Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Δηλαδη (για να μας καταλαβαινει και ο Βλαδιμηρος)

σε 1.8 δις ετη (απο το Big Bang) οχι απλως δημιουργηθηκαν τα πρωτα αστερια (και ποσα μπορει να ηταν αυτα ?)
αλλα και οι πρωτοι γαλαξιες (ωστε να χει μπολικο θηραμα στην γειτονια του ο Μαυρος Πητ).

Εχμ :nounder: .... ξερω εγω ? :nounder: ... βγαινουν τα κουκια ? :nounder:

13.8 δις ετη - 12 δις = 1.8 δις ετη.

Το ποσο χρειαζεται για να μεταβουμε απο μοριακα νεφη υδρογονου σε αστερες ... δεν γνωριζω !
Επισης το ποσο χρειαζεται για να μεταβουμε απο αναρχα δομημενα γαλαξιακια (Μαγγελανικα νεφη)
που δεν νομιζω να φιλοξενουν Μαυρες Τρυπες στο κεντρο τους, σε σπειροειδεις γαλαξιες και κβαζαρς,
επισης δεν γνωριζω.

Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

13.8 δις ετη - 12 δις = 1.8 δις ετη.

Το ποσο χρειαζεται για να μεταβουμε απο μοριακα νεφη υδρογονου σε αστερες ... δεν γνωριζω !
Επισης το ποσο χρειαζεται για να μεταβουμε απο αναρχα δομημενα γαλαξιακια (Μαγγελανικα νεφη)
που δεν νομιζω να φιλοξενουν Μαυρες Τρυπες στο κεντρο τους, σε σπειροειδεις γαλαξιες και κβαζαρς,
επισης δεν γνωριζω.

To internet you go and search then.

It is your friend you know.

:D

Αν έχει κάποιος μια απορία, την ψάχνει, δεν ρωτάει απλά. ;)

Δεν κατάλαβες τι εννοώ.

Λέω ότι αν για μια ερώτηση, δεν υπάρχει απάντηση εδώ μέσα, τότε δεν σημαίνει ότι είναι δύσκολο να βρεθεί.

Πόσο δε μάλλον όταν το αντικείμενο σου αρέσει (όπως φαίνεται).

Με δυό λόγια, ότι είναι κρίμα να μείνεις με την απορία όταν μπορείς να βρείς την απάντηση.

Δεν χρειάζεται να αρπάζεσαι τόσο εύκολα, ούτε να υποθέτεις το χειρότερο για τον άλλο συνεχώς.

στο Θεμα συμπαν οι αντιφασειs πανε συννεφο. παρτε για παραδειγμα..: googlαρετε τα μεγαλυτερα γνωστα μεχρι σημερα αστρα. και μετα πεστε μου ποσο μεγαλο πρεπει να γινει ενα αστρο ωστε να καταρρευσει. αυτο ωs τροφη για σκεψη περι μαυρων τρυπων... το προβλημα μου Μανο δεν ειναι τι καταλαβαινω και τι οχι. αλλα το πληκτρολογιο! χρωστατε χαρη σ`αυτο :flipout:

Απάντηση: Re: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Δεν κατάλαβες τι εννοώ.
Λέω ότι αν για μια ερώτηση, δεν υπάρχει απάντηση εδώ μέσα, τότε δεν σημαίνει ότι είναι δύσκολο να βρεθεί.
Πόσο δε μάλλον όταν το αντικείμενο σου αρέσει (όπως φαίνεται).
Με δυό λόγια, ότι είναι κρίμα να μείνεις με την απορία όταν μπορείς να βρείς την απάντηση.
Δεν χρειάζεται να αρπάζεσαι τόσο εύκολα, ούτε να υποθέτεις το χειρότερο για τον άλλο συνεχώς.

Toτε .... καποια στιγμη (στο μελλον) .... ολως τυχαιως θα γκουγκλαρω την απαντηση.
Οπως εκανα δηλαδη, ΠΡΙΝ μου κεντρισεις ΕΣΥ (και οχι το internet) την περιεργεια.
Τυχαια ....

στο Θεμα συμπαν οι αντιφασειs πανε συννεφο. παρτε για παραδειγμα..: googlαρετε τα μεγαλυτερα γνωστα μεχρι σημερα αστρα. και μετα πεστε μου ποσο μεγαλο πρεπει να γινει ενα αστρο ωστε να καταρρευσει. αυτο ωs τροφη για σκεψη περι μαυρων τρυπων... το προβλημα μου Μανο δεν ειναι τι καταλαβαινω και τι οχι. αλλα το πληκτρολογιο! χρωστατε χαρη σ`αυτο :flipout:

Αυτο με το πληκτρολογιο σου, Βλαδιμηρε, κοντευει να γινει ανεκδοτο πια. :proud:
"Ελα, δεν στα πα :rolleyes: ... συλληφθηκαν τα δυο γραμματα που απεδρασαν απο το πληκτρολογιο του Βλαδιμηρου" :laugh:

Oλα τα αστρα δεν καταρρεουν σε Μαυρες Τρυπες (η αστρα Νετρονιων). Μονο οσα ειναι πανω απο 8-9 ηλιακες μαζες.
Ενα νουμερο που τιθεται διαρκως υπο αμφισβητηση (ισως κατεβει λιγο παρακατω). Απο τις 8 ηλιακες μαζες και κατω,
το αστρο αποβαλλει τα εξωτερικα του στρωματα πολυ πιο ηπια (απ'οτι ενα supernova) καταληγωντας σε εναν Λευκο Nανο.
Βεβαια, αυτη η αποβολη εξωτερικων στρωματων θα ΓΔΑΡΕΙ ολους τους πλανητες του ηλιακου συστηματος και μαλλον
θα μεινουν μονο οι πυρηνες (απο τους μεγαλυτερους πλανητες). Θα αποδεκατισθει το σημερινο πλανητικο συστημα.
Δεν ξερουμε τι θα μεινει. Οπως και να χει ομως, για τα μετρα και σταθμα των πολυ ισχυροτερων εκρηξεων supernova
ο θανατος του Ηλιου θα ειναι μια αστρικη εκπνοη .... τιποτα συνταρακτικοτερο (για την περιβαλλουσα γαλαξιακη γειτονια)

Στην αρχη της ιστοριας του συμπαντος, οι αστερες ηταν πολυ μεγαλοι, ΠΟΛΥ μεγαλυτεροι απο τους σημερινους.
Ισως και 300 φορες μαζικοτεροι του Ηλιου (ισως και παραπανω). Ομως ηταν ελαφρυτεροι γιατι ηταν εξ'ολοκληρου
απο Υδρογονο (και κατι ψιλα Ηλιο). Δεν ειχαν δημιουργηθει ολα τα υπολοιπα στοιχεια του περιοδικου πινακα (δηλαδη,
τα ΠΟΛΥ βαρυτερα στοιχεια, οπως Σιδηρος μεχρι Ουρανιο). Λογω μαζας, οι πρωταστερες αυτοι "πεθαιναν" ιδιαιτερα νεοι.
Τα εξωτερικα στρωματα κατερρεαν πολυ γρηγορα προς το εσωτερικο και ανατιναζονταν σε supernovae που δεν αφηναν
... καμια Μαυρη Τρυπα ως καταλοιπο. Ωφειλονταν σε ενα φαινομενο (pair-instability) που συμβαινει μονο σε αστρα που
ΔΕΝ διαθετουν μεταλλα στον πυρηνα τους.

Μαυρες Τρυπες αρχισαν να δημιουργουνται απο την δευτερη γεννια αστρων (και μετα) που ειχαν μεταλλα στον πυρηνα τους.

Οποτε, βασει αυτης της πεποιθησης (pair-instability supernova) ΔΕΝ μου βγαινουν τα κουκια γαλαξιων και Μαυρων Τρυπων
δισεκατομμυριων ηλιακων μαζων σε μολις 1.8 δις ετη απο την γεννηση του συμπαντος. Αυτα απο μενα -bye-....

νομιζω εχω βρει την λυση για τα δυο προβληματικα γραμματα. οχι λεs? δλδ το σιγμα τελικο στο αγγλικο και οπου Θ απλα σε κεφαλαιο δεν ελυσε το προβλημα?
απλα δεν μπορω να γραψω αναλυτικα τιs σκεψειs μου γιατι "τικαρω" ενα ενα τα γραμματα με "εξυπνο" τηλεχειριστηριο σε οΘονη tv. ξερειs ποση ωρα παιρνει ακομα και για ενα μικρο κειμενο σαν αυτο? τελοs παντων , ριξε μια ματια στα αστρα με διαμετρο ετη φωτοs και πεs μου την γνωμη σου. προσεξε... ετη φωτοs... δλδ για ποσεs φορεs τη μαζα του Ηλιου μαs?
(αν δεν μαs δουλευουν καποιοι στο net)

νομιζω εχω βρει την λυση για τα δυο προβληματικα γραμματα. οχι λεs? δλδ το σιγμα τελικο στο αγγλικο και οπου Θ απλα σε κεφαλαιο δεν ελυσε το προβλημα?
απλα δεν μπορω να γραψω αναλυτικα τιs σκεψειs μου γιατι "τικαρω" ενα ενα τα γραμματα με "εξυπνο" τηλεχειριστηριο σε οΘονη tv. ξερειs ποση ωρα παιρνει ακομα και για ενα μικρο κειμενο σαν αυτο?

ΝΑΙ ... το χα επιχειρησει με την LG ... πριν 4 χρονια.
Απο τις πιο ΟΔΥΝΗΡΕΣ εμπειριες στην ζωη μου.
Ειναι θαυμα το οτι γραφεις με αυτον τον τροπο.
Με αυτον τον παρκισονικο τροπο. Θα σου μεινει τικ.
Βρες ενα νορμαλ (ασυρματο) πληκτρολογιο.

τελοs παντων , ριξε μια ματια στα αστρα με διαμετρο ετη φωτοs και πεs μου την γνωμη σου. προσεξε... ετη φωτοs... δλδ για ποσεs φορεs τη μαζα του Ηλιου μαs? (αν δεν μαs δουλευουν καποιοι στο net)

Δηλαδη, εκτος απο τον Χρηστο ... μου συστηνεις ΚΑΙ ΕΣΥ γκουγκλαρισμα ? :angry:
Κανεις αλλος για συστασεις ? ..... :icon15: ..... τωρα που γυριζει η μπιλια .... :icon15:

ΔΕΝ εχουν παρατηρηθει αστρα με διαμετρο ετων φωτος !
To μεγαλυτερο που εχει βρεθει εχει διαμετρο οσο αυτη της τροχιας του Κρονου (με κεντρο τον Ηλιο).

Το σύμπαν στην αρχή ήταν πολύ πιο πυκνό και οι συγκεντρώσεις μάζας θα ήταν πολύ πιο εεεε μαζικές, κι ας μην ήταν ογκώδεις. Εδώ η θεωρία προβλέπει μαύρες τρύπες με μέγεθος 10^-8kg στα πρώτα στάδια του σύμπαντος.

συγκεντρώσεις μάζας θα ήταν πολύ πιο εεεε μαζικές
Toσο μαζικες που δημιουργουσαν οριζοντες γεγονοτων ?
Οσο περισσοτερο απομακρυνομασταν απο το t0 του Big Bang ... τοσο αραιωνε η υλη
(η οτι ηταν αυτο που το γεμιζε, τελωσπαντων). Στα 10^-8 χιλιογραμμα, η μαζα της ΜΤ
εξατμιζοταν ακαριαια. Τι εμενε ?

@ SR71B δεν σου συστηνω βρε Μανο! κοιτα να μου πειs την γνωμη σου λεω. το ποσο μπορει να αληΘευει αυτο που ειπα. στο net το βρηκα δεν Θυμαμαι link, Θα το ψαξω παλι αργοτερα

Φυσικά και δεν σύστησες.

Μη τσιμπάς όμως!

Είναι μανούλα στα παθητικοεπιθετικά ο Μάνος. :D

Κορυφή στο να βάζει τον άλλο σε απολογητική θέση.

Μα να κατσω να ψαξω για αστρα με διαμετρο .... ετη φωτος ? ... :laugh::laugh::laugh::laugh:
Νταξ ... εχω ψαξει αλλες μ@λακιες στο απωτερο παρελθον ... γαλαξιες εξ'ολοκληρου απο ΑΝΤΙΥΛΗ. :blink:
Δεν συστηνω ομως σε κανεναν να το ψαξει .... γιατι πεισθηκα οτι ΔΕΝ υπαρχουν (νομιζω, δηλαδη ... :chinscratch:)

Παντως, Βλαδιμηρε δεν στραβωσα με την μπουρδα (ετη φωτος διαμετρο). Γραφω και εγω μπουρδες.
Στραβωσα με το οτι ηρθες δευτερος μετα τον Χρηστο να μου πεις "ψαξε στο νετ".

Ε .... οσο και να ναι ..... μου ρθε λιγο μαζεμενο ! :laugh:
Εγω οτι εχω να πω ... το γραφω. Η μια και μοναδικη περιπτωση να μην το γραψω
ειναι να μην καταλαβαινω που μου πανε τα πεντε. Οποτε, τοτε βαζω λινκ ...

Βλαδιμηρε

To oγκοδεστερο αστρο (μεχρι στιγμης) ειναι ο VY Canis Majoris (Μεγαλου Κυνος) με διαμετρο 1400 φορες αυτην του Ηλιου.
Και το βαρυτερο (μεχρι στιγμης) ο R 136 A1 με μαζα κοντα στις 300 ηλιακες μαζες. Αν ψαχνεις τους champions, δηλαδη ...

Αλλα ολα αυτα αλλαζουν απο μηνα σε μηνα .... δεν τα παρακολουθω (οπως τα παρακολουθουσα).

Eδώ που τα λέμε έχεις και εσύ το δίκιο σου!

Πως να μην τα πάρεις στο κρανίο?

Εδώ σου είπαμε κοντολογίς "επειδή δεν ξέρουμε να σου απαντήσουμε εμείς, δεν σημαίνει ότι εσύ πρέπει να μείνεις με την απορία, μπορείς να το ψάξεις".

:P

sorry παιδεs μπαρουφα ειδα και εγραψα.. net στο κινητο... μαλλον την αποσταση απο τη γη μπερδεψα. δεν μπορω να καταλαβω τι αλλο μπορει. 3μερη απαγορευση εισοδου στο νημα για παραδειγματισμο!!!