεσο που αφαιρει πληροφορια και συμπιεζει ακιουγεται καλυτερα απο το αναλογικο ασυμπιεστο.

οπως και οι περισσότεροι σοβαροί χομπιστες που ασχολουνται αρκετα χρονια.

άιντε πάλι ....

γιατί ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ?? η πληροφορια ρε χριστιανέ μου ? και γιατι συμπιέζεται ?

βρε σεις θα μας τρελάνετε ??

μαλιστα

αυτό που θέλουν να πουν είναι ότι κάποιοι μάγκες κυκλοφοράνε βινύλια με 15 δολάρια και οι αφελείς τα αγοράζουν ....
Τώρα πως τα κόβουν και τι βάζουν μέσα....

Λοιπόν, επεκοινώνησα με το μηχανικό που έκανε την ηχογράφηση στην Κούβα, και μου είπε ότι, όντως, η συγκεκριμένη ηχογράφηση έγινε αναλογικά, στο Studer του Egrem, (με ταινία Ampex). Άρα ο κ. Στεφανίδης έχει δίκιο και είμαι εγώ που έσφαλα, καθ’ όσον δεν ερεύνησα το θέμα αρκετά, ως απεδείχθη. Να με συγχωρείτε για την αναστάτωση, το παράδειγμα του Buena Vista Social Club ήταν άστοχο. Μάλλον παρασύρθηκα από το γεγονός ότι η ηχογράφηση είναι πολύ «καθαρή» για να είναι αναλογική. Ας όψεται εκείνο το Dolby SR.

Πάντως, σήμερα γράφει με Pro Tools στα 24/96, κι ας εξακολουθεί να προτιμά τα αναλογικά (διαθέτει ένα Otari MTR90), γιατί δυσκολεύεται πλέον να βρίσκει ταινία, ενώ παραδέχεται και το γεγονός ότι στα Pro Tools μπορείς να κάνεις πάρα πολλά, που είναι αδιανόητο να γίνουν σε αναλογική ταινία.

Εγώ θα μείνω εδώ γιατί είναι μαρτυρία μηχανικού και έχει σημασία σε σχέση με ότι λένε οι φανατικοί βινυλιάκιδες που κοντεύουν να μας τρελάνουν.
Βάζω στοίχημα ότι και η κονσόλα θα ήταν λαμπάτη πράγμα που ξέχασε να ρωτήσει.
Αλλά αυτό ήταν μια εξαιρετική περίπτωση σε ένα στούντιο που εξαιτίας του εμπάρκο ήταν απολίθωμα της δεκαετίας του πενήντα.
Το θέμα είναι πόσες σύγχρονες παραγωγές είναι ΠΛΗΡΩΣ αναλογικές.
Οταν πχ το Μέγαρο γράφει σε Studer είναι αναλογική η ηχογράφηση ?
Πρίν όμως το μουσικό σήμα έχει περάσει από τη ψηφιακή Capricorn Neve.
Αν δεχθούμε ότι σκοπός του HiEnd είναι να ακούς ότι έχει γράψει ο ηχολήπτης τότε με τη σημερινή τεχνολογία πρέπει να ακούμε 24/96.
Γιατί αυτό που μας πουλάνε στα red book 16/44 audio cd είναι στη ουσία το mp3 του studio master.

Πες μου όμως που θα ξαναβρείς την καλή παλιά χρυσή εποχή 1954-1980; Θα αναστήσεις όλους εκείνους τους παραγματικούς και απιθανους καλλιτέχνες για να τους ξαναγράψεις σε "τέλειο ψηφιακό ήχο";
Ακόμα και αν τους αναστήσεις δεν πρόκειται να ξαναπαίξουν όπως τότε ούτε η όλη παραγωγική διαδικασία θα γίνει όπως τότε έστω και με τη χρήση της νέας τεχνολογίας του "τέλειος ήχος για πάντα".
Εν πρώτοις δεν βλέπω το λόγο της καταδίκης της αναλογικής εποχής. Έχει τόσο προσφέρει που δεν νομίζω να επαναληφθεί ίσως καποτε στο μέλλον. Μάλλον θα αργήσει πολύ.
....

Αν το cd καταγράφει σήμερα τον πολιτισμό μας όπως λες [ένας λόγος που το ασπάζεσαι] τότε θα πρέπει με την ίδια λογική να ασπάζεσαι και τον καταγεγραμμένο πολιτισμό του χθές από τα αναλογικά μέσα.
Αν το σήμερα είναι ψηφιακό δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να μας αρέσει είτε το θέλουμε είτε όχι. Μέγα λάθος σκέψης κατ´τη γνώμη μου.

δεν καταδικάζω την αναλογική εποχή. ίσα ίσα που είπα ότι σε αυτήν μεγάλωσα και τη λάτρεψα.
Αυτό που καταδικάζω είναι η νοοτροπία πως όλα -ή περίπου- τελείωσαν κάπου εκεί γύρω στα 1980. "Χρυσές" εποχές υπάρχουν, αλλά για τον καθένα είναι αυτές που έζησε ο ίδιος. Στους νεότερους ελάχιστα έχουν να πούν-πλήν εξαιρέσεων. Βεβαίως και υπάρχουν Κλασσικά έργα αλλά θεωρώ πως για έναν μουσικόφιλο είναι πολύ λίγα για να αρκεστεί σε αυτά. Μιλάω βέβαια πάντα με γνώμωνα τον εαυτό μου. Πόσες φορές να ακούσω τις Συμφωνίες Μπετόβεν ή τον Coltrane της δεκαετίας του ´60; Φυσικά και θα επιστρέφω, για όσο ζώ, αλλά η επαφή με το Σήμερα, μου είναι εξίσου σημαντική.
Εγώ δεν πιστεύω πως οι άνθρωποι ξαφνικά έγιναν ανίκανοι να παράγουν μεγάλη μουσική, μεγάλη τέχνη ή μεγάλες ηχογραφήσεις.
Το τι ακούει καθένας και τι του αρέσει είναι καθαρά προσωπικό του θέμα.
Ενας ακροατής όμως που δεν αρκείται στη νοσταλγία, που θεωρεί τη μουσική σαν Ζωντανό οργανισμό σε αέναη διαδικασία εξέλιξης, θέλει να είναι σε επαφή με την εποχή του. Οι "χρυσές" εποχές τού μιλάνε κατά κύριο λόγο εγκυκλοπαιδικά ή μουσειακά αν θέλετε.
Από την άλλη, δίπλα του, παρελαύνει το Σήμερα. Ενα Σήμερα άκρως συναρπαστικό τουλάχιστον για όποιον ξέρει πού να ψάξει. Και αυτό το Σήμερα, στη συντριπτική πλειοψηφία του, είναι ηχογραφημένο ψηφιακά και αναπαράγεται επίσης ψηφιακά. Χιλιάδες μικρές, ανεξάρτητες εταιρίες και καλλιτέχνες που έχουν ένα σωρό πράγματα να πούν - Πού χρόνος και χρήμα για εξωτικά βινύλια των 180 γραμμαρίων τώρα, δίπλα σου περνάει το Σύγχρονο, ζωντανό και παλλόμενο και καυτό.
Φυσικά και μπορώ να το αγνοήσω, να κλειστώ στο καβούκι μου και να θυμάμαι τις χρυσές εποχές, "τότες που ζούσαμε" που λένε κι οι παλιοί, και ίσως να το κάνω κάποια μέρα. Εννοώ ίσως να κουρασθώ να ψάχνω και να πετάω του κόσμου τα λεφτά σε πειραματικές αγορές που αποδεικνύονται τελικά λίγες για τα λεφτά που ζητάνε. Αλλά τότε εγώ θα έχω χάσει: θα έχω χάσει το thrill αν μ εννοείτε, που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο σε όλη αυτή τη διαδικασία της αναζήτησης για καινούργιες φωνές. Θα αποφασίσω να επενδύω -τι φριχτή λέξη!- "στα σίγουρα", σε πράγματα που ξέρω και έχω ακούσει και με συντάραξαν 20, 30 χρόνια πρίν.
Ελα όμως που δεν μου μιλάνε το ίδιο πιά...
Ασε που έχω κάτι τύπους στη δουλειά που ακούνε φανατικά Νέο Κύμα γιατί, λέει, τους θυμίζει τα νιάτα τους. Ναι: Καίτη Χωματά και Κώστα Χατζή, εν έτει 2008 (!!). Για κάποιους μπορεί να είναι κλασσικά θα μου πείτε. Αλλως τε κι εγώ έχω πολλά που τα θεωρώ κλασσικά από κείνη την εποχή, αν και από άλλα ιδιώματα.
Ναί...αλλά δεν μου φτάνουν. Μπορεί να είμαι λαίμαργος, γαργαντούας, αλλά αδυνατώ να αρκεστώ σε αυτά που άκουγα και με συγκλόνιζαν 30 χρόνια πρίν.
Οποιος μπορεί να το κάνει έχει τον αμέριστο θαυμασμό μου - και το εννοώ.
Εγώ όμως, δεν μπορώ: πρέπει να τον ακούσω αυτόν τον καινούργιο που έχει σκάσει μύτη και τον κουβεντιάζουν, να βάλω ο ίδιος το δάχτυλο στον τύπο των ήλων, να τον ψηλαφίσω, να τον ζυγίσω, να τον αξιολογήσω κι αν κρίνω ότι αξίζει τον κόπο να βγώ να τον τελαλήσω σε άλλους ομοιοπαθείς, που νιώθουν περίπου σαν εμένα.

Τώρα, όσον αφορά το CD: κάποιοι δίσκοι που ήταν πολύ σημαντικοί για μένα τους πήρα και σε CD. Εχω ξαναπεί εδώ πως πριν από την έλευση του ψηφιακού δίσκου είχα αγοράσει τον Κύκλο με τις σονάτες Μπετόβεν 4 ή 5 φορές: μετά από μερικά παιξίματα οι δίσκοι αποκτούσαν κάποια scratch που με το χρόνο γίνονταν όλο και χειρότερα και στα pianissimi μου έσπαγαν τα νεύρα.
Τις αγόρασα αρχές δεκαετίας του '90 ψηφιακές, τις έχω λοιώσει στο παίξιμο και ακούγονται καινούργιες. Διαφορές δεν καταλαβαίνω...ίσως μόνο σε κατευθείαν αντιπαράθεση με τις αναλογικές αλλά και πάλι είναι πολύ σχετικό.
Δεν έχω εμπιστοσύνη και στα αυτιά μου όσο μεγαλώνω. Το σίγουρο είναι πως δεν ακούω όπως άκουγα 10-15 χρόνια πριν.

μαλιστα

Δεν νομίζω οτι ισχυρίστηκε ποτέ κανείς σοβαρός οτι το redbook υπερέχει από ένα αναλογικό (ΑΑΑ) βινύλιο. Το ζήτημα αυτό έχει λήξει πολλά χρόνια, αδίκως δε και ανοήτως συνεχίζονται φανατισμοί και ψυχώτικές συγκρίσεις επ' αυτού.
Σήμερα όμως γράφουμε σε υψηλή ανάλυση, που το μόνο αναλογικό που μπορεί να συγκριθεί με αυτά θα ήταν μία ηχογράφηση σε ταινία μισής ίντσας σε 30ips ταχύτητα, πράγμα απίθανα σπάνιο ακόμα και στα χρυσά αναλογικά χρόνια.
Το θέμα, όπως είπα και πιο πάνω, είναι οτι η προτόγνωρη αυτή πληροφορία και ανάλυση μιας HD ηχογράφησης, κουβαλάει μαζύ της και χίλιες δυό ηχοληπτικές ατεχνίες που φτάνουν σε σένα ατόφιες. Οταν τώρα αυτή την ηχογράφηση την κατεβάσεις από το τρίτο όροφο στο δεύτερο υπόγειο (CD) τα πράγματα γίνονται πολύ πιο άσχημα. Αντίθετα μιά καλή δουλειά δεν σ' ενοχλεί σε όποιο μέσο κι αν την ακούσεις.
Σκέψου οτι στα αναλογικά χρόνια( αλλά και σήμερα), χρησιμοποιούσαν λαμπάτα στάδια και μικρόφωνα ακριβώς για να "ζεσταίνονται".
Λίγες παραγωγές δυστυχώς είναι πολύ ψαγμένες σ'αυτό το επίπεδο.
Μαθαίνουν μόνο αυτοί που ενδιαφέρονται και '"ακούνε".

Last edited:
Εχμ, μάλλον θα εννοείς ταινία 2'' με την παραπάνω ταχύτητα!!!
Πάντως κανένα από τα τρέχοντα φορμάτ υψηλής ανάλυσης δεν με
πείθει ιδιαίτερα, τουλάχιστον όχι ακόμα!!!!

Το παραπάνω σχόλιο, αφορά καθαρά και μόνο την σύγκριση των μέσων και
τίποτα άλλο. Επί του πρακτικού μέρους δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι δεν
απολαμβάνω την μουσική μέσα από αυτά τα φορμάτ, ακόμα αν θέλετε και
από το απλό CD!!!!

Φίλε Λυμπερόπουλε η χρυσή εποχή ονομάζεται έτσι όχι από αναπολητές του παρελθόντος αλλά γιατί έτσι είναι και έτσι ονομάζεται. Δεν μπορεί να ονομαστεί διαφορετικά γιατί έτσι αξιολογείται.
Αλλιώς ισοπεδώνουμε τα πάντα και είναι πολύ άδικο.
Τώρα δεν βιώνουμε καμιά χρυσή εποχή. Είναι η εποχή της ισοπέδωσης των αξιών και της σαβούρας. Ελάχιστα σήμερα στη μουσική και σε άλλους τομείς αξίζουν και συγκινούν.
Ποια γυναίκα καλλιτέχνις της Τζαζ μπορεί να συγκινεί σήμερα;
Μήπως η P.Barber η D.Krall η N.Jones; Μπορούν αυτές να συγκριθούν με την B.Holiday; Ίσως να συγκινούν άτομα νεώτερα=άπειρα [δεν εννοώ το γούστο που δεν έχει ηλικία]
Για έναν μεγάλυτερο ή έμπειρο με πολλά ακούσματα τι να τον συγκινήσει από αυτές όταν έχει το ποιοτικό μέτρο σύγκρισης;
Μονο η M.Peyroux αξίζει πραγματικά. Νομίζεις ότι ακούς κάτι σαν B.Holiday και δεν είναι καν μαύρη.
Γιατί όλη η ανθρωπότητα μιλάει για την ελληνική αρχαιότητα; Όχι από αναπόληση γιατί δεν την έζησε καν και απέχει χιλιάδες χρόνια. Γιατί αξίζει πραγματικά. Λ.Σ.

Kαι οι δυο εχετε δικιο. Εγω ειμαι της σχολης Πετριδη, "λατρευω τα παλια επειδη και οταν ειναι καλυτερα και οχι επειδη ειναι απλως παλια και ενημερωνομαι για τα καινουρια". Παντα ομως ο ενθουσιασμος για μια νεα "ανακαλυψη" ειναι γλυκος.

Last edited:
Η Peyroyx απλά ´τζαζίζει´..
Πάντως τζάζ δεν είναι.
Η σημερινή εποχή σάν πιό μοναχική εξακολουθεί να παράγει διαμάντια πού απλά δεν αποκτούν τήν ´αίγλη´τής παγκόσμιας κλίμακας.
Η Μουσική είναι εδώ ,και σήμερα,και όποιος ψάχνει βρίσκει.
Το παρελθόν είναι σημαντικότατο μέν αλλά όχι επαρκές.

Θεωρω οτι τα udcd της mofi ειναι οτι καλυτερο εχει να δειξει το μεσο. Δεν εχω παρα πολλα καθοτι Out of print και τα αγοραζω πανακριβα στο Ebay. Καταφερνουν να εχουν αερινα ψηλα ξεγελοντας το αυτι και υπερβαινοντας τα ορια του μεσου ( οχι τεχνικα βεβαια, ακουστικα). Τωρα τα περισσοτερα lp της εταιριας εκεινης της περιοδου ειναι καπως λεπτοηχα θυμιζοντας γενικοτερα γιαπωνεζικα lp.
Απο τα udcd ξεχωριζω ως εγγραφες το Tommy των Who (Απιθανο Remaster) και το The wall (Που το θεωρω την κορυφαια εκδοση σε cd).
Επι του προκειμενου προτιμω το cd απο το βινυλιο, αλλωστε και στο "χρηματηστηριο" της mofi εκεινης της εποχης το cd πουλιεται 2 φορες το βινυλιο. Γενικα τα udcd εχουν εξωφρενικες τιμες στο ebay.

Υ.Γ Σε ρωτησα γιατι υπεθεσα οτι λογω της ενασχολησης σου με την εταιρια θα ειχες περισσοτερη εμπειρια απο εκεινη την εποχη.
Δεν είχα καμία σχέση με την εταιρεία τότε. Θεωρούσα του δίσκους της απαράδεκτους, αφού και εγώ πίστευα από αυτά που διαδίδονταν ότι ήταν κλάτι το εξαιρετικό. Μια δόση το 91 πάω στα πεθερικά στην Αγγλία και βρίσω τα Carminα Burana σε Mobile Fidelity [με A.Previn EMI] για ένα φίλο που μου είχε ζητήσει να του τον βρω. Όταν επέστρεψα τον ακούσαμε και φρίξαμε!!!
Μετά ακολουθησαν πολλές συγκρίσεις σε όλα τα είδη μουσικής, πάντα κόντρα με τα αντίστοιχα βινύλια της δισκοθήκης μου. Ακόμα και Beatles Ελληνικά βινύλια του 1975 [κίτρινη ετκέτα με μεγάλα κοκκινα γράμματα ΕΜΙ στο πλάι]. Πλήρωσα και έμαθα. Είμαι από τους πολύ λίγους που έχω αυτή την άποψη. Έχω το *ελάττωμα* να αχρησιμοποιώ τα αφτιά μου όταν ακούω μουσική.
Έχω όμως ακούσει ελάχιστα cd εκείνης της εποχής και μου φάνηκαν καλύτερα. Εχω διηγηθεί παλιότερα την ιστορία όταν μου πρότειναν τα νέα αφεντικά της εταιρείας να τους αντιπροσωπεύσω. Λ.Σ.

Από ό,τι βλέπω σας ενδιαφέρει το καινούργιο, η ανακάλυψη. Αυτό το έχετε υπόψιν; Ελπίζω να το επιτρέπει η περίσταση:

Σάκης Παπαδημητρίου
Nosferatu A Monopoli
ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟ 2007 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ (EBU) ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ.

Ο JOHN ROTTIERS (ΒΕΛΓΙΟ) ΣΤΙΣ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2007 ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 ΩΡΩΝ ΣΤΟ CD ΑΥΤΟ:

"ΕΛΠΙΖΩ TO ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΥΤΟ ΔΙΠΛΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΝΑ ΣΤΑΝΤΑΡ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ"

"ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟ! ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! Η ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ" Ralph Karsten, Atma-sphere Music Systems

"ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ "SOUNDTRACK", ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΠΛΑΘΕΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΗΧΟΥΣ, ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΣΕ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΑΦΩΣ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ. Ο ΔΙΣΚΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΊΑΣ, ΤΗΣ 'ΑΝΑΚΡΟΥΣΙΣ' Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΟΥΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ... ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΧΟΜΠΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ... ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ... ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ, ΚΑΘΩΣ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟΣΟ ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ. ΩΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ, ΖΥΓΙΣΜΕΝΟΣ ΤΟΝΙΚΑ, ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΤΑΤΕΣ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ ΣΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ 'ΔΡΩΜΕΝΑ'. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ, ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΧΟ Ή ΑΣΥΝΑΡΤΗΤΟ... ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ 'ΣΠΟΥΔΗ'... ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ." Π.Παναγόπουλος, High Fidelity, Τεύχος 2

"ΑΦΕΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΑΙΔΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗΣ ΑΥΤΗΣ ΗΧΗΤΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΑΦΟΒΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ, ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΗΧΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΔΥΣΕΥΡΕΤΑ.

"ΤΗΝ ΑΨΟΓΗ -ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ- ΑΥΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΕ Η ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗ ΕΤΑΡΕΙΑ ANAKROUSIS ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΥΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΤΗΣ ΑΦΗΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΕΦΕΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ." Γιάννης Μουγγολιάς, Περιοδικό ΤΟ ΔΟΝΤΙ, Τεύχος 44, 2006 & Περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ, Τεύχος 5ο-6ο, 2006-2207

"ΕΧΟΝΤΑΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΜΙΑ ΔΕΚΑΜΕΛΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΙΤΑΛΩΝ ... ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΛΩΘΟΥΝ ... ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ (ΤΕΛΙΚΗ) ΑΝΑΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ -ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΛΗΡΩΣ....ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΟ -ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΑΨΟΓΟ- ΔΙΠΛΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ... ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΜΙΑΣ ΗΔΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ (ΜΟΥΣΙΚΑ) ΠΡΟΣΕΓΓΥΣΗΣ ΣΤΟ LIVE SOUNDTRACKING. ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΕΡΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ PROJECT, ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΔΩ..." Γιώργος Χαρωνίτης, Περιοδικό Jazz & Τζαζ, Τεύχος 155, Φεβρουάριος 2006

ΔΙΣΚΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ AV MENTOR

Σάκης Παπαδημητρίου - Nosferatu A Monopoli
Σάκης Παπαδημητρίου (πιάνο), Γεωργία Συλλαίου (φωνητικά), Gianni Lenoci (πιάνο, Synthesizer), Mario Volpe (Φλάουτα Μπαμπού) και μουσικοί-φοιτητές του ωδείου Nino Rota
ΑΝΑΚΡΟΥΣΙΣ ANKR 001 / 002, CD
TRACK LIST:
CD-1: 01.Anakrousis/Generique, 02. Nina at Home, 03. Renfield The Middleman, 04. Farewell Nina, 05. The Voyage to Transylvania/The Book of the Vampires, 06. Gymnopedies at the Castle, 07. Love Letter, 08. The Contract, 09. Horror and Nightmares, 10. Harker Escapes.
CD-2: 01. Down the River, 02. Dr. Van Helsing's Laboratory/Nina by the Dunes, 03. The Death Ship, 04. The Master is Coming, 05. Eroticism, 06. Plague and Panic, 07. Only can A Woman, 08. Chasing Renfield, 09. Finale.

Hχογράφηση: Zωντανή ηχογράφηση κατά την διάρκεια προβολής της ταινίας "Nosferatu" στις 9 Σεπτεμβρίου 2004, Ωδείο Nino Rota, Μonopoli, Ιταλία. Μηχανικός ήχου: Antonio Furio, Remastering: Θεοχάρης Μπάρλας, Παραγωγός, Λουκάς Στεφανίδης, Artwork, Δ.Ε.Στεφανίδου.

Σάκης Παπαδημητρίου (πιάνο), Γεωργία Συλλαίου (φωνητικά), Fabrizio Scarafile (τενόρο σαξόφωνο), Luigi Tridente (σοπράνο σαξόφωνο), Francesco Massaro (κοντράλτο και βαρύτονο σαξόφωνο, φλάουτο), Francesco Angiuli (κοντραμπάσο), Giuseppe Amatulli (βιολί), Marcello Nici (ντράμς και κρουστά), Gianni Lenoci (σύνθ, πιάνο και ηλεκτρονικά), Mario Volpe (ηλεκτρονικά, φλάουτο μπαμπού)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ότι χρειάζεται αρκετό θάρρος (για να μην πω άγνοια του κινδύνου) για να ξεκινήσεις μία δισκογραφική εταιρία -έστω και ειδική- με ένα έργο όπως το εν λόγω. Με δεδομένη την γνώση και το μεράκι του Λουκά Στεφανίδη γύρω από τους δίσκους, τη δισκογραφία και την "καλή" μουσική, με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου, θα περίμενε κανείς ότι η Αnakrousis θα επένδυε σε ένα περισσότερο αναγνωρίσιμο, αισθητικά ηπιότερο και συμβατικό σε απαιτήσεις, έργο προκειμένου να γνωριστεί με το κοινό της. Κι όμως. Ο δίσκος με αριθμό 001 αποτελεί κυριολεκτικά την απόλυτη έκπληξη: Ζωντανή, επι τόπου εκτέλεση μίας μουσικής σύνθεσης την οποία ο Σάκης Παπαδημητρίου δημιούργησε ως μία "ένα εκ των υστέρων" ηχητική μπάντα ενός από τα πλέον διάσημα κινηματογραφικά φίλμς, του Nosferatu, που σκηνοθέτησε ο Μurnau το 1921! Aν ψάχνατε ένα ιδιοσυγκρασιακό, από όλες τις πλευρές, δίσκο τον έχετε βρεί: Μιλάμε για μία ζωντανή "one take" ηχογράφηση, χωρίς εκ των υστέρων επεξεργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώ οι συντελεστές της παρακολουθούσαν ταυτοχρόνως την προβολή του φίλμ. Η ίδια η ιδέα σηκώνει μερικές διευκρινήσεις:
Η ιδέα της δημιουργίας εναλλακτικής μουσικής για τα φίλμ του βωβού κινηματογράφου όχι μόνο δεν είναι καινούρια αλλά κατά καιρούς έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις: Οι συντηρητικοί θεωρούν ότι οι ταινίες αυτής της εποχής θα πρέπει να παρακολουθούνται με μουσική γραμμένη κατά την ίδια χρονική περίοδο -κατά προτίμηση με τις ευλογίες του σκηνοθέτη. Οι προοδευτικοί, θεωρούν ότι μία σύγχρονη προσέγγιση, η οποία καταφέρνει να συγκεράσει τον σεβασμό στο φιλμ και τις δυνατότητες της σύγχρονης μουσικής παραγωγής, ωθεί το συνολικό αποτέλεσμα σε ανώτερα επίπεδα. Είναι προφανής η θέση του Παπαδημητρίου επί του θέματος αυτού: Οχι μόνο ανήκει στην δεύτερη κατηγορία αλλά έχει υλοποιήσει και συγκεκριμένο concept με τίτλο "Silent Movies With Music In Situ", το οποίο προβλέπει όχι απλώς την σύνθεση ενός μουσικού έργου αλλά την ζωντανή, ταυτόχρονη εκτέλεσή του με την προβολή, όπου ο χώρος, τα τεκταινόμενα επί της οθόνης και η χρονική συγκυρία ωθούν σε αυτοσχεδιασμούς που κάνουν το αποτέλεσμα μοναδικό κάθε φορά. Φυσικά, ένα τέτοιο concept μπορεί είτε να καταλήξει σε ένα απλό, διεκπεραιωτικό project όπου η μουσική είναι ένα απλό χαλί είτε σε ένα κοπιώδες εγχείρημα, ένα βουνό που υψώνεται απειλητικά, κατ' αρχήν πάνω από τον συνθέτη και τους συντελεστές και στην συνέχεια, όταν το έργο ολοκληρωθεί, πάνω από τους δυνητικούς ακροατές. Επί του προκειμένου τώρα, το Nosferatu δεν είναι μία τυχαία "παλιά" ταινία: Είναι μία ταινία-αρχέτυπο των ταινιών τρόμου, βασισμένη στο γνωστό έργο "Dracula"(και μάλιστα εν κρυπτώ: υπήρξαν τεράστια προβλήματα με τα δικαιώματα του βιβλίου του Bram Stoker, με αποτέλεσμα τα αλλάξουν τα ονόματα των ηρώων και να κατασχεθούν τα αρνητικά του φιλμ, και μιλάμε για το 1921 -θυμίζω), μία εκδοχή του μύθου των βαμπίρ η οποία κατά πολλούς είναι και η πλέον τρομακτική όχι λόγω των ειδικών εφέ (αν και για την εποχή της η ταινία ήταν τεχνικώς άρτια) αλλά λόγω της ίδιας της δομής των εικόνων της. Για τους μύστες του Nosferatu, ο κόμης Orlock όπως αποδίδεται από τον Max Schreck είναι σαφώς πιο απωθητικός, επικίνδυνος και τελικώς φοβερός μέσα στην μοναξιά του, από τους "Δράκουλες" που ενσάρκωσαν οι Bella Lugosi, Christopher Lee και Garry Oldman οι οποίοι εμφανίζονται ως απόκοσμοι αλλά ταυτόχρονα κοσμοπολίτες και με αισθητική μπον-βιβέρ, γοητευτικοί βρυκόλακες, προσεγγιζόμενος μόνο από τον Klaus Kinski (στο ομώνυμο remake). H μουσική για μία τέτοια ταινία δεν θα μπορούσε να είναι απλή υπόθεση, και δεν είναι.
Το Nosferatu a Monopoli είναι μία ζωντανή -στις προδιαγραφές που έχει θέσει ο ίδιος ο Παπαδημητρίου- παράσταση η οποία έγινε στο ωδείο Nino Rota στο Monopoli της Ιταλίας και βασίστηκε σε μουσικές ιδέες που ο ίδιος ο συνθέτης έχει ήδη παρουσιάσει σε ένα ομώνυμο CD, με πιάνο, φωνητικά και κιθάρα. Σε αντίθεση με αυτό το "σκέτο" Nosferatu που έχει κυκλοφορήσει η εταιρία Leo, όπου η έμφαση δίνεται στο πιάνο και στην παράθεση των βασικών μουσικών ιδεών, στο Nosferatu a Monopoli έχουμε ένα πλήρες σε χρονική διάρκεια έργο, από μία μεγάλη ορχήστρα δέκα ατόμων. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό: Μια εξαίσια εναλλαγή εικόνων που ξεκινά από τον απλό θόρυβο (Down the River) και φθάνει μέχρι την αίσθηση της απόλυτης ροής ("The Voyage to Transylvania") και το σχεδόν βιντεοκλιπάδικο "Love Letter" , με όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις, και πάνω από όλα αυτά πλανάται η απειλητική φωνή της Γεωργίας Συλλαίου η οποία καταφέρνει να δημιουργήσει ρίγη τρόμου θυμίζοντας, με απόλυτη επιτυχία είναι η αλήθεια, το θέμα της ταινίας με το απόκοσμο "Nosferatu" της και, κυρίως με την απόδοση στα ελληνικά του "Only Can a Woman", μία μαεστρικά μελοποιημένη και απολύτως δυσοίωνη πρόβλεψη για το εγγύς μέλλον του Orlock... Aκούγοντάς την να απαγγέλει
"Μόνο μία γυναίκα με καρδιά
να σπάσει του βαμπίρ τα μάγια μπορεί
να του χαρίσει το αίμα της
και να κρατήσει τον βρυκόλακα μέχρι να λαλήσει ο πετεινός..."
το μυαλό σου ταξιδεύει χωρίς να το καταλάβεις σε μία άλλη φωνητική εμπειρία, το Plague Mass της Diamanda Galas. Η αρτίοτητα της συνολικής σύνθεσης όπως την άκουσα για πρώτη φορά από το CD, με ώθησε στο εξής ακραίο πείραμα: Κατέβασα την ταινία του Murnau από το διαδίκτυο (ανήκει πλέον -λόγω ηλικίας- στο public domain, μπορείτε να την βρείτε εδώ ή και σε άλλες διευθύνσεις κωδικοποιημένη σε MPEG-1, MPEG-2 ή MPEG-4) και ξανα-άκουσα το έργο όπως προβλέπεται, να συνοδεύει δηλαδή τις εικόνες του Nosferatu. Aν και ο συγχρονισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση (η ταινία έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες βερσιόν) η μουσική είναι τόσο σαφής και γεμάτη εκφραστικά στοιχεία σχετικά με τις σκηνές που δεν έχεις καμμία δυσκολία στο να την συνδυάσεις με τα όσο διαδραματίζονται στην οθόνη και να διαπιστώσεις παράλληλα την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει με κορυφαίες (κατά την ταπεινή προσωπική μου γνώμη) στιγμές το Horror and Nightmares που καλύπτει την κοινή ονειρική εμπειρία του Ηarker και της Nina, το The Voyage to Transylvania (πάλι) και το The Master is Coming. Aν αποκτήσετε τον δίσκο, μη στερήσετε τον εαυτό σας από την συγκεκριμένη εμπειρία.

Παρά την "in situ" λογική του έργου, η συνολική παραγωγή πολύ απέχει από τα να είναι πρόχειρη, αναζητώντας δικαιολογίες στον live χαρακτήρα της όλης υπόθεσης. Η εικόνα κυμαίνεται από την ασφυκτικά -στα όρια του mono- εστιασμένη μπάντα, στο κέντρο της σκηνής, συνωστισμένη μπροστά σε μία υποθετική οθόνη, μέχρι την αέρινη περιγραφή ενός συνόλου επιθετικών πνευστών στα οποία επιβάλλονται μεγαλοπρεπώς τα φωνητικά τη συνοδεία ενός διακριτικότατου αλλά εμπεριστατωμένου πιανιστικού μέρους. (για να είμαι ειλικρινής, ο Παπαδημητρίου αδικεί εαυτόν στην συγκεκριμένη έκδοση: τα μέρη για πιάνο είναι εξαιρετικά όπως ακούγονται στο "Nosferatu" της Leo αλλά συγκριτικά "πίσω" στην εκδοχή της Αnakrousis, και αυτό έχω την εντύπωση δεν οφείλεται σε τεχνικούς λόγους αλλά σε επιλογή του συνθέτη που εδώ εκτελεί και χρέη μουσικού διευθυντή). Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο και ευχάριστο (ε, χμ... πάντα στο πλαίσιο του θέματος) είναι δε χαρακτηριστικό ότι δεν κουράζει παρά τις αρκετές ακρότητες που οφείλονται όχι μόνο στο οπτικό υλικό αλλά και στους αυτοσχεδιασμούς. Ο δίσκος είναι διπλός με εξαιρετικά φροντισμένο εξώφυλλο στο οποίο περιλαμβάνεται ένα εισαγωγικό κείμενο και φωτογραφίες των συντελεστών ενώ το κάθε cd είναι τοποθετημένο σε δικό του χάρτινο φάκελλο (εδώ, είμαι βέβαιος, έβαλε το χέρι του το βινυλιακό alter ego του Λουκά...). Πολλοί ακροατές του έργου, ανάμεσά τους και ο υποφαινόμενος, θα εκτιμούσαν ιδιαίτερα μία -έστω συνοπτική- περιγραφή της κάθε σκηνής που θα βοηθούσε στην μεγαλύτερη κατανόηση των μουσικών ιδεών. Εν ανάγκη, ας υπάρξει σε downloadable μορφή από κάποιο σχετικό site.
Εν κατακλείδι, και για να είμαι ειλικρινής απέναντι σε όσους διαβάσουν το κείμενο αυτό, το Nosferatu A Monopoli δεν είναι μία απλή υπόθεση σαν ακρόαμα. Τι θα μπορούσε άλλωστε να περιμένει κανείς από την υλοποίηση -μέσω της μουσικής- της φρίκης που διαχρονικά αντιπροσωπεύει ο Nosferatu πέρα από μία ανάλογη ακουστική αίσθηση; Ωστόσο, με λίγη δουλειά από την πλευρά του ακροατή (που θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζει μερικά πράγματα γύρω από την ταινία) το έργο ξεδιπλώνει έναν κρυφό, υπέροχο κόσμο ήχων που αξίζει να ακούσετε ξανά και ξανά, αποτελώντας κόσμημα για την δισκοθήκη σας και ταυτόχρονα θέτοντας τον πήχη πολύ ψηλά, για τις επόμενες παραγωγές της Anakrousis...

Δημήτρης Σταματάκος, avmentor, δίσκοι αναφοράς, 15.02.2006

Anakrousis \ CDs / SACDs \ Anakrousis Records \ Σάκης Παπαδημητρίου
Nosferatu A Monopoli