Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Δημόσιος Τομέας - Υπάλληλοι
Δεν είμαι βέβαιος αλλά φοροαπαλλαγή νοείται η μείωση της φορολογίας λόγω κάποιων κριτηρίων κοινών για όλους. Φοροαποφυγή (το νόμιμο είναι και ηθικό που έλεγε και ο Βουλγαράκης κάποτε) είναι όταν λόγω χρήματος/γνωριμιών/γνώσεων κάνεις κάποιες ενέργειες για να φορολογηθείς λιγότερο. Π.χ. οι οφσορ που αναφέρεις. Η Βίσση π.χ. (όπως γράφτηκε σε εφημερίδες) δηλώνει εισόδημα περίπου 10.000 ευρώ το χρόνο καθώς έχει οφσορ, οι οποίες φορολογούνται στο μέρος που ιδρύθηκαν (κύπρος, νήσοι καιμάν κλπ) και όχι εδώ. Δεν είναι παράνομο αλλά είναι αποφυγή της φορολογίας. Φυσικά δεν μπορούμε να το κάνουμε όλοι αυτό λόγω κόστους και γνώσεων. Για μένα ο όρος είναι "κανονικός" απλά είναι ακόμη μία ντροπή για την κοινωνία (την ελληνική και όχι μόνο). Ο έχων (γνώσεις-χρήματα) πληρώνει λιγότερα.Contradictio in terminis, δεν υπάρχει νόμιμη φοροδιαφυγή.
Η -εξ ορισμού νόμιμη- απαλλαγή από φόρο, ως εκ τούτου και η προσπάθεια επίτευξης απαλλαγών, καλείται φοροαπαλλαγή εάν δεν κάνω λάθος. Οπότε προς τι ο νέος όρος;
Το φορολογικό, όπως και κάθε νομικό σύστημα, είναι ένα αυστηρό σύστημα, δεν νοείται να το παραβιάζεις όντας νόμιμος. Εάν κάτι ηθικά δεν μας κάθεται (πχ οι offshore) πρόκειται για αβλεψία ή ακόμη και απροθυμία (για "τα δικά μας παιδιά") του νομοθέτη, ο οποίος έτυχε να μείνει πίσω στη συναλλακτική ζωή και ήθη. Από τη στιγμή που και η περίπτωση αδικίας σε βάρος του φορολογούμενου-πολίτη δεν κρίνεται με ηθικά αλλά με τα κριτήρια της κείμενης νομοθεσίας, τότε πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για "νόμιμη φοροδιαφυγή"; Μου ακούγεται πολύ απλά για σόφισμα κάποιου που έχει χάσει την μπάλα.