Δίκτυο Οπτικών Ινών ΟΤΕ | Cosmote Fiber

Η δική εμπειρία πάλι είναι άριστη
Την Δευτέρα που μας πέρασε ήρθαμε και εμείς πλέον στον 21 αιώνα των τηλεπικοινωνιών στην περιοχή Τζιτζιφιών στην Καλλιθέα
Το συνεργείο που έκανε την εγκατάσταση ήταν εξαιρετικό πέρασαν παντού κανάλι όμορφα χωρίς σαβουροδουλεια άφησαν αναμονή σε όλα τα διαμερίσματα και εντός του σπιτιού η οπτική ούτε που φαίνεται
Πριν φύγουν καθάρισαν τα πάντα και δεν άφησαν ούτε σκόνη από ότι έκαναν

Το ίδιο και σε μένα.
Έχει να κάνει με το συνεργείο όπως αναφέρθηκε.
Επίσης μου πρότειναν καλύτερη όδευση της οπτικής από αυτό που είχα στο μυαλό μου, στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας.
Μου είπε ο διαχειριστής να ασχοληθώ εγώ μαζί τους γιατί ήξερε ότι είμαι ψείρας :)
Στο σπίτι μέσα δεν έκαναν κάποια εργασία γιατί είχα φτιάξει με κανάλια το δίκτυο για να συνδεθούν με backhaul τα mikrotik, οπότε απλά πέρασα την οπτική μέσα στο ήδη υπάρχων κανάλι που ήταν και το ethernet

Το ίδιο και σε μένα.
Έχει να κάνει με το συνεργείο όπως αναφέρθηκε.
Επίσης μου πρότειναν καλύτερη όδευση της οπτικής από αυτό που είχα στο μυαλό μου, στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας.
Μου είπε ο διαχειριστής να ασχοληθώ εγώ μαζί τους γιατί ήξερε ότι είμαι ψείρας :)
Στο σπίτι μέσα δεν έκαναν κάποια εργασία γιατί είχα φτιάξει με κανάλια το δίκτυο για να συνδεθούν με backhaul τα mikrotik, οπότε απλά πέρασα την οπτική μέσα στο ήδη υπάρχων κανάλι που ήταν και το ethernet

Είχες βάλει επίπεδο (εσωτερικά) σκληρό conduit ή δέχτηκαν να στο βάλουν στο κλασικό εύκαμπτο σπιράλ με τις "αυλακώσεις" εσωτερικά;

Στην πυλωτή και γενικά στους εξωτερικούς χώρους έβαλαν το εύκαμπτο σπιράλ.
Μέσα στην πολυκατοικία χρησιμοποίησαν το γνωστό σκληρό κανάλι.
Έκαναν πολυ καλή δουλειά όμως.
Βασικά ήταν οργανωμένοι και το έβλεπες από τα εργαλεία που είχαν και από το όχημα τους (βαν).
Άνοιγες το βανάκι και είχε μέσα ράφια με συρταράκια με όλα τα μικρουλικά τοποθετημένα να ξέρεις τι ψάχνεις.
Ακόμα και ο τρόπος που έκαναν τις τρύπες για να μπούνε μέσα στην πολυκατοικία και στο σπίτι, ήταν προσεκτικός.
Πήγαιναν αργά-αργά με το τρυπάνι και κοίταζαν με φακό μην τυχόν πέσουν σε καλώδια.
Δεν το περίμενα να σου πω την αλήθεια.

• Like
Reactions: billpeppas
θα τολμησω να πω (αν και ετρεχα παντα να κανω οποια αναβαθμιση μπορουσα) οτι ζητηση για 10gb δεν θα υπαρξει αμεσα, τουλαχιστον απο ιδιωτες πελατες. Χρειαζεται ακριβος εξοπλισμος ακομα και για ενσυρματη μεταφορα, ενω για ασυρματη (που εχουμε συνηθισει πλεον οι περισσοτεροι) δεν ξερω καν αν υπαρχει κατι που πρακτικα να το εκμεταλλευεται. "Πρακτικα" εννοω να μην εισαι αγκαλια με το wifi access point :D
Ζητηση δεν υπάρχει ούτε καν για 1Gb συνδέσεις και το μεγάλo challenge των providers και της αγοράς ειναι να πείσουν τον average χρήστη οτι χρειάζεται αυτές τις ταχύτητες με πραγματικά use cases. Το παραδέχτηκε και ο Νεμπής κατά την ανακοινωση των αποτελεσμάτων 9μήνου του Οργανισμού.

Τα Gigabit vouchers ειναι μια προσωρινή λυση. Αν δεν ανεβει το βιοτικό επιπεδο και οι συνολικές ανάγκες που εξυπηρετεί το Internet σε ένα σπίτι, δύσκολα καποιος θα εκταμιεύσει επιπλέον ποσό αν δεν μπορεί να δεί απτά benefits. Οπως ειμαστε τώρα, το 90% των ιδιωτών καλύπτονται ΑΝΕΤΑ με μια 200/100 ή 300/150

Last edited:
  • Like
Reactions: anderm and avpap
Ζητηση δεν υπάρχει ούτε καν για 1Gb συνδέσεις και το μεγάλo challenge των providers και της αγοράς ειναι να πείσουν τον average χρήστη οτι χρειάζεται αυτές τις ταχύτητες με πραγματικά use cases. Το παραδέχτηκε και ο Νεμπής κατά την ανακοινωση των αποτελεσμάτων 9μήνου του Οργανισμού.

Τα Gigabit vouchers ειναι μια προσωρινή λυση. Αν δεν ανεβει το βιοτικό επιπεδο και οι συνολικές ανάγκες που εξυπηρετεί το Intertnet σε ένα σπίτι, δύσκολα καποιος θα εκταμιεύσει επιπλέον ποσό αν δεν μπορεί να δεί απτά benefits. Οπως ειμαστε τώρα, το 90% των ιδιωτών καλύπτονται ΑΝΕΤΑ με μια 200/100 ή 300/150
ειδικα μετα τις ανακοινωσεις για την αυξηση των upload θα συμφωνησω και εγω. Δεν σου κρυβω αλλωστε, οτι ο κυριος λογος που ειχα παρει την 1000αρα ηταν για το 100αρι upload (καλα, προφανως και την ειχα παρει και για την προσωπικη κ@υλα :) ).
Αν εβαζα τωρα, πιθανοτατα θα βολευομουν με 300/150 ή 500/250

• Like
Reactions: Γιώργος.Χ
Έχει περάσει κανένας φίλος, εξωτερική εγκατάσταση???

εγω τους το ειχα ζητησει οταν εβαλα οπτικη ινα (προ 2ετιας αν θυμαμαι καλα). Ειχε περασει μηχανικος για αυτοψια πρωτα και ειχα επιμεινει σε αυτο το θεμα απο την αρχη. Αλλα αυτα αλλαζουν. πχ παλια περνουσαν την ινα μεσα απο το ασανσερ αλλα στην πορεια το σταματησαν αυτο. Ειχα ακουσει οτι καποια στιγμη σταματησαν να την βαζουν εξωτερικα (μετα που την εβαλαν σε εμενα), αλλα δεν το εχω διασταυρωσει.
Επισης, οπως καταλαβες, η ποιοτητα της δουλειας εξαρταται απο το εκαστοτε συνεργειο.

• Like
Reactions: mdvq

Τα Gigabit vouchers ειναι μια προσωρινή λυση. Αν δεν ανεβει το βιοτικό επιπεδο και οι συνολικές ανάγκες που εξυπηρετεί το Intertnet σε ένα σπίτι, δύσκολα καποιος θα εκταμιεύσει επιπλέον ποσό αν δεν μπορεί να δεί απτά benefits. Οπως ειμαστε τώρα, το 90% των ιδιωτών καλύπτονται ΑΝΕΤΑ με μια 200/100 ή 300/150

Σε αυτό βέβαια δεν βοηθάει το fragmentation που έχει δημιουργηθεί στα πακέτα της αγοράς.
Το να παρέχεις πάνω από το FTTH 50/100/200/300/500/1000 δεν έχει κανένα νόημα και εν τέλει κανένα όφελος ούτε για τον καταναλωτή ούτε όμως και για τον πάροχο. Εάν εξαιρέσουμε το CPE που δίνει ο ΟΤΕ στις Gbit, κατά τα λοιπά δεν αυξάνεται το κόστος για τον πάροχο είτε 300 έχει ο πελάτης είτε 1000. Ούτε το aggregate traffic θα αυξηθεί εφόσον ότι μπορείς να κάνεις με τη Gbit το κάνεις και στα 300Mbit.

Μια αναδιαμόρφωση των πακέτων σε στυλ Swisscom, 100Mbit το entry/οικονομικό, Gbit το baseline και multi-gbit το premium, θα βοηθούσε την αγορά εφόσον είτε το χρειάζονται είτε όχι, οι περισσότεροι θα πήγαιναν στο Gbit.

Τα πάντα σχεδόν είναι οικονομικά.
Αν είχε ο μέσος Έλληνας οικονομική άνεση (και δεν μέτραγε πόσες ώρες ανοίγει το κλιματιστικό για να μην έρθει 20€ πιο πάνω ο λογαριασμός της ΔΕΗ), θα έβαζε έστω 500αρα.
Είμαστε καλοί στο να "πετάμε" λεφτά, όταν έχουμε :D

Ερώτηση,
Αν έχεις σπίτι οπτική ίνα από οτε και αλλάξεις εταιρία πρέπει να ξανά τρυπήσουν περνώντας την δική τους?
Η inalan τουλάχιστον έτσι το κάνει.

Ερώτηση,
Αν έχεις σπίτι οπτική ίνα από οτε και αλλάξεις εταιρία πρέπει να ξανά τρυπήσουν περνώντας την δική τους?
οχι. Μονο η inalan το κανει αυτο.

Ερώτηση,
Έχω σύνδεση 100 Mbps cosmote σε συνδυασμό με το σταθερό μου τηλέφωνο.
Είμαι πλέον ελεύθερος συμβολαίου και πληρώνω 40,90 ευρώ. Το αντίστοιχο πρόγραμμα διαφημίζεται από την cosmote με 33,90 ευρώ.
Ζητώ συμβόλαιο στο πρόγραμμα 33,90 ευρώ αλλά αρνούνται.
Ή μένω στα 40,90 ευρώ ή αναβαθμίζομαι 200 ή 500 Mbps με χαμηλότερο κόστος 37,90 ευρώ.

Λύση η μεταφορά στην inalan που παρέχει 100 download 100 Mbps upload με καλύτερες παροχές σταθερού και τιμή 28 ευρώ. Δεν ήθελα να ξανατρυπήσουν αλλά η οπτική ίνα του οτε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από καμία άλλη εταιρία. Όποιο πάροχο και να επέλεγα θα έπρεπε να περάσει δική του οπτική ίνα.

Έχω σύνδεση 100 Mbps cosmote σε συνδυασμό με το σταθερό μου τηλέφωνο.
Είμαι πλέον ελεύθερος συμβολαίου και πληρώνω 40,90 ευρώ. Το αντίστοιχο πρόγραμμα διαφημίζεται από την cosmote με 33,90 ευρώ.
Ζητώ συμβόλαιο στο πρόγραμμα 33,90 ευρώ αλλά αρνούνται.
Ή μένω στα 40,90 ευρώ ή αναβαθμίζομαι 200 ή 500 Mbps με χαμηλότερο κόστος 37,90 ευρώ.

Λύση η μεταφορά στην inalan που παρέχει 100 download 100 Mbps upload με καλύτερες παροχές σταθερού και τιμή 28 ευρώ. Δεν ήθελα να ξανατρυπήσουν αλλά η οπτική ίνα του οτε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από καμία άλλη εταιρία. Όποιο πάροχο και να επέλεγα θα έπρεπε να περάσει δική του οπτική ίνα.

Δεν ισχύει πάνω κάτω τίποτα.

1) Αν πας στο site της Cosmote και κάνεις κανονικά παραγγελία κάποιο πακέτο (οποιοδήποτε και αν είναι αυτό), θα στο περάσουν κανονικά. Και τηλεφωνικώς το ίδιο θα πρέπει να γίνει, απλά πρέπει να πέσεις σε υπάλληλο που δεν λέει βλακείες για να πιάσει στόχους/μπόνους.

2) Η Inalan περνάει αναγκαστικά δική της ίνα.

3) Αν βάλεις Nova ή Vodafone (την δεύτερη δεν την προτείνω ούτε στον εχθρό μου, την Nova έτσι κι έτσι, προσωπικά δεν θα άλλαζα την Cosmote με τίποτα), ΔΕΝ θα περάσουν δική τους ίνα, θα χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα.

(έχεις οπτική ίνα στην 100αρα στον ΟΤΕ ή έχεις μπερδευτεί με το πρόγραμμα που "παρανόμως" το ονομάζουν Fiber 100, αλλά είναι με χαλκό;)

α) έχω οπτική ίνα cosmote που μπαίνει σπίτι.
β) Η vodaphon, τηλ. επαφή, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίνα του οτε.
γ) μπήκα στην cosmote , όπως είπες, να αγοράσω το πακέτο Fiber 100 XL (100 Mbps, απεριόριστα σταθερά, 500 λεπτά κινητά) δίνοντας τον υφιστάμενο αριθμό σταθερού και βλέπω μηνιαίο πάγιο 33.90 και επιπρόσθετα τέλη 50 ευρώ. Άφησα το κινητό να με ενημερώσουν για τα επιπρόσθετα τέλη αν είναι άπαξ και τι αντιπροσωπεύουν.

β) πρέπει να σου είπανε λάθος
Για να συμμετάσχουν στο SuperFast BroadBand έπρεπε να αποδεχτούν να αφήνουν να χρησιμοποιεί η μία το δίκτυο της άλλης. Το δέχτηκαν οι 3, ήταν οι περιοχές μοιρασμένες στις 3 και μπόρεσαν και οι 3 να πουλήσουν internet σε όλες τις περιοχές. Η Inalan δεν το δέχτηκε, γι' αυτό περνάει δικιά της γραμμή. Και αυτοί το σκέφτονται μήπως να συμμετάσχουν, ρωτάνε πού και πού, αλλά μέχρι στιγμής δεν.

• Like
Reactions: billpeppas
Παιδιά αυτός είναι ο κανόνας ότι οι τρεις μεγάλοι νοικιάζουν ο ένας στον άλλον αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις.Ειδικα η nova σε κάποια σημεία δυσκολεύεται πολύ να προσφέρει από δίκτυο που έχουν χτίσει οι άλλοι,κυρίως η vodafone.Δεν είναι τυχαίο στη δική μου γειτονιά που έκανε το σκάψιμο η voda,οτι έδωσαν την ίδια μέρα διαθεσιμότητα και η vodafone και η cosmote και η nova ενάμιση μήνα μετά δεν δίνει ακόμα!Η το άλλο το καλύτερο παράδειγμα που είναι να τραβάς τα μαλλιά σου.Σε περιοχή της cosmote που έχει διαθεσιμότητα ftth από το 2019 ζήτησε η εταιρια που δουλεύω οπτική από τη nova που συνεργάζεται χρόνια με κινητά και με ιδιωτικό ασύρματο λινκ στο κεντρικό της κτίριο σε άλλη περιοχή.Ελεγαν στον εργοδότη μου για σκαψίματα κλπ και αφού περίμενε κανένα τετράμηνο και δεν έγινε τίποτα απεσυρε το αίτημα και έβαλε inalan που περνούσε από τον κάθετο δρόμο στα 50 μέτρα η οποία τη μεθεπομενη ακριβώς μέρα πήγε και έσκαψε!Το κορυφαίο είναι πως μετά η nova ζητούσε περίπου 4 χιλιάδες ευρώ για τη μελέτη και τα σκαψίματα(που δεν έκανε και δεν χρειαζόταν να κάνει) και έγινε μύλος με τον εργοδοτη μου και τους προϊσταμένους της Νόβα.Μεχρι που φυσικά υποχώρησαν γιατί θα έχαναν καμία 50αρια συνδέσεις κινητής.

α) έχω οπτική ίνα cosmote που μπαίνει σπίτι.
β) Η vodaphon, τηλ. επαφή, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίνα του οτε.
γ) μπήκα στην cosmote , όπως είπες, να αγοράσω το πακέτο Fiber 100 XL (100 Mbps, απεριόριστα σταθερά, 500 λεπτά κινητά) δίνοντας τον υφιστάμενο αριθμό σταθερού και βλέπω μηνιαίο πάγιο 33.90 και επιπρόσθετα τέλη 50 ευρώ. Άφησα το κινητό να με ενημερώσουν για τα επιπρόσθετα τέλη αν είναι άπαξ και τι αντιπροσωπεύουν.
αυτος που στο ειπε απο την τηλεφωνικη εξυπηρετηση φανταζομαι τις vodafon προφανως και εκανε λαθος
Την δευτερα που μας περασε πηγα σε οπτικη ινα cosmote 200αρα και μου ειπαν οτι η εγκατασταση μπορει να χρησιποιηθει και απο τους αλλους δυο παροχους
Η τιμη παρεμεινε στα 32 ευρω που εδινα για 50vdsl που με το ζορι κλειδωνα στα 25

• Like
Reactions: Paris2018
Τελικά ο παλαιός πελάτης 100αρας cosmote που έχει λήξει το συμβόλαιο του και λόγω λήξης πληρώνει 40,9 ευρώ, πρέπει να ανανεώσει με συμβόλαιο αξίας 37,9 ευρώ. Αυτό το πρόγραμμα (λεκτικό Fiber μου είπαν) μπορεί και να περιλαμβάνει τον ουρανό με τα άστρα, δεν ξέρω. Τα 100 Mbps της cosmote με 33,9 ευρώ απευθύνεται σε νέους πελάτες,
Αυτό το καταλαβαίνω είναι προσέλκυση πελατών, Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως θα ανταγωνιστούν την inalan (downlad και upload 100) με κόστος 28 ευρώ.