DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

... να τα περάσω τωρα βερνικι και βελατουρα...

Δεν κατάλαβα. Βερνίκι και στην συνέχεια βελατούρα? Την βελατούρα τι την θες μετά? Θα το περάσεις και άλλο χέρι μετά, πχ ριπολίνι?

Ναι, όντως για καβαλέτα που θα δουλευουν πάνω μαδέρια, ειναι πλεονασμός.
Από την άλλη, έχω να συνεφέρω 8 παμπάλαια ξύλινα εξώφυλλα και 4 εσωτερικά,
και αφού θα υπαρχουν τα υλικά η διαδικασία θα γινει μονοκοπανιά για όλα.
Χρόνος υπάρχει άπλετος..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αλλη ερώτηση (το παρατραβάω, αλλα αφου ειστε καλοπέσουλοι..)
Αυτα τα εξώφυλλα, έχουν γινει παράγωνα (1-2% περίπου) με τα χρόνια, έχω ήδη βγάλει το παλιό χρώμα με θερμοπίστολο.
Πως να τα γωνιάσω τα άτιμα; Σκέφτηκα να σφηνώσω τη μία πλευρά και να τα πιέσω με γρύλλο!! :afro:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτα τα εξώφυλλα, έχουν γινει παράγωνα (1-2% περίπου) με τα χρόνια, έχω ήδη βγάλει το παλιό χρώμα με θερμοπίστολο.
Πως να τα γωνιάσω τα άτιμαΝΎ Σκέφτηκα να σφηνώσω τη μία πλευρά και να τα πιέσω με γρύλλο!! :afro:

Γνώμη μου πως θα ξαναπετσικάρουν......πλάνισμα θα τα συνέφερνε κάπως...

Πως να τα γωνιάσω τα άτιμα; Σκέφτηκα να σφηνώσω τη μία πλευρά και να τα πιέσω με γρύλλο!! :afro:

4 μεγάλοι σφικτήρες, 2 από κάθε πλευρά, τέρμα καργαρισμένοι, νομίζω θα τα φέρουν στα ίσα τους (θα τους σπάσουν τον τσαμπουκά, που λέει κι ο μαστρο Παντελής, παλιός μαραγκός και γείτονας :grandpa: )

Για τα καβαλέτα, όπως έγραψε κι ο Μιχάλης, θα χρειαστείς σίγουρα κάποια τραβέρσα να ενώνει τα λοξά πόδια, για να μην ανοίξουν. Οι βίδες που έχεις βάλει, θεωρώ ότι δεν αρκούν.

Γνώμη μου πως θα ξαναπετσικάρουν......πλάνισμα θα τα συνέφερνε κάπως...

οιχ να στηριχτουν καλυτερα με βιδες. Στα δικα μου τα κομματια ειχαν μονο μια που διαπερνουσε την φωλια. η μια ειναι σημειο περιστροφης. Οι 2-3 οχι

Αν τα δεσεις με σφηκτηρες ωστε να γωνιασουν σωστα και παλι...και μετα στις 4ης γωνιες προσθεσεις αυτες τις γωνιές πιστευω οτι θα ετσι θα μπορεσεις να τα διατηρησεις...
e44a6f32e15cb53ee479b2697e759e2e_XL.jpg

Εγώ για παρόμοια περίπτωση έχω σκεφτεί να τα φέρω στα ίσια ενώ είναι κλειστά με σφήνες ανάμεσα στα φύλλα και στο κάσωμα και να βιδώσω τις γωνιές που δείχνει ο άσωτος εδώ μία σε κάθε γωνία. Αν έχουν κενά στις συνδέσεις τους τα γεμίζεις πριν το βίδωμα με ξυλόκολλα.

Καλή και η λύση με τις σφήνες.
Τα παράθυρα ειναι μόλις 30-35 ετών, και χωρίς συντήρηση τα τελευταια 25 που ειναι δική μου ευθύνη, μονο 2 βαψίματα αρπα κόλα τους έκανα.
Δείτε και την κατάστασή τους, η σκόνη και τα υπολείμματα στό κάσωμα τα έκανα τωρα που δούλευα τα σκασίματα στους τοίχους.
Πανω τα δεξιά φύλλα και κάτω τα αριστερά.

Εγώ για παρόμοια περίπτωση έχω σκεφτεί να τα φέρω στα ίσια ενώ είναι κλειστά με σφήνες ανάμεσα στα φύλλα και στο κάσωμα και να βιδώσω τις γωνιές που δείχνει ο άσωτος εδώ μία σε κάθε γωνία. Αν έχουν κενά στις συνδέσεις τους τα γεμίζεις πριν το βίδωμα με ξυλόκολλα.

πολυ σωστη η λυση με τις σφινες...
βαζεις ξυλοκολλα πριν τα γωνιασεις/σηκωσεις με τις σφηνες...
βαζεις τις σφηνες να γωνιασουν...
τυλιγεις και εναν ιμαντα για να τα κρατησει σφικτα ωστε να δουλεψει η ξυλοκολλα...
και τελος βαζεις τις γωνιες για να τα κρατησεις εκει...προτεινω στην μεσα πλευρα να βαλεις το μεγαλο μεγεθος γιατι εκει τραβαει το μεγαλο βαρος...και στην εξω πλευρα βαλε τις πιο μικρες μιας και εκει οι δυναμεις ειναι σαφως μικροτερες...

Τον ιμαντα που θα τον βαλει? Δε το πολυ καταλαβαινω.
Παντως δεν ειναι και τραγικη η κατασταση τους.

να δεσει το εξωφυλο και να το σφιξει (αντι σφηκτηρα μιας και θελει πολυ μεγαλους σφηκτηρες) μεχρι να δεσει η κολλα.

Για να λέμε την αλήθεια εγώ είχα στο μυαλό μου κάτι δικά μου που αποτελούνται από δύο φύλλα το κάθε ένα και τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες γιαυτό σκέφτηκα τις σφήνες. Για σπαστά κουφώματα αλλάζει το project. Το κρέμασμα μπορεί να οφείλεται και στους μεντεσέδες ανάμεσα.Πάντως το μεγαλύτερο βάρος το έχουν οι μεντεσέδες προς το κάσωμα.

Και εγώ θα σου πρότεινα να ελεγξεις τους μεντεσέδες μήπως έχουν πάρει ιδιαίτερα αυτούς που πίανουν στο κάσωμα. Στο λέω γιατί το καλοκαίρι έκανα την ίδια δουλειά με σένα. Παρατήρησα μάλιστα οτι οι ξυλόβιδες είχαν χαλαρώσει και οι μεντεσέδες είχαν μπόσικα. Με την ευκαιρία τους άλλαξα και πέρασα καινούργιες ξυλόβιδες μιας και οι παλίες είχαν σκουρίασει και είχαν χάσει τις βόλτες τους. Μπορώ να σου πω οτι και μόνο με αυτό βελτιώθηκαν αισθητά. Τα δικά σου απ' οτι βλέπω είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Με το βάψιμο τι σκέφτεσια να κάνεις;

Θα πρότεινα να αγοράσεις καινούργιους μεντεσέδες και βίδες (οι παλαιοί μπορεί να έχουν ¨πάρει¨ γενικά).Καλό θα ήταν να τους αλλάξεις και λίγο θέση, λίγο επάνω ή λίγο κάτω δηλαδή σε νέες τρύπες με νέες βίδες. Όταν θα έχεις λυμένα τα φύλλα έλεγξε το κάθε φύλλο με μια μεγάλη γωνιά και αν δεις στράβωμα και λασκάρισμα στα κύρια δεσίματα τότε προσπάθησε να τα ανοίξεις λίγο με χτύπημα (αν δείχνουν να παίρνουν..όχι υπερβολές) και βάλε ξυλόκολλα μετά χτύπημα να σφίξουν και γωνιές από την μέσα μεριά.
Μεντεσέδες και γωνιές καλά είναι να μπουν αφού σκάψεις λίγο το σημείο. Να δουλειά για τα σκαρπέλα.!!!
Καλή επιτυχία εύχομαι. :coool:

Οι μεντεσέδες θα αλλαχθούν σίγουρα.
Τα παραθυρόφυλλα τα έχω ελέγξει με γωνία, έχουν στραβώσει.
Δοκίμασα με σφήνες οπως ειναι επάνω και μπορώ να πω ότι αν έμεναν εκει θα ήμουν ευχαριστημένος.
Αυριο τελειώνω τα βαψίματα στους τοίχους, και τα καβαλέτα και μετά θα ασχοληθώ με αυτα.
Εχει πολύ δουλεια, για μετα έχω δυο δωμάτια βάψιμο, τέσσερις εσωτερικές πόρτες, μια σιδερόπορτα, και μετα πέτρες δαπέδου.
Πιστευω την άνοιξη να ειμαι έτοιμος.

Οι μεντεσέδες θα αλλαχθούν σίγουρα.
Τα παραθυρόφυλλα τα έχω ελέγξει με γωνία, έχουν στραβώσει.
Δοκίμασα με σφήνες οπως ειναι επάνω και μπορώ να πω ότι αν έμεναν εκει θα ήμουν ευχαριστημένος.
Αυριο τελειώνω τα βαψίματα στους τοίχους, και τα καβαλέτα και μετά θα ασχοληθώ με αυτα.
Εχει πολύ δουλεια, για μετα έχω δυο δωμάτια βάψιμο, τέσσερις εσωτερικές πόρτες, μια σιδερόπορτα, και μετα πέτρες δαπέδου.
Πιστευω την άνοιξη να ειμαι έτοιμος.

Αν οι μεντεσεδες ειναι σε καλη κατασταση προσωπικα θα τους αφηνα ως εχει...μπορει να χρειαστει να τους αλλαξεις θεση κατι το οποιο απαιτει περαιτερω δουλεια για το ιδιο αποτελεσμα (ξαναλεω απο την στιγμη που δεν εχουν χαλασει)

Λοιπόν τα παράθυρα φτιαχτηκαν το γεναρη του 1964 βάφτηκαν με ενα μίνιο, εμειναν έτσι 3 χρόνια και βαφτηκαν.
Μετάά απο 10 χρόνια βγήκαν, έκατσαν σε μια αποθήκη 3 χρόνια και ξαναμπήκαν στη θέση που ειναι τώρα.
Το 1995 τα εξυσα και τα ξαναέβαψα εγω. Από τότε δεν τα ξαναενόχλησα.
Οι μεντεσέδες και οι βίδες ειναι οι αυθεντικές που ειχε. Δλδ δεν ειναι πια βίδες.
Αυτα.

Γνωρίζει κανείς πως μπορώ να αντιμετωπίσω αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες ? Μιας και δεν έχω ιδέα από κάτι σχετικό λέω να απευθυνθώ σε μαγαζιά με δομικά υλικά (π.χ με Durostick) και να ρωτήσω... Αλλά αν κάποιος εδώ γνωρίζει κάτι χρήσιμο θα μου είναι ...

49dfe8e3-3e23-4b68-a62d-098d654ee307_zps5efacc8d.jpg

50a06a09-4a3c-4d51-bfef-198dd54b4dc9_zps1bca9f3c.jpg

Γνωρίζει κανείς πως μπορώ να αντιμετωπίσω αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες ? Μιας και δεν έχω ιδέα από κάτι σχετικό λέω να απευθυνθώ σε μαγαζιά με δομικά υλικά (π.χ με Durostick) και να ρωτήσω... Αλλά αν κάποιος εδώ γνωρίζει κάτι χρήσιμο θα μου είναι ...

49dfe8e3-3e23-4b68-a62d-098d654ee307_zps5efacc8d.jpg

50a06a09-4a3c-4d51-bfef-198dd54b4dc9_zps1bca9f3c.jpg

Η καλύτερη λύση είναι σίγουρα με βίδες

2 ή 4 βίδες βαθιά, και από πάνω στόκος σε κοντινό χρώμα