Απάντηση: Re: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα
στο Θεμα συμπαν οι αντιφασειs πανε συννεφο. παρτε για παραδειγμα..: googlαρετε τα μεγαλυτερα γνωστα μεχρι σημερα αστρα. και μετα πεστε μου ποσο μεγαλο πρεπει να γινει ενα αστρο ωστε να καταρρευσει. αυτο ωs τροφη για σκεψη περι μαυρων τρυπων... το προβλημα μου Μανο δεν ειναι τι καταλαβαινω και τι οχι. αλλα το πληκτρολογιο! χρωστατε χαρη σ`αυτο
Αυτο με το πληκτρολογιο σου, Βλαδιμηρε, κοντευει να γινει ανεκδοτο πια.

roud:
"Ελα, δεν στα πα

... συλληφθηκαν τα δυο γραμματα που απεδρασαν απο το πληκτρολογιο του Βλαδιμηρου"
Oλα τα αστρα δεν καταρρεουν σε Μαυρες Τρυπες (η αστρα Νετρονιων). Μονο οσα ειναι πανω απο 8-9 ηλιακες μαζες.
Ενα νουμερο που τιθεται διαρκως υπο αμφισβητηση (ισως κατεβει λιγο παρακατω). Απο τις 8 ηλιακες μαζες και κατω,
το αστρο αποβαλλει τα εξωτερικα του στρωματα πολυ πιο ηπια (απ'οτι ενα supernova) καταληγωντας σε εναν Λευκο Nανο.
Βεβαια, αυτη η αποβολη εξωτερικων στρωματων θα ΓΔΑΡΕΙ ολους τους πλανητες του ηλιακου συστηματος και μαλλον
θα μεινουν μονο οι πυρηνες (απο τους μεγαλυτερους πλανητες). Θα αποδεκατισθει το σημερινο πλανητικο συστημα.
Δεν ξερουμε τι θα μεινει. Οπως και να χει ομως, για τα μετρα και σταθμα των πολυ ισχυροτερων εκρηξεων supernova
ο θανατος του Ηλιου θα ειναι μια αστρικη εκπνοη .... τιποτα συνταρακτικοτερο (για την περιβαλλουσα γαλαξιακη γειτονια)
Στην αρχη της ιστοριας του συμπαντος, οι αστερες ηταν πολυ μεγαλοι, ΠΟΛΥ μεγαλυτεροι απο τους σημερινους.
Ισως και 300 φορες μαζικοτεροι του Ηλιου (ισως και παραπανω). Ομως ηταν ελαφρυτεροι γιατι ηταν εξ'ολοκληρου
απο Υδρογονο (και κατι ψιλα Ηλιο). Δεν ειχαν δημιουργηθει ολα τα υπολοιπα στοιχεια του περιοδικου πινακα (δηλαδη,
τα ΠΟΛΥ βαρυτερα στοιχεια, οπως Σιδηρος μεχρι Ουρανιο). Λογω μαζας, οι πρωταστερες αυτοι "πεθαιναν" ιδιαιτερα νεοι.
Τα εξωτερικα στρωματα κατερρεαν πολυ γρηγορα προς το εσωτερικο και ανατιναζονταν σε supernovae που δεν αφηναν
... καμια Μαυρη Τρυπα ως καταλοιπο. Ωφειλονταν σε ενα φαινομενο (pair-instability) που συμβαινει μονο σε αστρα που
ΔΕΝ διαθετουν μεταλλα στον πυρηνα τους.
Μαυρες Τρυπες αρχισαν να δημιουργουνται απο την δευτερη γεννια αστρων (και μετα) που ειχαν μεταλλα στον πυρηνα τους.
Οποτε, βασει αυτης της πεποιθησης (pair-instability supernova) ΔΕΝ μου βγαινουν τα κουκια γαλαξιων και Μαυρων Τρυπων
δισεκατομμυριων ηλιακων μαζων σε μολις 1.8 δις ετη απο την γεννηση του συμπαντος. Αυτα απο μενα

....