Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Την ανθρώπινη σκέψη την διακρίνουν 2 χαρακτηριστικά, το ένα είναι η λόγική το άλλο η φαντασία. Το μηδέν ως έννοια απορρέει από το δεύτερο.

Συμφωνω !!!

Το Μηδεν και το Απειρο περασε απο την Φαντασια στην Λογικη. Χρησιμοποιειται (πια) σε συναφεια με τα οντα (αριθμους).
ΠΩΣ στα κομματια εγινε αυτο ? Η διαννοια μας θα πρεπε να ΜΗΝ μπορει να συλλαβει μεγεθη που δεν σχετιζονται με την
παρουσα νομοτελεια, ΑΡΑ το παρον συμπαν ?

Να το κανω λιγακι πιο λιανα (εκει που νιωθω πιο ανετα ...).
Αν ειμαι ευθεια, οχι μονο δεν θα πρεπε να βλεπω παραλληλες ευθειες αλλα ουτε να και τις φανταζομαι.
Δεν εχω κατι που να με ερεθισει να σκεφτω προς την εννοια του επιπεδου. ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
Αν ημουν επιπεδο, για τον ιδιο λογο δεν θα επρεπε να φανταζομαι κυβους. Δεν υπαρχει ερεθισμα.
Το ιδιο και για κυβους, υπερκυβους και οτι αλλο θελετε (μεχρι την 10η διασταση).

Ομως ... οπως πολυ καλα ξερουμε, ΟΧΙ απλως τα φανταστηκαμε, αλλα εχουμε πλασει αλγεβρικες
πολυκατοικιες πανω σ'αυτα.

ΠΩΣ συνεβει αυτο ? Ειναι τοσο απλη η απορια μου .... τι αλλο να πω ...

Δεν ξέρω να σου πω πως και γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά αυτό που ξέρω εγώ είναι πως χωρίς την φαντασία ο άνθρωπος δεν θα είχε φτάσει ποτέ εκεί που έχει φτάσει σήμερα. Θεωρώ πως λογική και φαντασία αλληλοσυμπληρώνει η μία την άλλη στον δρόμο της εξέλιξης. Αν έλλειπε η μία από τις δύο θα βρισκόμασταν ακόμα στα δέντρα και τις σπηλιές.

Δεν διαφωνω με την χρησιμοτητα της λογικης και φαντασιας ... το γραψα.
Αναρωτιεμαι ΠΩΣ συγκροτειται η φαντασια και (μερικες φορες) οδηγει σε σωστα μονοπατια !
Οτι συνεβη με την Σχετικοτητα, οτι ισως συμβει και με καποια αλλη θεωρια αυριο-μεθαυριο.
Ειναι εξοργιστικα απλο να τα ριχνεις ΟΛΑ στο πειθαρχημενο μυαλο. Τι παει να πει πειθαρχημενο
μυαλο ? Την απειροελαχιστη στιγμη της ψηλαφισης του απιθανου (εως φαινομενικα αδυνατου)
το μυαλο (ακομα και του Πυθαγορα) ΔΕΝ πειθαρχει παρα μονο στην Διαισθηση και Εικασια.

ΤΙ ΣΚΤ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ????

Στην δικη μου εμπειρια (την μικρη) ΔΕΝ υπαρχει κοσμικη τυχαιοτητα. Μονο συνταρακτικη πολυπλοκοτητα
που ΦΑΝΤΑΖΕΙ ως τυχαιοτητα. Τι κανει αυτα τα (καποια) ιχνη της ολοφανερα συνταρακτικης πολυπλοκοτητας
να παυουν καποια στιγμη να συνιστουν τυχαιοτητα και να αποκαλυπτονται στην ανθρωπινη νοηση ? Να γινονται
μοτιβα και υφες ... κατανοητες απο εμας, τους πεπερασμενους και κοσμολογικα ανυπαρκτους (ως μεγεθη).

(θα συνεχισω να ρωταω ..... :laugh: ..... οπως ρωταω τον εαυτο μου, τα τελευταια 20 χρονια :p)

Last edited:
Έχεις και εσύ τις ίδιες ανησυχίες με τον Αινστάιν.:) Όπως είπε ο ίδιος, "δεν είναι δυνατόν ο Θεός να παίζει ζάρια με τον κόσμο!"

Την αλήθεια μάλλον δεν θα την μάθουμε ποτέ. Ίσως όλα στην φύση να ελέγχονται και να οριοθετούνται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα και τίποτα να μην είναι τυχαίο και τα πάντα να είναι προκαθορισμένα. Άλλα από την άλλη με την ίδια λογική και αυτόν τον παράγοντα ποιός τον ελέγχει;

Ίσως πράγματι να είναι όλα τυχαία και ανεξέλεγκτα και απλά να μην μπορεί να το συλλάβει το μικρό μας ανθρώπινο μυαλό. ´Ομως αυτό θα σήμαινε αυτομάτως πως δεν θα καταφέρουμε ποτέ να επιτύχουμε την απόλυτη ολοκληρωτική γνώση αφού είμαστε και εμείς μέρος αυτού του ανεξέλεγκτου συστήματος.

Όπως και να έχει εμείς ως άνθρωποι μπορούμε να συνεχίζουμε να φανταζόμαστε και να αναζητούμε, αρκεί βέβαια να μην ξεφεύγουμε από την λογική μας.

Το αρνητικό των μιγαδικών εκφράζει γεωμετρική παράσταση και όχι αριμθητική...αλλά σιγά να μην το ξέρουν οι εξω από δω

Τωρα το αντεληφθην ! Φιλε μου, αν η σποντα σου μετα τα αποσιωπητικα πηγαινε σε μενα ... ηταν ασκοπη.
Ποσες ακομα φορες πρεπει να πω οτι δεν ειμαι μαθηματικος αλλα ονειροπολο πνευμα ? Ειμαι, ημουν και θα ειμαι ....
ο "Εξω απο Δω", ο αγεωμετρητος. Δεν νιωθω ελλιπης γιατι αν μπορουσα να ειμαι κατι περισσοτερο ... θα ειχα γινει !
Ειμαι οτι καλυτερο μπορουσα να γινω (ακομα και αν δεν το γνωριζω η προκειται να το γνωρισω). End of story.

Ας συνεχισω την συζητηση με τον καθρεφτη (... με τους δημιουργικους εφιαλτες μου :p)

Ποσα σημεια χωρουν αναμεσα στο 0 και στο 1 ? Στο ακεραιο συστημα, ΚΑΝΕΝΑ. Στο δεκαδικο, ΑΠΕΙΡΑ σημεια !
(εξ'ου και το παραδοξο του Ζηνωνα, με τον προορισμο που διαρκως κοντευει αλλα διαρκως απομακρυνεται απο εμας).
Ωστε απειροι αριθμοι, ε ? Αν παρω την συνολικη διαμετρο του συμπαντος, που ειναι 94 δις ετη φωτος (αφου εξω απο
αυτο δεν εχει νοημα το μηκος) και την διαιρεσω με την κλιμακα planck, που ειναι 1.6 x 10^-35 μετρα, τι θα προκυψει ?
Απειρο ? :laugh: ΟΧΙ βεβαια, θα προκυψει ενας ιλλιγιωδης αριθμος. ΜΕΤΡΗΣΙΜΟΣ αριθμος. Ασχετα αν δεν μετρησουμε
με σπιρτα planck ολοκληρη την διαμετρο, ειναι ενας αριθμος, ΟΧΙ το απειρο.

Οποτε, τι νοημα εχει το απειρο σε μετρησεις ΤΕΤΟΙΑΣ υφης ?

Εχω 5 μηλα πανω στο τραπεζι. Τα παιρνω απο κει και τα παω καπου αλλου. Ποσα μηλα εχουν μεινει πανω στο τραπεζι ?
Μα φυσικα ... μηδεν μηλα. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΗΔΕΝ ΜΗΛΑ ? Εφοσον μετραω μηλα γιατι δεν μπορω να μετρησω μηδεν μηλα ?
Ειναι αριθμος το Μηδεν, ετσι δεν ειναι ? ΠΟΥ ειναι, που βρισκεται ? Ας πουμε οτι το Μηδεν δεν ειναι μηλο, ειναι Ιδεα,
η καλυτερα Εννοια. Οκ, ΔΕΝ εχω μηλα πανω στο τραπεζι. Εχω απουσια αυτων, αρα ανυπαρξια αυτων. ΕΤΣΙ Ε ?
Τι εγραψα πριν ? Δεν πηρα τα μηλα και τα πηγα ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ? Δεν βρισκοντα εκει (μεχρι να φαγωθουν) ?
Νομιζω οτι τα μηλα απλως μετακομισαν απο το πεδιο εξισωσεων μου (το τραπεζι). Βρισκονται σε αλλο πεδιο εξισωσεων.
Αν δεν κανω τοσο λαθος, πια ...

Ας παρουμε την περιπτωση οτι ΕΦΑΓΑ τα μηλα ! Αρα δεν υφιστανται πια ως μηλα (αλλα ως πρωτεινες, βιταμινες και
ιχνοστοιχεια στο στομαχι μου). Εξαφανιστηκαν τα μηλα, ετσι δεν ειναι ? ΤΙ ΕΛΕΓΑ εγω τοσες αραδες πιο πανω ?
Οτι καθε γεγονος ειναι αποθηκευμενο στο συμπαντικο νημα του χρονου και ποτε δεν γινεται να σβηστει ? Το ειπα ?
Τα μηλα, απο την μηλια μεχρι το τραπεζι που τα εφαγα ΖΟΥΝ και βασιλευουν και τον κοσμο κυριευουν. Και θα
παραμεινουν ΜΗΛΑ οτι και να κανω εγω, η ο γεωργος που τα εσπειρε. Μηλα θα ειναι ΑΙΩΝΙΩΣ (για το συγκεκριμενο
χρονικο διαστημα).

Μα δεν εχει νοημα για εμας .... τα φαγαμε !
Την τυφλα μας και την ασχετιλα μας φαγαμε, ΟΧΙ τα μηλα. Τα μηλα για καποιον που θα ταξιδεψει πισω στον χρονο
και θα παει να κλεψει τα μηλα απο την μηλια ΠΡΙΝ τα φαμε εμεις ... λυπαμαι, αλλα θα ανοιξει μια καινουργια γεγονοκρατικη
αλλυσιδα γεγονοτων. Τα μηλα της αρχικης γεγονοκρατικης αλλυσιδας (αυτα που φαγαμε) ειναι ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ζωντανα,
ακεραια και μυρωδατα στο τραπεζι (η στο καφασι). Δεν γινεται να κανουμε τιποτα για να τα εξαφανισουμε (ξαναλεω
στο συγκεκριμενο χρονικο τμημα).

Εστω ενα κενο συνολο ! Αυτο που συμβολιζεται με {}.
Τι μου λετε ? Εκει μεσα υπαρχει το Κενο ? Η μαυρη μας η τυφλα υπαρχει εκει μεσα !
Εκει μεσα υπαρχει απροσδιοριστια γεγονοτων, ΟΧΙ κενο. Υπαρχει προσωρινη αδυναμια περιγραφης (πειτε το Χαος).
Ανυπαρξια και Κενο, για να υπαρξει ως σταθερο μεγεθος, πρεπει να ΕΞΕΛΘΩ του παροντος συμπαντος. Οτι εγραψα
στο αλλο σεντονακι, να μην τα ξαναγραφω. Παντως, η Απροδιοριστια γεγονοτων, απο τα λιγα που γνωριζω, ΔΕΝ
ειναι Κενο. Ειναι Απροδιοριστια (ευτυχως εχουμε πλουσια γλωσσα !!!).

ΠΟΥ ΣΚΤ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ?

Ειπε η Στεφανια, πρωτυτερα, οτι το Μηδεν εστι Αρχη. Μηπως επειδη μαθαμε ολοι να το βλεπουμε αναμεσα σε
αριθμους ? Απο αριστερα οι αρνητικοι, απο δεξια οι θετικοι και στην μεση ... ο φαντης μπαστουνι ??? :icon15:
Δεν λεμε, οτι τρως εισαι ? .... Ε, στην περιπτωση μας, να μην ισχυει το ΟΤΙ ΔΙΔΑΧΘΗΚΕΣ ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ ???
(Στεφανια, μην μασας ... εχω φαει πολυ μαλλι της γριας και μου βγαινει ολο μαζεμενο ... τωρα -bye-)

Last edited:
Iσως όλα στην φύση να ελέγχονται και να οριοθετούνται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα και τίποτα να μην είναι τυχαίο
και τα πάντα να είναι προκαθορισμένα. Άλλα από την άλλη με την ίδια λογική και αυτόν τον παράγοντα ποιός τον ελέγχει;

Ίσως πράγματι να είναι όλα τυχαία και ανεξέλεγκτα και απλά να μην μπορεί να το συλλάβει το μικρό μας ανθρώπινο μυαλό.
Ομως αυτό θα σήμαινε αυτομάτως πως δεν θα καταφέρουμε ποτέ να επιτύχουμε την απόλυτη ολοκληρωτική γνώση αφού
είμαστε και εμείς μέρος αυτού του ανεξέλεγκτου συστήματος

Μην σε μπερδευει το ανικανοποιητο υφος μου. Εχω τεραστια ΠΙΣΤΗ στην ανθρωπινη διαννοια.
Ουτε καν στην αρχη του κοσμικου μας ταξιδιου δεν βρισκομαστε ... ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ οτι εχουμε αντικρυσει
το Ολον. ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ! Γιατι αν ποτε το δουμε, δεν προκειται να υπαρξει καμια ασαφεια και καμια
τυχαιοτητα. Δεν μπορω να το αποδειξω αλλα δεν εχει και πολυ νοημα για ενα ον σαν εμενα, ΟΣΜΩΜΕΝΟ
στην ταξη και οργανωση (DNA), να αποδεχθω μια απαλευτη συμπαντικη τυχαιοτητα. Ετσι δεν ειναι ?

-bye-

Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν δύο είδη φιλοσοφίας:

1. Αυτή που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε πραγματικά ερωτήματα. Για παράδειγμα, η φιλοσοφία του Πλάτωνα. Ερωτήματα όπως: "τι είναι αρετή;", "πως προέκυψε ο κόσμος;" κλπ κλπ κλπ. Σήμερα σχεδόν όλα αυτά τα ερωτήματα τα έχουν αναλάβει οι επιστήμες (φυσική, ιατρική, βιολογία, ψυχολογία, κλπ).

2. Αυτή που προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα για να μπορέσει να μιλάει για κάτι. Αυτή προέκυψε προοδευτικά καθώς μεγάλωνε η επιστήμη και μίκρυνε το πεδίο της φιλοσοφίας. Διότι μόλις ένα ερώτημα το αναλάβει η επιστήμη, η φιλοσοφία εξαφανίζεται. Κυρίως το βλέπουμε τον 20ο αιώνα. Καθώς το πεδίο δράσης της φιλοσοφίας είχε πλέον περιοριστεί δραματικά, κάτι έπρεπε να βρεθεί ώστε να μπορούν κάτι να κάνουν και οι φιλόσοφοι. Ας πούμε, δεν είχε νόημα να μιλούν για το "πως προέκυψε ο κόσμος" γιατί δεν είναι δυνατόν να καταλάβουν τις εξισώσεις της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, οπότε τι να πουν για το θέμα; Τίποτα! Χρειάζεται σκληρή προσπάθεια ώστε αυτά που λένε να μην άπτονται των ερωτημάτων της επιστήμης γιατί τότε είναι καμμένοι εξ ορισμού. Υπάρχει λοιπόν ένας τεράστιος όγκος "φιλοσοφικών" γραπτών μετά από το 1950 που δεν λένε τίποτα, που δεν θέλουν να λύσουν κάποιο πρόβλημα αλλά προσπαθούν σκληρά να δημιουργήσουν προβλήματα. Εκ του μηδενός!!! :-))) ...... (Και κατά τη γνώμη μου η χρησιμότητα αυτής της φιλοσοφίας είναι επίσης μηδενική!)

Last edited:
Δεν τους εχω διαβασει Νικο ... (αν αυτο εννοεις) ...

Αλλα αν θελεις να μιλησουμε για την Θεογονια του Ησιοδου (πως προεκυψε ο κοσμος) ... ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ !

Καλύτερα που δεν τους διάβασες.

Λοιπόν, πάμε από την αρχή. Να συμφωνήσουμε τουλάχιστο σε απλά πράγματα:

1. Το μηδέν της αριθμητικής, δηλαδή ο ακέραιος 0 δεν έχει κάποιο πρόβλημα. 1+0=1, 1*0=0.

2. Το άπειρο, είναι πιο δύσκολη έννοια. Συνήθως ορίζεται ως σύγκλιση κάποιας ακολουθίας.

3. Το 1/0 δεν ορίζεται. Δεν είναι το άπειρο, απλώς δεν ορίζεται.

4. Το "απόλυτο μηδέν" είναι ένα "φιλοσοφικό" πρόβλημα. Δεν έχει σχέση με τα μαθηματικά. Ούτε με τον ακέραιο 0.

5. Το "απόλυτο ένα" είναι επίσης "φιλοσοφικό" πρόβλημα. Κάποιες θρησκείες θεωρούν ότι τα πάντα είναι ένα. Δεν έχει σχέση με τα μαθηματικά. Ούτε με τον ακέραιο 1.

6. Η τριαδική ύπαρξη του Θεού είναι θεολογικό πρόβλημα. Δεν έχει σχέση με τα μαθηματικά. Ούτε με τον ακέραιο 3.

Τα μαθηματικά δεν ασχολούνται με τα παραπάνω 4,5,6.

Αφού συμφωνήσαμε για τα βασικά, αν έχεις κάποιο πρόβλημα με το μηδέν, θα πρέπει να το διατυπώσεις με συντομία, σε 2-3 σειρές. Τόσες αρκούν.

Για παράδειγμα τα προβλήματα του Καντόρ με το άπειρο ήταν δύο:

1. Υπάρχει μόνο ένα είδος άπειρου ή περισσότερα;
2. Αν είναι πολλά τα είδη, πως τα ξεχωρίζουμε;

(Προφανώς για το μηδέν η απάντηση είναι ότι ο ακέραιος 0 είναι ένας.)

Καλύτερα που δεν τους διάβασες.

Λοιπόν, πάμε από την αρχή. Να συμφωνήσουμε τουλάχιστο σε απλά πράγματα:

1. Το μηδέν της αριθμητικής, δηλαδή ο ακέραιος 0 δεν έχει κάποιο πρόβλημα. 1+0=1, 1*0=0.

2. Το άπειρο, είναι πιο δύσκολη έννοια. Συνήθως ορίζεται ως σύγκλιση κάποιας ακολουθίας.

3. Το 1/0 δεν ορίζεται. Δεν είναι το άπειρο, απλώς δεν ορίζεται.

4. Το "απόλυτο μηδέν" είναι ένα "φιλοσοφικό" πρόβλημα. Δεν έχει σχέση με τα μαθηματικά. Ούτε με τον ακέραιο 0.

5. Το "απόλυτο ένα" είναι επίσης "φιλοσοφικό" πρόβλημα. Κάποιες θρησκείες θεωρούν ότι τα πάντα είναι ένα. Δεν έχει σχέση με τα μαθηματικά. Ούτε με τον ακέραιο 1.

6. Η τριαδική ύπαρξη του Θεού είναι θεολογικό πρόβλημα. Δεν έχει σχέση με τα μαθηματικά. Ούτε με τον ακέραιο 3.

Τα μαθηματικά δεν ασχολούνται με τα παραπάνω 4,5,6.

Θα συμφωνήσω σε όλα εκτός από το πρώτο.

Μερικοί ορισμοι τον μαθηματικών: http://www.thefreedictionary.com/mathematics

Όλοι αναφέρονται σε μεγέθη, αναλογίες, ποσότητες και σύνολα που συμβολίζονται με σύμβολα που ονομάζουμε αριθμούς. Υπό αυτή την έννοια καθώς το μηδέν δεν μπορεί να εκφράσει τίποτα από τα παραπάνω παρά μόνο την απουσία τους, ως εκτούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί αριθμός. Είναι μία αυθέρετη έννοια που χρησιμοποιούμε στα μαθηματικά, δεν είναι ακέραιος αριθμός!

Απάντηση: Re: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Τωρα το αντεληφθην ! Φιλε μου, αν η σποντα σου μετα τα αποσιωπητικα πηγαινε σε μενα ... ηταν ασκοπη.
Ποσες ακομα φορες πρεπει να πω οτι δεν ειμαι μαθηματικος αλλα ονειροπολο πνευμα ? Ειμαι, ημουν και θα ειμαι ....
ο "Εξω απο Δω", ο αγεωμετρητος. Δεν νιωθω ελλιπης γιατι αν μπορουσα να ειμαι κατι περισσοτερο ... θα ειχα γινει !
Ειμαι οτι καλυτερο μπορουσα να γινω (ακομα και αν δεν το γνωριζω η προκειται να το γνωρισω). End of story.

Ας συνεχισω την συζητηση με τον καθρεφτη (... με τους δημιουργικους εφιαλτες μου :p)

Ποσα σημεια χωρουν αναμεσα στο 0 και στο 1 ? Στο ακεραιο συστημα, ΚΑΝΕΝΑ. Στο δεκαδικο, ΑΠΕΙΡΑ σημεια !
(εξ'ου και το παραδοξο του Ζηνωνα, με τον προορισμο που διαρκως κοντευει αλλα διαρκως απομακρυνεται απο εμας).
Ωστε απειροι αριθμοι, ε ? Αν παρω την συνολικη διαμετρο του συμπαντος, που ειναι 94 δις ετη φωτος (αφου εξω απο
αυτο δεν εχει νοημα το μηκος) και την διαιρεσω με την κλιμακα planck, που ειναι 1.6 x 10^-35 μετρα, τι θα προκυψει ?
Απειρο ? :laugh: ΟΧΙ βεβαια, θα προκυψει ενας ιλλιγιωδης αριθμος. ΜΕΤΡΗΣΙΜΟΣ αριθμος. Ασχετα αν δεν μετρησουμε
με σπιρτα planck ολοκληρη την διαμετρο, ειναι ενας αριθμος, ΟΧΙ το απειρο.

Οποτε, τι νοημα εχει το απειρο σε μετρησεις ΤΕΤΟΙΑΣ υφης ?

Εχω 5 μηλα πανω στο τραπεζι. Τα παιρνω απο κει και τα παω καπου αλλου. Ποσα μηλα εχουν μεινει πανω στο τραπεζι ?
Μα φυσικα ... μηδεν μηλα. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΗΔΕΝ ΜΗΛΑ ? Εφοσον μετραω μηλα γιατι δεν μπορω να μετρησω μηδεν μηλα ?
Ειναι αριθμος το Μηδεν, ετσι δεν ειναι ? ΠΟΥ ειναι, που βρισκεται ? Ας πουμε οτι το Μηδεν δεν ειναι μηλο, ειναι Ιδεα,
η καλυτερα Εννοια. Οκ, ΔΕΝ εχω μηλα πανω στο τραπεζι. Εχω απουσια αυτων, αρα ανυπαρξια αυτων. ΕΤΣΙ Ε ?
Τι εγραψα πριν ? Δεν πηρα τα μηλα και τα πηγα ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ? Δεν βρισκοντα εκει (μεχρι να φαγωθουν) ?
Νομιζω οτι τα μηλα απλως μετακομισαν απο το πεδιο εξισωσεων μου (το τραπεζι). Βρισκονται σε αλλο πεδιο εξισωσεων.
Αν δεν κανω τοσο λαθος, πια ...

Ας παρουμε την περιπτωση οτι ΕΦΑΓΑ τα μηλα ! Αρα δεν υφιστανται πια ως μηλα (αλλα ως πρωτεινες, βιταμινες και
ιχνοστοιχεια στο στομαχι μου). Εξαφανιστηκαν τα μηλα, ετσι δεν ειναι ? ΤΙ ΕΛΕΓΑ εγω τοσες αραδες πιο πανω ?
Οτι καθε γεγονος ειναι αποθηκευμενο στο συμπαντικο νημα του χρονου και ποτε δεν γινεται να σβηστει ? Το ειπα ?
Τα μηλα, απο την μηλια μεχρι το τραπεζι που τα εφαγα ΖΟΥΝ και βασιλευουν και τον κοσμο κυριευουν. Και θα
παραμεινουν ΜΗΛΑ οτι και να κανω εγω, η ο γεωργος που τα εσπειρε. Μηλα θα ειναι ΑΙΩΝΙΩΣ (για το συγκεκριμενο
χρονικο διαστημα).

Μα δεν εχει νοημα για εμας .... τα φαγαμε !
Την τυφλα μας και την ασχετιλα μας φαγαμε, ΟΧΙ τα μηλα. Τα μηλα για καποιον που θα ταξιδεψει πισω στον χρονο
και θα παει να κλεψει τα μηλα απο την μηλια ΠΡΙΝ τα φαμε εμεις ... λυπαμαι, αλλα θα ανοιξει μια καινουργια γεγονοκρατικη
αλλυσιδα γεγονοτων. Τα μηλα της αρχικης γεγονοκρατικης αλλυσιδας (αυτα που φαγαμε) ειναι ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ζωντανα,
ακεραια και μυρωδατα στο τραπεζι (η στο καφασι). Δεν γινεται να κανουμε τιποτα για να τα εξαφανισουμε (ξαναλεω
στο συγκεκριμενο χρονικο τμημα).

Εστω ενα κενο συνολο ! Αυτο που συμβολιζεται με {}.
Τι μου λετε ? Εκει μεσα υπαρχει το Κενο ? Η μαυρη μας η τυφλα υπαρχει εκει μεσα !
Εκει μεσα υπαρχει απροσδιοριστια γεγονοτων, ΟΧΙ κενο. Υπαρχει προσωρινη αδυναμια περιγραφης (πειτε το Χαος).
Ανυπαρξια και Κενο, για να υπαρξει ως σταθερο μεγεθος, πρεπει να ΕΞΕΛΘΩ του παροντος συμπαντος. Οτι εγραψα
στο αλλο σεντονακι, να μην τα ξαναγραφω. Παντως, η Απροδιοριστια γεγονοτων, απο τα λιγα που γνωριζω, ΔΕΝ
ειναι Κενο. Ειναι Απροδιοριστια (ευτυχως εχουμε πλουσια γλωσσα !!!).

ΠΟΥ ΣΚΤ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ?

Ειπε η Στεφανια, πρωτυτερα, οτι το Μηδεν εστι Αρχη. Μηπως επειδη μαθαμε ολοι να το βλεπουμε αναμεσα σε
αριθμους ? Απο αριστερα οι αρνητικοι, απο δεξια οι θετικοι και στην μεση ... ο φαντης μπαστουνι ??? :icon15:
Δεν λεμε, οτι τρως εισαι ? .... Ε, στην περιπτωση μας, να μην ισχυει το ΟΤΙ ΔΙΔΑΧΘΗΚΕΣ ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ ???
(Στεφανια, μην μασας ... εχω φαει πολυ μαλλι της γριας και μου βγαινει ολο μαζεμενο ... τωρα -bye-)

μη τρελενεσαι βρε,ο Νικος με τους εξω απο'δω εννοει τους εξωγηινους.
Εκτος κι αν θεωρεις οτι και συ εισαι τετοιος!

Απάντηση: Re: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Και πεφτει η ερωτηση-βομβα ...

Εφοσον ο ανθρωπος ειναι γεννημα-θρεμμα της Φυσης(-συμπαντος), η οποια ουδεμια σχεση εχει με το Τιποτα,
ΠΩΣ εφτασε να ανακαλυπτει και χειριζεται "μεγεθη" που ειναι ΕΚΤΟΣ αυτης (της φυσικης πραγματικοτητος) ???
Δεν θα πρεπε οτι ισχυει για το συμπαν (ολον) να ισχυει και για τον ανθρωπο (μερος) ???

ο ανθρωπος ειναι μερος του Συμπαντος,οτι σκεφτεται ειναι κι αυτο μερος του Συμπαντος.
Δεν δημιουργει κατι απ'το τιποτα,ολα προυπαρχουν κι απλα τ'ανακαλυπτει.
Και για να σου εξαψω λιγο τη φαντασια,ο ανθρωπος,ο εγκεφαλος του δηλαδη,πιθανον να ειναι συνδεδεμενος σ'ενα Συμπαντικο δικτυο,απ'οπου αντλει πληροφοριες,προσλαμβανοντας τις ως ''αναλαμπες'' της διανοησης του.
Υπαρχει δηλαδη μια ''δεξαμενη'' πληροφοριας,απ'οπου χωρις να το καταλαβαινει,αντλει γνωση και η φαντασια του προσπαθει να την οπτικοποιησει σε ανθρωπινα στανταρτ.

Νικο να σαι καλα... μας ταξιδευεις...οπως λενε και οι Σταρτρεκαδες where no man has gone before...

Θα συμφωνήσω σε όλα εκτός από το πρώτο.

Μερικοί ορισμοι τον μαθηματικών: http://www.thefreedictionary.com/mathematics

Όλοι αναφέρονται σε μεγέθη, αναλογίες, ποσότητες και σύνολα που συμβολίζονται με σύμβολα που ονομάζουμε αριθμούς. Υπό αυτή την έννοια καθώς το μηδέν δεν μπορεί να εκφράσει τίποτα από τα παραπάνω παρά μόνο την απουσία τους, ως εκτούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί αριθμός. Είναι μία αυθέρετη έννοια που χρησιμοποιούμε στα μαθηματικά, δεν είναι ακέραιος αριθμός!

Δεν μπορείς από την μια να λες ότι δεν εκφράζει τίποτα το μηδέν και στην συνέχεια ότι εκφράζει την απουσία τους !, ή το ένα συμβαίνει ή το άλλο.

Εχουν μαζευτει πολλοι Νικοι στο νημα ....
Εαν ο Νικος Nbullamatsis εννοουσε αλλο πραγμα απο αυτο που καταλαβα ... τοτε συγνωμη.
Ετσι οπως το γραψε ομως, νομισα οτι μου εκανε συσταση να σταματησω να ασχολουμαι με τα μαθηματικα.
Δικη μου η παρανοηση.