DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μια λύση που εφαρμόζω για τα σπασμένα πλαστικά είναι και το υαλο-ύφασμα μαζί με εποξική κόλλα.
Μας είχε σπάσει η βάση της υδρογείου (λιντλ) σε δύο σημεία και μια πρώτη δοκιμή με κυανοακρυλική δεν άντεξε σχεδόν καθόλου (τα σημεία κρατάν αρκετό βάρος).

Πρώτα κόλλησα τα κομμάτια με κυανοκραλική σε τζελ και μετά έκοψα μικρά κομμάτια υαλοϋφασμα και τα τοποθέτησα με μια σταγόνα κόλλα για χαρτιά ίσα-ίσα για να μην μετακινούνται

Μετά επάλειψη με εποξική δύο συστατικών με μια σταγόνα οινόπνευμα κατά το ανακάτεμα, για να είναι πιο ρευστή. Μικρή σπάτουλα για να μπορείς να δουλέψεις στα στενά σημεία και ένα πανάκι νοτισμένο με οινόπνευμα για να καθαρίζεις τις κόλλες που πηγαίνουν εκεί που δεν χρειάζονται.

Μετά από κάνα 3ωρο, καλό τρίψιμο για να φύγουν οι ίνες που κρεμάσανε και να αγριέψει η επιφάνεια, και επανάληψη με δεύτρη στρώση υαλοϋφασμα...
...και έτοιμη η υδρόγειος. Η επισκευή φαίνεται μεν αλλά χωρίς να χτυπάει πολύ στο μάτι.

Το καλό με αυτήν την τεχνική είναι ότι μπορείς να βάλεις όσες στρώσεις θες και υπάρχουν διάφορα πάχη υφάσματος να διαλέξεις ανάλογα με την κατασκευή/επισκευή. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις επιφάνειες από το μηδέν ντύνοντας κάποιο καλούπι.
πολυ χρησιμη η μεθοδος που μας δειχνει...και μαλίστα η επισκευη εναι σχεδον διαφανης.
υαλουφασμα σε μικρες ποσοτητες που μπορουμε να βρουμε?

πολυ χρησιμη η μεθοδος που μας δειχνει...και μαλίστα η επισκευη εναι σχεδον διαφανης.
υαλουφασμα σε μικρες ποσοτητες που μπορουμε να βρουμε?
Ναι, διαφανίζει αρκετά. Επίσης, στοκάρεται και βάφεται για να ταιριάζει στο χρώμα του σπασμένου πλαστικού (όταν δεν είναι διάφανο).
Τελευταία φορά είχα πάρει παλιά από Νεοτεχ.
Για πιο ψιλά υφάσματα (<50gr/m2) έχει στα κινεζομάγαζα (πχ), μπορεί και σε μαγαζιά με είδη μοντελισμού να βρεις.

• Like
Reactions: mixalio
Κατασκευή φράχτη ακριβείας για το ρούτερ, με ρυθμιζόμενο άνοιγμα, από προφίλ αλουμινίου.
Εύκολος, απλός, γρήγορος και σχετικά οικονομικός.

01.jpg

Είχα φτιάξει και άλλους δυο φράχτες από κόντρα πλακέ και μελαμίνη, αλλά κανένας δεν με είχε ικανοποιήσει. :(
Οπότε, είπα να δοκιμάσω και με αυτά τα προφίλ και το αποτέλεσμα βγήκε άριστο. :)

Χρησιμοποίησα:
Συνολικό κόστος, γύρω στα 30€ και 2 ώρες δουλειάς.

Έκοψα στο Evolution το βασικό κομμάτι του φράχτη (γιατί είχα ένα του ενός μέτρου από παλιά), και 2 κομματάκια των 6cm για τις γωνίες στήριξης του φράχτη. Έκοψα επίσης σε γωνία 30 μοιρών τα δυο κινούμενα μέρη του φράχτη. (αυτό, για να δημιουργηθεί μια γωνία που θα εκμεταλλευτεί καλύτερα τη ροή του αέρα της σκούπας, όταν κλείνει το άνοιγμα)

02.jpg

Άνοιξα κάθετες τρύπες για να περάσουν τα T-bolts που πιάνουν στις ράγες και άνοιξα μια τρύπα για την σκούπα με τα πολύ ωραία ποτηροτρύπανα bi-metal της Parkside. (άψογο το νέο δράπανο της Bosch! Παιχνιδάκι όλα αυτά! :D )

03.jpg

Μοντάρισα τις γωνίες του φράχτη.

04.jpg

Τύπωσα μια εξαγωγή για τη σκούπα και τη βίδωσα με άπλες εξάγωνες των 6mm που χωράνε μια χαρά σε αυτούς τους οδηγούς.

05.jpg

Έτοιμος σχεδόν ο φράχτης! Απόλυτη καθετότητα ως προς το τραπέζι και μεγάλη η εργονομία του. (y)

06.jpg

Έκλεισα και με ταινία αλουμινίου για καλύτερη εκμετάλλευση της ροής του αέρα της σκούπας και έβαλα και ένα ωραίο stop block που είχα στα συρτάρια μου.
Επίσης, όπως βλέπετε στην πιο κάτω φωτο (αριστερά), μπορείς να βάλεις από πάνω άλλον έναν οδηγό ώστε να διπλασιάσεις το ύψος του φράχτη (αλλά δεν το έκανα γιατί ποτέ δεν μου χρειάστηκε. Μπορεί να το κάνω στο μέλλον. 2 τρύπες θα χρειαστούν μόνο)

07.jpg

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχει αυτό το στήσιμο είναι πως μπορείς να φέρεις λίγο πιο μπροστά το αριστερό κινούμενο μέρος του φράχτη από το άλλο (αυτό που έχω σημειώσει με κόκκινα βέλη), βάζοντας μεταξύ του σταθερού και του κινουμένου μια λεπτή λωρίδα ξύλου, πλαστικού ή κάτι τέτοιο, ώστε να μπορείς να ξυρίζεις σωστά τα ξύλα που θέλεις να ενώσεις. Δείτε μόνο το πρώτο λεπτό αυτού του video για να καταλάβετε.

08.jpg

Γενικά έμεινα πολύ ευχαριστημένος. :D Αυτοί οι οδηγοί αλουμινίου σου δίνουν μεγάλη ελευθερία να κάνεις άπειρες πατέντες και δέχονται ένα σωρό είδη από βίδες.
Τελικά, έγινε κάτι πολύ πρακτικό αλλά και απλό, ενώ ταυτοχρόνως είναι και πολύ ακριβές (y)

Θα κάνω κάποιες βελτιώσεις, θα τα γράψω εν καιρώ.
Αν αποφασίσει να το φτιάξει κάποιος ας γράψει εδώ για να πω περισσότερες ιδέες και λεπτομέρειες.

Last edited:
Τελειος ο φραχτης για το ρουτερ, παρα πολυ χρησιμο εξαρτημα! (y)
Οντως το κερασακι στην τουρτα ειναι η ευκολια μετακινησης του αριστερου κομματιου του φραχτη για να υποδεχεται σωστα το κομματι που πλανιζεται!

*Εαν δεν εχεις στηριξει το δραπανο στον παγκο, ειναι πιθανον να εχεις θεμα ασφαλειας. Εγω το εχω πιασει με δυο δυνατους σφιγκτηρες αντι να το βιδωσω στον παγκο.

• Like
Reactions: nikfor
Τέλειο βγήκε Νίκο, το αλουμίνιο δίνει άλλη χάρη και λειτουργικότητα σε τέτοιες κατασκευές.
Θα σου φανεί χρήσιμο και ένα δεύτερο στοπ στην απέναντι μεριά του φράκτη για να ρυθμίζεις την αρχή και το τέλος ενός φρεζαρίσματος, όταν χρειαστεί.

• Like
Reactions: nikfor
Κάτι που δεν είχα σκεφτεί έως τώρα για να ομορφύνω κάπως τις χοντροκολλήσεις που κάνω με την ηλεκτροκόλληση, ήταν να χρησιμοποιήσω τον ταινιολειαντήρα PBSD 600 της Parkside

tr00.jpg

Έτσι που είναι στο μπροστινό μέρος, με την σχετικά μικρη ακτίνα που σχηματίζει ο εμπρός κύλινδρος, ταιριάζει (σχεδόν) καλά στις γωνιές που θέλεις να τρίψεις.
(έβαλα το χειρότερο παράδειγμα που από απροσεξία μου, έχω φάει και λίγο τη λάμα. Στα υπόλοιπα είναι ΟΚ, αλλά θέλει κάποια προσοχή)

tr01.jpg

Και με λίγο σιδηρόστοκο θα γίνει μια χαρά.

Γλίτωσα από πολύ δουλειά τριψίματος. :)

(υπάρχει και πιο κατάλληλο εργαλείο, ένας πολύ στενός ταινιολειαντήρας που χώνεται παντού, αλλά δεν έχει έρθει ακόμα. Θα τον παρουσιάσω όταν έρθει)

(y)(y)(y)
Πολύ καλή και έξυπνη λύση όταν για κάποιο λόγο δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τροχό. Νίκο, τι grip έβαλες;

Κάποια στιγμή είχα πάρει αυτό αλλά δεν θα έλεγα ότι με ικανοποίησε.
Στον τροχό, αρχικά βάζω τέτοια δισκάκια γιατί το υλικό τριβής εξέχει αρκετά από την βάση, με αποτέλεσμα να επιτρέπει καμπυλώσεις όταν τροχίζεις σε γωνίες και τελειώνω με τέτοιο και ανάλογα δισκάκια.

1728374692563.png

Και 2 video για τα τροχίσματα από το κανάλι του G-TOOL στο youtube
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ο στενος λειαντηρας (τριβειο λιμα) ειναι ενα υποεκτιμημενο εργαλειο. Πανχρησιμο και αναντικαταστατο σε πολλες περιπτωσεις.
Προσφατα τον ειχα χρησιμοποιησει για να λειανω το πλαισιο μιας κλειδαριας που ειχε προβλημα. Παλια το εκανα με λιμα..

Εδω ο 18βολτος της Ryobi, απο τα καλυτερα εργαλεια της σειρας.
49410340192_4f5455463d_b.jpg

Ο στενος λειαντηρας (τριβειο λιμα) ειναι ενα υποεκτιμημενο εργαλειο. Πανχρησιμο και αναντικαταστατο σε πολλες περιπτωσεις.
Προσφατα τον ειχα χρησιμοποιησει για να λειανω το πλαισιο μιας κλειδαριας που ειχε προβλημα. Παλια το εκανα με λιμα..

Εδω ο 18βολτος της Ryobi, απο τα καλυτερα εργαλεια της σειρας.
49410340192_4f5455463d_b.jpg

Θα επιβεβαιώσω ότι είναι ένα εργαλείο με άπειρες χρήσεις, το οποίο δίνει λύσεις σε σημεία που πριν θεωρούσα αδύνατη την πρόσβαση.

Νίκο, τι grip έβαλες;

Επειδή είμαι ανυπόμονος, έβαλα 40 grit για να τελειώνω, αλλά ήταν λάθος γιατί όπως φάνηκε, τρώει μεν γρήγορα, αλλά κάνει και εύκολα ζημιές. Θα το πάω πιο ηρεμα την άλλη φορά. Θα προσπαθησω και με τον τροπο που το κανεις (αν και δυσκολευομαι με τον τροχο)
Ωραία και τα videάκια. Thanks :) Στο εσωτερικό των γωνιών έχω το πρόβλημα. Τα άλλα τα καταφέρνω.

Θα επιβεβαιώσω ότι είναι ένα εργαλείο με άπειρες χρήσεις, το οποίο δίνει λύσεις σε σημεία που πριν θεωρούσα αδύνατη την πρόσβαση.

Πολύ με χαροποιείτε συνάδελφοι με αυτά που γραφετε, γιατί τον τελευταίο καιρό, κατάλαβα πως χρειάζομαι αυτό το εργαλείο σχεδόν καθημερινά και για εντελώς διαφορετικές χρήσεις και έτσι, πριν μερικές μέρες το παρήγγειλα διστακτικά, έχοντας αμφιβολίες για το αν έπραξα σωστά, αλλά τώρα με καθησυχάζετε με αυτά που λέτε :)

Μόλις έρθει θα γράψω εντυπώσεις :)

• Love
Reactions: KOSSTV and newbie
Εγώ νομίζω ότι στενός λειαντηρας δεν θα έχει την δύναμη να "φαει" τις κολλήσεις...
Εγώ βάζω διαγώνια χωρίς προφυλακτήρα δίσκο λειανσης 125μμ με παχος 3μμ για τα χοντρα και επειτα τα δισκακια που έβαλε ο Στέλιος...και γίνονται μια χαρά...αρκεί να είναι ανοιχτή η γωνία όπως της φωτο..
Ύστερα πολυουρεθανικη σιλικονη που στρώνεται με διαλυτικό πολυουρεθανης και πινέλο ριγας και είσαι οκ...

την πολυρεθανικη σιλικονη γιατί τη βάζεις; δεν αρκεί το βάψιμο στο μέταλλο;

....
Ύστερα πολυρεθανικη σιλικονη που στρώνεται με διαλυτικό πολυρεθανης και πινέλο ριγας και είσαι οκ...

Ενδιαφέρον αυτό που λες Κωστή, δεν το ήξερα. Εγώ έβαζα σιδηρόστοκο ως τώρα και προσπαθούσα να τον στρώσω.

Δηλαδή, για να μην μπερδευτώ, μιλάς για μια τέτοια σιλικονη, που την βάζεις και αμέσως την περνάς με ένα πινέλο με ένα τέτοιο διαλυτικό, (ή τέτοιο), για να της δώσεις το σχήμα που θέλεις;

την πολυρεθανικη σιλικονη γιατί τη βάζεις; δεν αρκεί το βάψιμο στο μέταλλο;
Για στρωσει το σημείο..μονο για αυτο..μετά βάφεις..
Ενδιαφέρον αυτό που λες Κωστή, δεν το ήξερα. Εγώ έβαζα σιδηρόστοκο ως τώρα και προσπαθούσα να τον στρώσω.

Δηλαδή, για να μην μπερδευτώ, μιλάς για μια τέτοια σιλικονη, που την βάζεις και αμέσως την περνάς με ένα πινέλο με ένα τέτοιο διαλυτικό, (ή τέτοιο), για να της δώσεις το σχήμα που θέλεις;
...και με τον σιδηροστοκο γίνεται αλλά θέλει τριψιμο μετά και σε ορισμένα σημεία είμαι δύσκολο να το συνεφέρεις εντελώς..

Με την πολυρεθανικη σιλικονη μπορείς να το στρωσεις καλύτερα γιατί είναι σε ρευστη μορφη...λέω αυτήν γιατί σε εξωτερικούς χώρους θα κρατήσει πολύ περισσότερο από άλλες.συν ότι άμα υπάρχει και καμιά τρύπα ξεχασμένη από τις κολλήσεις θα την κλείσεις με αυτο..
Μόλις την βάλεις μετά από 2.λεπτα στρώνεις με πινέλο ριγας(μικρά στρογγυλα)απαλά με το διαλυτικό.
Το πρώτο...Όχι το δεύτερο γιατί θα τραβήξει γρήγορα και αν θες να διορθώσεις δεν θα μπορείς..

Εάν.δεν θέλει κάποιος μπορείς να.βαλει και ακρυλική μαστικα και στρωσει με νερό.. αλλά αφορά εσωτερικούς χώρους...

• Like
Reactions: newbie and nikfor
Κάτι που δεν είχα σκεφτεί έως τώρα για να ομορφύνω κάπως τις χοντροκολλήσεις που κάνω με την ηλεκτροκόλληση, ήταν να χρησιμοποιήσω τον ταινιολειαντήρα PBSD 600 της Parkside

View attachment 239889

Έτσι που είναι στο μπροστινό μέρος, με την σχετικά μικρη ακτίνα που σχηματίζει ο εμπρός κύλινδρος, ταιριάζει (σχεδόν) καλά στις γωνιές που θέλεις να τρίψεις.
(έβαλα το χειρότερο παράδειγμα που από απροσεξία μου, έχω φάει και λίγο τη λάμα. Στα υπόλοιπα είναι ΟΚ, αλλά θέλει κάποια προσοχή)

View attachment 239890

Και με λίγο σιδηρόστοκο θα γίνει μια χαρά.

Γλίτωσα από πολύ δουλειά τριψίματος. :)

(υπάρχει και πιο κατάλληλο εργαλείο, ένας πολύ στενός ταινιολειαντήρας που χώνεται παντού, αλλά δεν έχει έρθει ακόμα. Θα τον παρουσιάσω όταν έρθει)
Νίκο πάρε έναν τέτοιο δίσκο που είναι ακριβώς για την δουλειά που τον θες (δεν είναι ο κλασικός δίσκος φτερού)

Για στρωσει το σημείο..μονο για αυτο..μετά βάφεις..

...και με τον σιδηροστοκο γίνεται αλλά θέλει τριψιμο μετά και σε ορισμένα σημεία είμαι δύσκολο να το συνεφέρεις εντελώς..

Με την πολυρεθανικη σιλικονη μπορείς να το στρωσεις καλύτερα γιατί είναι σε ρευστη μορφη...λέω αυτήν γιατί σε εξωτερικούς χώρους θα κρατήσει πολύ περισσότερο από άλλες.συν ότι άμα υπάρχει και καμιά τρύπα ξεχασμένη από τις κολλήσεις θα την κλείσεις με αυτο..
Μόλις την βάλεις μετά από 2.λεπτα στρώνεις με πινέλο ριγας(μικρά στρογγυλα)απαλά με το διαλυτικό.
Το πρώτο...Όχι το δεύτερο γιατί θα τραβήξει γρήγορα και αν θες να διορθώσεις δεν θα μπορείς..

Εάν.δεν θέλει κάποιος μπορείς να.βαλει και ακρυλική μαστικα και στρωσει με νερό.. αλλά αφορά εσωτερικούς χώρους...

Ευχαριστώ Κωστή για τις αναλυτικές οδηγίες :love:

Νίκο πάρε έναν τέτοιο δίσκο που είναι ακριβώς για την δουλειά που τον θες (δεν είναι ο κλασικός δίσκος φτερού)

Ωωω, τέλειο φαίνεται και αυτό! Δεν το γνώριζα. Thanks :D

Νομίζω ότι αυτή την φορά πρόλαβα (?) να παραγγείλω πριν τον Νίκο 😅😂🤣
Πήρα 3 και βλέπουμε....

Νομίζω ότι αυτή την φορά πρόλαβα (?) να παραγγείλω πριν τον Νίκο 😅😂🤣
Πήρα 3 και βλέπουμε....

Δύσκολο, αλλά όχι απίθανο, να με πρόλαβες :-p :p:ROFLMAO:

222.jpg

9:04 λέει το mail επιβεβαίωσης της παραγγελίας μου (και εγώ 3 πήρα)