DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο σαν κατασκευή αλλά αφού τράβηξα φωτογραφίες ας το παρουσιάσω.
Έφτιαξα μια βάση με τρύπες την οποία θα χρησιμοποιώ στον κύριο πάγκο εργασίας μου μιας και εκείνος δεν έχει τρύπες, αλλά κυρίως στον φορητό πάγκο του Λιντλ.
IMG_20221223_123552.jpg

Χρησιμοποίησα τρεις μικρές επιφάνειες από MDF τις οποίες ένωσα με καβίλιες και κόλλα μεταξύ τους και από κάτω έκανα κάτι σαν τελάρο όπου θα μπαίνει πάνω στον πάγκο του Λιντλ και θα σφίγγει με την μέγγενη του πάγκου στο ξύλο που είναι στη μέση.
IMG_20221223_123855.jpg

Έβαλα περιμετρικά pvc σοκοροταινία με ξυλόκολλα και καρφάκια
IMG_20221124_105724.jpg

ενώ για τις τρύπες τις οποίες άνοιξα με 19mm τρυπάνι φτερού, με βοήθησε o οδηγός τρυπήματος του ikea
IMG_20221122_140138.jpg

και η κινητή βάση δράπανου της KWB που είχε φέρει πέρυσι το Λιντλ
IMG_20221122_125637.jpg

Όσον αφορά τα bench dogs, έφτιαξα ένα μεγάλο που θα μπαίνει στην άκρη της επιφάνειας στο οποίο βίδωσα δύο μικρούς σφιγκτήρες πάγκου για να πιάνονται τα προς κόψιμο ξύλα
IMG_20221223_124625.jpg

και ομοίως δύο κινητούς σφιγκτήρες πάγκου
IMG_20221223_124903.jpg

επίσης δύο στους οποίους πάνω βίδωσα σφιγκτήρες του Λιντλ αντίθετα, για να σφηνώνονται και να είναι σταθερά τα προς επεξεργασία ξύλα
IMG_20221223_124742.jpg

και συνολικά επτά bench dogs από τα οποία τα τέσσερα με επιφάνεια και τρία σκέτα
IMG_20221223_125011.jpg

Όπως προείπα οι τρύπες και τα dogs είναι 19mm και ο λόγος που επέλεξα αυτή τη διάμετρο είναι γιατί έχουν την ίδια διάμετρο και οι τρύπες των δύο φορητών πάγκων που έχω. Έτσι θα μπορώ να τα χρησιμοποιήσω και στους πάγκους.
IMG_20221223_125411.jpg

IMG_20221223_125214.jpg

Τέλος έφτιαξα ένα ράφι για τον φορητό πάγκο για να ακουμπάω τα εργαλεία που δουλεύω, στις δύο άκρες του οποίου θα αποθηκεύονται τα dogs.
IMG_20221223_125755.jpg

Η μέγγενη του πάγκου σφίγγει πάρα πολύ καλά την επιφάνεια ενώ κάτω από αυτήν για μεγαλύτερη σταθερότητα ταίριαξα δύο τάκους.

Και ένα tip: Σε βίντεο στο youtube οι περισσότεροι βάζουν κάποια σφήνα από πάνω, κάθετα, για να ανοίξει το στρογγυλό ξύλο και να σφηνώσει. Εγώ έβαλα 6mm καβίλια οριζόντια και με την ξυλόκολλα έγιναν πλέον μασίφ.
IMG_20221119_124614.jpg

Και κάτι τελευταίο. Στο youtube σε παρόμοιες κατασκευές χρησιμοποιούν μασίφ καλά ξύλα και φτιάχνουν πολύ όμορφες και ζηλευτές επιφάνειες. Εγώ επειδή έχω σκοπό να την χρησιμοποιώ χωρίς να σκέφτομαι ότι μπορεί να μου ξεφύγει κάποιο εργαλείο και τρυπήσω, κόψω ή χαλάσω την επιφάνεια, έβαλα το φθηνό MDF που και να γίνει κάποια ζημιά δεν θα με πειράξει καθόλου ;)

Πολύ καλή ιδέα και εκτέλεση, συγχαρητήρια Χάρη
Έτσι ενας απλός και μικρός πάγκος γίνεται ενας πολυμορφικός ικανού μεγέθους πάγκος που μεταφέρεται εύκολα και βολεύει για μικρούς χώρους.
Θα το βάλω στο πρόγραμμα για κάτι αντίστοιχο μιας και δεν διαθέτω αποκλειστικό χώρο εργαστηρίου

• Like
Reactions: xxaris and enduras1
Πριν φυγω για διακοπες ειχα παρει απο το Lidl ενα μακροστενο τροχηλάτο το οποιο θα χρησιμοποιουσα ως βαση για μεταφορα των Lboxx αφου ειχαμε φταιξει στο 3d printer του Μιχαλη 2 Slmilime clamps..
Να πως εδω οτι για χαρη του εγχειρηματος και για να δουμε την αντοχη των clamps, φτιαχτηκε ενα με 50% σκληροτητα και ενα με 30% ωστε να δουμε την αντοχη σε πιεση...
View attachment 201492
Εχθες και σημερα λοιπον καθησα και ασχοληθηκα με το θεμα...
Πρωτα επρεπε να γινουν ακριβεις μετρησεις ωστε το Lboxx να πιασει ακριβως στις 2 πλαστικες βασουλες σωστα...
Hθελε ακριβως 43.6μμ αποσταση ωστε να σφιγγουν καλα τα Lboxx...
View attachment 201493

Aποφασιστηκε να τρυπηθουν και οι 8 τρυπες και μπουν 8 βιδες με ροδελα και παξιμαδι αποκατω...

View attachment 201494

θεωρω οτι δεν ηθελε ουτε μεγαλυτερες αλλα ουτε παχυτερες βιδες ωστε να συγκρατει τις βασεις καθως σε τεσταρισμα σε κινηση με φουλ βαρος σε κινηση ανταποκριθηκε καλα...

View attachment 201495

Επειτα από σκέψη και επειδή για να μετακινηθεί το τροχηλατο επρεπε να σκυψεις για να φτασεις το υψος των L-boxx αμα ηταν χαμηλα,δηλ κατω απο 2-3 L-Boxx,αποφασισα να φτιαξω ενα Π μακροστενο χερουλι ωστε να σπρωχνεται κατευθειαν απο εκει....

Αγοραστηκαν τα εξης για να μπορεσω το φτιαξω...

- Μια ντιζα μετρου 22μμ
- 4 παξιμαδια...2 ανοικτου και 2 κλειστου τυπου
- 4 ροδελες
- 2 γωνιες μισης ιντσας θυληκο-θυληκο
- 2 μουφες μισης ιντσας θυληκο - θυληκο
- 3 σωληνες 20εκ σιδερενιες παχους μισης ιντσας

20230107_104948.jpg

Ο λογος που αγοραστηκαν συνδυαστικα τα παραπανω ηταν ναι μεν να φτιαχτει ενα μακροστενο Π πλαισιο αλλα συγχρονως επρεπε να φτιαξω στο πανω μερος ενωτικο ημικυκλιο Π και αφετερου δε να βιδωθει απο κατω ωστε να στηριχτει αρκετα σταθερα...κανενα απο τα δυο εμενα δεν μου εβγαινε για την καθε δουλεια ωστε να το ολοκληρωνα με το εναν τροπο..εδω να πω οτι το σπειρωμα της μουφας ηταν οριακο ωστε να πιασει εσωτερικα η ντιζα...το ελεγξα 2-3 φορες ωστε να ειμαι 100% σιγουρος οτι οι βολτες εστω και λιγο κανουν...ο ανθρωπος στα υδραυλικα με κοιταζε....τι πας να κανεις μου λεει... :p

Αρχικα συναρμολογηθηκε το ολο Π ωστε να δω πως θα το δουλεψω....
Επρεπε το κομματι με την βεργα και τα παξιμαδια να γινει σε μια φαση και το αλλο σε αλλη...
Επρεπε δηλαδη πρωτα να περαστει απο κατω η βιδα με το κλειστο παξιμαδι και επειτα αφου περασουν και τα δυο να βιδωθουν...

20230107_134643.jpg

Υστερα κατοπιν πολλαπλων μετρησεων εγιναν οι τρυπες στο ξυλινο τροχηλατο....
20230107_134334.jpg

Αφου ετοιμαστηκαν ολα τα παραπανω ξεκινησε η συναρμολογηση...
Μπηκε το πανω μερος των σωληνωσεων και το σφιξιμο ξεκινησε παντου ωστε να κοντραρουν οσο γινοταν οι μουφες με τις ντιζες μετξυ τους οπου ηταν και το πιο δυσκολο κομματι καθως ηθελε αρκετο σφιξιμο...
Χρειαστηκε 32αρι καρυδακι για να σφιξει το κλειστο παξιμαδι της ντιζας απο την κατω πλευρα με ενα καβουρα της Benman ως υπομοχλιο στο εσωτερικο παξιμαδι...

20230107_135705.jpg

..και το τελικο αποτελεσμα ειναι αυτο....Ελεγχθηκε και εαν χανει η ειναι στραβο και απο τα πλαγια...και ολα οκ....

20230107_141515.jpg 20230107_141532.jpg

Εδω με τα Lboxx...

20230107_141914.jpg20230107_142152.jpg

Να πω για αλλη μια φορα οτι το ολο εγχειρημα ξεκινησε με την βοηθεια του Μιχαλη να εκτυπωσει τις πλαστικες βασεις στηριξης των L-Boxx..
Η Bosch με την πολυ ακριβη πολιτικη της ωθει να πραξουμε τα δεοντα...γιατι με 30 ευρω συνολο, η δουλεια εγινε και δεν χρειαστηκε να δαπανησω τα 180 ευρω που ζηταει γαι μεταφορα αυτων...
https://ergalia.gr/apothikeysi-karotsia-metaforas/14292--l-boxx.html

Κωστη, υπερβολη η 22αρα ντιζα και το συνολικο κοστος των 30 ευρωπουλων !
Με 30 θα αγοραζες καροτσι και για αλλες χρησεις ή με 5 ευρω θα εφτιαχνες μια ωραια σιδηροκατασκευη, να αξιοποιησεις και την ηλεκτροκολληση
Διαλεγεις οποιο σου αρεσει

Εγω φοβαμαι μην σπασει η ξυλινη πλατφορμα στο σημειο των ντιζών, ΑΝ πας να ανασηκωσεις το βαρύ καροτσι απο τη λαβή που εκανες, για να περασεις κανα σκαλοπατακι στη δουλεια.
Για να μη συμβει αυτο πρεπει να βαλεις παραλληλόγραμμο μεταλλικο σκελετο απο κατω, που να ξεκινα απο τις ντιζες και να πηγαινει γυρω γυρω απο την ξυλινη βαση.

Νικο έχεις δίκιο για το παραπάνω ενδεχόμενο αλλά για αυτό εβαλα 22mm ντιζα χοντρη με ροδέλες και παξιμάδια και βιδωθηκαν με μπουλονοκλειδο ώστε να γίνουν ένα σώμα και για να μην παίζουν...

Εάν δω ότι χαλαρώνει η κουνιέται επειτα από χρηση, θα βάλω μια λαμα από κάτω 4mm που έχω ώστε να το κάνει πιο στιβαρο και πιο συμπαγές για να κρατήσει......

Θανάση τα παραπάνω που ανέφερες δεν κάνουν για την διάσταση των 44,3εκ οπου χρειάζεται ως πλατφόρμα για να πιάνει το l-boxx στις βάσεις αυτών..
Έπρεπε να κάνω πατέντα για αυτές έξτρα..
Οπότε τροχηλατο,παξιμάδια σετ, σωληνώσεις,γωνίες και μπουφές στα 30 ευρώ μια χαρά είναι...
Όσο για καρότσι έχω άλλο τέτοιο για άλλες δουλειές..

Κωστή, για πες πάλι πως ταίριαξες την ντίζα 22χιλ στην μούφα της μισής ίντσας; Βιδώνοντας σφήνωσε στις βόλτες της μούφας;

Κωστή, για πες πάλι πως ταίριαξες την ντίζα 22χιλ στην μούφα της μισής ίντσας; Βιδώνοντας σφήνωσε στις βόλτες της μούφας;
Έτσι...απλώς θέλει προσοχή ώστε να πάει ίσια εξ αρχής ώστε η βόλτες από κάθε πλευρά να μην χαλάσουν...
Στην ουσια κανει 3-4 στροφές και επειτα σφηνωνει...

• Like
Reactions: dk31
Κατασκευή επιτραπέζιου φωτιστικού.
(3D printing / Υγρό γυαλί / Ηλεκτροσυγκόλληση)

01.jpg

Για τη διασκέδαση περισσότερο, είπα να φτιάξω ένα φωτιστικό που δεν έχω φτιάξει ποτέ ως τώρα. :)

Η ιδέα μου ήρθε όταν τύπωσα μια ωραία βάση για μολύβια.
Τύπωσα και δυο καπέλα φωτιστικού, ένα μικρό και ένα μεγάλο, για να τα χρησιμοποιήσω σαν καλούπι για το υγρό γυαλί. Στερέωσα τη μια σε ένα κομμάτι πλαστικού με υγρή σιλικόνη

02.jpg

Στη συνέχεια, έβαλα το ένα καπέλο μέσα στο άλλο και ανάμεσα τους τη βάση με τα χρωματιστά μολύβια, και αφού τα κόλλησα όλα πάνω στη βάση για να στεγανοποιηθούν και να μη διαρρεύσει το υγρό γυαλί, τα γέμισα μέχρι πάνω και το άφησα να στεγνώνει όλη τη νύχτα.

03.jpg

Το πρωί είδα πως από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύχθηκε, το εσωτερικό καπέλο έκανε κάτι καρούμπαλα, αλλά ευτυχώς δεν επηρέασε σε τίποτα την κατασκευή. Συμπλήρωσα απλώς λίγο ακόμα υγρό γυαλί και το άφησα άλλη μια μέρα να στεγνώσει.

04.jpg

Και κάποια άλλη μέρα ήρθε η ώρα του ξεκαλουπώματος. Χα! Μου έβγαλε το λάδι η όλη διαδικασία. :confused:

Επιστράτευσα όλα μου τα εργαλεία και όλη μου τη δύναμη (και την υπομονή) για να βγει το PLA από το υγρό γυαλί. Είχα βάλει ταινία συσκευασίας και λάδι σιλικόνης στο έξω καπέλο και μόνο λάδι σιλικόνης στο μέσα, γιατί ήθελα να γίνει κάπως σαγρέ, να αποτυπωθούν δηλαδή οι γραμμές από τα νήματα του PLA ώστε να λειτουργήσουν σαν διαχύτης για το φως. Αλλά κόλλησε το άτιμο, δεν έβγαινε με τίποτα. Εν πάση περιπτώσει, κάποτε βγήκε και το άφησα άλλη μια μέρα να ... ξεκουραστώ :-p

05.jpg

Έκοψα λάμες, δυο πιο φαρδιές και δυο πιο στενές για τα ποδαράκια, τις κόλλησα, τις έτριψα, τις πέρασα αστάρι και τις έβαψα με ματ μαύρο σπρέι

06.jpg

Άνοιξα και μια τρύπα στο πάνω μέρος του καπέλου για να βιδωθεί το ντουί και μοντάρισα το καλώδιο και το ντουί στη μεταλλική βάση και ... έτοιμο :)

07.jpg

Ήταν πολύ διασκεδαστική - όπως πάντα - και αυτή η κατασκευή, και ο συνδυασμός πολλών υλικών και τεχνικών δημιουργεί ένα σορό μικρά προβλήματα και προκλήσεις, οπότε η όλη κατασκευή έγινε ακόμα πιο διασκεδαστική. Κράτησε πολλές μέρες καθώς τη δούλευα παράλληλα με κάποια άλλα πράγματα που κάνω και αν εξαιρέσουμε το υγρό γυαλί (πήρε ένα κιλό περίπου), το κόστος ήταν ελάχιστο.

08.jpg

Αν και αρχικά πίστευα πως θα βγει κάτι πολύ χοντροκομμένο, τελικά έδειξε όμορφα όταν το έβαλα πάνω σε ένα έπιπλο στο σαλόνι.

Αν έχετε κάποια απορία ή θέλετε κάποια διευκρίνιση, μετά χαράς :)

Στο μυαλο μου εισαι ρε φιλε!!!!!!!!!

Το πρωτο πραγμα που ηρθε στο μυαλο μου οταν ειχες ανεβασει αυτη την βαση μολυβιων ειναι αυτη!!!!

Ποια ρητινη χρησιμοποιησες?

Κυριάκο, χρησιμοποίησα την Eco Resin UV 2cm που χρησιμοποιώ συχνά και δίνει καλό αποτέλεσμα (βγαίνει και σε 1cm και σε 5cm) :)

Ωραιοτατο βγηκε!
Επειδη ηταν 2αρα γιαυτο σου εκανε θεματα με υψηλη θερμοκρασια και παραμορφωση καλουπιου.
Ισως επρεπε να την εβαζες σε δυο δοσεις.
Pressure pot δεν εχεις ε?

Δεν έχω 😕 Και καταλαβαίνω πως είναι πολύ χρήσιμο.
Θα πάρω κάποια στιγμή ...

Ναι, σε 2 δόσεις την έβαλα, αλλά η πρώτη κάλυψε το 1/3 του ύψους (για να βεβαιωθώ για διαρροές) και το υπόλοιπο το έβαλα όλο μαζί. Έπρεπε να το κάνω μισό-μισό. Ευτυχώς δεν έγινε μεγάλο πρόβλημα τελικά.

Ωραιοτατο και πολυ πρωτοτυπο φωτιστικο αλλα ακομα καλυτερη η υλοποιηση!!! Μπραβο Νικο(y)

Πολυ καλη η ιδεα τα δυο καπελα για την δημιουργια καλουπιου!!

Υγρο γυαλι, ηλεκτροσυγκολληση, 3D printer ...ενας laser engraver ελειπε για να συμπληρωθει ιδανικα το καρε!! Νext time :)