DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Οι σοκοροταινιες στο έπιπλο του μπάνιου είναι από pvc, οι πιο παχιές δηλαδή και λόγω υγρασίας στο μπάνιο ξεκολλούν, πότε στο ένα ντουλάπι, πότε στο άλλο κλπ. Σ' αυτές δε μπορεί να μπει σίδερο. Έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα ξυλοκολλα, κόλλα στιγμής και βενζινοκολλα. Η μόνη κόλλα που κρατάει περισσότερο είναι η ξυλοκολλα, αλλά και και αυτή ξεκολλάει μετά από λίγο καιρό λόγω υγρασίας. Η κόλλα στιγμής κρατάει λίγο (λιγότερο διάστημα από την ξυλοκολλα) αλλά και αυτή φεύγει. Η δε βενζινοκολλα δεν κρατάει σχεδόν καθόλου.

Στα ντουλάπια κουζίνας με την ξυλοκολλα δεν έχω θέμα, ότι έχω κολλήσει δεν έχει φύγει ποτέ πλην του συρταριου που είναι κάτω από την εντοιχισμένη κουζίνα που λόγω θερμακρασιων δεν αντέχει. Φυσικά, πριν από κόλλα είχα δοκιμάσει σίδερο αλλά δεν κολλούσε γιατί είχε ξεραθεί εντελώς η κόλλα της σοκοροταινιας.
Για αυτό ήθελα να μάθω αν υπάρχει άλλος τρόπος που να αντέχει.

Τώρα που το σκέφτομαι δεν έχω δοκιμάσει την D3 ξυλοκολλα στο μπάνιο που είναι αδιάβροχη......
Οι σοκοροταινιες που λες εινα 2mm παχος και δεν ξανακολλανε ούτε νε D3 γιατί είναι πολύ πάχες...Μόνο με πολύ ψιλό καρφακι κάθονται...Έχω τέτοια στην κουζίνα μου...

20230117_201137.jpg

Στο μπάνιο συγουρα δεν μπαίνει σίδερο ούτε για τις απλές σοκοροταινιες γιατί η κόλλα θα έχει ξεραθεί η αποσυνθεθει...οπότε οι 2 περιπτώσεις που σου αναφέρω δεν είναι για αυτό..

Βενζινοκολλα σε σοκορο δεν έχω βάλει ποτέ...σε σημεία όπου υπάρχει υγρασία δεν νομίζω ότι μπορεί να πιάσει...άσε δε που δεν έχει ελαστικότητα σε σχέση με την ξυλοκολλα...

Last edited:
  • Like
Reactions: xxaris
Βενζινοκολλα σε σοκορο δεν έχω βάλει ποτέ...σε σημεία όπου υπάρχει υγρασία δεν νομίζω ότι μπορεί να πιάσει...άσε δε που δεν έχει ελαστικότητα σε σχέση με την ξυλοκολλα...
Το αναποδο ισχυει ... η βενζινοκολλα εχει μεγαλυτερη ελαστικοτητα
Εαν εχουν ξεκολλησει καπλαμαδες, απλες σοκοροταινιες και pvc τα ξανακολλαω με βενζινοκολλα και ειναι μια χαρα

Χαρη, στο μπανιο βαλε καλη σιλικονη γιατι θα περασει η υγρασια στο νοβοπαν (προφανως), αφου εχεις καθαρισει καλα το σοκορο και πιεσε το με χαρτοταινια.

• Like
Reactions: panoss1 and xxaris
Ένα πολύ απλό και οικονομικό τραπεζάκι, χωρίς βίδες. :)

Μου ζήτησε μια φίλη ένα "πρόχειρο και απλό" τραπεζάκι, οπότε έφτιαξα κάτι που είχα δει στο Ικεα (νομίζω).
Σε ελάχιστο χρόνο και με ελάχιστα χρήματα βγήκε ένα πολύ πρακτικό και συμπαθητικό τραπεζάκι

Πήρα καδρονάκι 27x27mm από το Leroy και έκοψα και 2 κομμάτια 40x40 Κόντρα Πλακέ 15mm
Έκοψα 8 καδρονάκια 40cm και 4 στα 43cm για ορθοστάτες που θα έμπαιναν "εξωτερικά".
Έκοψα και λωρίδες από ΚΠ 4mm για να τις κάνω μπισκότα (καβίλιες)

02.jpg

Άνοιξα παντού αυλάκι με το ωραίο μπιτάκι στο ρούτερ, για να μπουν τα μπισκότα.

03.jpg

Έτριψα τα πάντα και τα πέρασα primer και βερνίκι.

04.jpg

Μοντάρισα και κόλλησα τα καδρονάκια με τις επιφάνειες του κόντρα πλακέ με τα "μπισκότα" και τα άφησα να στεγνώσουν.

05.jpg

Έβαλα και καβίλιες στρογγυλές στα σημεία που ένωσα τους ορθοστάτες με τις επιφάνειες, έβαλα κολλα παντού και άφησα το γλυκό να δέσει :)

06.jpg

Έτοιμο και αυτό.

16.jpg

Συνολική δουλειά: Λιγότερο από 4 ώρες (+ τα στεγνώματα)
Συνολικό κόστος: 15€

Μια χαρά, και η φίλη ... χαρούμενη :D

Πήρε ο &@λος σου αέρα βλέπω κι άρχισες να παίρνεις και παραγγελίες. 😂
Πάρα πολύ ωραίο το τραπεζάκι… μερακλίδικη δουλειά!! 👏🏻

• Love
Reactions: nikfor
χαιρετώ την ομάδα, πρόσφατη μετακόμιση σε 35ετίας σπίτι (του πεθερού) και αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: οι ντουλάπες έχουν ξύλινα συρτάρια που κινούνται πάνω σε ξύλινες βάσεις. Καθώς το ξύλο τρίβεται, μοιραία πέφτουν "πριονίδια" στα ρούχα. Αξίζει να βρούμε μια πατέντα ώστε να μπουν οδηγοί στα συρτάρια ή να πάμε για νέα σετ συρταριών κλπ κλπ? Ελπίζω να βοηθάνε οι φωτό, στην διάθεσή σας για διευκρινήσεις!

Attachments

• 2.jpg
    2.jpg
    220.4 KB · Views: 45
  • 1.jpg
    1.jpg
    222.6 KB · Views: 45
χαιρετώ την ομάδα, πρόσφατη μετακόμιση σε 35ετίας σπίτι (του πεθερού) και αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: οι ντουλάπες έχουν ξύλινα συρτάρια που κινούνται πάνω σε ξύλινες βάσεις. Καθώς το ξύλο τρίβεται, μοιραία πέφτουν "πριονίδια" στα ρούχα. Αξίζει να βρούμε μια πατέντα ώστε να μπουν οδηγοί στα συρτάρια ή να πάμε για νέα σετ συρταριών κλπ κλπ? Ελπίζω να βοηθάνε οι φωτό, στην διάθεσή σας για διευκρινήσεις!

Πάρε μια πλάκα πράσινο σαπούνι και τρίψε όλα αυτά τα ξύλα που τρίβονται μεταξύ τους.
Και θα τσουλάνε ωραία τα συρτάρια και πριονίδια δεν θα έχεις. :)

Χρόνια το κάνω σε μια παρόμοια ντουλάπα. Απλώς κάθε μερικούς μήνες θέλει ένα πέρασμα πάλι.

Μια άλλη φτηνή λύση είναι τα συρμάτινα συρτάρια με σκελετό.
Σε μια άλλη παλιά ντουλάπα έχω βάλει ένα τέτοιο και κάνω μια χαρά τη δουλειά μου

Αλλιώς, πας σε πιο δραστικές λύσεις.

(νομίζω είσαι σε λάθος νήμα. Θα το μεταφέρουν οι συντονιστές)

Πάρε μια πλάκα πράσινο σαπούνι και τρίψε όλα αυτά τα ξύλα που τρίβονται μεταξύ τους.
Και θα τσουλάνε ωραία τα συρτάρια και πριονίδια δεν θα έχεις. :)

Χρόνια το κάνω σε μια παρόμοια ντουλάπα. Απλώς κάθε μερικούς μήνες θέλει ένα πέρασμα πάλι.

Μια άλλη φτηνή λύση είναι τα συρμάτινα συρτάρια με σκελετό.
Σε μια άλλη παλιά ντουλάπα έχω βάλει ένα τέτοιο και κάνω μια χαρά τη δουλειά μου

Αλλιώς, πας σε πιο δραστικές λύσεις.
Σωστός...!!!
Μια άλλη καλή λύση είμαι γρασσο σε πάστα σαν αυτό που βάζουν τα συνεργεία...

Το ξύλο δεν τρίβεται ...ειδικά όταν δουλευτεί μέσα έξω 35 χρόνια.
Αυτό που σου τρίβεται είναι το πλαστικό χρώμα που είναι περασμένοι οι οδηγοί και ο στόκος που φαίνεται στα συρτάρια.
Τρίψε τα όλα καλά να βγει ξύλο και μετά πέρασε τα μέρη που ακουμπάνε με σαπούνι ή κάποιο άλλο λιπαντικό και θα είσαι ΟΚ.

Το ξύλο εάν είναι βαμμένο σε εκείνο το σημείο με το δούλεμα και την τριβη 35 χρονων θα έχει αφήσει λιγοστά κομμάτια με χρώμα..κοινη λογικη.. οποτε είναι λογικό να τρίβεται εύκολα...ειδικά εάν έχει περαστεί πλαστικό με χρώμα..

Τρίβεται. Στα δικά μου πάντως, τρίβεται.
Το ξύλο.
Δυο μασίφ ξύλα που είναι γυαλισμένα καλά όσο και να τα τρίψεις μεταξύ τους δεν βγάζουν πριονίδι. Αν είναι και περασμένα με σαπούνι ή λιπαντικό ακόμα καλύτερα.
Τα συρτάρια στα παλαιά έπιπλα πολυτελείας ...δεν είχαν μηχανισμούς ...ξύλο με ξύλο ήταν. Μιλάμε για μασίφ ξύλα όχι νοβοπάν.

Last edited:
Εγώ θα ξεκινούσα εντοπίζοντας το σημείο που τρίβεται - στη 2η φωτογραφία πχ δεν φαίνεται να λείπει πουθενά υλικό. Αφού το εντοπίσεις, γυαλοχαρτάρισμα τοπικά και μετά όπως είπαν τα παιδιά σαπούνι ή κερί.

Πάντως, φτιάξει δεν φτιάξει το πρόβλημα, στην θέση σου θα το έψαχνα για οδηγούς μπίλιας ( ~5€ το σετ) και συρτάρια μελαμίνης 16χιλ. Υπάρχουν μαγαζιά που δίνεις τις διαστάσεις του συρταριού και σου κόβουν τα κομμάτια, έτοιμα με τις σοκοροταινίες τους, οπότε σου μένει μόνο η συναρμολόγηση/τοποθέτηση. Οι οδηγοί με ξύλο είναι παλιά τεχνολογία, τα είχαμε στο πατρικό μου πολλά χρόνια: μαγκώνουν και είναι μπελάς στο άνοιγμα/κλείσιμο. Αν σε παίρνει να δώσεις και λίγα ευρώ παραπάνω πάρε οδηγούς μπίλιας με φρένο και θα με θυμηθείς. Αυτά τα πράγματα τα πληρώνεις μια φορά και τα χαίρεσαι για χρόνια.

Εγώ αναρωτιέμαι δε μπορεί να κολληθεί κάποια ταινία στις 2 πλευρές που τρίβονται που να έχει χαμηλότερη τριβή; Πχ υπάρχει ταινία τεφλόν που θα γλιστρούσε πολύ;